Kako protiv uvoznog lobija?
-
seldzuk
#1 Kako protiv uvoznog lobija?
Poslije rata smo postali svačije tržište. Skoro 20 godina iza rata tek smo na oko 60% pokrivenosti izvoza uvozom. Neko će za to reći da je posljedica rata, a neko čak i da je to bio cilj rata. Međutim, najveći problem je što je uvozni lobi kroz razne šeme i učešće u vlasti postao jako moćan. O tome se kod nas jako malo piše u novinama ili na portalima.
Jedan od rijetkih članaka na internetu, opet i njega ima samo pola jer je na pretplati.
https://www.bhdani.ba/portal/clanak/874 ... jenuje-bih
Konzum poklapa sve što može poklopiti. Jedna od posljedica njegovog upliva je i Jana s kojom se naše vode nikako ne uspijevaju izboriti. Ne znam ko je kupio Opresu i pretvorio je u iNovine, je li isti vlasnik ili neko drugi.
Konzum pokušava i u reklamnim kampanjama primiriti stvar, pa stavi natpis "domaći proizvod", a ono nema veze s mozgom. U čitavom konzumu 10 domaćih proizvoda, ostalo sve hrvatski.
Ne znam koje je rješenje, ali je očito da kupovina bh. proizvoda i bojkot uvoznih trgovačkih centara nisu dovoljni da se ova država izbori protiv ekonomskog slabljenja.
Jedan od rijetkih članaka na internetu, opet i njega ima samo pola jer je na pretplati.
https://www.bhdani.ba/portal/clanak/874 ... jenuje-bih
Konzum poklapa sve što može poklopiti. Jedna od posljedica njegovog upliva je i Jana s kojom se naše vode nikako ne uspijevaju izboriti. Ne znam ko je kupio Opresu i pretvorio je u iNovine, je li isti vlasnik ili neko drugi.
Konzum pokušava i u reklamnim kampanjama primiriti stvar, pa stavi natpis "domaći proizvod", a ono nema veze s mozgom. U čitavom konzumu 10 domaćih proizvoda, ostalo sve hrvatski.
Ne znam koje je rješenje, ali je očito da kupovina bh. proizvoda i bojkot uvoznih trgovačkih centara nisu dovoljni da se ova država izbori protiv ekonomskog slabljenja.
Last edited by seldzuk on 03/05/2014 14:58, edited 2 times in total.
-
seldzuk
#2 Re: Kako protiv uvoznog lobija?
Tvornica duhana Rovinj drži 32% tržišta BiH. 2 i po milijarde odu u havu i preko granice.
http://www.klix.ba/biznis/tdr-lider-na- ... /130403058
http://www.klix.ba/biznis/tdr-lider-na- ... /130403058
-
Fact
#3 Re: Kako protiv uvoznog lobija?
Što ti majoriziraš Hrvate?Ako 1/3 FBiH želi da koristi hrvatske proizvode tko si ti da im to zabraniš.Plus,protiv uvoznog lobija,a naveo si samo hrvatske proizvode.To samo oni uvoze u BiH? 
-
seldzuk
#4 Re: Kako protiv uvoznog lobija?
Za svoje pare nek kupuju šta im volja. Ali trebaju i znati da neće dovijeka prodavati muda pod bubrege. Nek Prolom vodu i Violetine proizvode iz BiH prodaje do mile volje. Ali neće i Janu i ostale gluposti.
Razlog što sam naveo Hrvatsku je jasan:
Najveći uvozni partner BiH je Hrvatska.
Uvozni debalans je prevelik:
uvoz iz Hr: 2,69 milijardi KM
izvoz u Hr: 1,22 milijarde KM.
Pokrivenost uvoza izvozom u slučaju Hrvatske je samo 45%.
http://novovrijeme.ba/bih-u-2013-godini ... ijarde-km/
- Stoner
#5 Re: Kako protiv uvoznog lobija?
Kakav uvozni lobi o čemu ti pričaš?
