ali je vidjelo P od psa, i mislim da je cak i ovakav d od dovoljan da č od čuva k od kuce.mycy wrote:Sorry sto cu te razocarati, ali ovo nije vidjelo T od tornjaka!!!
Kako izabrati psa chuvara?
Moderator: anex
-
fixer
#76 Re: Kako izabrati psa chuvara?
-
mycy
#77 Re: Kako izabrati psa chuvara?
A ti si P kao pametan!? Ja nisam ni rekla da ga sad ne bi trebao niko uzeti zato sto je mjesanac, zato sto nema papire, zato sto nije tornjak, itd. (pogedaj moje postove) Ovaj moj komentar je bio samo na to sto Eborg hoce tornjaka!!! Ja cak nikad ne bi ni uzela psa sa vrhunskim papirima ili s cim vec... Prije bi uzela nekog sa ulice jer su oni i zahvalniji od ovih drugih, cak sta vise i bolji su cuvari!!!fixer wrote:ali je vidjelo P od psa, i mislim da je cak i ovakav d od dovoljan da č od čuva k od kuce.mycy wrote:Sorry sto cu te razocarati, ali ovo nije vidjelo T od tornjaka!!!
Fixer --> prije nego ista ubuduce meni napises, prvo pogledaj postove pa onda komentarisi!!!
- Baby
#78 Re: Kako izabrati psa chuvara?
a zasto mislis da nije tornjak,prvo ga trebate vidjeti uzivo(a uzivo je ogromann) pa onda komentarisati....Uostalom ako Eborg hoce da ga uzme,neka uzme...
-
Eborg
#79 Re: Kako izabrati psa chuvara?
Pravo da ti kazhem ni meni ne lichi na tornjaka tako da stvarno ne znam...Ipak hvala na informaciji,razmislim vec... 
-
majooo
#80 Re: Kako izabrati psa chuvara?
ja već godinu dana imam odličnog čuvara i druga u dvorištu...američki staford terijer....pravi izbor ako ti treba čuvar a i prijatelj,pored njega niko nepoznat ne može ni blizu ograde a kaoli kuće,a opet sa kćerkom i ostalom djecom iz komšiluka je super,non stop bi se igraop s njima...istina malo više treba prostora,box mu je 2mx2,5 ali kad je u dvorištu pušten zbilja pazi i na cvijeće..ali normalno svaki dan km-ske šetnje su mu obavezne 
-
Eborg
#81 Re: Kako izabrati psa chuvara?
Ma sve se neshto kontam...Naime,dnevno kroz jedan dio dvorishta prodje 10-tak ljudi do poslovnog prostora osim nas ukucana.Ako se pas navikne na njih ko garantuje da ce u pola noci zalajati ili ce i potencijalne uljeze mirno propratiti pogledom?
Zaista oprostite na ovako glupim pitanjima ali fakat nemam iskustva s psima...
Zaista oprostite na ovako glupim pitanjima ali fakat nemam iskustva s psima...
- madner
#82 Re: Kako izabrati psa chuvara?
Nemoj pustit da se navikne, osim ako nisu stalni. Znaci nagrada kada laje i upozorava, izadjes i malo se poigras.
Ima da laje ko lud
Ima da laje ko lud
-
Eborg
#83 Re: Kako izabrati psa chuvara?
Pa nisu stalni posjetioci,radi se o medicinskoj ordinaciji...Sad je catch 22...
Ako ga naviknem da ne laje onda ga dzhaba drzhim...A ako ga naviknem da laje pacijenti ce umrijeti od straha prije nego i dodju do ordinacije...
Ako ga naviknem da ne laje onda ga dzhaba drzhim...A ako ga naviknem da laje pacijenti ce umrijeti od straha prije nego i dodju do ordinacije...
- madner
#84 Re: Kako izabrati psa chuvara?
Sto bi rekao Darvin, ko se ne moze prilagodit... 
-
Eborg
#85 Re: Kako izabrati psa chuvara?
Da ja onda miniram oluke,jeftinije je i efikasnije? 
-
mycy
#86 Re: Kako izabrati psa chuvara?
Najbolje bi ti bilo da (ukoliko imas mogucnosti) ga drzis iza kuce dok je radno vrijeme, a navece ga pustas da hoda avlijom. I naravno ti ga izvodis dnevno. Dok je stene ne daj da ga gnjave (djeca, stranci, ...) jer se tako pas navikne da ne cuva. Nek mu imaju pristup samo oni koji ga nekad mogu nahraniti (ako ti nisi tu i tvoji clanovi porodice).
- madner
#87 Re: Kako izabrati psa chuvara?
Nije to to, ako ne osjetis strah koji pas moze unjet u protivnika.Eborg wrote:Da ja onda miniram oluke,jeftinije je i efikasnije?
Znas ono, miniranje je nekako nelicno.
-
downtoearth
#88 Re: Kako izabrati psa chuvara?
odličan recept za vijest u novinama: " Pas napao i izujedao..."mycy wrote:Najbolje bi ti bilo da (ukoliko imas mogucnosti) ga drzis iza kuce dok je radno vrijeme, a navece ga pustas da hoda avlijom. I naravno ti ga izvodis dnevno. Dok je stene ne daj da ga gnjave (djeca, stranci, ...) jer se tako pas navikne da ne cuva. Nek mu imaju pristup samo oni koji ga nekad mogu nahraniti (ako ti nisi tu i tvoji clanovi porodice).
pas treba da čuva kuću zato što voli porodicu a ne zato što je bijesan i zapostavljen
javi adresu da izbjegavam tvoj kraj!
