Kako je redondo zaradio na nekretninama
Moderator: anex
- illuminated
-
redondo72
#77 Re: Krah trzista nekretnina u BiH
Provalio sam i ja da sam se zeznuo. Nisam u kreditu pa ne znam. Sad vidim da je to rata glavnice bez kamate. Dakle, stvarno deru, al´opet. A ima kod Hrvata ( ZABE ), oni daju te kamate na stambene za mlade do 35. god. 
Last edited by redondo72 on 16/08/2008 11:33, edited 1 time in total.
- illuminated
#78 Re: Krah trzista nekretnina u BiH
ma nista to, ima program Kantona Sarajevo za mlade..cak bez kamata mislim. Treba ti 30 % posto ucesca i stan ide na 18 rata.redondo72 wrote:Provalio sam i ja da sam se zeznuo. Nisam u kreditu pa ne znam. Sad vidim da je to rata glavnice bez kamate. Dakle, stvarno deru, al´opet. A ima kod Hrvata ( ZABE ), oni daju te kamate na stambene za mlade do 35. god.
i imas stan za manje od dvije godine
(Idem da se ubijem ako nam bude kanton jos pomag'o)
-
redondo72
#79 Re: Krah trzista nekretnina u BiH
A za nas sa 18 godina? Ja računam godine u eurima.
Nekako mi lakše.
edit: A sad sam provalio da si se i ti zeznuo, jer se anuitet vremenom smanjuje
Izgleda da i ti nisi u kreditu. 
edit: A sad sam provalio da si se i ti zeznuo, jer se anuitet vremenom smanjuje
- zgembo_sa
#80 Re: Krah trzista nekretnina u BiH
Boga mi slabo si ga provalioredondo72 wrote:A za nas sa 18 godina? Ja računam godine u eurima.Nekako mi lakše.
edit: A sad sam provalio da si se i ti zeznuo, jer se anuitet vremenom smanjujeIzgleda da i ti nisi u kreditu.
-
redondo72
#81 Re: Krah trzista nekretnina u BiH
Žgembo, kad ti dižeš kredit?
Dokle čekaš da cena kvadrata padne? Je l´ko ovaj mali, što kaže, u Lukavici 1600KM/m2, a 200 metara odatle na Dobrinji 2000, pa je tržište krahiralo.
Idi. 
- alijagicalija
#82 Re: Krah trzista nekretnina u BiH
cijene
Last edited by alijagicalija on 16/08/2008 22:45, edited 1 time in total.
-
redondo72
#83 Re: Krah trzista nekretnina u BiH
A ti bi da se svađaš, je li?
Da ti kažem nešto, imam nekretnine i ovde i na jednom drugom mestu, a sve to zahvaljujući dobroj proceni kada treba kupiti a kada prodati, i sve to bez kredita, bez da sam tatin sinčić, da me neko gura i uči, sve na foru, na mozak. Što i tebi želim
Samo čini mi se da ti nemaš kliker za te stvari.
Da ti kažem nešto, imam nekretnine i ovde i na jednom drugom mestu, a sve to zahvaljujući dobroj proceni kada treba kupiti a kada prodati, i sve to bez kredita, bez da sam tatin sinčić, da me neko gura i uči, sve na foru, na mozak. Što i tebi želim
Samo čini mi se da ti nemaš kliker za te stvari.
- alijagicalija
#84 Re: Krah trzista nekretnina u BiH
Svaka cast. Pozdrav !
Last edited by alijagicalija on 16/08/2008 22:46, edited 1 time in total.
- zgembo_sa
#85 Re: Krah trzista nekretnina u BiH
Kad budu manje kamatne stope i padnu nerealno visoke cijene stanova. A i ne zuri mi se pretjerano. Za sad mi se vise isplati kirija...redondo72 wrote:Žgembo, kad ti dižeš kredit?Dokle čekaš da cena kvadrata padne? Je l´ko ovaj mali, što kaže, u Lukavici 1600KM/m2, a 200 metara odatle na Dobrinji 2000, pa je tržište krahiralo.
Idi.
