Josip Broz TITO !

Post Reply
Jara

Post by Jara »

Celicna_saka wrote:
Jara wrote:@čelična šaka, znaš li šta značo tito na kineskom?

:D :-D
Celicna saka? :D
Yes! :-D To skužili svjetski novinari kad je ono bio u Kini!
( Ne mijenjaj zbog toga nick! :lol: )
_BosanaC

Post by _BosanaC »

saki wrote:
Bio sam dovoljno jasan. Ti jadan ne znas ni da su poslije rata bili izbori . Ti ni Dedijera nisi citao a kamo li nesto drugo.
Jedan obicni balijica kojem je bilo dovoljno da na zidu ima Titovu sliku.
...i tako ti ode u BANovice na 5 dana :oops:

Drugi zuti karton u manje od 24h :roll:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Celicna_saka wrote:
_BosanaC wrote:
Celicna_saka wrote: Majke ti, reci mi ijednu odluku radnickog savjeta koja je bila relevantna za upravljanje firmama, osim sto su naprdjivali o "zjenici oka svoga", radnici svakako nisu bili vlasnici fabrika nego je to bila nekakva fantomska drustvena imovina, svacija i nicija i tako bi ostalo da nije bilo Markovica koji im je omogucio da postanu djelomicni vlasnici fabrika u kojima su radili.
Da ti ilustrujem, pred rat je bila vrsena takozvana Markoviceva privatizacija i mom starom je bilo ponudjeno da se zaduzi za odredjen dio dionica koje bi otplacivao kroz odbijanje od plate, dakle do tog momenta bio je vlasnik nicega.
Bilo je svacije i nicije i firme su bile giganti.

Danas se zna tacno cije je - a vidi situacije? :? I zivota ti Tito i za to kriv? :?
Tako udareni temelji, titini ili da kazem tito je jedina referentna tacka od koje bi trebali poceti zivjeti i raditi. Haj' sto starija raja ne moze pobjeci od njegovog nasljedja, njih razumijem ipak su proizvijeli kako tako uz njega ali mi nije jasna mladja generacija koja ga nije upamtila, valjda ispran mozak stali, nesposoban za kriticki osvrt i fascinacija likom koji im ni na koji nacin ne utice niti ce uticati na njihove zivote.
Izvini, ali mladja generacija se sjeca, barem neki od nas, stvari koje su za rada u Titinim fabrikama roditelji mogli priustiti i sebi i meni.

Danas ja radim, i smjesno je reci da imam i pola od onoga sto su oni imali.

I zato se ostavi demagogije, molim te.
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

Jara wrote:
Celicna_saka wrote:
Jara wrote:@čelična šaka, znaš li šta značo tito na kineskom?

:D :-D
Celicna saka? :D
Yes! :-D To skužili svjetski novinari kad je ono bio u Kini!
( Ne mijenjaj zbog toga nick! :lol: )
Ma jok, i meni je Tito lik ali jednostavno je covjek dio istorije i tako ga posmatram uz sve njegove vrline i mane.
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

_BosanaC wrote:
Celicna_saka wrote:
_BosanaC wrote: Bilo je svacije i nicije i firme su bile giganti.

Danas se zna tacno cije je - a vidi situacije? :? I zivota ti Tito i za to kriv? :?
Tako udareni temelji, titini ili da kazem tito je jedina referentna tacka od koje bi trebali poceti zivjeti i raditi. Haj' sto starija raja ne moze pobjeci od njegovog nasljedja, njih razumijem ipak su proizvijeli kako tako uz njega ali mi nije jasna mladja generacija koja ga nije upamtila, valjda ispran mozak stali, nesposoban za kriticki osvrt i fascinacija likom koji im ni na koji nacin ne utice niti ce uticati na njihove zivote.
Izvini, ali mladja generacija se sjeca, barem neki od nas, stvari koje su za rada u Titinim fabrikama roditelji mogli priustiti i sebi i meni.

