Kada umremo...
-
ninili
#26 Re: Kada umremo...
Ova osoba sto je citirala Kuran, imas li ti svoj stav????? Kad umremo, ili zavrsimo 6 fita pod zemljom, ili postanemo pepeo. Ako nas sahrane pod zemljom onda nase tjelo trune i hrani zemlju koja postaje hrana za biljke, koje postaju hrana za zivotinje, koje postaju hrana za ljude...Ovo se ljudi zove krug zivota.
Pakao, raj, zivot poslije smrti, za mene to je kukavicki stav. Ne kazu ljudi bezze zivot je kratak. Ha ja!
- travar
#27 Re: Kada umremo...
MuškarcaBorg-Resistence is FUTILE wrote: To opet ne daje odgovor koji je on, barem mislim tražio, a i mene interesuje, kakva je nagrada za žene, ako je nagrada za muškarce tako jasno navedena?
Šta je to što će žene dobiti kakonagradu?
Besides, sistem vrijednosti kakav poznaješ na ovom svijetu nije isti kao na ahiretu, pa tako pitanje ženskih/muških "prava" tamo ne pije vode!
Trenutno je to teško shvatiti, tipa: kako to da žena šehida neće biti ljubomorna na sve ostale žene koje bude imao pored sebe!
zaključak je da niko neće zahtijevati svoj dio, niko neće biti ljubomoran na nekoga drugog zato što taj neko ima više...itd, dakle drugi zakoni vladaju!
Uostalom, ako Bog da imaćeš priliku vidjeti!
- Irm@
#28 Re: Kada umremo...
evo nesto svjeze nauceno...
po mitu: egipatska bozica Istine i Pravde Ma'at... prati boga Horusa (bozanstvo sa orlovom glavom) poslije smrti, pri određivanju sudbine svake dushe... po tom mitu... na vagu se na jedan tas stavi srce covjeka a na drugi nojevo pero... ako je srce teze od pera to je jer je otezalo zbog zlih djela...i tada ce gresnika izjesti zvijer... ako je srce u ravnotezi sa perom onda je to pravednik koji ce biti spasen...
po mitu: egipatska bozica Istine i Pravde Ma'at... prati boga Horusa (bozanstvo sa orlovom glavom) poslije smrti, pri određivanju sudbine svake dushe... po tom mitu... na vagu se na jedan tas stavi srce covjeka a na drugi nojevo pero... ako je srce teze od pera to je jer je otezalo zbog zlih djela...i tada ce gresnika izjesti zvijer... ako je srce u ravnotezi sa perom onda je to pravednik koji ce biti spasen...
-
Rottweiler
#29 Re: Kada umremo...
Sve ovo sam procitao, doduse znao sam i prije, ali eto nije naodmet da se insan podsjeti.
I poslije podsjetnika sam cvrsto odlucio, ja cu u Dzennet, a za vas ostale neznam, karte jos nisu rasprodane pa birajte
I poslije podsjetnika sam cvrsto odlucio, ja cu u Dzennet, a za vas ostale neznam, karte jos nisu rasprodane pa birajte
- liga
#30 Re: Kada umremo...
Sto se tice Isaa as, preporucila bih ti jednu divnu knjigu koju mozes naci na internetu,lahka je za citanje a korisna, mozes je skinuti ovdje ---> http://www.harunyahya.com/other/downloa ... p?id=18912
Ako te interesuje moje licno misljenje u vezi temperature koja bi se mogla
Mozes li nam postaviti jos kakvih knjiga?
-
d2
#31 Re: Kada umremo...
kada umremo crvici se vesele i kazu - jupiiiiiiiiiiiiii evo ga jos jedan 
- beautyfool
#32 Re: Kada umremo...
Na toj stranici imas jos knjiga http://www.harunyahya.com/other_languages.php#a4 pa eto pregledaj tu sta ima a ako te bude jos interesovalo postirat cu ja jos par web stranica za download knjiga.liga wrote:Sto se tice Isaa as, preporucila bih ti jednu divnu knjigu koju mozes naci na internetu,lahka je za citanje a korisna, mozes je skinuti ovdje ---> http://www.harunyahya.com/other/downloa ... p?id=18912
- beautyfool
#33 Re: Kada umremo...
maybelline wrote:aseemic wrote:Gdje idemo kad umremo? Sta se dogodi sa nasom dusom i zasto svaki covjek izgubi 21 gram kad umre (Ovo je teorija fanatičnog kršćanina koja nije dokazana zbog premalenog uzorka i neparvilnih mjerenja. Svoju popularnost može zahvaliti dosadnom filmu 21 grams.)?
Da li postoje raj i pakao, ili su to samo produkt maste? Gdje ode sve ono sto znamo, o cemu razmisljamo...
Sta mislite?![]()
Reinkarnacija, spavat, ondje gdje smo bili prije rodenja, postajemo hrana crvima neko vrijeme...
Mogu li se na ovom forumu cuti neka misljenja i komentari koji apsolutno nisu vezani za vjeru, bilo koju? Da odmah razjasnim da nemam nista protiv takvih objasnjenja i uvjerenja, samo sto smatram da su fundamentalna religijska uvjerenja u vezi sa smrću i zivotu poslije nje relativno poznata većini ljudi. Mene zanima ima li neko ko bi ponudio neko novo objasnjenje ili razmisljanje o tome kuda idu nase duse nakon smrti? Dakle, nesto nevezano za vjeru, raj ili pakao, već onako samo...
Ima jedan jako inteligentan covjek, ucenjak nas, Allah dz.s da mu da svaki hajr kaze: danas se ljudi naukom vracaju vjeri Islamu.
U Kuranu je sve objasnjeno ,od medicine, psihologije,geografije,hemije pa cak sve do onog sto je nama kao ljudima nepoznanica a to je onaj drugi svijet sto nas sve ocekuje....
