Jesmo li mi mogli steci nezavisnost vremenom bez rata kao cg
-
LeKo
Nebi, stradalo bi 2.000.000 i oni sto bi prezivjeli bi bili potlaceni do kraja zivota.NNneko wrote:Pa sta smo to po tebi trebali uraditi. Ostati sa Milosevicem u krnjoj Jugoslaviji (Velikoj Srbiji), ginuti u prvim linijama za nju boreci se protiv Hrvatske kojoj su trecinu teritorije vec uzeli, i izvrsili etnicko ciscenje. Bosna je jos prije referenduma bila podjeljena u Karadjordjevu izmedju Tudjmana i Milosevica. Nikakav kompromis sa Srbima se nije mogao napraviti 1992 da bi i oni glasali za nezavisnost. Oni jednostavno nisu htjeli nikakvu samostalnu, nezavisnu, suverenu Bosnu jer su u to vrijeme bili sigurni u potpunu pobjedu. Mislis da nebi stradalo 500 000 da su cetnici uspjeli uci u Sarajevu i Tuzlu kao sto su probali u maju 1992.
-
senada
isti roditelji moraju razlicito odgajati dvoje djece... razlike su vece sto je veca razlika u godinama starosti djece a samim tim i roditelji su stariji i 'malo drugaciji'...cudno je koliko ljudi lazu sami sebe kako su dva djeteta - dva svijeta, a od istih roditelja i 'isto' odgajana..e, jednako tako, Srbija, CG, BiH, Hrvatska i sve ex yu republike su posebne, razlicite price i prije 'neovisnosti'...nisu ni sve nezavisnosti nezavisne,kao beiha koja je od dana nezavisnosti do danas, vremenom i vladama koje su je vodile, sve vise jacala u nezavidno zavisnom polozaju, pocevsi od '92. kada je formalno stekla nezavisnost do danas, 15 god.poslije, upitna je i vrlo diskutabilna i ta formalna nezavisnost beiha...
pa ako nista drugo, neka se pametni drzavnici uce na beiha kako se dobijena nezavisnost transformira u samo formalni, skoro imaginarni okvir..
beiha se radjala pod kontrolom dva susjedna i vise medjunarodnih i samo jednim, domacim "nemocnim akuserom" (nadribabom)... a gdje je puno baba kilava su djeca... jos ako su sve babe, nadribabe, a uz to jos stare i sumanute.. a bile su...
pa ako nista drugo, neka se pametni drzavnici uce na beiha kako se dobijena nezavisnost transformira u samo formalni, skoro imaginarni okvir..
beiha se radjala pod kontrolom dva susjedna i vise medjunarodnih i samo jednim, domacim "nemocnim akuserom" (nadribabom)... a gdje je puno baba kilava su djeca... jos ako su sve babe, nadribabe, a uz to jos stare i sumanute.. a bile su...
- manijak1
-
kub lajkan
#33 Re: Jesmo li mi mogli steci nezavisnost vremenom bez rata ka
Drugaciji su bili uslovi tad, a drugaciji su danas.NERONE wrote:Ja sam ubjeden da smo mogli na neki drugi nacin
Vidis da stranci zavrcu ruke i bez ispaljeniog metka, a sta bi tek bilo da se zarati.
Osim toga, danas postoji i to iskustvo da rat Beogradu nista dobro nije donio. A '92. toga nije bilo...
Dijete se jednom oprzi na sporet, drugi put ga vec izbjegava...
-
senada
#34 Re: Jesmo li mi mogli steci nezavisnost vremenom bez rata ka
svi smo ubijedjeni da je moglo drugacije ali da su babi m... bila bi musko... ne samo mi nego svi drugi su mogli drugacije... inace montenegro se ni po cemu ne moze komparirati sa beiha...NERONE wrote:Ja sam ubjeden da smo mogli na neki drugi nacin
-
Longplay
mostarac wrote:
Izvini ali 2.000.000 ljudi pred TV kamerama niko nije u stanju da pobije i to nikad nije dolazilo u pitanje, dakle taj opstanak. Karadzic znamo sta je porucivao, ali njegove zelje i realnost su bili nesto sasvim drugo. Dakle rat se nije vodio za opstanak Bosnjaka nego za samostalnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu.
