kako biste opisali sevdah
-
Fila
callmethebreeze, razumem sta hoces da kazes. Svi mogu da slusaju pa i da sviraju fado, blues i ili grcki rebetiko, ali moze li se reci da sevdah na neki nacin predstavlja sustinu Bosne? Blues ne predstavlja celu Ameriku, rebetiko predstavlja mozda samo one Grke koji su se iselili iz Turske itd.
-
Fila
Razmisljam o istrazivanju. Nemojte da se ljutite, ja pokusavam da istrazim jednu vezu za koju mi se cvinilo da postoji, ili su mi bar tako rekli neki moji prijatelji iz Sarajeva. Cak i nekim drugim forumima moze da se nadje bas ovo sto vas pitam, ali ja prosto zelim da proverim 
- Fair Life
Sto se tise pjeva sve se bolje cuje, a kad joj se glas stisa da se uho mora primicati - tada u usima bubnja, a u dusi odjekuje ...BECHO wrote:Ja kad cujem ovu od Zaima, namah me spici njaka nostalgija:
Negdje u daljini pogled mi se gubi,
negdje u daljini moje srce ljubi;
Prolazi mi mladost i u ceznji vene,
daleko si draga, daleko od mene...
Pa ne popij!
-
callmethebreeze
ja ti ne mogu odgovoriti na ovo pitanje, jer prvo moram znati sta je sustina bosne, a to ne znam. ali ako poslusas mostar sevdah reunion i pogledas imena ljudi koji sviraju u tom bendu, onda ti neke stvari mozda budu i jasnijeFila wrote:callmethebreeze, razumem sta hoces da kazes. Svi mogu da slusaju pa i da sviraju fado, blues i ili grcki rebetiko, ali moze li se reci da sevdah na neki nacin predstavlja sustinu Bosne? Blues ne predstavlja celu Ameriku, rebetiko predstavlja mozda samo one Grke koji su se iselili iz Turske itd.
-
Fila
Vecinu ovih pitanja ja sam postavio na osnovu postova na jednom sada nazalost, neaktivnom forumu. Reklo bi se da su tada ucesnici smatrali da sevdah predstavlja 'bice' Bosne. Taj forum je bio spontaniji jer nije bilo nekog stranca da postavlja ovakva pitanja.
Evo jednog citata kojih bih voleo da prokomentarisete ako vas ova tema ne zamara previse.
"Svi se vi okrecete zapadu, j... ja vas, ja cu vala harmoniku i sevdah slusat, j... dj i metalce!"
[omer | 29/04/2004 16:28:57
http://www.sarajevo-x.com/clanak/040429004]
dj/metalci/zapad vs sevdah/istok?
Evo jednog citata kojih bih voleo da prokomentarisete ako vas ova tema ne zamara previse.
"Svi se vi okrecete zapadu, j... ja vas, ja cu vala harmoniku i sevdah slusat, j... dj i metalce!"
[omer | 29/04/2004 16:28:57
http://www.sarajevo-x.com/clanak/040429004]
dj/metalci/zapad vs sevdah/istok?
-
callmethebreeze
meni su sve vrste iskljucivosti bezvezne, pa i ova. ja zivim na zapadu pa se nemam potrebe okretati nikuda
a u cd-kolekciji imam svega, od miles davis-a i billie holiday do sabana bajramovica i himze polovine.
-
Fila
jasno. iskljucivost je losa. medjutim upravo zato vazno je razumeti zasto su ljudi iskljucivi i zbog cega nesto ukljucuju a nesto iskljucuju. meni izgleda da svi koji su ovde odgovorili, sevdah vide kao nesto vredno i pozitivno. svi sem hananah.
ali cuo sam i misljenje po kome je sevdah opisan kao proslava sopstvenog poraza i bezanje u melanholiju.
ali cuo sam i misljenje po kome je sevdah opisan kao proslava sopstvenog poraza i bezanje u melanholiju.
- Soul_Sista
Callmethebreeze, hvala na dobrom linku!