....A zašto oni ne razmisle o Kur’anu? Da je on od nekog drugog, a ne od Allah, sigurno bi u njemu našli mnoge protivrječnosti. (sura An-Nisa, 82. ajet)
- Sensei
#34 Re: Kada umremo...
Sacuvaj me Bože ovakvih majki i roditelja!beautyfool wrote:SJECANJE NA SMRT
...Poslusajmo ovu pricu majke, vjernice kako ona shvata smrt svog djeteta. Naime, dijete se razboljelo, a u medjuvremenu, dok joj je muz bio na put i dok se vracao s puta, dijete je preselilo na ahiret. Taman pred mrak muz se vratio kuci, a dijete je u drugoj sobi lezalo mrtvo. Ali zena, majka djeteta ne place, ne proklinje, ne cvili, vec muza docekuje i ne govori mu sto se desilo. Prvo mu je ponudila da jede, pa cak i intimni odnos imala s njim, jer duze nije bio kod kuce, pa tek kad su se okupali onda mu je ovako rekla: “Sta bi ti ucinio kad bi nam neko neku stvar posudio i nakon izvjesnog vremena dosao po svoje?” A on rece: “Je li dijete umrlo?”, “Jeste”-odgovori ona. Ovo je prava majka, ovo je vjernica. Da nam je takvih majki da nam djecu radjaju i odgajaju.
Koliko je meni poznato svaki namaz se može naklanjat, a život se ne može nadokaditi.beautyfool wrote: ...Pricaju da je tako jednom Allahovom robu umrlo dijete pa su mu ljudi dosli na zalost a on veli: “Ja sam imao vecu zalost, kad mi je ostao rani sabah. Za sabah cu biti pitan, a sto je dijete umrlo, to je Allahova odredba.”
p.s. je li ovo neka vehabijska propaganda?
- Bosanac sa dna kace
#35 Re: Kada umremo...
nije duso, malo bolje procitajSensei wrote:Sacuvaj me Bože ovakvih majki i roditelja!beautyfool wrote:SJECANJE NA SMRT
...Poslusajmo ovu pricu majke, vjernice kako ona shvata smrt svog djeteta. Naime, dijete se razboljelo, a u medjuvremenu, dok joj je muz bio na put i dok se vracao s puta, dijete je preselilo na ahiret. Taman pred mrak muz se vratio kuci, a dijete je u drugoj sobi lezalo mrtvo. Ali zena, majka djeteta ne place, ne proklinje, ne cvili, vec muza docekuje i ne govori mu sto se desilo. Prvo mu je ponudila da jede, pa cak i intimni odnos imala s njim, jer duze nije bio kod kuce, pa tek kad su se okupali onda mu je ovako rekla: “Sta bi ti ucinio kad bi nam neko neku stvar posudio i nakon izvjesnog vremena dosao po svoje?” A on rece: “Je li dijete umrlo?”, “Jeste”-odgovori ona. Ovo je prava majka, ovo je vjernica. Da nam je takvih majki da nam djecu radjaju i odgajaju.
Koliko je meni poznato svaki namaz se može naklanjat, a život se ne može nadokaditi.beautyfool wrote: ...Pricaju da je tako jednom Allahovom robu umrlo dijete pa su mu ljudi dosli na zalost a on veli: “Ja sam imao vecu zalost, kad mi je ostao rani sabah. Za sabah cu biti pitan, a sto je dijete umrlo, to je Allahova odredba.”
-
ninili
#36 Re: Kada umremo...
Upravo tako!d2 wrote:kada umremo crvici se vesele i kazu - jupiiiiiiiiiiiiii evo ga jos jedan
- beautyfool
#37 Re: Kada umremo...
Bosanac sa dna kace wrote:nije duso, malo bolje procitajSensei wrote:Sacuvaj me Bože ovakvih majki i roditelja!beautyfool wrote:SJECANJE NA SMRT
@ Sensei
Svi smo mi Allahovi i Njemu se vracamo !
Sto se tice namaza, prvo sto ces na sudnjem danu biti pitan je tvoj namaz ! pa ako ti namazi budu ispravni onda ce se druga djela gledati...
Good luck
-
fia
#38 Re: Kada umremo...
Pitanje ti je teško, jer prvo se mora odgovoriti na pitanje šta je duša......aseemic wrote:Gdje idemo kad umremo? Sta se dogodi sa nasom dusom i zasto svaki covjek izgubi 21 gram kad umre (Ovo je teorija fanatičnog kršćanina koja nije dokazana zbog premalenog uzorka i neparvilnih mjerenja. Svoju popularnost može zahvaliti dosadnom filmu 21 grams.)?
Da li postoje raj i pakao, ili su to samo produkt maste? Gdje ode sve ono sto znamo, o cemu razmisljamo...
Sta mislite?![]()
Reinkarnacija, spavat, ondje gdje smo bili prije rodenja, postajemo hrana crvima neko vrijeme...
U Bibliji je riječ “duša” prijevod hebrejske riječi nefeš i grčke riječi psykhé. Način na koji se taj izraz koristi u Bibliji pokazuje, da je duša osoba ili životinja odnosno život osobe ili životinje.
Mnogi smatraju da je duša bestjelesni ili duhovni element ljudskog bića koji preživljava smrt materijalnog tijela. Drugi vjeruju da je duša životni princip.
Međutim, dva posljednja spomenuta gledišta nisu u skladu s Biblijom.
1. Mojs. 2:7: “Jahve Bog načinio je čovjeka od praha zemaljskoga i udahnuo mu u nosnice dah života, i čovjek je postao živa duša.”
Ovdje se ne kaže da je čovjek dobio dušu, nego da je čovjek postao duša, odnosno živa osoba.Dio hebrejske riječi koji je ovdje preveden “duša” glasi nefeš. Isti je prijevod i u JB, a Ša, 2006, kaže “biće”.
1. Kor. 15:45: “Tako je i napisano: ‘Prvi čovjek, Adam, postao je živa duša.’ Posljednji Adam postao je duh koji daje život.”