-
redondo72
#86 Re: Krah trzista nekretnina u BiH
Kada bude niža kamatna stopa to znači da se bankarsko tržište konsolidovalo zbog toga što se tržište hartija od vrednosti / kapitala oporavilo, zbog povratka većih investitora, odnoso prebacivanjem njihovog kapitala na trž. vrednosnih papira. Tada se kamate smanjuju, ali cene nekretnina počinju da rastu. Ako ti vidiš da je dobra računica što ti kamata na stambeni kredit neće biti 8-9 % već 6%, ok, ali ni cena kvadrata više neće biti 2000 KM već najverovatnije oko 3000.
Jednostavno, sve funkcioniše kao sistem vezanih posuda.
Zaista mislim da kvadrat na Alipašinom ili na Dobrinji neće značajno pasti ispod 2000 KM, a kada se tržište oporavi, moguć je samo rast.
Jednostavno, sve funkcioniše kao sistem vezanih posuda.
Zaista mislim da kvadrat na Alipašinom ili na Dobrinji neće značajno pasti ispod 2000 KM, a kada se tržište oporavi, moguć je samo rast.
- alijagicalija
#87 Re: Kako je redondo zaradio na nekretninama
de nam reci kolko se krece kvadrat u Sarajevu, sad....
-
latinalover
#88 Re: Krah trzista nekretnina u BiH
ak si uspio zaraditi na procjeni svaka ast..mrsko mi citati temu...
- zgembo_sa
#89 Re: Kako je redondo zaradio na nekretninama
Stani redondo, jel ti prodajes stanove? Da skratimo pricu 
- Comrad
#90 Re: Kako je redondo zaradio na nekretninama
Moj prijedlog - premjestiti aerodrom na neku drugu lokaciju. Pa u Butmiru bi moglo stati jos jedno Sarajevo.
Ako se Sa gleda od carsije do marin dvora - onda definitivno nema gdje da se siri.
Medjutim, dovoljno je da se otvori google earth i da se vidi koliko ustvari prostora ima. Koliko prostora ima na Ilidzi, Hrasnici, Hadzicima, Vogosci. Mozda ce nekad u nekoj 2340. to sve biti spojeno u jednu veliku metropolu. Al hej, kod nas je problem ako si udaljen 15-20km od centra grada (gdje normalnom voznjom od 60-80km/h stizete za 20-ak minuta). Ljudi u stranim zemljama svaki dan prelaze i po 50-60km da dodju na posao. Sto se tice puteva, manje vise sada su ok, Ilidza, Vogosca, sto se Hadzica tice rijesen je veliki problem oko Mostarskog raskrsca, tako da mislim da ce u buducnosti raja sve vise odlaziti u ova prigradska naselja (iliti opstine).
I jedno pitanje, jer mi nije bas jasno, jer moze uticati na to da se Sa ne moze siriti: Zasto gotovo sve ove nove stambene zgrade imaju manje od 10 spratova (izuzev Bosmala, te Avazovog Twist-a koji i nije stambena, al et), il' se meni cini? Jel u pitanju nedostatak love da gradjevinar napravi neboder od 20-ak spratova, neki urbanisticki plan (iako ne vidim da je ista planski sagradjeno u gradu) il' nesto trece?
Ako se Sa gleda od carsije do marin dvora - onda definitivno nema gdje da se siri.
I jedno pitanje, jer mi nije bas jasno, jer moze uticati na to da se Sa ne moze siriti: Zasto gotovo sve ove nove stambene zgrade imaju manje od 10 spratova (izuzev Bosmala, te Avazovog Twist-a koji i nije stambena, al et), il' se meni cini? Jel u pitanju nedostatak love da gradjevinar napravi neboder od 20-ak spratova, neki urbanisticki plan (iako ne vidim da je ista planski sagradjeno u gradu) il' nesto trece?
-
sabanss
#91 Re: Kako je redondo zaradio na nekretninama
Ima prostora samo ljudima ofirno reci da zive u Osjeku ili Vogosci. Mada i to se mijenja, znam dosta ljudi koji su u zadnje vrijeme uzeli stan bas u Vogosci i Lukavici po dosta povoljnijim uslovima nego sto bi to bilo npr. na Alipasinu (i to jos 35 godina star). Cijene su vec stabilne i mislim da ovo sadasnje zatisje je pred znacajno pojeftinjenje.
