Jesmo li mi mogli steci nezavisnost vremenom bez rata kao cg
-
NERONE
#1 Jesmo li mi mogli steci nezavisnost vremenom bez rata kao cg
Ja sam ubjeden da smo mogli na neki drugi nacin
-
BigBoss
Kad se Makedonija odvajala nije bilo rata a oni su se odvojili podavno. Samo i ja mislim da se to sve forsiralo, prebrzo se to sve odigralo u BiH. Nije se dalo dovoljno vremena za pregovore i dogovaranja. Trebalo je barem pokusati malo vise sa pregovorima, ali nekome se zurilo.
-
izbjeglica_iz_besmisla
A ko kaze da u cg nece biti belaja.Ima za to jos vremena.Ne podcjenjujte Srbe.Znate kako to kod njih ide
-
Shoshana
Pa, sad...bas mislim da treba mi da se osjecamo krivi sto oni nisu izasli na referendum...
Mislis da bi duzi pregovori doveli do mirnog rascjepa?
Ja mislim da bi doveli do dubljih rovova... Kad se ono pocese ukopavati na Crepoljskom? 1991?
Ja mislim da bi doveli do dubljih rovova... Kad se ono pocese ukopavati na Crepoljskom? 1991?
-
zavrzlama
Bas tako ...zato i nece biti nasilja u CG jer ce srbi koji su glasali protiv referenduma priznat poraz i nastavit normalan zivot.BigBoss wrote:U pravu si, samo sto su Srbi u BiH bojkotovali referendum. Sada nisu u Crnoj Gori.Shoshana wrote:Pa sad, mi i jesmo proglasili nezavisnost mirnim putem. Samo nas oni, bojim se nisu pustili s mirom...
- A_I_
moguce da smo mogli ali da se u Hrvatskoj i kod Bosnjaka u BiH nije doslo do eskalacije nacionalizma kao sto je to prvobitno bilo u Srbiji.
mislim da bi Hrvati i Bosnjaci Bosne i Hercegovine uspjeli prevagnuti u ocuvanju zajednistva s sugradjanima Srbima. nihov nacionalizam je uspio dobrim dijelom zbog toga sto su njihovi huskaci imali dobar povod za "zanovijetanje" i nestanak osjecaja patriotizma prema svojoj pravoj domovini - BiH. niko od nas nije imun na krivicu za raspad - svak ima svoj udio. niko nije cvjecka. desilo nam se ono sto smo sami prouzrocili i svi placamo ceh. imali smo 40-50 god. potenciranja zajednistva s najvisih do najnizih nivoa drustva kojeg mi u BiH, na kojem smo najvise trebali raditi, definitivno nismo iskoristili. a sada s najvisih do najnizih nivoa "drustva" imamo potenciranje upravo suprotnog - razlicitosti(cesto i samosvrsishodne) !
mislim da bi Hrvati i Bosnjaci Bosne i Hercegovine uspjeli prevagnuti u ocuvanju zajednistva s sugradjanima Srbima. nihov nacionalizam je uspio dobrim dijelom zbog toga sto su njihovi huskaci imali dobar povod za "zanovijetanje" i nestanak osjecaja patriotizma prema svojoj pravoj domovini - BiH. niko od nas nije imun na krivicu za raspad - svak ima svoj udio. niko nije cvjecka. desilo nam se ono sto smo sami prouzrocili i svi placamo ceh. imali smo 40-50 god. potenciranja zajednistva s najvisih do najnizih nivoa drustva kojeg mi u BiH, na kojem smo najvise trebali raditi, definitivno nismo iskoristili. a sada s najvisih do najnizih nivoa "drustva" imamo potenciranje upravo suprotnog - razlicitosti(cesto i samosvrsishodne) !
Last edited by A_I_ on 22/05/2006 02:21, edited 1 time in total.
-
BigBoss
Ja mislim da bi, da su Srbi dobili neku garanciju od majorizacije od strane Hrvata i Bosnjaka, ne bi bilo rata. U svakom slucaju moglo se jos pregovarati.Shoshana wrote:Pa, sad...bas mislim da treba mi da se osjecamo krivi sto oni nisu izasli na referendum...
-
Shoshana
U stvari, ne znam ni sta se koji ku... i petljam u politiku.