Opis duše u grčkom dijelu Biblije slaže se s opisom koji nalazimo u hebrejskom dijelu.Ovdje je “duša” prijevod grčke riječi psykhé u akuzativu. JB i St također kažu “duša”. Isti prijevod nalazi se i u izdanjima Šarićevog Novog zavjeta iz 1942, 1950. i 1965. No zanimljivo je da je u izdanju iz 2006. prijevod izmijenjen, pa se koristi izraz “biće”.
1. Petr. 3:20: “U danima Noinim .... svega se nekoliko ljudi, to jest osam duša, spasilo prošavši kroz vodu.”
Grčka riječ koja je ovdje prevedena s “duša” glasi psykhaí, što je množinski oblik riječi psykhé. JB, St i Ša, 2006 [kao i sva ranija izdanja Šarićevog prijevoda] također kažu “duša”, a Ru kaže “ljudi”.
1. Mojs. 9:5: “I vašu ću krv, duše [odnosno život; hebrejski: nefeš] vaše, tražiti.”
Ovdje se duša poistovjećuje s krvlju.
Još. 11:11: “Sve duše [hebrejski: nefeš] koje su u njemu bile pobili su oštricom mača.”
Iz ovog retka vidimo da se duša može ubiti mačem. Znači da duše koje se ovdje spominaju nisu mogle biti duhovi.
I životinje su duše
1. Mojs. 1:20, 21, 24, 25: “Tada je Bog rekao: ‘Neka vodama provrvi mnoštvo živih duša!’... Bog je tada stvorio velike životinje morske i sve žive duše što se miču, koje su provrvjele vodama po vrstama svojim, i sva krilata stvorenja po vrstama njihovim. .....Tada je Bog rekao: ‘Neka zemlja pusti iz sebe žive duše po vrstama njihovim .......’ Bog je tada načinio divlje životinje zemaljske po vrstama njihovim i stoku po vrstama njezinim i sve druge životinje što se miču na zemlji po vrstama njihovim.”
U hebrejskom tekstu ovdje se koristi riječ nefeš. Neki prijevodi koriste izraz “stvorovi” ili “bića”.
3. Mojs. 24:17, 18, “Ako tko udari dušu [hebrejski: nefeš] ljudsku tako da umre, neka se pogubi. Tko udari dušu [hebrejski: nefeš] domaće životinje tako da ona ugine, neka da naknadu za nju — dušu za dušu.”
Zapazi da se ista hebrejska riječ za dušu koristi i za ljude i za životinje.
Otkr. 16:3: “Ono se pretvorilo u krv, kao što je krv u mrtvaca, te je izginula svaka živa duša, sve što je bilo u moru.”
Dakle, i u grčkom dijelu Biblije nalazimo potvrdu da su životinje duše.U grčkom tekstu ovdje se koristi riječ psykhé. Izdanja Šarićevog Novog zavjeta iz 1942, 1950. i 1965. također imaju izraz “duša”. No u izdanju iz 2006, koristi se izraz “biće”. U brojnim drugim prijevodima stoji “sve živo”. Izraz “duša” koristi se i u prijevodu Otkrivenja koji je načinio Tomislav Ladan, izdano na Plehanu 1992.
Može li ljudska duša umrijeti?
Ezek. 18:4: “Gle, sve duše meni pripadaju. Duša očeva i duša sinovljeva meni pripada. Ona duša koja griješi, ta će i umrijeti.” U hebrejskom tekstu koristi se izraz nefeš. Ka, Ša, 2006, taj izraz prevode s “duša”. JB kaže “onaj koji”.
Mat. 10:28: “Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali ne mogu ubiti dušu [ili: “ne mogu oduzeti pravo na život”]. Bojte se radije onoga koji može pogubiti i dušu i tijelo u geheni.” U grčkom je tekstu upotrijebljena imenica psykhé u akuzativu. I ostali hrvatski prijevodi ovdje koriste imenicu “duša”.
Priznaju li i bibličari da je to biblijsko gledište o duši?
U katoličkoj enciklopediji piše: “U Starom zavjetu duša se ne dijeli od tijela. Izraelac je gledao na stvari konkretno, promatrao ih je kao cjelinu, pa je stoga gledao na čovjeka kao na osobu, a ne kao na biće koje tvore razne sastavnice. Premda je izraz nefeš preveden našom riječi “duša”, taj izraz nikada nije označavao dušu kao nešto odijeljeno od tijela ili od osobe. (...) Izraz [psykhé] u Novom zavjetu po svom značenju odgovara izrazu nefeš. On između ostalog označava životni princip, sam život ili živo biće” (New Catholic Encyclopedia, 1967, svezak XIII, stranice 449, 450).
“Hebrejski izraz preveden s ‘duša’ (nefeš, ono što diše) koji je koristio Mojsije (...) označava ‘živo biće’ i ne odnosi se samo na ljude. (...) U Novom se Zavjetu izraz psykhē (‘duša’) koristi na sličan način kao i nefeš” (The New Encyclopaedia Britannica, 1976, Macropaedia, svezak 15, stranica 152).
“Vjerovanje da duša nastavlja živjeti nakon smrti tijela zapravo spada u domenu filozofskih i teoloških spekulacija, a ne u domenu same vjere, pa se stoga nigdje u Svetom pismu ono izričito ne naučava” (The Jewish Encyclopedia, 1910, svezak VI, stranica 564).
“Pojam ‘duše’, kao posve duhovne, nematerijalne realnosti odvojene od ‘tijela’ (...) ne postoji u Bibliji” (Georges Auzou, bibličar i profesor u sjemeništu Rouen, Francuska, La Parole de Dieu, Pariz, 1960, stranica 128).
Drugo pitanje je, šta se s nama dešava kad umremo,... ako nema ništa "duhovnog ,odvojeno od tijela" koje umire... u tom slučaju je svaka ideja pakla bezveze...
- maybelline
#39 Re: Kada umremo...
