Kako protiv uvoznog lobija?

seldzuk

#26 Re: Kako protiv uvoznog lobija?

Post by seldzuk »

Bodkin wrote:
Stoner wrote:Hrvatski proizvodi su tu iz jednog jednostavnog razloga - ljudi ih kupuju. Hrvati mogu uvesti svojih Jana, Ronhilla , Konzuma koliko god zele ali ako ti proizvodi nisu bolji od nasih domacih onda oni gube na bh trzistu i ostvaruju gubitak. Onda kako neko rece tu su Hrvati koji kupuju njihove proizvode samo zato jer su "njihovi" a ustvari tako samo prave stetu sebi.

Ukoliko neki BH preduzetnik napravi bolji maloprodajni lanac od Konzuma - ponudi bolju robu po boljoj cijeni i fokusira se na marketing onda ćemo ja i ti otici i kupovati kod njega , ako ga skine sa naseg trzista moze slobodno uci na hrvatsko i pobijediti ga i tamo.

Strani proizvodi ovdje su signal da je nasa domaca privreda manje konkurentna , uz nekoliko reformi i promjena u sistemu za par godina to se moze promijeniti u nasu korist i mozemo pokriti citavo ex-yu trziste jer iako se mozda nama ne cini tako ekonomije slovenije,hrvatske, srbije su ustvari obicno sranje, malo manje od nase.
nije to bas tako jednostavno. naravno ima toga da je prosjecni domaci bizMismen ili kriminalac iz privatizacije ili jedna bukva. niko nikakvog obrazovanja nema sto mi je ok jer ih ima masa sto su milioneri bez obrazovanja, ali ovi nasi duduci ne cijene obrazovanju nikako. oni bi da im neko naskraba u paintu za 50km reklame ili dizajnira pakovanje proizvoda. zato firme i jesu nekonkurentne. uzmi par stranih firmi i vidjeces da su sve izrazito konkurentne jer im oni odozgo kreiraju sve osim prodaje i racunovodstva...

ali ima tu i toga sto, ako uzmemo npr prehranu, moras danas kod nas ici preko konzuma ili merkatora. jebiga nasi potplaceni retardi od pliticara pustili su konzum da preuzme skoro pa savrsenu monopolsku poziciju. e sad, ako hoces da ti proizvodi stoje na udarnim mjestima na policama moras platiti dobro (sto nasi pacijenti nisu spremni uraditi nego naprave onu kupujmo domace kampanju :lol: ). dodatno otezava to sto ce konzum prirodno gurati hrvatske proizvode tako da si od pocetka u minusu
ne mogu da shvatim kako ljudi mogu sjediti u ovako važnoj instituciji, a nemati ni jedne slike na internetu:
http://bihkonk.gov.ba/clanovi
koliko je sad konzum dobio udjela kod nas?
Stoner

#28 Re: Kako protiv uvoznog lobija?

Post by Stoner »

Pa sta vi sad hocete ?

Da niko nista ne uvozi u BiH? Jel hocete da se investira u nasu ekonomiju a necete strani kapital? Ne razumijem.

Mi mozemo zatvoriti nasu ekonomiju, biti komunisti, mozemo postaviti drakonske carine, ogranicenja, kvote na strane proizvode.

Shvatite da ovi isti proizvodi od uzet cu za primjer Hrvatsku mogu biti plasirani na bilo koje otvoreno trziste na svijetu!!!

Konzum moze izaci na americko trziste ali nek se spremi za trzisnu utakmicu sa Wal-martom.
Jugoslavija je izvozila Yugu u SAD i znamo sta je bilo.

Izvoz dolazi ovako = domaci preduzetnik pokrece biznis, nudi najbolji proizvod po najboljoj cjeni(potrosacima) na trzistu, pobjedjuje konkurenciju, zauzima domace trziste , ostvaruje dobit i ulaze ga, moze proizvoditi toliko proizvoda po toj i toj cijeni da mu je domace trziste premalo, odlucuje izvest na druga trzista, ako je konkurencija bolja ostaje na domacem ako nije zauzima strano.