BiH je uspostavila takvu ekonomsku politiku koja tim i tim proizvođačima dopušta da izvoze u BiH pod tim i tim uslovima, hrvatski proizvodi su tu zato što dolaze sa konkurentnijih tržišta i zato što su bolji, da nisu bolji ljudi bi kupovali domaće a domaće ne bi postajalo strano da ta ista hrvatska konkurencija ne posluje bolje.
BiH je uspostavila takvu ekonomsku politiku koja tim i tim proizvođačima dopušta da izvoze u BiH pod tim i tim uslovima, hrvatski proizvodi su tu zato što dolaze sa konkurentnijih tržišta i zato što su bolji, da nisu bolji ljudi bi kupovali domaće a domaće ne bi postajalo strano da ta ista hrvatska konkurencija ne posluje bolje.
-
seldzuk
#6 Re: Kako protiv uvoznog lobija?
ovaj dio rečenice uopšte ne razumijemStoner wrote:Kakav uvozni lobi o čemu ti pričaš?
hravtski proizvodi su u BiH dobrim dijelom iz razloga: ko prvi do djevojke, njegova djevojka. kada bošnjaci nisu imali prebijene pare, hrvati su od novca stečenog pljačkom konvoja namijenjenih bošnjacima počeli otvarati predstavništva firmi. a sada jako puno proizvoda tržište drži dampingom cijena. de mi Bogati objasni što su ronhillovi proizvodi toliko jeftiniji u BiH nego u hrvatskoj. možda zato što nas tdr plaho voli???
-
Bodkin
#7 Re: Kako protiv uvoznog lobija?
cuj nece, hoces to zabranitiseldzuk wrote:Za svoje pare nek kupuju šta im volja. Ali trebaju i znati da neće dovijeka prodavati muda pod bubrege. Nek Prolom vodu i Violetine proizvode iz BiH prodaje do mile volje. Ali neće i Janu i ostale gluposti.
-
seldzuk
#8 Re: Kako protiv uvoznog lobija?
još jedan link kao potvrda teze:
http://e-posavina.com/index.php/avazile ... ima-drzave
i potvrda da nam je ipak Hrvatska uvozni neprijatelj broj 1:
robna razmjena sa Srbijom:
uvoz iz Srbije: 1,21 milijarda
izvoz u Srbiju: 521 milion
http://www.glassrpske.com/drustvo/bizni ... 49042.html
http://e-posavina.com/index.php/avazile ... ima-drzave
i potvrda da nam je ipak Hrvatska uvozni neprijatelj broj 1:
robna razmjena sa Srbijom:
uvoz iz Srbije: 1,21 milijarda
izvoz u Srbiju: 521 milion
http://www.glassrpske.com/drustvo/bizni ... 49042.html
- Stoner
#9 Re: Kako protiv uvoznog lobija?
Hrvatski proizvodi su tu iz jednog jednostavnog razloga - ljudi ih kupuju. Hrvati mogu uvesti svojih Jana, Ronhilla , Konzuma koliko god zele ali ako ti proizvodi nisu bolji od nasih domacih onda oni gube na bh trzistu i ostvaruju gubitak. Onda kako neko rece tu su Hrvati koji kupuju njihove proizvode samo zato jer su "njihovi" a ustvari tako samo prave stetu sebi.
Ukoliko neki BH preduzetnik napravi bolji maloprodajni lanac od Konzuma - ponudi bolju robu po boljoj cijeni i fokusira se na marketing onda ćemo ja i ti otici i kupovati kod njega , ako ga skine sa naseg trzista moze slobodno uci na hrvatsko i pobijediti ga i tamo.
Strani proizvodi ovdje su signal da je nasa domaca privreda manje konkurentna , uz nekoliko reformi i promjena u sistemu za par godina to se moze promijeniti u nasu korist i mozemo pokriti citavo ex-yu trziste jer iako se mozda nama ne cini tako ekonomije slovenije,hrvatske, srbije su ustvari obicno sranje, malo manje od nase.
Ukoliko neki BH preduzetnik napravi bolji maloprodajni lanac od Konzuma - ponudi bolju robu po boljoj cijeni i fokusira se na marketing onda ćemo ja i ti otici i kupovati kod njega , ako ga skine sa naseg trzista moze slobodno uci na hrvatsko i pobijediti ga i tamo.