-
callmethebreeze
nema na cemu. eto ti sad, mozes sebi s merakom san razbijatiSoul_Sista wrote:Callmethebreeze, hvala na dobrom linku!![]()
- Soul_Sista
hehehhe..evo komotno sve skinula i svoj "soul" hranim bosanskim bluesom..
Anadolka mi je favorit

Anadolka mi je favorit
-
callmethebreeze
najbolja je kradem ti se u veceri u ostroj konkurenciji sa sto te nema. tu su i zute dunje i aksam geldi.

-
JukaN
Fila, nekome ko ne moze "dozivjeti sevdah" tesko je objasniti sta je i zasto je on zaista "bice" Bosne. Ja cu ipak pokusati.
Sevdah, sevdalinka i ostale izvedenice sadrze u sebi nesto sto bi se prije svega moglo nazvati LJUBAV, a onda i nacin zivota, poimanje stvarnosti, svakodnevice, kako neki rekose "ljubavnja ceznja, zudnja i sl.". Jeste, sve i to i jos malo vise.
Po meni je LJUBAV najvise govori. Evo i zasto:
Ako pogledas crnogorske narodne ili izvorne pjesme - pune su junaka, bojeva, krvi do koljena. Srbijanske (ne srpske) isto tako.
Sevdalinke su pune ljubavi.
Licno me kao dijete nerviralo da Bosanci (Bosnjaci) nemaju ni jednu "junacku ili borbenu pjesmu". Izuzevsi ono gdje u jednoj pjesmi Majko Kjajevic priznaje da kad je ubio Musu Kesedziju - da je ubio boljeg junaka od sebe, i na 2-3 o Aliji Dzerzelezu. Ako ih je i bilo vise - ja ih nisam poznavao.
U novijoj istoriji cini mi se da je nekakav pokusaj mijenjanja ovog stanja bilo pokusaj S. Isovica da vrati ukradeno - pjesmom (opet sevdalinkom) Nizamski rastanak - pa je to u uvodu jos i nadodao. Po meni, nekako ne pristaje jedno uz drugo borba i sevdah.
Da ima kakvog pametnog filozofa i teoreticara na zapadu u EU ili u USA mogao bi dosta iz proteklog rata objasniti i sebi i drugima samo izucavajuci i proucavajuci ovo "tradicionalno" naslijedje.
Jos o sevdalinci:
Posto su u islamu i medju Bosnjacima vladala takva obicajna i porodicna pravila da prije braka nije bilo teoretske sanse da dodje do necega vise izmedju momka i djevojke - osim gledanja, uzdaha, ceznje,... u vrijeme kad su djevojke jos bile "postene" (zna se kako) sve do prve bracne noci, u sevdalinkama se to i opisivalo i u njima je srocena sva ljepota cekanja, nadanja, mastanja, sanjanja itd. itd.
U sevdalinci mozes naci sve ono sto cini Bosnjake: LJUBAV prema domovini, majci, djevojci... Makar 95% svih sevdalinki su na ove teme.
Uz sevdalinku se ne moze vristati, ne pjeva se preglasno - Ako skines i poslusas desteak sevdalinki u izvodjenju Himze Polovine a.r. (mogu ti poslati CD sa nekih stotinjak njegovih pjesma) na pitanje koje si postavio moci ces odgovoriti samim sebi.
I sukob koji si naveo na kraju bih prije definisao kao:
nezadovoljstvo-frustracija-bunt-mrznja vs smirenost-spokojstvo-pokornost-ljubav
Ali o ovome na nekoj drugoj temi...
Sevdah, sevdalinka i ostale izvedenice sadrze u sebi nesto sto bi se prije svega moglo nazvati LJUBAV, a onda i nacin zivota, poimanje stvarnosti, svakodnevice, kako neki rekose "ljubavnja ceznja, zudnja i sl.". Jeste, sve i to i jos malo vise.
Po meni je LJUBAV najvise govori. Evo i zasto:
Ako pogledas crnogorske narodne ili izvorne pjesme - pune su junaka, bojeva, krvi do koljena. Srbijanske (ne srpske) isto tako.
Sevdalinke su pune ljubavi.
