Imam jedan problem pa me interesuje "struchno" mishljenje.Naime,vec 4-5 puta lopovi mi pokushavaju ukrasti bakrene oluke sa porodichne kuce.Par puta su i uspjeli,sinoc sam jednog zaganjao gvozdenom shipkom od kamina,mislim da bih ga od zhivota rastavio koliko sam bio bijesan...
Elem,mislim da bi pas chuvar bio dodatno obezbjedjenje jer je ovo vec preshlo sve granice.Kuca kao kuca je obezbijedjena,vishe se brinem za okucnicu.E sad je tu "problem"...Naime,mnogo novca je ulozheno u uredjenje vrta te stoga nisam siguran koliko je pametno kupiti psa da on to to sve ne skrshi u igri.Isto tako,ograda se djelimichno mozhe preci zbog stepenastog oblika a s jedne strane postoji samo prirodna ograda (tuje i korito rjechice).Dakle svaka opcija slobodnog hodanja je vjerovatno iskljuchena jer mozhe ishetati bez p'o muke.
E sad,sumnjam da bi bilo mjesta i volje ukucana da se gradi neki box koji bi zauzeo prostor.Kucica i lanac izgledaju kao najoptimalnije rjeshenje.Ispravite me ako grijeshim.Cijena koju bi platio je vjerovatno da bi ugazio travu ali eto hajde poshto bi pas vjerovatno bio stacioniran max 2 metra od kucice na lancu (naravno da mu ne bi falilo pazhnje niti bi chamio stalno tu).
Koji pas dakle mozhe bez problema da sluzhi kao pas chuvar a istovremeno da bude i porodichni pas?Nije mi potreban krvolok,naprotiv,samo neki koji ce zalajati i tako odbiti opasnost i za kojeg znam da nece pobjeci i da se mogu pouzdati u njega...Meni najdrazhi,shkotski ovchar i huskey vjerovatno ne bi mogli sluzhiti kao chuvari (ili da?).Isto tako mi se svidjaju dugodlaki vuchjaci i bosanski tornjaci.Koji od ovih ili nekih drugih bi bio prijateljski nastrojen i miran pas da ne skrshi sve uokolo,da se ne boji lanca (npr. shkotskom ovcharu opada dlaka od istog) a istovremeno bio i raspolozhen za igru,trchanje uz bicikl i sl.
Malo komplikovana pricha ali takva je situacija,sve se neshto zgurdumilo.Zahvaljujem,veliki pozdrav vama i vashim "malim ljudima"...