Strani proizvodi ovdje su signal da je nasa domaca privreda manje konkurentna , uz nekoliko reformi i promjena u sistemu za par godina to se moze promijeniti u nasu korist i mozemo pokriti citavo ex-yu trziste jer iako se mozda nama ne cini tako ekonomije slovenije,hrvatske, srbije su ustvari obicno sranje, malo manje od nase.
-
almir90
#10 Re: Kako protiv uvoznog lobija?
Nekad davno sam spominjao, što je moje mišljenje samo. Ovdje žive različiti narodi, u RS će kupovati samo iz Srbije, jer oni smatraju da je to njihovo domaće, a ne iz BiH. Hrvati isto tako će kupovati Hrvatsku robu jer to smatraju domaće. Mi kupujemo Tursku robu. A, sve u svemu se vodi "da komšiji crkne krava", jer zašto kupovati neki proizvod Made in BiH, da se neko naš obogati nedaj Bože, kod nas vlada visok stepen zavidluka među narodom. Tu nam je glavni problem. Poslije toga, ima i kvalitet ulogu, mada nisu naši proizvodi svi nekvalitetni, ne bi se dosta naše robe našlo na drugim tržištima da je loša. I naravno tu je manji procenat stanovništva koji bez obzira na sve kupuje Made in BiH, nažalost manjima.
-
Fact
#11 Re: Kako protiv uvoznog lobija?
Idemo u ekstremne krajnosti.Prvi ja kupujem i domaće,a i hrvatsko i srpsko.Najčešće i ne gledam porijeklo robe,uglavnom kupujem stvari sa kojima sam od prije upoznat.Te ne vidim zašto bi morali kupovati nešto samo zato jer je domaće.Ako hrvatska proivodi bolju čokoladu od nas,onda ću i kupiti tu hrvatsku čokoladu.Ako mi se više sviđa srpski eurokrem od našeg,onda ću i kupiti srpski.Samo zato što je nešto domaće,onda se mora i kupiti,valja pomoć ekonomiji i ostale gluposti.Neka naše firme same sebi pomognu boljim markentingom i podizanjem kvalitete.Ako kupujem neku vrstu artikla,koju prije toga nisam kupovao,kupiti ću nešto što mi zvuči poznato,sa TV reklama i bilborda,ili nešto što mi dizajnom pakovanja izgleda privlačno,a naši proizvodi su tu očajni.
-
seldzuk
#12 Re: Kako protiv uvoznog lobija?
@Stoner
U većini stvari se slažemo. Međutim, najveći problem je što je naša proizvodnja kao dječak u ringu sa profesionalnim bokserom. Igrači iz Hrvatske su mnogo jači od bh. proizvođača. I imaju mnogo veći arsenal djelovanja na tržištu. Iz tog razloga se sa tvojim zadnjim pasusom nikako ne mogu složiti. Koliko bismo se krvi trebali napi.... i napljuvati dok bi to postigli. Nismo mi toliko ni pametni ni marljivi.
@almir90
Ovdje žive različiti narodi, ali moraju shvatiti da im ni Hrvatska ni Srbija ne otvaraju radna mjesta(čast izuzecima). Turskoj robi dajem prednost nad robom iz Srbije i Hrvatske, ali ne nad bilo kojom Made in BiH.
@Fact
Ne znam o kakvim ekstremnim krajnostima govoriš. Zašto bismo morali kupovati domaće proizvode??? Iz jednostavnog razloga: zato što bismo u ovakvoj situaciji mogli imati još većih problema. Izvozima samo 60% vrijednosti koju izvozimo. Takvo stanje je ekonomski neodrživo. Našim proizvođačima jednostavno treba pomoći. Ono što država radi je tanko. U ovoj državi ima ljudi koji dobro žive od državne plate, a kad odu u prodavnicu, krvavo iscijeđenim parama poreznih obveznika kupuju uvozne proizvode. Da sam na vlasti samo jedan dan, kao što nisam, uveo bih im pravdanje novca od plate. Preko 60% uvoznih proizvoda=marš kući pa babi kupuj.