-
mycy
#89 Re: Kako izabrati psa chuvara?
Jao, ti mi kao suknuo... Nemoras izbjegavati moj kraj jer sam imala NJO, muzijaka, starog 14 godina i nikad se nije niti nakezio a ne nekog ujeo!!! Sto je znak da je bio dobro odgojen i puno se je volio igrati. Prema tvom komentaru bi se reklo kako si ti to zamislio da je pas iza kuce, u boksu, niko mu ne prilazi, samo se nahrani, i to je to... A jedino nisi procitao "I naravno da ga izvodis dnevno" (mali lapsus: umjesto "ti" trebalo je "da") sto podrazumjeva socijalizaciju. A socijalizacija podrazumjeva da ne ujeda sve redom!!! Covjek hoce cuvara, pa prema tome dobar cuvar se nikad ne moze napraviti ukoliko pas svima vjeruje - i poznatim i nepoznatim, sto je slucaj ovdje gdje je ordinacija i gdje 1.000.000 ljudi prodje!!! Zamisli kakav bi to cuvar bio kad bi ga svi ti ljudi mazili, jos pogotovo ako nema vlasnika tu dok ga maze.
- Dr.Cuddy
#90 Re: Kako izabrati psa chuvara?
Eborg,
Evo ti prilika za psa, hem džaba hem dobiješ za početak hranu za njega! Ako već nije usvojen...vidi kako je sladak!

DZIN je sectomjesecni pas spasen sa ulice na Bascarsiji i prihvacen kao kucni ljubimac.
Koliko god je imao srece da bude udomljen, toliko se sudbina gorko poigrala sa zdravljem njegovog udomitelja Miroslava koji je tesko obolio i nalazi se u bolnici.
DZIN je za sada u dvoristu Miroslavove kuce na Bascarsiji i jos nekoliko dana ce ga pazit susjeda.
Situacija je je izuzetno komplikovana i nije za detaljna objasnjenja javnosti.
Na nama je da DZINU nadjemo novi dom.
Javi se čika Velji na PP!
Evo ti prilika za psa, hem džaba hem dobiješ za početak hranu za njega! Ako već nije usvojen...vidi kako je sladak!

DZIN je sectomjesecni pas spasen sa ulice na Bascarsiji i prihvacen kao kucni ljubimac.
Koliko god je imao srece da bude udomljen, toliko se sudbina gorko poigrala sa zdravljem njegovog udomitelja Miroslava koji je tesko obolio i nalazi se u bolnici.
DZIN je za sada u dvoristu Miroslavove kuce na Bascarsiji i jos nekoliko dana ce ga pazit susjeda.
Situacija je je izuzetno komplikovana i nije za detaljna objasnjenja javnosti.
Na nama je da DZINU nadjemo novi dom.
Javi se čika Velji na PP!
-
Eborg
#91 Re: Kako izabrati psa chuvara?
Ali koliko je pouzdan s obzirom da je mjeshanac i "star"? 
- Dr.Cuddy
#92 Re: Kako izabrati psa chuvara?
Nije star, sve do godinu je mlado! A pouzdan je onoliko koliko ga ti odgojiš da bude, nepovjerljiv prema strancima i pitom sa djecom i rajom!Eborg wrote:Ali koliko je pouzdan s obzirom da je mjeshanac i "star"?
-
colt
#93 Re: Kako izabrati psa chuvara?
E jesi zajeban jeboteEborg wrote:Ali koliko je pouzdan s obzirom da je mjeshanac i "star"?
- A-R-N-I
#94 Re: Kako izabrati psa chuvara?
Eborg wrote:Ali koliko je pouzdan s obzirom da je mjeshanac i "star"?
"STAR"
- A-R-N-I
#95 Re: Kako izabrati psa chuvara?
colt wrote:E jesi zajeban jeboteEborg wrote:Ali koliko je pouzdan s obzirom da je mjeshanac i "star"?. Kao da cuvas centralnu banku, a ne oluke !!!
![]()
-
Eborg
#96 Re: Kako izabrati psa chuvara?
Nisam ali shta ce mi neshto shto ce piljiti u svakoga ko se bude shunjao u pola noci...colt wrote:E jesi zajeban jeboteEborg wrote:Ali koliko je pouzdan s obzirom da je mjeshanac i "star"?. Kao da cuvas centralnu banku, a ne oluke !!!
![]()
-
Eborg
#97 Re: Kako izabrati psa chuvara?
Mislio sam na dresuru i to,da nije kasno...A-R-N-I wrote:Eborg wrote:Ali koliko je pouzdan s obzirom da je mjeshanac i "star"?
"STAR"![]()
, sa sest mjeseci,, to je bebara koja jos ne konta jel musko ili zensko
![]()
![]()
- Dr.Cuddy
#98 Re: Kako izabrati psa chuvara?
Nije! Dijete je to još. Taman!Eborg wrote:Mislio sam na dresuru i to,da nije kasno...A-R-N-I wrote:Eborg wrote:Ali koliko je pouzdan s obzirom da je mjeshanac i "star"?
"STAR"![]()
, sa sest mjeseci,, to je bebara koja jos ne konta jel musko ili zensko
![]()
![]()
-
mycy
#99 Re: Kako izabrati psa chuvara?
Pas se dresira sa, otprilike, 9 mjeseci; tako da ti je sad taman da uspostavite onaj osnovni kontakt i povjerenje.
- ibrahim_tanovic
#100 Re: Kako izabrati psa chuvara?
Evo idealnih i autohtono bosanskih čuvara!
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 41&t=53233
Pa bujrum...
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 41&t=53233
Pa bujrum...