kako biste opisali sevdah

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Fila

#1 kako biste opisali sevdah

Post by Fila »

Zanima me sta za Bosnjake znaci sevdah jer mi se cini da ta rec ima narocit eho i u vezi je sa nacionalnim identitetom. Jedan moj prijatelj iz Sarajeva mi je rekao ovako: Nema Bosne bez sevdaha, niti sevdaha bez Bosne. Voleo bih da cujem sta vi mislite. :)
hananah

Post by hananah »

:( Ako mislis na sevdalinke rijetko to slusam :-) Ako mislis na sevdah, toga vise nema, ili jako malo :(
Fila

Post by Fila »

Pre svega mislim na sevdah. Zasto toga ima malo i sta tebi licno ta rec znaci?
hananah

Post by hananah »

A vala mi ne znaci nista :roll:
nekad davno bilo, sad se spominjalo, eto, a i malo je dosadan sevdah, uspava te, bolje je nesto zivlje,
eto, to ti je moj odgovor
callmethebreeze

Post by callmethebreeze »

sevdah je bosanski blues :)
Fila

Post by Fila »

Ali i dalje ne znam sta je tacno sevdah :?
Kako tebi zvuci 'Sevdah je ugradjen u samo bice Bosne'?
BECHO

Post by BECHO »

Nema pjesme bez sevdaha! Sevdah je jedna vrsta aure koju zivi covjek osjeca kao ljepotu; ima ljudi koji behar ne vide tj. nemaju smisla za estetiku! Ko ima smisla za sevdah zivi u toj njegovoj auri! Vrh je naravno sevdalinka, mada tu postoji i lijepa pisana rijec te jos mnogo sitnica!

SEVDAH RULES!!! :)
Fila

Post by Fila »

To je prepisano od Omera Pobrica. :) Moze li to malo konkretnije, iz zivota?
BECHO

Post by BECHO »

Ja kad cujem ovu od Zaima, namah me spici njaka nostalgija:

Negdje u daljini pogled mi se gubi,
negdje u daljini moje srce ljubi;
Prolazi mi mladost i u ceznji vene,
daleko si draga, daleko od mene...

Pa ne popij!
Fila

Post by Fila »

Znaci ljubavna ceznja!
Ali da li se slazes da je sevdah narocito vazan deo bosnjackog identiteta? Da posebno dobro opisuje mentalitet i karakter naroda?
Pooll

Post by Pooll »

Jako postujem sevdah, sevdalinke... i svu tradiciju, naroda u BIH ;)

Sevdah je jedna divna stvar koja se razvijala i trajala nekoliko stoljeca, na nasu srecu dosta je sevdaha ostalo, samo je na nama da ga cuvamo i njegujemo. Sumnjam da ce to naredne generacije ciniti, ali su krivi odgajatelji koji trebaju od malih nogu djeci usaditi osjecaj za sevdah i tradiciju opcenito!

eto, ovo vam je moje misljenje i to djaba! ;)
kame

Post by kame »

Image
Fila

Post by Fila »

Hvala na odgovoru! Ali jos uvek me zanima veza izmedju Bosanskog/Bosnjackog identiteta i sevdaha?
Da li je sada ovo neki r'n'r protivnik?
Glumica

Post by Glumica »

fila mislim da sevdah nije vezan iskljucivo za nacionalni identitet, pa tako ni samo i iskljucivo za bosnjake...
i cini mi se da mi ne govorimo samo o muzici ovdje... pa ce ti svako odgovoriti razlicito, jer za svakoga sevdah jeste nesto drugo...
onaj fini osjecaj rahatluka (sad trazi da prevedemo :D), kad vrijeme jaaako, jako sporo tece... kad uzivas svakim dijelom svoga bica... hrana za dusu...
haman tako nekako za mene...
Zox

Post by Zox »

Slazem se da je sevdah bosanski blues.
Dodao bih jos da svaki narod (izvini, Djulo, ako sam pobrkao pojmove :D ) ima svoj sevdah.
Fila

Post by Fila »

Za sada razumem :) Neko bi rekao da je takva vrsta osecanja tesko spojiva sa savremenim dobom. Ima li u tome istine?
BECHO

Post by BECHO »

Fila wrote:Znaci ljubavna ceznja!
Ali da li se slazes da je sevdah narocito vazan deo bosnjackog identiteta? Da posebno dobro opisuje mentalitet i karakter naroda?
Da, sama rijec sevdah znaci ljubav, to znaci ta ljubav koja se prenosi pjesmom a ta pjesma je istovremeno i emotivno stanje svakog pojedinca! Mnogi tzv. poznati pjevaci su pali na ispitu pjevajuci staru dobru sevdalinku, upravo zbog nesposobnosti i neadekvatnog pristupa pjesmi koja odise onim istim sarmom i aurom o kojoj govori i Omer Pobric! Naravno da je ova vrsta muzike cvrsto vezana za bosnjackog covjeka a i sam Mesa Selimovic je u jednom od svojih djela spomenuo da su najljepse ljubavne pjesme, pjesme bosanskih-muslimana, pri cemu je vjerovatno mislio na sevdalinke!
Pooll

Post by Pooll »

veza postoji, izmedju sevdaha i identiteta.

Sevdah je pojava, uslovljena kompleksnim previranjima, koja nastaju u odredjenom vremenu... u ovom slucaju pod uticajem vjere, uglavnom islama ali i ostalih... potom na odredjenom prostoru, drustvenom stepenu. Zato je bas sevdah, specifican u Bosni? Sa kojeg god aspekta ga posmatrali! Eh kad sagledas sveukupnu situaciju, i vratis se korak unazad od vremena kada "sevdah" nastaje i razvija se i odes korak unaprijed... do danasnjeg dana, tada ce ti biti jasno kakva je veza sevdaha i bosanskog/bosanskohercegovackog/bosnjackog ili vec kojeg identiteta!
Fila

Post by Fila »

Da li u sevdahu postoji nesto sto Bosnjake ispunjava ponosom. Nekom vrstom nadmocnog osecanja spram svakodnevice? Da li se sevdalijama treba diviti?
callmethebreeze

Post by callmethebreeze »

nema istine. za mene je sevdah kada ti se u stomaku ispreplice hiljadu osjecaja istovremeno, tuga, ceznja, radost, neko blagostanje, etc. svi ti osjecaji su, jebi ga, univerzalni. i ne mislim da bosnjaci imaju exluzivno pravo na sevdah.
Fila

Post by Fila »

Pooll, upravo govoris o onome sto me zanima. Ali ako mozes malo preciznije reci u cemu tacno ti vidis vezu izmedju identiteta i sevdaha?
JBT

Post by JBT »

Fila, ako nisi skonto ono sto ti je Glumica napisala onda se ili zajebajes, ili ces morati puno knjiga bosanskih pisaca procitati i to u BiH i Sarajevu, ili nikad neces skontati.
Pooll

Post by Pooll »

Fila u mnogo stvari... tesko je izdvajati... jel to neko istrazivanje radis?
Glumica

Post by Glumica »

ma fila kvalitetno zajebaje postene forumase...
Post Reply