A u vezi dobre ambalaže, evo ti jedan primjer, a ima ih još:

proizvod pored kojeg sam dugo prolazio misleći da je uvozni
U većini stvari se slažemo. Međutim, najveći problem je što je naša proizvodnja kao dječak u ringu sa profesionalnim bokserom. Igrači iz Hrvatske su mnogo jači od bh. proizvođača. I imaju mnogo veći arsenal djelovanja na tržištu. Iz tog razloga se sa tvojim zadnjim pasusom nikako ne mogu složiti. Koliko bismo se krvi trebali napi.... i napljuvati dok bi to postigli. Nismo mi toliko ni pametni ni marljivi.
@almir90
Ovdje žive različiti narodi, ali moraju shvatiti da im ni Hrvatska ni Srbija ne otvaraju radna mjesta(čast izuzecima). Turskoj robi dajem prednost nad robom iz Srbije i Hrvatske, ali ne nad bilo kojom Made in BiH.
@Fact
Ne znam o kakvim ekstremnim krajnostima govoriš. Zašto bismo morali kupovati domaće proizvode??? Iz jednostavnog razloga: zato što bismo u ovakvoj situaciji mogli imati još većih problema. Izvozima samo 60% vrijednosti koju izvozimo. Takvo stanje je ekonomski neodrživo. Našim proizvođačima jednostavno treba pomoći. Ono što država radi je tanko. U ovoj državi ima ljudi koji dobro žive od državne plate, a kad odu u prodavnicu, krvavo iscijeđenim parama poreznih obveznika kupuju uvozne proizvode. Da sam na vlasti samo jedan dan, kao što nisam, uveo bih im pravdanje novca od plate. Preko 60% uvoznih proizvoda=marš kući pa babi kupuj.
A u vezi dobre ambalaže, evo ti jedan primjer, a ima ih još:

proizvod pored kojeg sam dugo prolazio misleći da je uvozni
Last edited by seldzuk on 03/05/2014 19:39, edited 1 time in total.
- JohnnyS
#13 Re: Kako protiv uvoznog lobija?
seldzuk wrote:. de mi Bogati objasni što su ronhillovi proizvodi toliko jeftiniji u BiH nego u hrvatskoj. možda zato što nas tdr plaho voli???
Iz istog razloga zbog kojeg je Marlboro jeftiniji u Hrvatskoj nego u SAD-u - zbog visine trošarina i nameta. U Bosni i Hercegovini su niži nameti na cigarete i zato su jeftinije nego u Hrvatskoj. Kutija Ronhilla i u Hrvatskoj i u BiH donese TDR-u samo 3 kune ostalo ide na raznorazne trošarine na duhanske proizvode...
- akcid
#14 Re: Kako protiv uvoznog lobija?
@Seldzuk, ostavi se ekonomije, fataj se džamije, alahati, tu si punom bolji, o ekonomiji veze nemaš. Čuj - uvozni lobiji
veću glupost nisam odavno pročitao.
Usput, Prolom voda nije hrvatska, ne provaljuj se više
- JohnnyS
#15 Re: Kako protiv uvoznog lobija?
akcid wrote:@Seldzuk, ostavi se ekonomije, fataj se džamije, alahati, tu si punom bolji, o ekonomiji veze nemaš. Čuj - uvozni lobiji![]()
![]()
![]()
![]()
Kako će bolan, i religije su uvozne...
-
seldzuk
#16 Re: Kako protiv uvoznog lobija?
kako ćeš i čuti kad ti omiljena stranka odavno ide ruku pod ruku sa stranim kapitalomakcid wrote:@Seldzuk, ostavi se ekonomije, fataj se džamije, alahati, tu si punom bolji, o ekonomiji veze nemaš. Čuj - uvozni lobiji![]()
![]()
![]()
![]()
- Stoner
#17 Re: Kako protiv uvoznog lobija?
@Seldzuk
Ne moramo se mi napit krvi ni napljuvati da bi nase trziste bilo konkurentnije od hrvatskog,slovenskog, slovackog itd.
Dovoljno je samo postaviti prave stvari na prave mjesto i to ce ici samo od sebe prema univerzalnim zakonima trzista i ekonomije i tu nacija ne igra nikakvu ulogu i to koliko smo mi kao kolektiv pametni i marljivi nije toliko bitno.