Koliko je meni poznato svaki namaz se može naklanjat, a život se ne može nadokaditi.Sensei wrote:Sacuvaj me Bože ovakvih majki i roditelja!beautyfool wrote:SJECANJE NA SMRT
beautyfool wrote: ...Pricaju da je tako jednom Allahovom robu umrlo dijete pa su mu ljudi dosli na zalost a on veli: “Ja sam imao vecu zalost, kad mi je ostao rani sabah. Za sabah cu biti pitan, a sto je dijete umrlo, to je Allahova odredba.”
S vjerske strane je to sve možda i u redu, lijepo, fino i logično, ALI... čovjek je ipak samo ljudsko biće, od krvi i mesa, i OSJEĆAJA i nema teorije da bi se jedno normalno ljudsko biće moglo ponašati tako hladno nakon smrti vlastitog djeteta, pogotovo kad je majka u pitanju, koja ga je nosila devet mjeseci u svom trbuhu! ČOVJEK JE SAMO ČOVJEK, A NE BOG I SAMIM TIM NIJE SAVRŠEN!
- beautyfool
#40 Re: Kada umremo...
pa nije ti dobro poznato sto se tice naklanjavanja, sve to ima svoje razloge i za sve to ces biti pitan na sudnjem danu tj odgovarat ces za to, a sto se djeteta tice Allah ga je i dao tebi tj posudio ti ga tako da On ima pravo da Ga uzme kad god hoce.Sto se tice osjecaja majcinskih ni ti a ni ja nismo u toj prilici da ocjenimo sta je ona tad osjecala,...zahvala pripada Allahu dz.s na svakom stanju !maybelline wrote:Koliko je meni poznato svaki namaz se može naklanjat, a život se ne može nadokaditi.Sensei wrote:Sacuvaj me Bože ovakvih majki i roditelja!beautyfool wrote:SJECANJE NA SMRT
beautyfool wrote: ...Pricaju da je tako jednom Allahovom robu umrlo dijete pa su mu ljudi dosli na zalost a on veli: “Ja sam imao vecu zalost, kad mi je ostao rani sabah. Za sabah cu biti pitan, a sto je dijete umrlo, to je Allahova odredba.”
S vjerske strane je to sve možda i u redu, lijepo, fino i logično, ALI... čovjek je ipak samo ljudsko biće, od krvi i mesa, i OSJEĆAJA i nema teorije da bi se jedno normalno ljudsko biće moglo ponašati tako hladno nakon smrti vlastitog djeteta, pogotovo kad je majka u pitanju, koja ga je nosila devet mjeseci u svom trbuhu! ČOVJEK JE SAMO ČOVJEK, A NE BOG I SAMIM TIM NIJE SAVRŠEN!
Pozdrav
-
rmesa
#41 Re: Kada umremo...
STA NAS CEKA NAKON SMRTI
Naime,posto je ovo veoma opsirna tema o kojoj bi se moglo pisati tomovima u ovom tekstu cemo se osvrnuti samo na opci prikaz polaganja racuna na Sudnjem danu.Vjerovanje u polaganje racuna je kao sto znamo jedan od temelja nase akide,ali nazalost mnogi ljudi koji ponekad i priznaju postojanje Allaha s.w.t. ili kada ih dovedemo u corsokak sa dokazima priznace da postoji „nesto“,ali kada im kazemo da ce pred tim „necim“polagati racun za svoja dijela onda to oni bez imalo stida i straha negiraju.Za njih je isto kada legnu u zemlju zalim(onaj koji cini nepravdu)i mazlum(onaj kome je ucinjena nepravda)i kada obojica istruhnu i postanu prah da je s njima zavrseno.Zar je to pravda pa cak i dunjalucka?Zar nece zalim odgovarati za svoj zulum i zar nece Jedini Pravedni Sudija nadoknaditi ucinjenu nepravdu mazlumu?
Allah dz.s. u suri Nebe kaze:“ONI NISU OCEKIVALI DA CE RACUN POLAGATI,I DOKAZE NASE SU PRETJERANO PORICALI,A MI SMO SVE POBROJALI I ZAPISALI.“
Au suri Gasijeh u zadnjim ajetima Uzviseni kaze:“NAMA CE SE ONI ZAISTA VRATITI I PRED NAMA CE DOISTA RACUN POLAGATI“.
Mi svi bez imalo sumnje vjerujemo u obracun,ali da li se toga stalno sjecamo?Kada radimo i cinimo dobra djela neupitno se nadamo nagradi,ali kod losih dijela pa makar ona bila i sitna da li se zapitamo i kazemo sami sebi:“Stani!Pa ja cu jednog dana stati pred svog Gospodara i za ovo biti pitan.!
Allah dz.s.u suri Zil-zal kaze:“ONAJ KO BUDE URADIO KOLIKO TRUN DOBRA- VIDJECE GA,A ONAJ KO BUDE URADIO KOLIKO TRUN ZLA-VIDJECE GA“.
Imam Ahmed navodi da je Sa'sa ibn Muavija kada mu je Resul s.a.w.s.proucio ovaj ajet rekao:“Dovoljno mi je ovo da nista drugo nisam cuo“.
*Jedna od pocasti i blagodati ovog ummeta jeste da ce prvi polagati racun na Sudnjem danu.U hadisu kojeg biljezi Muslim od Ebu Hurejre se prenosi da je Poslanik S.a.w.s. rekao:“MI SMO POSLJEDNJI OD STANOVNIKA OVOGA SVIJETA,A PRVI CEMO NA SUDNJEM DANU POLAGATI RACUN PRIJE DRUGIH STVORENJA.“
*Jos jedna pocast naseg Poslanika a.s. jeste da ce imati sefa'at tj.moci ce se zauzimati za ljude iz svog ummeta.Tako Buharija i Muslim biljeze poznati hadis od Ebu Hurejre r.a.zbog cije duzine cemo vam ga samo prepricati.Naime,kada ljudi na Sudnjem danu od silne:vrucine,brige,tuge,straha krenu do Poslanika trazeci zauzimanje za sebe pa tako obidju:Adema,Nuha,Ibrahima,Musaa,,Isaa i svaki od njih ce ih odbiti strahujuci za sebe jer ce se Allah tada rasrditi srdzbom kakvom nije nikad.Medjutim kada dodju do Muhammeda a.s. navodi se da ce on otici ispod Arsa i uciniti sedzdu Allahu s.w.t. i Allah ce mu dozvolitisefa'at za svoj ummet.