Puca mi i za politikom i za Alijom i za svima koji su ikakav tal u svemu tome imali.
Ja samo znam da, barem u Sarajevu, gdje sam ja zivjela, niko nije bio ugrozen i da su oni poceli pucati po nama.
Izvinjavam se ako sam ikoga icim uvrijedila...
Puca mi i za politikom i za Alijom i za svima koji su ikakav tal u svemu tome imali.
Ja samo znam da, barem u Sarajevu, gdje sam ja zivjela, niko nije bio ugrozen i da su oni poceli pucati po nama.
- A_I_
naravno da si u pravu - sve je to bila dobro izrezirana huskacka kampanja zatrasivanja bosanskih Srba kako bi se okrenuli od BiH ka Srbiji kao svom "utocistu".Shoshana wrote:U stvari, ne znam ni sta se koji ku... i petljam u politiku.
-
Al-aqsa
Ma neuracunljivi Alija je kriv sto se desio rat, on je isprovocirao dobronamjerne komsije!
A Srbija i JNA su samo zeljeli zastititi nas i bratstvo i jedinstvo. A Tudjman i Sloba su u Karadjordjevu samo razgovarali kako da pomognu i unaprijede RBiH i da nas zastite od zatvorskog fundamentaliste i islamiste Alije!
A jednom je Alija dao zaista bezveznu i smijesnu izjavu, kazao je; "Cesto se pitam jeli se rat mogao izbjeci, ali mislim da se rat nije mogao izbjeci. Jer da smo pristali za krnju Jugoslaviju, odnosno da smo kapitulirali, Tudjman ne bi prihvatio da BiH Hrvati ostanu u granicama te Yugoslavije. I tada bi doslo do srbsko hrvatskog rata na teritoriju Bosne, rat u kojem bi BiH bila satrana a sa njom i muslimanski narod koi bi posluzio kao cilim za gazenje. A kada smo izglasali nezavisnost a sto je bilo nase pravo, na BiH je izvrsena agresija. Dogodilo se ono sto mi nismo mogli sprijeciti. U svakom slucaju, rat se dogovarao i pripremao vani, a mi smo se nadali da ce nas svijet zastititi jer nismo imali ni vojsku ni oruzije, ali smo zato imali embargo na oruzije"!
Smijesna izjava!
A Srbija i JNA su samo zeljeli zastititi nas i bratstvo i jedinstvo. A Tudjman i Sloba su u Karadjordjevu samo razgovarali kako da pomognu i unaprijede RBiH i da nas zastite od zatvorskog fundamentaliste i islamiste Alije!
A jednom je Alija dao zaista bezveznu i smijesnu izjavu, kazao je; "Cesto se pitam jeli se rat mogao izbjeci, ali mislim da se rat nije mogao izbjeci. Jer da smo pristali za krnju Jugoslaviju, odnosno da smo kapitulirali, Tudjman ne bi prihvatio da BiH Hrvati ostanu u granicama te Yugoslavije. I tada bi doslo do srbsko hrvatskog rata na teritoriju Bosne, rat u kojem bi BiH bila satrana a sa njom i muslimanski narod koi bi posluzio kao cilim za gazenje. A kada smo izglasali nezavisnost a sto je bilo nase pravo, na BiH je izvrsena agresija. Dogodilo se ono sto mi nismo mogli sprijeciti. U svakom slucaju, rat se dogovarao i pripremao vani, a mi smo se nadali da ce nas svijet zastititi jer nismo imali ni vojsku ni oruzije, ali smo zato imali embargo na oruzije"!
Smijesna izjava!
Last edited by Al-aqsa on 22/05/2006 04:08, edited 1 time in total.
- Bosanac_21
BiH se odvojila bas u burno vrijeme, poslije Slovenije i Hrvatske. Obe su zemlje izasle iz Juge, a na nama su se najvise kola slomila. Bilo je i puskaranja u Makedoniji, sad je podugo proslo dok je Crna Gora odlucila. Mislim da bi i sa cg svasta bilo da je ovo ucinila u devedesetim, ali sad je u pitanu pregovaranje s Evropskom Unijom, zbog toga nova uzbuna nebi dobro prijala.