Dakle, ako u Njemacku sutra s neba padne 200 miliona Nijemaca onda ce se izvoz Njemacke smanjiti.
Zasto?
Jer ce proizvodjaci dobiti vece trziste sa vise kupaca i plasirat ce proizvod na domacem trzistu a nece izvozit jer ima dovoljno traznje u svojoj zemlji i ne mora se boriti sa regulacijama stranih zemalja, kada zadovolje traznju na svom trzistu htjeti ce jos para pa ce opet otici na strana trzista i izvozit.

Vi sad hocete da pola Balkana preplave BiH proizvodi, to se i moze desiti ali ako mi nudimo budjav i los pistolj hrvat ce kupiti HS, ako nudimo lose IT usluge srbin ide ComTrade-u, ako nudimo isti lijek po vecoj cijeni Slovenac ce ga kupit jeftinijeg od Krke.

To je to.
Bodkin

#29 Re: Kako protiv uvoznog lobija?

Post by Bodkin »

RahatHurmašica wrote:
Bodkin wrote:
seldzuk wrote:Za svoje pare nek kupuju šta im volja. Ali trebaju i znati da neće dovijeka prodavati muda pod bubrege. Nek Prolom vodu i Violetine proizvode iz BiH prodaje do mile volje. Ali neće i Janu i ostale gluposti.
Razlog što sam naveo Hrvatsku je jasan:
Najveći uvozni partner BiH je Hrvatska.
Uvozni debalans je prevelik:
uvoz iz Hr: 2,69 milijardi KM
izvoz u Hr: 1,22 milijarde KM.
Pokrivenost uvoza izvozom u slučaju Hrvatske je samo 45%.
http://novovrijeme.ba/bih-u-2013-godini ... ijarde-km/
cuj nece, hoces to zabraniti :D hrvatski proizvodi ce se kupovati sve dok pod 1) ima hrvata u bih i pod 2) sve dok su ovoliko konkurentniji. kad domaci bizMismeni skontaju kako se igra na veliko onda ce biti bolje
1. Sve manje i manje. Više nisu nikakav faktor. ovdje je isključivo pitanje bošnjaka i njihove zrelosti
2. Nisu konkurentniji nego samo koriste razvijenu korupciju u bih i nezrelost bošnjaka.
1. nisu faktor al u kurcu. to mozda da se tjesis pred spavanje.
2. konkurentniji su itekako. cuj neyrelost bosnjaka. pa sto hilmo ne uleti na trziste hrvatske ili srbije? sto nije sarajevsko glavna piva u sandzaku?
seldzuk wrote:
Bodkin wrote:
Stoner wrote:Hrvatski proizvodi su tu iz jednog jednostavnog razloga - ljudi ih kupuju. Hrvati mogu uvesti svojih Jana, Ronhilla , Konzuma koliko god zele ali ako ti proizvodi nisu bolji od nasih domacih onda oni gube na bh trzistu i ostvaruju gubitak. Onda kako neko rece tu su Hrvati koji kupuju njihove proizvode samo zato jer su "njihovi" a ustvari tako samo prave stetu sebi.

Ukoliko neki BH preduzetnik napravi bolji maloprodajni lanac od Konzuma - ponudi bolju robu po boljoj cijeni i fokusira se na marketing onda ćemo ja i ti otici i kupovati kod njega , ako ga skine sa naseg trzista moze slobodno uci na hrvatsko i pobijediti ga i tamo.

Strani proizvodi ovdje su signal da je nasa domaca privreda manje konkurentna , uz nekoliko reformi i promjena u sistemu za par godina to se moze promijeniti u nasu korist i mozemo pokriti citavo ex-yu trziste jer iako se mozda nama ne cini tako ekonomije slovenije,hrvatske, srbije su ustvari obicno sranje, malo manje od nase.
nije to bas tako jednostavno. naravno ima toga da je prosjecni domaci bizMismen ili kriminalac iz privatizacije ili jedna bukva. niko nikakvog obrazovanja nema sto mi je ok jer ih ima masa sto su milioneri bez obrazovanja, ali ovi nasi duduci ne cijene obrazovanju nikako. oni bi da im neko naskraba u paintu za 50km reklame ili dizajnira pakovanje proizvoda. zato firme i jesu nekonkurentne. uzmi par stranih firmi i vidjeces da su sve izrazito konkurentne jer im oni odozgo kreiraju sve osim prodaje i racunovodstva...

