Naime, prije par tjedana sam u Sarajevu rjesavala neku papirologiju,i to mi je iziskivalo obilazak raznih institucija, gdje sam u par prilika dozivjela:
u opcini Centar, u salter sali sam vidjela 10 saltera, i na svakom su radile zene
U kantonalnom birou za zaposljavanje, 5 zaposlenika u sobi, i svih 5 su zene.
U bolnici , skoro na svakom odjeljenju uvijek sam vidjela zenu, med. sestru, ili da radi na recepciji, ili na prijemu i sl,
U sudu mi je to nekako izgledalo izjednacenije, (70% zene, 30% muskarci).
Recimo , meni je to fenomen. U kojem sam god kancelariju usla, u pravilu ih je sjedilo 5,6 natrpani jedno do drugog, i uglavnom su tu prednjacile zene.
Isto tako, po buticima, prodavnicama, dole u Konzumu i sl, 90% zaposlenika cine zene. U Deichmannu, sam vidjela 1 muskarca koji tu radi, ostalo su bile zene.
U SCC -u, takodjer u raznim ducanima uglavnom su zaposlene zene. Na drugom katu kojim sam setala, mislim da sam vidjela 2 samo zastitara da tu rade i osiguravaju, u svim ostalim radnjama svi zaposlenici su obavezno zene.
U DM-u , takodjer sve rade mahom zene.
Na sarajevskom aerodromu, na prijemnom salteru bile su tri zene kad sam odlazila na let. I onda takodjer, u kaficu sam vidjela dvije konobarice koje tu rade.
Dok u Njemackoj , u DM - u nije nista cudno vidjeti muskarca da tu radi. Na aerodromu je bila jedna zena zastitar. Pa zatim jedna policajka u patroli aerodromom.
Nista cudno nije vidjeti zenu koja vozi taksi. Dok sam se vozila, autobus je vozila zena. (Flixbus operator)
Zasto nema zena u BIH koje voze taksi, gradski prijevoz npr
U drzavnim institucijama je podjednak omjer, mislim da oni tu postuju pravilnik o ravnopravnosti spolova i sl.
Mene zanima, (postoji mediji danonocno trabunjaju o nekoj toboze diskriminaciji i ugrozenosti) kako se posmatra diskriminacija u BIH, tko je tome vise podlozniji, i u kojim oblastima postoji, kako se manifestuje i kako se nosite sa tim?
Navela sam zaposlenje kao primjer gdje se najvise osjeca diskriminacija.