Gledajte, mi fakticki i nemamo kapitalisticki sistem privredjivanja , drzava se previse mijesa u ekonomiju, preduzetnik treba čekati mjesecima na raznorazne dozvole pa nakon toga isplacati raznorazne poreze pa opet raznorazne doprinose, privatni sektor je preoterecen a upravo se preko njega i finansira taj nakaradni sistem.
Nas problem nije uvoz, jer se svijet globalizira i primjetit ce te da je tako u vecini drzava - masa stranih proizvoda na domacem trzistu, nas problem je sto imamo ili bolje reci nemamo izvoza i tu nema koristi od parole ' kupujmo domace' zato sto tako nase biznise samo vjestacki odrzavamo u zivotu jer kad izadju vani oni vise nisu "domaci".
Mercator je harao Balkanom dok je Konzum preprodavao cvijece. Sad ce Mercator biti hrvatska firma.
Ne moramo se mi napit krvi ni napljuvati da bi nase trziste bilo konkurentnije od hrvatskog,slovenskog, slovackog itd.
Dovoljno je samo postaviti prave stvari na prave mjesto i to ce ici samo od sebe prema univerzalnim zakonima trzista i ekonomije i tu nacija ne igra nikakvu ulogu i to koliko smo mi kao kolektiv pametni i marljivi nije toliko bitno.
Gledajte, mi fakticki i nemamo kapitalisticki sistem privredjivanja , drzava se previse mijesa u ekonomiju, preduzetnik treba čekati mjesecima na raznorazne dozvole pa nakon toga isplacati raznorazne poreze pa opet raznorazne doprinose, privatni sektor je preoterecen a upravo se preko njega i finansira taj nakaradni sistem.
Nas problem nije uvoz, jer se svijet globalizira i primjetit ce te da je tako u vecini drzava - masa stranih proizvoda na domacem trzistu, nas problem je sto imamo ili bolje reci nemamo izvoza i tu nema koristi od parole ' kupujmo domace' zato sto tako nase biznise samo vjestacki odrzavamo u zivotu jer kad izadju vani oni vise nisu "domaci".
Mercator je harao Balkanom dok je Konzum preprodavao cvijece. Sad ce Mercator biti hrvatska firma.
-
beobachter1
#18 Re: Kako protiv uvoznog lobija?
@akcidakcid wrote:@Seldzuk, ostavi se ekonomije, fataj se džamije, alahati, tu si punom bolji, o ekonomiji veze nemaš. Čuj - uvozni lobiji![]()
![]()
![]()
![]()
Ja vecu glupost od ovog tvog komentara odavno ne procitah!
Nisu mi poznate kvalifikacije Seldzuka, ali koliko vidim diskutuje razumno i pri tome nudi reference, dakle ne prica "na prazno". Jedino sto nam ti nudis je tipicno krkansko-idiotski komentar tipa "bjezi tamo, sta ti znas". Koje su to tvoje kvalifikacije i reference da ti mozemo povjerovati da ti znas nesto o ekonomiji? Hajde, izlistaj ih ovdje. Ako neces, makni se i pusti ljude da diskutuju.
I usput, koliko sam mogao shvatiti iz teksta, Seldzuk je napisao da je Prolom BH voda u vlasnistvu Hrvata (@Seldzuk: taj dio je malo nezgrapno napisan, pa mozda i nije najjasniji). @akcid: umijes li uopste citati, ili si tu samo da bacas bombe?
-
seldzuk
#19 Re: Kako protiv uvoznog lobija?
dobro... a koje su to prave stvari na pravom mjestu? moram priznati da mi ta deregulacija zvuči previše bajkovito.Stoner wrote:@Seldzuk
p.s. i nisam mislio na pijenje krvi već na pi.... krvi
Last edited by seldzuk on 03/05/2014 20:20, edited 1 time in total.
-
almir90
#20 Re: Kako protiv uvoznog lobija?