I zato se ostavi demagogije, molim te.
Zasto demagogija?
Pa eto tvoji su roditelji imali srecu, ali je onako u ovom trenutku pomalo kretenasto prizivati titino vrijeme i non stop se osvrtati.
seiko22
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 »

I zato se ostavi demagogije, molim te
.[/quote]
Zasto demagogija?
Pa eto tvoji su roditelji imali srecu, ali je onako u ovom trenutku pomalo kretenasto prizivati titino vrijeme i non stop se osvrtati.
[/quote]

sinko moj, bolje ti je procitaj i pogledaj, dok imas priliku, da spoznas "kako je nekad bilo!", mozda i steknes potrebu i stvoris ideju za "necim malo boljim od ovoga danas"!
Tvoja mladost to zasluzuje!!

,
Vodenjak

Post by Vodenjak »

_BosanaC wrote:
saki wrote:
Bio sam dovoljno jasan. Ti jadan ne znas ni da su poslije rata bili izbori . Ti ni Dedijera nisi citao a kamo li nesto drugo.
Jedan obicni balijica kojem je bilo dovoljno da na zidu ima Titovu sliku.
...i tako ti ode u BANovice na 5 dana :oops:

Drugi zuti karton u manje od 24h :roll:
A ja mu tamaM htio odgovoriti da nisam bas nacitan... :oops:
kEN0

Post by kEN0 »

Image
Klodovik

Post by Klodovik »

Vodenjak wrote:
_BosanaC wrote:
Vodenjak wrote: I sta si kao Bosnjak dobio nakon izbora 1990?
Pa Bosnjak je :roll: Sta ce mu sta vise
PrEznam :D na to sam zaboravio...
A bice zanimljivo cuti (ako se uopste ko i javi :oops: ) argumentaciju onih koji smatraju da su Bosnjaci nesto dobili nakon sto je mrski diktator umro a njegovi nasljednici nesto kasnije raspisali izbore!
Mnogo postenije izbore cak i od onih na kojima je sadasnji predsjednik u "najdemokratskijoj zemlji svijeta" :roll: dosao na vlast!
Šta su, onda, Bošnjaci trebali činiti u situaciji koja je nastajala od Titove smrti do 1992. godine? Nakon Gazimestana? Nakon odlaska Slovenije i Hrvatske? Nije trebalo organizirati referendum za neovisnost? Trebalo je ostati u "krnjoj Jugoslaviji"? Borba je stalna, trajala je nakon 1945., traje i danas.

Partizanske snage imale su 16. Muslimansku NOU brigadu, ali muslimana, Muslimana, Bošnjaka (kako god hoćete) kao ustavne kategorije poslije rata nije bilo. Da ne spominjem pet baklji na grbu države i ostale općepoznate činjenice...

Neko je spomenuo i certifikate (da sad ne citiram)... Za te certifikate je nakon ovog zadnjeg rata veliki broj ljudi došao do stanova (u vlasništvu 1/1) i to nikome ne predstavlja problem (iako su vlasnici tih stanova mahom bile firme, a ne pojedinci). Trebaš za otkup stana dati 15.000, kupiš na ulici papira (tj. certifikata) za 3% njihove nominalne vrijednosti i eto ti za male pare u rukama imovine koja vrijedi lijepu svoticu. Nikom nije palo na pamet da traži da se ostatak vrijednosti stana plati pravim novcem. Ni Tito (kao oličenje onog sistema) nije radnicima stanove davao u vlasništvo.

Predsjednik u "najdemokratskijoj zemlji svijeta" barem ne može vladati 35 godina. Roosevelt jeste bio malo duže zasjeo, ali nakon njega je došao 22. amandman.
Jara

Post by Jara »

taxi_driver wrote:upravo gledam zeljka malnara i prica o nekoj svojoj ekspediciji u africi.kaze voze se djipom kroz neku divjinu,kad u sred divljine kuca,od drveta ali se vidi da je luksuzna.pita on vodica: a cija je ovo kuca i zasto je tu?
ovaj odgovara,da je to kuca druga josipa broza tite, da kad dodje u posjetu, tu odmara i ide u lov.
kaze malnar da mi je vidjjeti jednog od ovih danasnjih da imaju tako nesto.