*Tako ce neki ljudi uci u Dzennet bez polaganja racuna.Muslim od Ebu Hurejre r.a. biljezi hadis u kome se kaze:“U DZENNET CE UCI 70 000 LJUDI OD MOG UMMETA BEZ OBRACUNA“,a u hadisu od Ebu Umame se kaze da ce Allah dz.s.na svaku ovu hiljadu od sebe dodati jos 70 000.
*Tog dana nece biti ni posrednika ni tumaca.Biljezi Buhari od Adijj ibn Hatima da je Resul a.s. rekao:“SA SVAKIM CE ALLAH NA SUDNJEM DANU RAZGOVARATI BEZ POSREDNIKA,PA KAD SE OKRENE DESNO I LIJEVO NECE VIDJETI NISTA OSIM SVOJIH DIJELA,A KADA POGLEDA ISPRED VIDJECE VATRU BLIZU LICA PA SE CUVAJTE VATRE MAKAR S POLOVICOM HURME.“
*Allah dz.s. ce prilikom obracuna zapecatiti usta pa ce organi tijela govoriti o onome sto su radili,kao sto se kaze u suri Ja'sin 65.ajet:“DANAS CEMO IM USTA ZAPECATITI,NJIHOVE RUKE CE NAM GOVORITI,A NOGE BJIHOVE CE O ONOME STO SU RADILI SVJEDOCITI.“
Zatim se covjek nece pomaci dok ne bude upitan za petoro kao sto se kaze u hadisu od Ebu Berze da je Poslanik a.s. rekao:“COVJEKOVA SE STOPALA NA SUDNJEM DANU NECE POMACI DOK NE BUDE UPITAN ZA PETORO:
1-U CEMU JE ZIVOT POTROSIO,
2-U CEMU JE MLADOST PROVEO,
3-KAKO JE IMETAK ZARADIO,
4-U STO GA JE POTROSIO I
5-STA JE RADIO PO ONOME STA JE ZNAO?(Tirmizi)
*Takodje za sto ce covjek prvo biti pitan jeste namaz,kao sto se kaze u hadisu od Ebu Hurejre r.a. da je Poslanik a.s. rekao:“PRVO ZA STO CE LJUDI BITI PITANI NA SUDNJEM DANU JESTE NAMAZ.NAS GOSPODAR ALLAH DZ.S. CE RECI MELEKIMA,A ON NAJBOLJE ZNA:>PROVJERITE DA LI JE NAMAZ OVOGA ROBA POTPUN ILI MANJKAV?AKO JE POTPUN UPISITE MU GA DA JE POTPUN<,A AKO NJEGOVU NAMAZU BUDE NESTO NEDOSTAJALO ON CE RECI:>VIDITE IMALI U MOGA ROBA NAFILA NAMAZA<?PA AKO UH BUDE ON CE RECI:>NADOMJESTITE ONO STO FALI OD FARD NAMAZA NAFILAMA.<PA CE SE I DRUGA DJELA OBRACUNAVATI PO TOME.(Ahmed i Ebu Davud)
*Svako onaj ko bude ispitivan na Sudnjem danu bice kaznjen kao sto se prenosi od Aise r.a.da je Poslanik a.s. rekao:“KO GOD BUDE ISPITIVAN NA SUDNJEM DANU BICE KAZNJEN“,pa sam rekla.-„ZAR ALLAH NIJE REKAO<ONOME KOME KNJIGA NJEGOVA BUDE U DESNU RUKU DATA LAHKO CE RACUN POLOZITI“>,pa je rekao:“TO JE SAMO IZLAGANJE.NEMA NIKOGA KO CE NA SUDNJEM DANU BITI ISPITIVAN,A DA NECE PROPASTI.“(Buhari)
*Znaci bice podijeljene knjige kao sto Allah s.w.t. kaze u suri Kehf 49.ajet:“I KNJIGA CE BITI POSTAVLJENA I VIDJECETE GRIJESNIKE PRESTRAVLJENE ZBOG ONOG STO JE U NJOJ.<TESKO NAMA<GOVORICE,<KAKVA JE OVO KNJIGA?NI MALI NI VELIKI GRIJEH NIJE PROPUSTILA,SVE JE NABROJALA.<GOSPODAR TVOJ NECE NIKOME NEPRAVDU UCUNITI.“!
Knjiga ce se vjerniku dati u desnu, a grijesniku u lijevu ruku i to tako kao sto se kaze u sahih hadisima Allah ce se osamiti sa vjernikom i podsjetiti ga na njegove grijehe i sakriti ih dok ce nevjernike prozvati pred svim ljudima jer su o Allahu lazi iznosili.
*Zatim ce slijediti vaganje dijela jer Allah dz.s. kaze u suri Enbija 47.ajet:“MI CEMO NA SUDNJEM DANU ISPRAVNE TEREZIJE POSTAVITI,PA SE NIKOME KRIVO NECE UCINITI.“
Mnogi hadisi govore da je ovo istinska vaga na cije ce se tasove staviti dobra i losa djela pa tesko onome kome prevagnu losa djela.
