Kako ste se navikli na dijasporu?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
sneki712

#151 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by sneki712 »

------============================================================
Lacrosse wrote: Ne mozes ti bolan iz Bosne nama objasnjavati sta je i kako porez, mozes tu ljudima koji ne znaju pricati kako je sve oporezovano i kako je budala onaj koji investira. Pa cijena kuce 1980 i 2013 je drukcija. Tad je kuca bila 50 hiljada dollara, a danas je 150 hiljada dollara. Ako je neko odplatio mortgage na 50 hiljada neka su mu uzeli jos 50 hiljada u kamatama (koje je on vratio svake godine uredno dokumentirajuci to na porezu), zaradio je covjek 50 hiljada dollara na kuci u kojoj je zivjeo 30 godina.
=====================================================================
odvadi malo zemljak.
puno manje je zaradio , racunajuci porez na imovinu i kamatu koju je platio.
osim toga,, ta kuca sto je prije 30 godina kostala 50 hiljada, sigurno danas kosta manje od toga!
americke kuce su napravljenje da traju maks 20 godina..
onda im moras sve mjenjati od temelja do krova, kuhinje, instralacije, klime,, sve..
tako da taj krs od 50 keka, poslije 30 godina nije vrijedna ni 10 hiljada.. :skoljka:
[/quote]

@iamia kalkuliši prije 6 god uzela se nova kuca van Toronta 300,000 larado . Banka dala kredit na 25 god, minimum payment bio $15.000, prvih 5 god 5% ,kamata, sada napravljen deal 3% interes Svaki drugi vik duzan si uplatiti $800.000 imas pravo godisnje ubaciti jos 10.000 na morgidje, kredit. Danasnja cijena te kuce na market je $430.000. Hade matematičar sad da se proda koliko je nase cisto. I kad se bude raspadala ne prodaje se kuca nego lokacija, pametnjakovicu. Nego ideš li ti u Brazil ili ne ideš hehe heheh PROUD to be Canadian . :mrgreen:
Micaha

#152 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by Micaha »

Pa nije puno za 6 godina - 130 000 doloresa :D
Nece sneki vruca vode, ne bojte se vi
sneki712

#153 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by sneki712 »

@iamia ta kuca sto je bilia $50,000" na baywiei ili ricmond hill , toronto , nije ispod milioncica slaba im lokacija. Jedini nacin da se uštede pare su kupovina kuca. Plata sa Master deegree moze bity 100.000 godisnje ali ako ne investiras prvih $20,000 je porez, onda odvajanje za biro, penziono itd.
Sta misliš isplati li se meni uzeti mali kondo ,garsonjeru na floridi za $50.000 ovo su sitni krediti koji se dobiju easy ako nisi pravio mućke. Sve ide pošteno ni po babi ni po stričevima.
Sto se tice registrovanje firme ja nasoj raji radila preko onlajna uz kaficu , provući karticu , pošalji faks , mala firmica otvorena. Odvojih malo vremena da vidis da sve sami levati zive vani . Nego hocemo li u Brazil, nije valjda da i ti igraš bilijara. najlakše je biti bezobrazan kao sto vidis ima nas jos .
sneki712

#154 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by sneki712 »

Micaha wrote:Pa nije puno za 6 godina - 130 000 doloresa :D

Vozdrica uranio
Micaha

#155 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by Micaha »

sneki712 wrote:

Vozdrica uranio
Ikako si
Ja na poslu uvelike
sneki712

#156 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by sneki712 »

Micaha wrote:
sneki712 wrote:

Vozdrica uranio
Ikako si
Ja na poslu uvelike
Ja iz noćne odoh na spavanje. Ugodan ti dan
melrose

#157 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by melrose »

kako vi to racunate...nije 130 000 dolara nego od toga tek treba poravnati kredit kod banke i onda se vidi koliki je dobitak. ili ostaviti 130 000 sebia a i dalje placati kredit i kamate sto ima jos manje smisla. na dobitku ste vjerovatno, ali ne bas tako velikom, a i ako ostajete u USA/Canada onda valjda morate naci drugi stan ili kucu, pa morate negdje zivjeti, znaci i platiti po visim cijenama...dobijate vise ili bolji stambeni prostor.
Micaha

#158 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by Micaha »

melrose wrote:

kako vi to racunate...nije 130 000 dolara nego od toga tek treba poravnati kredit kod banke i onda se vidi koliki je dobitak. ili ostaviti 130 000 sebia a i dalje placati kredit i kamate sto ima jos manje smisla. na dobitku ste vjerovatno, ali ne bas tako velikom, a i ako ostajete u USA/Canada onda valjda morate naci drugi stan ili kucu, pa morate negdje zivjeti, znaci i platiti po visim cijenama...dobijate vise ili bolji stambeni prostor.
Eto sto hiljada. Prebi i porez i kredit i banku i novi stan i .... Malo sto hiljada keka? Bice za Brazila da ce sve izgorit :mrgreen:
Micaha

#159 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by Micaha »

sneki712 wrote:[quote="MicahaIkako si
Ja na poslu uvelike
Ja iz noćne odoh na spavanje. Ugodan ti dan[/quote]
Laku noc legendo. Preuzecu ja dnevnu sad kad se zakoprcaju oficirushe, SDA spinovi...
melrose