Licno me kao dijete nerviralo da Bosanci (Bosnjaci) nemaju ni jednu "junacku ili borbenu pjesmu". Izuzevsi ono gdje u jednoj pjesmi Majko Kjajevic priznaje da kad je ubio Musu Kesedziju - da je ubio boljeg junaka od sebe, i na 2-3 o Aliji Dzerzelezu. Ako ih je i bilo vise - ja ih nisam poznavao.
U novijoj istoriji cini mi se da je nekakav pokusaj mijenjanja ovog stanja bilo pokusaj S. Isovica da vrati ukradeno - pjesmom (opet sevdalinkom) Nizamski rastanak - pa je to u uvodu jos i nadodao. Po meni, nekako ne pristaje jedno uz drugo borba i sevdah.
Da ima kakvog pametnog filozofa i teoreticara na zapadu u EU ili u USA mogao bi dosta iz proteklog rata objasniti i sebi i drugima samo izucavajuci i proucavajuci ovo "tradicionalno" naslijedje.
Jos o sevdalinci:
Posto su u islamu i medju Bosnjacima vladala takva obicajna i porodicna pravila da prije braka nije bilo teoretske sanse da dodje do necega vise izmedju momka i djevojke - osim gledanja, uzdaha, ceznje,... u vrijeme kad su djevojke jos bile "postene" (zna se kako) sve do prve bracne noci, u sevdalinkama se to i opisivalo i u njima je srocena sva ljepota cekanja, nadanja, mastanja, sanjanja itd. itd.
U sevdalinci mozes naci sve ono sto cini Bosnjake: LJUBAV prema domovini, majci, djevojci... Makar 95% svih sevdalinki su na ove teme.
Uz sevdalinku se ne moze vristati, ne pjeva se preglasno - Ako skines i poslusas desteak sevdalinki u izvodjenju Himze Polovine a.r. (mogu ti poslati CD sa nekih stotinjak njegovih pjesma) na pitanje koje si postavio moci ces odgovoriti samim sebi.
I sukob koji si naveo na kraju bih prije definisao kao:
nezadovoljstvo-frustracija-bunt-mrznja vs smirenost-spokojstvo-pokornost-ljubav
Ali o ovome na nekoj drugoj temi...
- Soul_Sista
Jukane, intresantno je ..de nastavi ako ti se da, ako imas jos informacija... 
-
Fila
JukaN, mnogo ti hvala na odgovoru.
Drustvene nauke ne prihvataju da postoje 'mentalitet', 'nacionalni karakter', 'nacionalno bice' pa se takvi pojmovi smatraju nacionalistickim jer pripisuju neka kolektivna svojstva pojedinacnim osobama, a sto ne moze da se potkrepi dokazima.
Ali sa druge strane, kao sto i sam kazes, mnogi ljudi sebe dozivljavaju upravo na taj nacin i za njih je to stvarnost bez obzira na to sta naucnici misle. Nisam hteo da davim nego samo da razumete zasto mislim da je sevdah moze biti vazan za nacionalna osecanja. Cak i u tvom odgovoru vidi se veza izmedju pesme i nacionalnog ponosa, zar ne?
Drustvene nauke ne prihvataju da postoje 'mentalitet', 'nacionalni karakter', 'nacionalno bice' pa se takvi pojmovi smatraju nacionalistickim jer pripisuju neka kolektivna svojstva pojedinacnim osobama, a sto ne moze da se potkrepi dokazima.
Ali sa druge strane, kao sto i sam kazes, mnogi ljudi sebe dozivljavaju upravo na taj nacin i za njih je to stvarnost bez obzira na to sta naucnici misle. Nisam hteo da davim nego samo da razumete zasto mislim da je sevdah moze biti vazan za nacionalna osecanja. Cak i u tvom odgovoru vidi se veza izmedju pesme i nacionalnog ponosa, zar ne?