mada ja nesto kontam da imamo mi u bosni takvog koji ima stan u londonu i kucu u turskoj, s tom razlikom sto nam je lovu za kucu i stan klepio ,a tiletu su napravili dole na poklon.
Malnar kaže da je prvi put otišao u Indiju po programu razmjene studenata nesvrstanih zemalja .
Taksisto, ( iako je off topic, ali ne znam gdje da pitam) na kom si programu to gledao u tom terminu ( nedjelja popodne)? Ja noćas odgledah gotovo cijelu Noćnu moru ne bih li docekala taj film iz etiopije i docekah ga oko 03 sata ; prosli put gledala do rane zore njegove fantasticne dokumentarce iz latinske amerike, jemena, cejlona ...steta propustiti, jest' da je prekasno ( prerano) , al' svima preporucujem :thumbup:
zzzzz

Post by zzzzz »

GandalfSivi wrote:Ovo ovdje vec postaje prica sta bi bilo kad bi bilo. However, ako vec hocemo da pricamo o tome, da je recimo ostala ona stara Juga pod Titinim vodstvom (cisto teoretski), mislim da bi to danas bio neki vid socijalne drzave uz privatno vlasnistvo (vidjeti pod Skandinavija), ali jos uvijek pod kontrolom jedne partije (vidjeti pod Kina). Po meni to uopste nebi bilo lose, jer bi vjerovatno imali drzavu koja bi se razvijala u dobrom pravcu, a empirijski smo dokazali da demokratija svakako nije za nas...
Ma smijesno je i pomisliti da bi tako bilo, nema sanse da bi Nato, EU i USA dozvolili da Jugoslavija ostane ostrvo jednoumlja u sred Evrope. Oni imaju svoje planove i dok smo se uklapali u te njihove planove (hladni rat) bilo je para na guzove, kredita, dzabnog skolovanja, privrednih giganata i svega dobrog sto mnogobrojni prethodnici nabrojase kao pozitivu Titinog vakta.

Do raspada SSSR-a bili smo im od izuzetnog znacaja, nakon toga nista bitniji od Ceske, Rumunije ili Bugarske. Niti bi mogli odrzati jednopartijski sistem, niti bi Jugoslavija mogla opstati bez obzira na sve, ta drzava je bila osudjena na propast cim je stvorena.
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

zzzzz wrote:ta drzava je bila osudjena na propast cim je stvorena.
Mnogi ce ti iz istocnog nam dijela drzave istu stvar reci i za BiH...
Šandor

Post by Šandor »

zzzzz wrote:
GandalfSivi wrote:Ovo ovdje vec postaje prica sta bi bilo kad bi bilo. However, ako vec hocemo da pricamo o tome, da je recimo ostala ona stara Juga pod Titinim vodstvom (cisto teoretski), mislim da bi to danas bio neki vid socijalne drzave uz privatno vlasnistvo (vidjeti pod Skandinavija), ali jos uvijek pod kontrolom jedne partije (vidjeti pod Kina). Po meni to uopste nebi bilo lose, jer bi vjerovatno imali drzavu koja bi se razvijala u dobrom pravcu, a empirijski smo dokazali da demokratija svakako nije za nas...
Ma smijesno je i pomisliti da bi tako bilo, nema sanse da bi Nato, EU i USA dozvolili da Jugoslavija ostane ostrvo jednoumlja u sred Evrope. Oni imaju svoje planove i dok smo se uklapali u te njihove planove (hladni rat) bilo je para na guzove, kredita, dzabnog skolovanja, privrednih giganata i svega dobrog sto mnogobrojni prethodnici nabrojase kao pozitivu Titinog vakta.

Do raspada SSSR-a bili smo im od izuzetnog znacaja, nakon toga nista bitniji od Ceske, Rumunije ili Bugarske. Niti bi mogli odrzati jednopartijski sistem, niti bi Jugoslavija mogla opstati bez obzira na sve, ta drzava je bila osudjena na propast cim je stvorena.
Mogla je opstati da su Srbi kao najbrojniji i najuticajniji narod to željeli. Srba je bilo oko 36%. Jednopartjski sistem bi propao ali Jugoslavija bi opstala.