Cuj Mostarca. Ako si pravi Mostarac onda bi trebao da znas da je genocid nad Bosnjacima i te kakva realnost. I to ne samo od strane Srbije nego i Hrvatske. I ja sam mislio da je nemoguce da se Bosnjaci kolju i ubijaju u koncetracionim logorima na kraju 20. stoljeca. Ali 1.000.000 izbjeglica, hiljade ubijenih ljudi i silovanih zena samo zato sto su Bosnjaci su me naucili da je opstanak Bosnjaka i te kako bio upitan. Ideja cijele agresije na BiH je bila nestanak Bosnjaka tj. 'etnicko ciscenje'.
-
BigBoss
Hajde posteno reci, kad to nisu Bosnjaci bili potlaceni? A sto se tice dogovora sa Srbima, kako znate da se nije moglo postic nesto dogovorom? Ignorisati Srbe u BiH i smijati se na izjavu Karadzica "nestace vas", to je sigurno bio dobar potez.LeKo wrote:Nebi, stradalo bi 2.000.000 i oni sto bi prezivjeli bi bili potlaceni do kraja zivota.NNneko wrote:Pa sta smo to po tebi trebali uraditi. Ostati sa Milosevicem u krnjoj Jugoslaviji (Velikoj Srbiji), ginuti u prvim linijama za nju boreci se protiv Hrvatske kojoj su trecinu teritorije vec uzeli, i izvrsili etnicko ciscenje. Bosna je jos prije referenduma bila podjeljena u Karadjordjevu izmedju Tudjmana i Milosevica. Nikakav kompromis sa Srbima se nije mogao napraviti 1992 da bi i oni glasali za nezavisnost. Oni jednostavno nisu htjeli nikakvu samostalnu, nezavisnu, suverenu Bosnu jer su u to vrijeme bili sigurni u potpunu pobjedu. Mislis da nebi stradalo 500 000 da su cetnici uspjeli uci u Sarajevu i Tuzlu kao sto su probali u maju 1992.
- A_I_
sva se prica vrti oko vremena '80. - '92. kao da prije Titine smrti nije nista postojalo. sta je sa blizom prosloscu pocevsi od onih koji su stajali iz Principa i njihovim idejama? kako to, imajuci u vidu da je jos tada postojala averzija prema Bosnjacima, tek sada govorimo opekli smo se '92., kao naucili smo lekciju? jesmo li to za Tite bili toliko neodgovorni prema svima nama da smo to samo cuhnuli pod otirac? ne radeci na ujedinjavanju, na "bratstvu i jedinstvu"?
opet pitam: Da li smo zaista svi mi(i Hrvati i Bosnjaci i Srbi) ucinili dovoljno na ujedinjavanju "naroda", pogotovo u BiH, od '45. do '80. ???
ili smo se samo prividno ujedinili a zapravo samo odrzavali status kvo?
nazalost, mislim da je ovo drugo tacnije.
opet pitam: Da li smo zaista svi mi(i Hrvati i Bosnjaci i Srbi) ucinili dovoljno na ujedinjavanju "naroda", pogotovo u BiH, od '45. do '80. ???
ili smo se samo prividno ujedinili a zapravo samo odrzavali status kvo?
nazalost, mislim da je ovo drugo tacnije.
-
republikaBIH
Nismo, crnogorci i srbi su veoma blizak prijateljski narod i ne vidim zasto bi ratovali,bosnjaci i srbi to nisu ...i jos sto je postojao veliki procenat tih srba u BIH koji nisu htjeli da se odvoje od svog naroda
-
mr__bosnjak
Nismo. Kad je od mame amidza ubijen jos 90´ jer nije htio pristat na kopanje rovova i kad je agresija bila u punom jeku spremljena nasa nezavisnost je i dosla bas pod konac. Znaci odgovor: Nismo. Da smo ranije stvorili nezavisnost kad i Slovenija mozda bi islo bolje.
-
zavrzlama
Rat se nije mogao izbjeci iz vise razloga
1.Odnos snaga je bio takav da onim koji su napadali BIH nije bilo potrebno puno zrtava i napora da slome drzavu BIH ..pa tako je 70% BIH palo bez ispaljena metka.