*I na kraju slijedi prelaz preko Sirat-cuprije.U hadisu od Ebu Seida El Hudrija se kaze da je Poslanik a.s. rekao:“POSTAVICE SE CUPRIJA PREKO DZEHENNEMA,KLIZAVA I JAKO SKLISKA.NA NJOJ SU KUKE I CIVIJE I BODLJE SPLJOSTENE I KUKE OD TRNJA PODVIJENOG.VJERNIK CE PREKO CUPRIJE PRECI DOK OKOM TREPNES ILI KAO MUNJA ILI KAO VJETAR ILI KAO TRKACI KONJ JURECI.JEDAN CE SE SPASITI,DRUGI CE BITI ZAGREBEN ALI CE SE IZVUCI,A TRECI CE PASTI U DZEHENNEMSKU VATRU SVE DOK ZADNJI NE PRODJE VUKUCI UZE“(mutefekun alejh)
Muslim prenosi od Ebu Seida da je rekao:“CUO SAM DA JE CUPRIJA TANJA OD DLAKE,A OSTRIJA OD SABLJE.“
Jos samo da skrenemo posebnu paznju na poravnavanje racuna medju ljudima na dunjaluku jer Ebu Hurejre r.a. prenosi hadis u kojem je Poslanik s.a.w.s.rekao:“KO UCINI SVOME BRATU NASILJE U ODNOSU NA NJEGOVU CAST ILI SLICNO
NEKA ODMAH OD NJEGA ZATRAZI HALAL PRIJE NEGO STO NE BUDE NI DINARA NI DIRHEMA U PROTIVNOM UZECE SE OD NJEGOVIH DOBRIH DJELA U MJERI U KOJOJ JE NASILJE POCINIO,A AKO NE BUDE IMAO DOBRIH DJELA UZECE SE OD LOSIH DJELA ONOGA KOME JE NASILJE UCINIO I NATOVARICE SE NA NJEGA“.(Buhari)
A sto se tice vjernika za njih je radosna vijest u hadisu kojeg biljezi Hakim,a prenosi Ebu Hurejre da je Poslanik a.s. rekao:“ZA VJERNIKE CE SUDNJI DAN TRAJATI ONOLIKO KOLIKO JE OD PODNEVA DO IKINDIJE“.
Molim Allaha s.w.t. da i mi budemo medju onim s kojima ce Milostivi brzo svesti racun.Molim ga da nam knjigu nasih djela da u nasu desnu ruku i da nam na vagi prevagnu dobra djela.Molim Uzvisenog Gospodara da predjemo Sirat-cupriju kao vjernici i da budemo od onih koji ce u Dzennet uci bez polaganja racuna.
AMIN!AMIN!AMIN
Naime,posto je ovo veoma opsirna tema o kojoj bi se moglo pisati tomovima u ovom tekstu cemo se osvrnuti samo na opci prikaz polaganja racuna na Sudnjem danu.Vjerovanje u polaganje racuna je kao sto znamo jedan od temelja nase akide,ali nazalost mnogi ljudi koji ponekad i priznaju postojanje Allaha s.w.t. ili kada ih dovedemo u corsokak sa dokazima priznace da postoji „nesto“,ali kada im kazemo da ce pred tim „necim“polagati racun za svoja dijela onda to oni bez imalo stida i straha negiraju.Za njih je isto kada legnu u zemlju zalim(onaj koji cini nepravdu)i mazlum(onaj kome je ucinjena nepravda)i kada obojica istruhnu i postanu prah da je s njima zavrseno.Zar je to pravda pa cak i dunjalucka?Zar nece zalim odgovarati za svoj zulum i zar nece Jedini Pravedni Sudija nadoknaditi ucinjenu nepravdu mazlumu?
Allah dz.s. u suri Nebe kaze:“ONI NISU OCEKIVALI DA CE RACUN POLAGATI,I DOKAZE NASE SU PRETJERANO PORICALI,A MI SMO SVE POBROJALI I ZAPISALI.“
Au suri Gasijeh u zadnjim ajetima Uzviseni kaze:“NAMA CE SE ONI ZAISTA VRATITI I PRED NAMA CE DOISTA RACUN POLAGATI“.
Mi svi bez imalo sumnje vjerujemo u obracun,ali da li se toga stalno sjecamo?Kada radimo i cinimo dobra djela neupitno se nadamo nagradi,ali kod losih dijela pa makar ona bila i sitna da li se zapitamo i kazemo sami sebi:“Stani!Pa ja cu jednog dana stati pred svog Gospodara i za ovo biti pitan.!
Allah dz.s.u suri Zil-zal kaze:“ONAJ KO BUDE URADIO KOLIKO TRUN DOBRA- VIDJECE GA,A ONAJ KO BUDE URADIO KOLIKO TRUN ZLA-VIDJECE GA“.
Imam Ahmed navodi da je Sa'sa ibn Muavija kada mu je Resul s.a.w.s.proucio ovaj ajet rekao:“Dovoljno mi je ovo da nista drugo nisam cuo“.
*Jedna od pocasti i blagodati ovog ummeta jeste da ce prvi polagati racun na Sudnjem danu.U hadisu kojeg biljezi Muslim od Ebu Hurejre se prenosi da je Poslanik S.a.w.s. rekao:“MI SMO POSLJEDNJI OD STANOVNIKA OVOGA SVIJETA,A PRVI CEMO NA SUDNJEM DANU POLAGATI RACUN PRIJE DRUGIH STVORENJA.“
*Jos jedna pocast naseg Poslanika a.s. jeste da ce imati sefa'at tj.moci ce se zauzimati za ljude iz svog ummeta.Tako Buharija i Muslim biljeze poznati hadis od Ebu Hurejre r.a.zbog cije duzine cemo vam ga samo prepricati.Naime,kada ljudi na Sudnjem danu od silne:vrucine,brige,tuge,straha krenu do Poslanika trazeci zauzimanje za sebe pa tako obidju:Adema,Nuha,Ibrahima,Musaa,,Isaa i svaki od njih ce ih odbiti strahujuci za sebe jer ce se Allah tada rasrditi srdzbom kakvom nije nikad.Medjutim kada dodju do Muhammeda a.s. navodi se da ce on otici ispod Arsa i uciniti sedzdu Allahu s.w.t. i Allah ce mu dozvolitisefa'at za svoj ummet.