Tačno je ovo o podržavanju Juge zbog SSSR-a. Najsmiješnji su ovi što se hvale kako smo bili jači od Mađarske i Čehoslovačke. Zaboravljaju da smo u to vrijeme sarađivali sa svima dok su ga njima Sovjeti do jaja zabijali. :D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Šandor wrote:
zzzzz wrote:

Mogla je opstati da su Srbi kao najbrojniji i najuticajniji narod to željeli. Srba je bilo oko 36%. Jednopartjski sistem bi propao ali Jugoslavija bi opstala.

Tačno je ovo o podržavanju Juge zbog SSSR-a. Najsmiješnji su ovi što se hvale kako smo bili jači od Mađarske i Čehoslovačke. Zaboravljaju da smo u to vrijeme sarađivali sa svima dok su ga njima Sovjeti do jaja zabijali. :D
Vrlo ostroumno! :-) :-)

Eto, imali smo srece sto Sovjeti nisu htjeli da i nama zabijaju... :roll: :zzzz:
bengin

Post by bengin »

karanana wrote:Super je sto je otisao. Samo jeli uzeo godisnji odmor ili mu i ovaj "radni" dan placaju porezni obveznici?
U vrijeme kada 90% parlamentaraca u toku mjeseca jednom ili dva puta dodju na posao a i pored toga debelo naplate na kraju mjeseca, u vrijeme kada im mi poreski obveznici plaćamo smještaj u Radon Plazi, sav komfor njima i njihovim ljubavnicama, u vrijeme kada...........ti se brineš dali je Komšić na Titin grob otišao parama poreskih obveznika. Tihi, IvoJima Jović i Paravac tolike kilometre kurcu proputovali u preskupim autima plaćenim parama poreskih obveznika a ti se brineš o čijem trošku je Komšić na Titin grob otišao. Ako i jeste na račun poreskih obveznika, ja kao jedan od njih mu halalim moj dio.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Vodenjak wrote:
Šandor wrote:
zzzzz wrote: Ma smijesno je i pomisliti da bi tako bilo, nema sanse da bi Nato, EU i USA dozvolili da Jugoslavija ostane ostrvo jednoumlja u sred Evrope. Oni imaju svoje planove i dok smo se uklapali u te njihove planove (hladni rat) bilo je para na guzove, kredita, dzabnog skolovanja, privrednih giganata i svega dobrog sto mnogobrojni prethodnici nabrojase kao pozitivu Titinog vakta.

Eto, imali smo srece sto Sovjeti nisu htjeli da i nama zabijaju... :roll: :zzzz:
Nisu htjeli :zzzz: nisu htjeli :zzzz: nisu htjeli :zzzz:

Koliko puta laz treba ponoviti da postane istina? :roll:
Početkom 1948. dolazi do objave „Rezolucije Informbiroa„ (nasljednika u ratu raspuštene Kominterne) u kojoj je, rječnikom poznatim iz doba moskovskih procesa i masovnih čistki u 30-im godinama, Tito i njegovo najuže vodstvo proglašeno za bandu demonskih urotnika, špijuna i ideoloških heretika. U tim je trenutcima Tito pokazao zavidnu hrabrost (naročito ako se zna kako u trenutku raskida nije mogao računati na potporu zapada i Sjedinjenih Američkih Država) i odlučnost, ne dozvoljavajujući biti upleten u ideološke sporove i inzistirajući na državnoj samostalnosti kao načelu odnosa među suverenim zemljama. No, raskid je bio praćen masovnim progonima stvarnih i imaginarnih „informbiroovaca„, kao i političkim obračunima koji su smjerali potisnuti samostalnost republika (primjer je umorstvo hrvatskoga komunističkoga političara Andrije Hebranga), poglavito u „morskom Sibiru“, Golom otoku. Smatra se da je preko 40.000 stvarnih i navodnih staljinista te slučajnih žrtava podvrgnuto represalijama u razdoblju od 1948. do ranih 50-ih.
*mima*

Post by *mima* »

