Nastasia wrote:insomnia78 wrote:Ajde?
Znaci ja ko poslodavac za zensko odmah trebam ukalkulisati trudnicko i zamjenu
Da. Kao poslodavac trebaš biti svjestan činjenice da žene rađaju djecu. Jebiga, da ih ne rađaju, vrlo brzo bismo izumrli kao vrsta.
I trebaš biti svjestan da ćeš možda nekada u budućnosti ukalkulisati trudničko i zamjenu za svog radnika, jednako kao što je neko to radio tvojoj mami (ako je bila zaposlena), kao što je to neko radio tvojoj ženi, sestri, prijateljici i kao što bi neko to sutra trebao raditi tvojoj kćerki.
moonca wrote:Ali, koliko muškaraca je doživjelo ovakva pitanja na razgovorima za posao?
- Da li si udata?
- Imaš li momka?
- Planiraš li se udati?
- Kada planiraš imati djecu sa mužem?
- Imaš li već djece?
Direktno ne bi smjeli postavljati ovakva pitanja.
Nadam se niti jedan- pitanja su za zene i to s razlogom?
A da li je fer prema poslodavcu bilo da je muskarac ili zena ne predociti svoje planove u narednih par godina ili duze?
Mog poslodavca ne treba da zanima moj privatni život niti da li ja imam momka niti da li se planiram u dogledno vrijeme udati za toga momka.
sve je to ok i sve se ja slazem, ne smije biti diskriminacije, dok nisi na mjestu poslodavca ili odgovornog za odredjeni rezultat. pa preuzmes projekata, isplaniras naredne mjesece, sa rokovima uz redovne poslove i onda ti neko od uposlenika (koji svi rade maksimalno i preko 100%) ode na trudnicko....
oni koji tvrde da to ne bi trebalo da predstavlja Problem - pa varaju se. jedno je teorija, a drugo stvarni zivot. predstavlja ogroman Problem, pogotovo i posebno ako se radi o specificnim poslovima za Koje recruting dugo traje, a uvodjenje u posao jos duze. a ako jos govorimo o radu negdje izvan BiH, gdje zene mogu do 3 godine biti na porodiljnom pa se onda vratiti na pola radnog vremena, Problem postaje jos veci.
elem, da zakljucim jer ce biti ovih izvlakaca iz konteksta - ne smije biti diskriminacije, ali svaki iole ozbiljan poslodavac ili rukovodilac, kada zaposljava, uracunava i ovaj aspekt u odluku ako nista jer mora planirati svoje resurse ne samo za sutra vec za narednih par godina. a najskuplji resurs je ipak uposlenik/ca (radi gender korektnosti)