Da se odmah ogradim od napada na ovo misljenje: stambeno sam situiran i ne mislim ulagati u stambeni sektor u narednom periodu.
Da se odmah ogradim od napada na ovo misljenje: stambeno sam situiran i ne mislim ulagati u stambeni sektor u narednom periodu.
Last edited by sabanss on 17/08/2008 09:37, edited 1 time in total.
- alijagicalija
#92 Re: Kako je redondo zaradio na nekretninama
a jel tooooo kooontas stan kupovat...aaaaaaaaaaaaaa. (ogradio se, nista)
-
Madame de Pompadour
#93 Re: Kako je redondo zaradio na nekretninama
Trenutno kupovati stan u Sarajevu ne mislim ni pod razno, razlog visoke cijene prema ponudi i kvalitetu istih. Cijene su spekulativno prenapuhane, jer su ih napuhali vlasnici agencija. Moja prijateljica koja je stavila privatni oglas u oslobodjenju da prodaje stan, u prvih mjesec dana nije se niti 1 zaintersoavni kupac javio osim 10 agencija svaki dan koji su prenapuhivali cijenu i do 30% obecavajuci da ce joj prodati taj isti stan za mnogo veci novac..I tako je cekajuci 6 mjeseci na ozbiljnog kupca, na kraju skontala da jedino ako hoce prodati stan (koji je u bijelim zgradama na Vracama) moze prodati ako ponudi cijenu koja je realna i koja ce prdati stan.
Na kraju je odustala od spekulativnih agencijskih cijena i prodala stan za 1800KM po kvadratu privatnom kupcu...sto je i bila realna cijena nekretnine.
Zivim vani i spremna sam kupiti nekretninu u Sarajevu, ali ne vidim da ce se u skorijoj buducnosti desiti. Razlog je sto prvo racunamo pogresno sta je jednosoban, dvosoban, trosoban stan...dvosoban je valjda sa dvije spavace sobe a ne sa jednom i dnevnim boravkom, drugo sto odrzavanje zgrada nije kako treba rijeseno, trece vecina zgrada je jako jako ruzna, ili nema parka i nema uslova za djecu, sve je beton okolo sa parkiralistima...i na kraju gabaritna vrijednost stanova ne reflektuje cijenu stana...a tek kako je privatnost ugrozena.
Ja sam za opciju kuce van grada sa dovoljno zelenila i prostora gdje mogu imati svoj mir i gdje mi komsija ne viri na vrata kad mi neko dodje...
Ako neko misli da je stambeno obezbjedjen sa 60m2 stana gdje ce crno otplacivati kredit na 20 godina i zivjeti sa cetveroclanom porodicom u tako malom prostoru a misliti da zivi u centru (npr: Dolac Malta ili Cengic Vila, Grbavica) onda su ti isti u velikoj zabludi malogradjanstine...
Toliko od mene, moje misljenje
Pozdrav
Na kraju je odustala od spekulativnih agencijskih cijena i prodala stan za 1800KM po kvadratu privatnom kupcu...sto je i bila realna cijena nekretnine.
Zivim vani i spremna sam kupiti nekretninu u Sarajevu, ali ne vidim da ce se u skorijoj buducnosti desiti. Razlog je sto prvo racunamo pogresno sta je jednosoban, dvosoban, trosoban stan...dvosoban je valjda sa dvije spavace sobe a ne sa jednom i dnevnim boravkom, drugo sto odrzavanje zgrada nije kako treba rijeseno, trece vecina zgrada je jako jako ruzna, ili nema parka i nema uslova za djecu, sve je beton okolo sa parkiralistima...i na kraju gabaritna vrijednost stanova ne reflektuje cijenu stana...a tek kako je privatnost ugrozena.
Ja sam za opciju kuce van grada sa dovoljno zelenila i prostora gdje mogu imati svoj mir i gdje mi komsija ne viri na vrata kad mi neko dodje...
Ako neko misli da je stambeno obezbjedjen sa 60m2 stana gdje ce crno otplacivati kredit na 20 godina i zivjeti sa cetveroclanom porodicom u tako malom prostoru a misliti da zivi u centru (npr: Dolac Malta ili Cengic Vila, Grbavica) onda su ti isti u velikoj zabludi malogradjanstine...