#160 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by melrose »

uvijek sam se pitala kako ljudi upadaju u financijske probleme koji zavrsavaju bankrotom...eto, valjda racunaju kao Micaha :)

ako je kuca kostala 300 000, uz kamatu od 3-4% kredita koji otplacujes tek 6 godina (a pitanje je kakav je deal sa bankom, otplacuju li se prvo kamate, pa tek onda glavnica), koliko ste realno otplatili...znaci od tih 130 000 'profita' ako ti na kraju ostane 10ak hiljada na konju ste. na dobiti ste u svakom slucaju, ali samo par posto. provjeri sa nekim ko radi u banci, najbolje sa svojim agentom sa kojim ste sklopili kupoprodajni ugovor tj. koji vam je odobrio kredit.
iamia

#161 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by iamia »

melrose, tsk, tskk... , ti tek sad shvatila da je sneki na drogama ?

kakvih ba 130 hiljada keka za godinu dana ?
i to od prodaje kuca ?? :lol:

prodaju kuce je do sada svaki levat razradio.. i svaki od njih je pao. nosom na asfalt.
ja osobno znam dvadesetak ljudi koji su se bavili imobilijama.
svi su pali.
svi.
sneki712

#162 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by sneki712 »

melrose wrote:uvijek sam se pitala kako ljudi upadaju u financijske probleme koji zavrsavaju bankrotom...eto, valjda racunaju kao Micaha :)

ako je kuca kostala 300 000, uz kamatu od 3-4% kredita koji otplacujes tek 6 godina (a pitanje je kakav je deal sa bankom, otplacuju li se prvo kamate, pa tek onda glavnica), koliko ste realno otplatili...znaci od tih 130 000 'profita' ako ti na kraju ostane 10ak hiljada na konju ste. na dobiti ste u svakom slucaju, ali samo par posto. provjeri sa nekim ko radi u banci, najbolje sa svojim agentom sa kojim ste sklopili kupoprodajni ugovor tj. koji vam je odobrio kredit.

prvo da se dobije kredit od banke tada na ovu sumu minimum 2 plate u brutu su 80,000, drugo zasto se ubacuje 10,000 jace godisnje nego zbog kamate $50,000 za 5 godina , trece nije cisto 130,000 ali 80.000 easy saad da je prodas a za tri godi bice $130.000 kuce kako ovde idu vrijednost ce joj biti pola milioncica. 4to posto ne znam dobro engleski sve je uradjeno preko djece nasih prijatellja koji rade u banci i advokati uz real estate. Ne znam odakle pecati djeci za verifikaciju dokumenta valjda od SDA ili SDp ali eto ja onako na povjerenje, nek me izrade nasi su :lol:
mA EBO KUCE JA TO MALO ZBOG @ IAMIA, VIDIM RASTURA NA SVIM POLJIMA, DA MI SE NACI SNJIM U BRAZILU, HASTAL TEBI HASTAL MENI , PORUCIO TI MOJ COEK SVE STO POPIJES I POJEDES ON CASTI. CUVAJ SE DROGE , :mrgreen: MI NISTA DRUGO NE ZNAMO HIHIHIIHHIHI
iamia

#163 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by iamia »

sneki712 wrote:[
mA EBO KUCE JA TO MALO ZBOG @ IAMIA, VIDIM RASTURA NA SVIM POLJIMA, DA MI SE NACI SNJIM U BRAZILU, HASTAL TEBI HASTAL MENI , PORUCIO TI MOJ COEK SVE STO POPIJES I POJEDES ON CASTI. CUVAJ SE DROGE , :mrgreen: MI NISTA DRUGO NE ZNAMO HIHIHIIHHIHI
reci svom co'eku da mu se zahvaljujem na velikodusnoj 'ponudi', ali ja ne zelim da se nadjem s njegovom zenom.. :lol:
sneki712

#164 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by sneki712 »

melrose wrote:

A ako preselis kod djece u penziji donji sprat i uzmeš stančić na floridi i svake god odmoris kosti 6 mjeseci , a karte cesto platiš $300,oo povratnu. Life is beautiful. A i djeca imaju gdje na more. Symple , zar ne, a uz agenta @iamia more se i izdatim nekoliko mjeseci. :mrgreen: hahahaha cisti heroin
drastic

#165 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by drastic »

ja sam se streso
Jack Be Nimble

#166 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by Jack Be Nimble »

Pa jeste li se vise navikli na tu dijasporu?
fosil

#167 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by fosil »

Uvijek su se najveci kokuzi prvi za dzep fatali kad je do ceha.
Sto se dijaspore tice, pokrivam se koliko sam dug i nemam problema.
Na kuci sam zijan, al' voli Bog fosila svog. :D
sneki712

#168 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by sneki712 »

Jack Be Nimble wrote:Pa jeste li se vise navikli na tu dijasporu?
Jack cim krocis u dijasporu, gotovo ko da si na svom terenu. Hodi vamo da probas, ako smijes :-)
zlajapravaraja

#169 Re: Kako ste se navikli na dijasporu?

Post by zlajapravaraja »

Jack Be Nimble wrote:Pa jeste li se vise navikli na tu dijasporu?
Ma navikli smo se mi vec na dijasporu, i to odmah - ali nije dijaspora na nas, niti ce u dogledno vrijeme :lol:

:lol: (grohotom se smijem, grohotom)
Post Reply