Kad bi mi imali ljudi koji ekonomisanjem su stvorili u životu nešto na pravim mjestima ministara, kad bih imali narod koji je voljan krenuti od nule i da radom nešto ostvarimo sve, a ne ležanjem, kad se uplaćeni porez ne bi trošio na privatnu imovinu (kuće. stanovi, auta, luksuzna putovanja), i naravno svaki višak koji bi se pojavio da se ne zapošljava novi rođak. Onda bi mogli očekivati da ćemo napredovati, ovako ništa. Mi trebamo da krenemo od nule, a nema nikog spremnog da nas povede.
-
Bodkin
#21 Re: Kako protiv uvoznog lobija?
nije to bas tako jednostavno. naravno ima toga da je prosjecni domaci bizMismen ili kriminalac iz privatizacije ili jedna bukva. niko nikakvog obrazovanja nema sto mi je ok jer ih ima masa sto su milioneri bez obrazovanja, ali ovi nasi duduci ne cijene obrazovanju nikako. oni bi da im neko naskraba u paintu za 50km reklame ili dizajnira pakovanje proizvoda. zato firme i jesu nekonkurentne. uzmi par stranih firmi i vidjeces da su sve izrazito konkurentne jer im oni odozgo kreiraju sve osim prodaje i racunovodstva...Stoner wrote:Hrvatski proizvodi su tu iz jednog jednostavnog razloga - ljudi ih kupuju. Hrvati mogu uvesti svojih Jana, Ronhilla , Konzuma koliko god zele ali ako ti proizvodi nisu bolji od nasih domacih onda oni gube na bh trzistu i ostvaruju gubitak. Onda kako neko rece tu su Hrvati koji kupuju njihove proizvode samo zato jer su "njihovi" a ustvari tako samo prave stetu sebi.
ali ima tu i toga sto, ako uzmemo npr prehranu, moras danas kod nas ici preko konzuma ili merkatora. jebiga nasi potplaceni retardi od pliticara pustili su konzum da preuzme skoro pa savrsenu monopolsku poziciju. e sad, ako hoces da ti proizvodi stoje na udarnim mjestima na policama moras platiti dobro (sto nasi pacijenti nisu spremni uraditi nego naprave onu kupujmo domace kampanju
-
Juvelandia
#22 Re: Kako protiv uvoznog lobija?
Neokomunisti i ekonomijaakcid wrote:@Seldzuk, ostavi se ekonomije, fataj se džamije, alahati, tu si punom bolji, o ekonomiji veze nemaš. Čuj - uvozni lobiji![]()
![]()
![]()
![]()
-
burger_pasa
#23 Re: Kako protiv uvoznog lobija?
Kako??? Pa jednostavno... To je posao novinara da ih otkriju, dokumentuju, pa da javnost zna imena tih koji rade protiv svoje drzave. Pa onda da reaguje tuzilastvo I policija.
-
Rizvan
#24 Re: Kako protiv uvoznog lobija?
Jedino što je ovdje glupost je tvoj glupi komentar upakovan sa arogancijom i šovinizmom.akcid wrote:@Seldzuk, ostavi se ekonomije, fataj se džamije, alahati, tu si punom bolji, o ekonomiji veze nemaš. Čuj - uvozni lobiji![]()
![]()
![]()
![]()
-
RahatHurmašica
#25 Re: Kako protiv uvoznog lobija?
1. Sve manje i manje. Više nisu nikakav faktor. ovdje je isključivo pitanje bošnjaka i njihove zrelostiBodkin wrote:cuj nece, hoces to zabranitiseldzuk wrote:Za svoje pare nek kupuju šta im volja. Ali trebaju i znati da neće dovijeka prodavati muda pod bubrege. Nek Prolom vodu i Violetine proizvode iz BiH prodaje do mile volje. Ali neće i Janu i ostale gluposti.
http://novovrijeme.ba/bih-u-2013-godini ... ijarde-km/hrvatski proizvodi ce se kupovati sve dok pod 1) ima hrvata u bih i pod 2) sve dok su ovoliko konkurentniji. kad domaci bizMismeni skontaju kako se igra na veliko onda ce biti bolje
2. Nisu konkurentniji nego samo koriste razvijenu korupciju u bih i nezrelost bošnjaka.