2. I prije proglasenja nezavisnosti Tudman i Milosevic su izrezirali rat i samo se cekao povoljan trenutak za to.....
1.Odnos snaga je bio takav da onim koji su napadali BIH nije bilo potrebno puno zrtava i napora da slome drzavu BIH ..pa tako je 70% BIH palo bez ispaljena metka.
2. I prije proglasenja nezavisnosti Tudman i Milosevic su izrezirali rat i samo se cekao povoljan trenutak za to.....
-
koop
ne porediti referendum Crne Gore i drzavotvornost iste sa BiH
-15 godina je proslo
-4 izgubljena rata
-milosevic dig'o papke, a vecina ostalih klovnova je u Hagu
Da nije bilo referenduma u Bosni kad je bilo, danas ne bi bilo ni Bosne, niti nezavisne CrneGore a ni (uskoro) nezavisnog Kosova.
Jebiga, nejbali smo najvise, al' sam ubjedjen da smo mogli puno gore zaplatit' da nije bilo referenduma.
A ovo SBB KBB, to je uzaludna prica
-15 godina je proslo
-4 izgubljena rata
-milosevic dig'o papke, a vecina ostalih klovnova je u Hagu
Da nije bilo referenduma u Bosni kad je bilo, danas ne bi bilo ni Bosne, niti nezavisne CrneGore a ni (uskoro) nezavisnog Kosova.
Jebiga, nejbali smo najvise, al' sam ubjedjen da smo mogli puno gore zaplatit' da nije bilo referenduma.
A ovo SBB KBB, to je uzaludna prica
-
car-x
s ovim se nikako ne bih slozio.. slike iz zvornika, bijeljine, prijedora, brckog, itd.. itekako svjedoce da se ovdje radilo o planiranom istrebljivanju jednog naroda, s ciljem da se fizicki sto unisti sto protjera s ovih prostora.. te se svakako moze gledati, izmedju ostalog, kao i borba za opstanak..Izvini ali nas rat nikada nije vodjen za opstanak Bosnjaka jer taj opstanak nikad nije dosao u pitanje
-
Reina
Longplay wrote:mostarac wrote:
Izvini ali 2.000.000 ljudi pred TV kamerama niko nije u stanju da pobije i to nikad nije dolazilo u pitanje, dakle taj opstanak. Karadzic znamo sta je porucivao, ali njegove zelje i realnost su bili nesto sasvim drugo. Dakle rat se nije vodio za opstanak Bosnjaka nego za samostalnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu.
Cuj Mostarca. Ako si pravi Mostarac onda bi trebao da znas da je genocid nad Bosnjacima i te kakva realnost. I to ne samo od strane Srbije nego i Hrvatske. I ja sam mislio da je nemoguce da se Bosnjaci kolju i ubijaju u koncetracionim logorima na kraju 20. stoljeca. Ali 1.000.000 izbjeglica, hiljade ubijenih ljudi i silovanih zena samo zato sto su Bosnjaci su me naucili da je opstanak Bosnjaka i te kako bio upitan. Ideja cijele agresije na BiH je bila nestanak Bosnjaka tj. 'etnicko ciscenje'.
cuj mostarca
pa za sta smo se borili nego prije svega za opstanak... pa onda za sve
ostalo..
-
Vozdra_123
#44 Re: Jesmo li mi mogli steci nezavisnost vremenom bez rata ka
dje si ti bio '91/92?NERONE wrote:Ja sam ubjeden da smo mogli na neki drugi nacin
koliko ti je godina
-
mr__bosnjak
Borili smo se itekako za opstanak jer da nije bilo Armije BiH nebi bilo nas, to vam je sigurno razgranicila bi se v-srbija i v-hrvatska a Bosnjaci u jame. To je bila borba za opstanak BiH kao drzave i s time i Bosnjaka kao i ostalih Bosanaca kao naroda.Reina wrote:Longplay wrote:mostarac wrote:
cuj mostarca![]()
pa za sta smo se borili nego prije svega za opstanak... pa onda za sve
ostalo..
-
Husko Kotrljanjić
Na referendumu za suverenu BiH rezultat je, cini mi se, bio oko 63% ZA, od ukupnog broja biraca,a od izaslih na glasanje preko 90%.
Sto znaci da su Srbi i izasli na glasanje i glasali protiv opet bi rezultat bio isti 63% za suverenu BiH.Nisu prihvatili nasih 63% a danas treba da prihvate crnogorskih 55.3%(iako im je samo malo falilo 0,3%,po meni neopravdano jer svugdje u demokratskom svijetu je 50% plus 1glas dok su njima nametnuli 55%)sve je to dokaz da se vremena mijenjaju.