ali ima tu i toga sto, ako uzmemo npr prehranu, moras danas kod nas ici preko konzuma ili merkatora. jebiga nasi potplaceni retardi od pliticara pustili su konzum da preuzme skoro pa savrsenu monopolsku poziciju.https://univis.univie.ac.at/jbrush_port ... onKey=e1s1 e sad, ako hoces da ti proizvodi stoje na udarnim mjestima na policama moras platiti dobro (sto nasi pacijenti nisu spremni uraditi nego naprave onu kupujmo domace kampanju :lol: ). dodatno otezava to sto ce konzum prirodno gurati hrvatske proizvode tako da si od pocetka u minusu
ne mogu da shvatim kako ljudi mogu sjediti u ovako važnoj instituciji, a nemati ni jedne slike na internetu:
http://bihkonk.gov.ba/clanovi
koliko je sad konzum dobio udjela kod nas?
ma ovo je cirkus. napravljeno da se uhljebe ovi sa spiska. smijesmo. cuj konkurencijsko vijece, a nigdje statistika o granama industrije. kakoces ti sad znati koliko je konzum poklopio trzista kupovinom nekadasnjeg wf-a? nikako
Fact

#30 Re: Kako protiv uvoznog lobija?

Post by Fact »

RahatHurmašica wrote: 1. Sve manje i manje. Više nisu nikakav faktor. ovdje je isključivo pitanje bošnjaka i njihove zrelosti
Raspitaj se koliko "hrvatske" firme(kojma je vlasnik hrvat) imaju udjela u financiranju budžeta preko plaćanja poreza,a koliko "bošnjačke" pa onda lupaj nebuloze da nisu nikakav faktor.Te onda to usporedi koliko je populacijski jednih,a koliko drugih pa se zapanji još više.Barem su podaci toga tipa dostupni javnosti,pa pogledaj prije nego što opet napišeš ovavke gluposti.
seldzuk

#31 Re: Kako protiv uvoznog lobija?

Post by seldzuk »

Fact wrote:
RahatHurmašica wrote: 1. Sve manje i manje. Više nisu nikakav faktor. ovdje je isključivo pitanje bošnjaka i njihove zrelosti
Raspitaj se koliko "hrvatske" firme(kojma je vlasnik hrvat) imaju udjela u financiranju budžeta preko plaćanja poreza,a koliko "bošnjačke" pa onda lupaj nebuloze da nisu nikakav faktor.Te onda to usporedi koliko je populacijski jednih,a koliko drugih pa se zapanji još više.Barem su podaci toga tipa dostupni javnosti,pa pogledaj prije nego što opet napišeš ovavke gluposti.
pa daj podatke ako su dostupni
Arsenal Royal

#32 Re: Kako protiv uvoznog lobija?

Post by Arsenal Royal »

To je najviše stvar mentaliteta. Kad god sam bio u HR primjetio sam da bi Hrvati crkli prije nego što bi uzeli neki strani proizvod sa police.Znam da su naročito proizvode iz Bosne izbjegavali.To sam vidio bezbroj puta, za Srbijance ne znam mada su vjerovatno i oni isti što se tiče potrošačke politke..

E sad kod naših dobrih bošnji je druga stvar. Umalo se ne posvađah sa prijateljem/komšijom baš oko dukat yogurta. Hvali se on da mu žena samo koristi dukat proizvode.Reko što bolan pored milkosa. Pa eto kaže duže može da stoji ima bolji šmek i ostale gluposti. Vjerovatno misli da su cool i elita ako koriste hrvatske proizvode.I hajd da je samo on u pitanju. Već je to obrazac ponašanja u dobrom djelu našeg naroda. Ja znam da većina naših proizvoda ne može da parira uvoznim ali ako ih ne kupujemo nećemo im nikada dati šansu da se poprave i budu bolja.
Post Reply