*Tako ce neki ljudi uci u Dzennet bez polaganja racuna.Muslim od Ebu Hurejre r.a. biljezi hadis u kome se kaze:“U DZENNET CE UCI 70 000 LJUDI OD MOG UMMETA BEZ OBRACUNA“,a u hadisu od Ebu Umame se kaze da ce Allah dz.s.na svaku ovu hiljadu od sebe dodati jos 70 000.
*Tog dana nece biti ni posrednika ni tumaca.Biljezi Buhari od Adijj ibn Hatima da je Resul a.s. rekao:“SA SVAKIM CE ALLAH NA SUDNJEM DANU RAZGOVARATI BEZ POSREDNIKA,PA KAD SE OKRENE DESNO I LIJEVO NECE VIDJETI NISTA OSIM SVOJIH DIJELA,A KADA POGLEDA ISPRED VIDJECE VATRU BLIZU LICA PA SE CUVAJTE VATRE MAKAR S POLOVICOM HURME.“
*Allah dz.s. ce prilikom obracuna zapecatiti usta pa ce organi tijela govoriti o onome sto su radili,kao sto se kaze u suri Ja'sin 65.ajet:“DANAS CEMO IM USTA ZAPECATITI,NJIHOVE RUKE CE NAM GOVORITI,A NOGE BJIHOVE CE O ONOME STO SU RADILI SVJEDOCITI.“
Zatim se covjek nece pomaci dok ne bude upitan za petoro kao sto se kaze u hadisu od Ebu Berze da je Poslanik a.s. rekao:“COVJEKOVA SE STOPALA NA SUDNJEM DANU NECE POMACI DOK NE BUDE UPITAN ZA PETORO:
1-U CEMU JE ZIVOT POTROSIO,
2-U CEMU JE MLADOST PROVEO,
3-KAKO JE IMETAK ZARADIO,
4-U STO GA JE POTROSIO I
5-STA JE RADIO PO ONOME STA JE ZNAO?(Tirmizi)
*Takodje za sto ce covjek prvo biti pitan jeste namaz,kao sto se kaze u hadisu od Ebu Hurejre r.a. da je Poslanik a.s. rekao:“PRVO ZA STO CE LJUDI BITI PITANI NA SUDNJEM DANU JESTE NAMAZ.NAS GOSPODAR ALLAH DZ.S. CE RECI MELEKIMA,A ON NAJBOLJE ZNA:>PROVJERITE DA LI JE NAMAZ OVOGA ROBA POTPUN ILI MANJKAV?AKO JE POTPUN UPISITE MU GA DA JE POTPUN<,A AKO NJEGOVU NAMAZU BUDE NESTO NEDOSTAJALO ON CE RECI:>VIDITE IMALI U MOGA ROBA NAFILA NAMAZA<?PA AKO UH BUDE ON CE RECI:>NADOMJESTITE ONO STO FALI OD FARD NAMAZA NAFILAMA.<PA CE SE I DRUGA DJELA OBRACUNAVATI PO TOME.(Ahmed i Ebu Davud)
*Svako onaj ko bude ispitivan na Sudnjem danu bice kaznjen kao sto se prenosi od Aise r.a.da je Poslanik a.s. rekao:“KO GOD BUDE ISPITIVAN NA SUDNJEM DANU BICE KAZNJEN“,pa sam rekla.-„ZAR ALLAH NIJE REKAO<ONOME KOME KNJIGA NJEGOVA BUDE U DESNU RUKU DATA LAHKO CE RACUN POLOZITI“>,pa je rekao:“TO JE SAMO IZLAGANJE.NEMA NIKOGA KO CE NA SUDNJEM DANU BITI ISPITIVAN,A DA NECE PROPASTI.“(Buhari)
*Znaci bice podijeljene knjige kao sto Allah s.w.t. kaze u suri Kehf 49.ajet:“I KNJIGA CE BITI POSTAVLJENA I VIDJECETE GRIJESNIKE PRESTRAVLJENE ZBOG ONOG STO JE U NJOJ.<TESKO NAMA<GOVORICE,<KAKVA JE OVO KNJIGA?NI MALI NI VELIKI GRIJEH NIJE PROPUSTILA,SVE JE NABROJALA.<GOSPODAR TVOJ NECE NIKOME NEPRAVDU UCUNITI.“!
Knjiga ce se vjerniku dati u desnu, a grijesniku u lijevu ruku i to tako kao sto se kaze u sahih hadisima Allah ce se osamiti sa vjernikom i podsjetiti ga na njegove grijehe i sakriti ih dok ce nevjernike prozvati pred svim ljudima jer su o Allahu lazi iznosili.
*Zatim ce slijediti vaganje dijela jer Allah dz.s. kaze u suri Enbija 47.ajet:“MI CEMO NA SUDNJEM DANU ISPRAVNE TEREZIJE POSTAVITI,PA SE NIKOME KRIVO NECE UCINITI.“
Mnogi hadisi govore da je ovo istinska vaga na cije ce se tasove staviti dobra i losa djela pa tesko onome kome prevagnu losa djela.