Toliko od mene, moje misljenje
Pozdrav
- illuminated
#94 Re: Kako je redondo zaradio na nekretninama
premjestanje aerodroma kosta brdo para, to je SF...Comrad wrote:Moj prijedlog - premjestiti aerodrom na neku drugu lokaciju. Pa u Butmiru bi moglo stati jos jedno Sarajevo.![]()
Ako se Sa gleda od carsije do marin dvora - onda definitivno nema gdje da se siri.Medjutim, dovoljno je da se otvori google earth i da se vidi koliko ustvari prostora ima. Koliko prostora ima na Ilidzi, Hrasnici, Hadzicima, Vogosci. Mozda ce nekad u nekoj 2340. to sve biti spojeno u jednu veliku metropolu. Al hej, kod nas je problem ako si udaljen 15-20km od centra grada (gdje normalnom voznjom od 60-80km/h stizete za 20-ak minuta). Ljudi u stranim zemljama svaki dan prelaze i po 50-60km da dodju na posao. Sto se tice puteva, manje vise sada su ok, Ilidza, Vogosca, sto se Hadzica tice rijesen je veliki problem oko Mostarskog raskrsca, tako da mislim da ce u buducnosti raja sve vise odlaziti u ova prigradska naselja (iliti opstine).
A prostora nema. To sto ti vidis na google earth je ili vodozastitna zona ili neka planina ili tu nema nikakve infrasturkture.
Sarajevo se napaja vodom sa Baceva i obronaka Igmana, tako da je Hrasnica, Vrelo Bosne, Plandiste itd. uglavnom vodozastitna zona.
Ostalo je Ahatovici, Rakovica gdje nema ni puta kako treba...
Sto se tice spratova...nema investitora. Oni koji prave stambene kvadrate, to su sitne ribe osim toga nema mnogo firmi koje mogu raditi tu visokogradnju..
- illuminated
#95 Re: Kako je redondo zaradio na nekretninama
sabanss wrote:Ima prostora samo ljudima ofirno reci da zive u Osjeku ili Vogosci. Mada i to se mijenja, znam dosta ljudi koji su u zadnje vrijeme uzeli stan bas u Vogosci i Lukavici po dosta povoljnijim uslovima nego sto bi to bilo npr. na Alipasinu (i to jos 35 godina star). Cijene su vec stabilne i mislim da ovo sadasnje zatisje je pred znacajno pojeftinjenje.
pa i mene bi bilo stid. prvo nema prevoza kako treba. imas one ciganske buseve koji vise ne idu nego sto idu.
Putevi su ocajni. Ja sam nekad ranije odbio posao u Vogosci jer nisam mogao svaki dan dva sata cekati u koloni u Rajlovcu.
Posaljes dijete malo vani, napadnu ga i otmu mu mobitel.
Da je prosao onaj tunel kroz Hum prema Vogosci, da ide trola, ili neka zeljeznica onda bi to bilo vrijedno razmtranja. Cak bi tada bilo i ljepse zivjeti tamo jer je mirnije.
-
redondo72
#96 Re: Kako je redondo zaradio na nekretninama
Ne može tamo da bude lepše za život kad ti komšije drže 5 pari cipela ispred vrata.
@ žgembo - jok
@ žgembo - jok
- zgembo_sa
#97 Re: Kako je redondo zaradio na nekretninama
Pih, steta, taman si me bio ubijedio, mogao sam kupit stan od teberedondo72 wrote:Ne može tamo da bude lepše za život kad ti komšije drže 5 pari cipela ispred vrata.
@ žgembo - jok
-
redondo72
#98 Re: Kako je redondo zaradio na nekretninama
Imam jedan u Ilijašu. Trosoban, 86 m2, jeftino. Za tebe posebna cena.
Da pametno investiraš. Za koju godinu sliku ćeš da mi držiš na zidu. 