-
progDVB
Beogradjanine, veza izmedju identiteta i sevdaha je samo u toliko sto sevdalinku ne mozes identificirati sa Srbijom, Hrvatskom, Slovenijom, Makedonijom i sl....kada je cujes, idenitificiras je samo sa BiH, bas kao sto ja npr gusle identificiram sa necim drugim.Fila wrote:Pooll, upravo govoris o onome sto me zanima. Ali ako mozes malo preciznije reci u cemu tacno ti vidis vezu izmedju identiteta i sevdaha?
-
Tisina
O sevdalinci
"Sevdalinka nije prosto pjesma o ljubavi, ona je pjesma o SEVDAHU. U tome je sadržana njena specificnost i suština. Ona je pjesma slavensko-orijentalnog emocionalnog oplodenja i spoja: orijentalnog-po intenzitetu strasti, po sili i po potencijalu senzualnosti u njoj, slavenskog-po snatrivoj, neutješnoj, bolnoj osjecajnosti, po širini njene duševnosti.
Sevdalinka je, u stvari, lirski monolog žene, koja na emocionalno-subjektivnom planu prati podtekstualno zbivanje u njegovu apstrahiranom toku i nakon njega, monolog njena vlastitog osjecanja kao rezonanca i kao komentar ljubavi i života."
(MUHSIN RIZVIC, PANORAMA BOSNJACKE KNJIžEVNOSTI, 1994).
"Koliko ima samo duševne mehkote i ljepote u toj sevdalinci! Ne gledajte samo njenu spoljašnjost. Ima tu prikrivene nježnosti i obzira, ima tu jos rumenog stida u obrazima. Ima tu jos poštivanja i prefinjene skromnosti, ima tu još i ponosa, koji kao vatra plane. Ima tu još i širokog srca za dobro i oduševljenja za ljepotu prirode. Naposljetku, ima tu jedan krhko-obazriv i bratski nježan ton u medjusobnom ophodenju kakav se rijetko susrece na drugoj strani. Otuda je sevdalinka u našem životu kao biser u školjci koji zadugo nece izgubiti svoj sjaj."
(HAMZA HUMO, 1937 )
"Sevdalinka nije prosto pjesma o ljubavi, ona je pjesma o SEVDAHU. U tome je sadržana njena specificnost i suština. Ona je pjesma slavensko-orijentalnog emocionalnog oplodenja i spoja: orijentalnog-po intenzitetu strasti, po sili i po potencijalu senzualnosti u njoj, slavenskog-po snatrivoj, neutješnoj, bolnoj osjecajnosti, po širini njene duševnosti.
Sevdalinka je, u stvari, lirski monolog žene, koja na emocionalno-subjektivnom planu prati podtekstualno zbivanje u njegovu apstrahiranom toku i nakon njega, monolog njena vlastitog osjecanja kao rezonanca i kao komentar ljubavi i života."
(MUHSIN RIZVIC, PANORAMA BOSNJACKE KNJIžEVNOSTI, 1994).
"Koliko ima samo duševne mehkote i ljepote u toj sevdalinci! Ne gledajte samo njenu spoljašnjost. Ima tu prikrivene nježnosti i obzira, ima tu jos rumenog stida u obrazima. Ima tu jos poštivanja i prefinjene skromnosti, ima tu još i ponosa, koji kao vatra plane. Ima tu još i širokog srca za dobro i oduševljenja za ljepotu prirode. Naposljetku, ima tu jedan krhko-obazriv i bratski nježan ton u medjusobnom ophodenju kakav se rijetko susrece na drugoj strani. Otuda je sevdalinka u našem životu kao biser u školjci koji zadugo nece izgubiti svoj sjaj."
(HAMZA HUMO, 1937 )
-
regina
sevdah je stil života......kada od tuge praviš nauku.........jer ti je tako suđeno.......ljubav je po definiciji nesretna stvar...........vještina pravljenja ljepote od nesreće je sevdah....valjdaFila wrote:Ali kada neko kaze da 'nema Bosne bez sevdaha', to znaci da je za njega sevdah posebno vazan deo Bosne i to ne samo kao deo kulturne bastine (mnogo toga je izgubljeno, pa Bosna opet postoji), nego nesto gotovo presudno. Da li sevdah obelezava mentalitet?