*I na kraju slijedi prelaz preko Sirat-cuprije.U hadisu od Ebu Seida El Hudrija se kaze da je Poslanik a.s. rekao:“POSTAVICE SE CUPRIJA PREKO DZEHENNEMA,KLIZAVA I JAKO SKLISKA.NA NJOJ SU KUKE I CIVIJE I BODLJE SPLJOSTENE I KUKE OD TRNJA PODVIJENOG.VJERNIK CE PREKO CUPRIJE PRECI DOK OKOM TREPNES ILI KAO MUNJA ILI KAO VJETAR ILI KAO TRKACI KONJ JURECI.JEDAN CE SE SPASITI,DRUGI CE BITI ZAGREBEN ALI CE SE IZVUCI,A TRECI CE PASTI U DZEHENNEMSKU VATRU SVE DOK ZADNJI NE PRODJE VUKUCI UZE“(mutefekun alejh)
Muslim prenosi od Ebu Seida da je rekao:“CUO SAM DA JE CUPRIJA TANJA OD DLAKE,A OSTRIJA OD SABLJE.“
Jos samo da skrenemo posebnu paznju na poravnavanje racuna medju ljudima na dunjaluku jer Ebu Hurejre r.a. prenosi hadis u kojem je Poslanik s.a.w.s.rekao:“KO UCINI SVOME BRATU NASILJE U ODNOSU NA NJEGOVU CAST ILI SLICNO
NEKA ODMAH OD NJEGA ZATRAZI HALAL PRIJE NEGO STO NE BUDE NI DINARA NI DIRHEMA U PROTIVNOM UZECE SE OD NJEGOVIH DOBRIH DJELA U MJERI U KOJOJ JE NASILJE POCINIO,A AKO NE BUDE IMAO DOBRIH DJELA UZECE SE OD LOSIH DJELA ONOGA KOME JE NASILJE UCINIO I NATOVARICE SE NA NJEGA“.(Buhari)
A sto se tice vjernika za njih je radosna vijest u hadisu kojeg biljezi Hakim,a prenosi Ebu Hurejre da je Poslanik a.s. rekao:“ZA VJERNIKE CE SUDNJI DAN TRAJATI ONOLIKO KOLIKO JE OD PODNEVA DO IKINDIJE“.
Molim Allaha s.w.t. da i mi budemo medju onim s kojima ce Milostivi brzo svesti racun.Molim ga da nam knjigu nasih djela da u nasu desnu ruku i da nam na vagi prevagnu dobra djela.Molim Uzvisenog Gospodara da predjemo Sirat-cupriju kao vjernici i da budemo od onih koji ce u Dzennet uci bez polaganja racuna.
AMIN!AMIN!AMIN
-
fia
#42 Re: Kada umremo...
-
rmesa
#43 Re: Kada umremo...
Ono sto je pisano velikim slovima ,samo naglasava odredzeni ajet ili hadis a ne znaci ni u kojem slucaju viku il galamu po forumu.
- Tesssa
#44 Re: Kada umremo...
Ne znam kakva je propaganda, ali da je bolesna to je sigurnoSensei wrote:Sacuvaj me Bože ovakvih majki i roditelja!beautyfool wrote:SJECANJE NA SMRT
- sffovac
#45 Re: Kada umremo...
i jeste logicno
on je umro, sta god da ona uradi ne moze mu pomoci
sto bi klingonici rekli za trupla mrtvih, oni su sada samo vrece mesa, ne vrijedi ih oplakivati
meni se u islamu svidja sto zene ne idu na sahrane i ne kukaju
kad su zene na sprovodu, situacija je jos samo gora, a nemaju razloga, ono kidanje nece nista promijeniti
a i dostojnije je kada sve prolazi u tisini, jer smrt je proces koji se neprekidno odvija
izgleda da se neki neumorno pokusavaju uvjeriti da njih i njihove ona nece stici, o kako se varaju i sami sebi lazu
a u ostalom sta ste se toliko zabrinuli, sacekajte malo pa cete se na svojoj kozi uvjeriti kako je
on je umro, sta god da ona uradi ne moze mu pomoci
sto bi klingonici rekli za trupla mrtvih, oni su sada samo vrece mesa, ne vrijedi ih oplakivati
meni se u islamu svidja sto zene ne idu na sahrane i ne kukaju
kad su zene na sprovodu, situacija je jos samo gora, a nemaju razloga, ono kidanje nece nista promijeniti
a i dostojnije je kada sve prolazi u tisini, jer smrt je proces koji se neprekidno odvija
izgleda da se neki neumorno pokusavaju uvjeriti da njih i njihove ona nece stici, o kako se varaju i sami sebi lazu
a u ostalom sta ste se toliko zabrinuli, sacekajte malo pa cete se na svojoj kozi uvjeriti kako je
- Tesssa
#46 Re: Kada umremo...
da, ali je poprilicno bolesno otici u drugu sobu, jesti i "voditi ljubav"sffovac wrote:on je umro, sta god da ona uradi ne moze mu pomoci
- sffovac
#47 Re: Kada umremo...
to je tvoje misljenjeTesssa wrote:da, ali je poprilicno bolesno otici u drugu sobu, jesti i "voditi ljubav"sffovac wrote:on je umro, sta god da ona uradi ne moze mu pomoci
probaj objektvino sagledati sliku
sex i hrana su prirodni ventili stresa, ona je sebe relaksirala, te mirno pripremila muza, znaci da je ipak uz svu bol ostala hladne glave, sto je u takvim situacjama vise nego pozitivno
po tebi je trebala otici u drugu sobu, ruknuti u plac, dovesti sebe na ivicu nervnog sloma, onda i muza docekati
takva razvaljena i njemu reci sta se dogodilo, onda da se i on jos vise strese i primi duplu dozu
takvo ponasanje moze samo izazvati jos samo goru situaciju, mozda i ponovnu smrt
meni se prva verzija vise svidja
- Tesssa
#48 Re: Kada umremo...
ne, trebala je dostojanstveno ispratiti svoje vlastito dijete.
- sffovac
#49 Re: Kada umremo...
pa to je i uradila, jer je on vec otisao, ostalo je samo tijeloTesssa wrote:ne, trebala je dostojanstveno ispratiti svoje vlastito dijete.
- Tesssa
#50 Re: Kada umremo...
Znaci, kad neko umre treba automatski zaboraviti ko je ta osoba bila u nasem zivotu, zaboraviti i koliko nam mozda nedostaje, nego nastaviti automatski sa svojim zivotom kao da se nista nije desilo?
I nemam vise zelje da se raspravljam na ovu temu, osjecam se i ja bolesno samim tim sto uzimam onu pricu u bilo kakvo razmatranje