Ljubitelj Zabara wrote:A zasto ne govorite o prvih dvadeset i kusur godina Titove vladavine?
Zasto ne govorite o tome da su se u toj Jugoslaviji umesto hleba od pšeničnog brašna, jeo hleb od kukuruznog. Hleb je dugo vremena bio luksuz. Zašto ne govorite o tačkicama (bonovima ) za ulje, benzin, deterdzent, kafu, ma za sve živo. Eto vam vaše super uređene zemlje. Sve na foru.
Drzava se ne gradi preko noci kako biste vi hteli. E jbg, ne može.
Ovo što je Nensi rekla za stanove. Gde god sam u Sarajevu gledao stan i video kvalitetnu gradju, bila je to vojna zgrada. Zaprepastio sam se kada sam shvatio da u Sarajevu čitava naselja i blokovi zgrada sa sedam spratova uopšte nemaju lift. Neverovatno! A tek nećemo o visini plafona. Podigneš ruku i dodirneš plafon. Simptomatično mi to što takvi ljudi prvi brane Tita, a uopšte ne shvataju da su bili radna snaga za... pa recimo, bogatije republike i brkate majore. Nastavite.
DNO DNA............
Vodenjak

Post by Vodenjak »

_BosanaC wrote:
Vodenjak wrote:
Šandor wrote: Mogla je opstati da su Srbi kao najbrojniji i najuticajniji narod to željeli. Srba je bilo oko 36%. Jednopartjski sistem bi propao ali Jugoslavija bi opstala.

Nisu htjeli :zzzz: nisu htjeli :zzzz: nisu htjeli :zzzz:

Koliko puta laz treba ponoviti da postane istina? :roll:
Početkom 1948. dolazi do objave „Rezolucije Informbiroa„ (nasljednika u ratu raspuštene Kominterne) u kojoj je, rječnikom poznatim iz doba moskovskih procesa i masovnih čistki u 30-im godinama, Tito i njegovo najuže vodstvo proglašeno za bandu demonskih urotnika, špijuna i ideoloških heretika. U tim je trenutcima Tito pokazao zavidnu hrabrost (naročito ako se zna kako u trenutku raskida nije mogao računati na potporu zapada i Sjedinjenih Američkih Država) i odlučnost, ne dozvoljavajujući biti upleten u ideološke sporove i inzistirajući na državnoj samostalnosti kao načelu odnosa među suverenim zemljama. No, raskid je bio praćen masovnim progonima stvarnih i imaginarnih „informbiroovaca„, kao i političkim obračunima koji su smjerali potisnuti samostalnost republika (primjer je umorstvo hrvatskoga komunističkoga političara Andrije Hebranga), poglavito u „morskom Sibiru“, Golom otoku. Smatra se da je preko 40.000 stvarnih i navodnih staljinista te slučajnih žrtava podvrgnuto represalijama u razdoblju od 1948. do ranih 50-ih.
Ma pusti...
Treba ih pustiti da trunu u svojim ubjedjenjima kako smo tad bili maksimalno ugrozeni...
Uostalom, kad se bolje skontam, da sam na mjestu mladje raje, ni ja ne bih vjerovao da se moglo zivjeti onako kako vec jeste.
Njih je ubijedilo da je ovo sto imaju demokratija a da je ono bila komunisticka diktatura.
A po definiciji, znas se koji su "nasi" u jednom takvom sukobu... :-) :oops:

A sto se tice starijih koji laju na sve iz vremena Broza, njih jos manje treba ubjedjivati!
Ako nisu tad znali da disu punim plucima, kako da iz ove perspektive - a samo na osnovu nasih prica to urade?