- Comrad
#99 Re: Kako je redondo zaradio na nekretninama
Ne znam da li si prolazio pored Osjeka, ja mislim da se tako zove, nalazi sa sa lijeve strane autoputa kada ides prema Blazuju. Tu ima zemljista koliko hoces, ali su ljudi napravili male kucice i samo upropastili prostor. Tu se moglo natrpati pa jedno 20 zgrada, ako ne i vise. Htio sam reci da je kod nas sve nakaradno, nema nikakvog plana, nista. Zatim s druge strane autoputa, gdje se grade vrtovi Riverine, tu takodjer ima dosta prostora. Medjutim i tu je preglupa situacija, imas jedno naselje pa onda dvije-tri fabrike, pa naselje, pa opet usred naselja industrijska zona.illuminated wrote:premjestanje aerodroma kosta brdo para, to je SF...Comrad wrote:Moj prijedlog - premjestiti aerodrom na neku drugu lokaciju. Pa u Butmiru bi moglo stati jos jedno Sarajevo.![]()
Ako se Sa gleda od carsije do marin dvora - onda definitivno nema gdje da se siri.Medjutim, dovoljno je da se otvori google earth i da se vidi koliko ustvari prostora ima. Koliko prostora ima na Ilidzi, Hrasnici, Hadzicima, Vogosci. Mozda ce nekad u nekoj 2340. to sve biti spojeno u jednu veliku metropolu. Al hej, kod nas je problem ako si udaljen 15-20km od centra grada (gdje normalnom voznjom od 60-80km/h stizete za 20-ak minuta). Ljudi u stranim zemljama svaki dan prelaze i po 50-60km da dodju na posao. Sto se tice puteva, manje vise sada su ok, Ilidza, Vogosca, sto se Hadzica tice rijesen je veliki problem oko Mostarskog raskrsca, tako da mislim da ce u buducnosti raja sve vise odlaziti u ova prigradska naselja (iliti opstine).
A prostora nema. To sto ti vidis na google earth je ili vodozastitna zona ili neka planina ili tu nema nikakve infrasturkture.
Sarajevo se napaja vodom sa Baceva i obronaka Igmana, tako da je Hrasnica, Vrelo Bosne, Plandiste itd. uglavnom vodozastitna zona.
Ostalo je Ahatovici, Rakovica gdje nema ni puta kako treba...
Sto se tice spratova...nema investitora. Oni koji prave stambene kvadrate, to su sitne ribe osim toga nema mnogo firmi koje mogu raditi tu visokogradnju..
Putevi se mogu napraviti, ali zasto to raditi kada je bolje unistiti i ono malo zelenila u gradu da se pukne jedna petospratnica gdje ce cijena kvadrata biti posebno prilagodjena za mlade ljude, nekih 3000KM/m2.
p.s. Aha vodozastitna zona za jedne, za druge nije, dovoljno je otici do velike aleje na ilidzi, na samom pocetku aleje ima jedno 20-30 ogggroomnih vila.
-
sabanss
#100 Re: Kako je redondo zaradio na nekretninama
Comrad wrote: Ne znam da li si prolazio pored Osjeka, ja mislim da se tako zove, nalazi sa sa lijeve strane autoputa kada ides prema Blazuju. Tu ima zemljista koliko hoces, ali su ljudi napravili male kucice i samo upropastili prostor. Tu se moglo natrpati pa jedno 20 zgrada, ako ne i vise. Htio sam reci da je kod nas sve nakaradno, nema nikakvog plana, nista. Zatim s druge strane autoputa, gdje se grade vrtovi Riverine, tu takodjer ima dosta prostora. Medjutim i tu je preglupa situacija, imas jedno naselje pa onda dvije-tri fabrike, pa naselje, pa opet usred naselja industrijska zona.![]()
Putevi se mogu napraviti, ali zasto to raditi kada je bolje unistiti i ono malo zelenila u gradu da se pukne jedna petospratnica gdje ce cijena kvadrata biti posebno prilagodjena za mlade ljude, nekih 3000KM/m2.
Meni je Sarajevo definitivno postalo jako lose mjesto za zivot. Klima je katastrofalna, neke osnovne potrebe covjeka se ne mogu zadovoljiti i da nemam lijep posao ovdje mislim da bih odavno preselio u neko mirnije mjesto. Mislim da je mala kuca u nekom od obliznjih mjesta i stan u Sarajevu za radnu sedmicu dobitna kombinacija.