Da je Srbija danas jaka kao sto je bila 92 druga bi se pjesma pjevala,mada se jos uvijek ne zna
cjelokupan muzicki repertoar
Sto znaci da su Srbi i izasli na glasanje i glasali protiv opet bi rezultat bio isti 63% za suverenu BiH.Nisu prihvatili nasih 63% a danas treba da prihvate crnogorskih 55.3%(iako im je samo malo falilo 0,3%,po meni neopravdano jer svugdje u demokratskom svijetu je 50% plus 1glas dok su njima nametnuli 55%)sve je to dokaz da se vremena mijenjaju.
Da je Srbija danas jaka kao sto je bila 92 druga bi se pjesma pjevala,mada se jos uvijek ne zna
-
bolero1968
#47 nezavisnost BiH
Ljudi kako ste naivni.
Referendum o nezavisnosti BiH je odrzan u pogresno vrijeme.
Sta smo imali u vojnom smislu da se suprostavimo jednoj JNA.
Mogli smo u najmanju ruku sacekati par godina da se kupi par pusaka i narod naoruza.
Jeste li svjesni koliko smo imali komada protivtenkovskog naoruzanja kada je rat krenuo.
Samo je jedan tip kao nas Alija mogao tako nenaoruzan narod tako naivno da povede u rat.
Je li to mislite da je bolje 3 godine rata nego 10 godina pregovora.Ako vam je ko poginuo od bliznje rodbine znacete odgovor na to pitanje.
Pitajte majku nekog poginulog branitelja BiH pa da vidite sta ce da vam odgovori.
Ubijedjen sam da bi ljudske zrtve bile 5 puta manje da smo sacekali par godina.
Navedite mi razlog zasto nismo mogli da SACEKAMO!!!!!
Mogli smo u najmanju ruku sacekati par godina da se kupi par pusaka i narod naoruza.
Jeste li svjesni koliko smo imali komada protivtenkovskog naoruzanja kada je rat krenuo.
Samo je jedan tip kao nas Alija mogao tako nenaoruzan narod tako naivno da povede u rat.
Je li to mislite da je bolje 3 godine rata nego 10 godina pregovora.Ako vam je ko poginuo od bliznje rodbine znacete odgovor na to pitanje.
Pitajte majku nekog poginulog branitelja BiH pa da vidite sta ce da vam odgovori.
-
Reina
#48 Re: nezavisnost BiH
bolero1968 wrote:Ljudi kako ste naivni.
tobe jarabi... niko nije nas poveo u rat niti nas pitao da pregovaramo
nas su napali.... niko nas nije ni pitao.. nista....
-
Reina
64% ZA glasali su grajdani i narodi RBiH.Husko Kotrljanjić wrote:Na referendumu za suverenu BiH rezultat je, cini mi se, bio oko 63% ZA, od ukupnog broja biraca,a od izaslih na glasanje preko 90%.
Da je Srbija danas jaka kao sto je bila 92 druga bi se pjesma pjevala,mada se jos uvijek ne znacjelokupan muzicki repertoar
-
koop
zato sto smo se najmanje mi (Bosanci i Hercegovci) pitali o tome hoce li biti rata ili ne, i kada ce taj rat poceti. Mislim, jel' ti to ozbiljno mislis da je:
-referendum bio povod za rat (ili mozda smrt onog svata na bascarsiji)?!
-da si u vrijeme rata u Hrvatskoj, mogao reci, a hajd se vi ljepo raskusurajte, a nas sacekajte malo dok se naoruzamo?
Mislim, WTF.
Ovo sto se desilo nama je uzas, ali prica kako smo to mogli odloziti znaci da smo mi gurnuli zemlju u rat!
-referendum bio povod za rat (ili mozda smrt onog svata na bascarsiji)?!
-da si u vrijeme rata u Hrvatskoj, mogao reci, a hajd se vi ljepo raskusurajte, a nas sacekajte malo dok se naoruzamo?
Mislim, WTF.
Ovo sto se desilo nama je uzas, ali prica kako smo to mogli odloziti znaci da smo mi gurnuli zemlju u rat!