Slijepi se rodili, coravi ce umrijeti!
Treba ih samo pustiti da i dalje hrabro gaze za svojim psima koji ih vodaju.... :roll: :oops:
amrino

Post by amrino »

Samo da vas napomenem da je Tito mrtav- vec duze vrijeme- kao i zemlja kojom je vladao...
Kako god da je bilo- kakve mi fajde od toga imamo?! :shock:
Svako ima svoje misljenje o tom historijskom razdoblju- na osnovu knjiga, price roditelja i sl. i cisto sumnjam da ce bilo ko promijeniti misljenje. Zato stvarno ne kontam svrhu konstantnih rasprava na ovu temu...
Titu svaka cast- imao je i dobrih i losih poteza- bio je covjek od krvi i mesa i mrtav je vec bruku godina...Nego sta sad da se radi?! :?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

amrino wrote:Samo da vas napomenem da je Tito mrtav- vec duze vrijeme- kao i zemlja kojom je vladao...
Svako ima svoje misljenje o tom historijskom razdoblju- na osnovu knjiga, price roditelja i sl. i cisto sumnjam da ce bilo ko promijeniti misljenje. Zato stvarno ne kontam svrhu konstantnih rasprava na ovu temu...
Titu svaka cast- imao je i dobrih i losih poteza- bio je covjek od krvi i mesa i mrtav je vec bruku godina...Nego sta sad da se radi?! :?
I Kulin Ban je mrtav vec hiljadu godina pa ga vrlo cesto pozivamo u pomoc u odbrani Bosne i Hercegovine...
Kao sto neke nedavno umrle pRozivamo zbog izdaje iste...
I sve tako... :oops: :oops:
amrino

Post by amrino »

Vodenjak wrote:
amrino wrote:Samo da vas napomenem da je Tito mrtav- vec duze vrijeme- kao i zemlja kojom je vladao...
I Kulin Ban je mrtav vec hiljadu godina pa ga vrlo cesto pozivamo u pomoc u odbrani Bosne i Hercegovine...
Blago nama ovcama...ostale bez cobana pa dalje same ne umijemo... :oops:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

amrino wrote:
Vodenjak wrote:
Blago nama ovcama...ostale bez cobana pa dalje same ne umijemo... :oops:
E vidis, u potpunosti se slazem s tobom da je to tako!
Napokon neko da u NAMA vidi problem!
luciferino

Post by luciferino »

Demokratija nije za ovce. Ovce ne znaju šta to znači, samo im se sviđa kako ta riječ lijepo zvuči. Gdje vi to u današnjem društvu vidite demokratiju? To što imamo izbore svakih par godina, a što su uvijek isti kenjci na vlasti (manje više)? Shvatite, nama treba jedan dobar kenjac, a ne puno maleckih. :oops:
amrino

Post by amrino »

luciferino wrote:Demokratija nije za ovce. Ovce ne znaju šta to znači, samo im se sviđa kako ta riječ lijepo zvuči. Gdje vi to u današnjem društvu vidite demokratiju? To što imamo izbore svakih par godina, a što su uvijek isti kenjci na vlasti (manje više)? Shvatite, nama treba jedan dobar kenjac, a ne puno maleckih. :oops:
Mi trebamo prestati ocekivati da ce se pojaviti NEKO i rijesiti sve nase probleme...Sve dok budemo mutavo posmatrali sta se oko nas desava, dok budemo tegljili bez pogovora teret sto ga na nas tovare, dok budemo sutili onda kada treba da vristimo, dok budemo krivicu svaljivali na NJIH a ne na NAS- bice nam ovako!
Ljudi- probudite se!!!
_BosanaC

Post by _BosanaC »

amrino wrote:
luciferino wrote:Demokratija nije za ovce. Ovce ne znaju šta to znači, samo im se sviđa kako ta riječ lijepo zvuči. Gdje vi to u današnjem društvu vidite demokratiju? To što imamo izbore svakih par godina, a što su uvijek isti kenjci na vlasti (manje više)? Shvatite, nama treba jedan dobar kenjac, a ne puno maleckih. :oops:
Mi trebamo prestati ocekivati da ce se pojaviti NEKO i rijesiti sve nase probleme...Sve dok budemo mutavo posmatrali sta se oko nas desava, dok budemo tegljili bez pogovora teret sto ga na nas tovare, dok budemo sutili onda kada treba da vristimo, dok budemo krivicu svaljivali na NJIH a ne na NAS- bice nam ovako!
Ljudi- probudite se!!!
:kiss: :zzzz:
Post Reply