-
Shoba
mogli smo da smo .......
fol je da ce sad srbi u crnoj gori poceti da pricaju kako su "preglasani"..
referendum 1992 je bio legitiman, samo je problem bio "preglasavanje", koje sad izgleda prolazi, a tada kao nije..........(sto bi reko Radovan: "niko ne sme da preglasava citav jedan narod!")
fol je da ce sad srbi u crnoj gori poceti da pricaju kako su "preglasani"..
referendum 1992 je bio legitiman, samo je problem bio "preglasavanje", koje sad izgleda prolazi, a tada kao nije..........(sto bi reko Radovan: "niko ne sme da preglasava citav jedan narod!")
-
NNneko
Rat u Bosni se nije mogao izbjeci. Srbi su bili ubjedjeni da ce lahko okupirati Bosnu, culi smo Karadzicev razgovor sa Milosevicem i 500 000 ubijenih muslimana. Poslije rata u Hrvatskoj na red je dosla Bosna, nikakvo odgadjanje referenduma nam nebi pomoglo.
Genocid nad muslimanima je pripreman mnogo prije ikakvog pojavljivanja Milosevica. Zar ne znate da se bas u sada nezavisnoj Crnoj Gori odmah poslije Titine smrti pjevalo "Muslimani, muslimani, nema Tite da vas brani". Bilo je slicnih pjesama u to vrijeme i medju Srbima u Bosni kao ona "Muslimani, sitni mravi, umro onaj sto vas brani" i slicne parole.
Molim vas ne mjesajte Alijino pojavljivanje i njegovu politiku sa ratom u Bosni kad je nacionalizam i zelja za velikom Srbijom medju Srbima postojala mnogo prije. Alijino pojavljivanje, i budjenje Muslimana, Bosnjaka je najbolje sto se Bosni dogodilo. Stradali jesmo, ali smo opstali.
Genocid nad muslimanima je pripreman mnogo prije ikakvog pojavljivanja Milosevica. Zar ne znate da se bas u sada nezavisnoj Crnoj Gori odmah poslije Titine smrti pjevalo "Muslimani, muslimani, nema Tite da vas brani". Bilo je slicnih pjesama u to vrijeme i medju Srbima u Bosni kao ona "Muslimani, sitni mravi, umro onaj sto vas brani" i slicne parole.
Molim vas ne mjesajte Alijino pojavljivanje i njegovu politiku sa ratom u Bosni kad je nacionalizam i zelja za velikom Srbijom medju Srbima postojala mnogo prije. Alijino pojavljivanje, i budjenje Muslimana, Bosnjaka je najbolje sto se Bosni dogodilo. Stradali jesmo, ali smo opstali.
-
mostarac
Izvini ali nas rat nikada nije vodjen za opstanak Bosnjaka jer taj opstanak nikad nije dosao u pitanje, nego je vodjen za nezavisnost i pazi sad SUVERENOST Bosne i Hercegovine. Obzirom da je ova drzava sve osim suverena na svojoj teritoriji namece se logichan zakljuchak da je Bosna i Hercegovina taj rat izgubila sto i odgovara realnosti i cinjenicnom stanju i zato nam ne podvaljuj te floskule da smo kao prezivjeli. Izvini ali 2.000.000 ljudi pred TV kamerama niko nije u stanju da pobije i to nikad nije dolazilo u pitanje, dakle taj opstanak. Karadzic znamo sta je porucivao, ali njegove zelje i realnost su bili nesto sasvim drugo. Dakle rat se nije vodio za opstanak Bosnjaka nego za samostalnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu. Taj rat Bosna i Hercegovina je nazalost izgubila, a izmedju ostalog izgubila ga je i zbog toga sto je percepcija rata polazila od opstanka jednog naroda, a ne od opstanka drzave, koji u sebi automatizmom ukljucuje i opstanak tog naroda. Zbog takvog razmisljanja je izgubljen rat.NNneko wrote:Rat u Bosni se nije mogao izbjeci. Srbi su bili ubjedjeni da ce lahko okupirati Bosnu, culi smo Karadzicev razgovor sa Milosevicem i 500 000 ubijenih muslimana. Poslije rata u Hrvatskoj na red je dosla Bosna, nikakvo odgadjanje referenduma nam nebi pomoglo.
-
Gera
#22 Re: Jesmo li mi mogli steci nezavisnost vremenom bez rata ka
Jok zemo nismo mogli ni slucajno proci bez zrtava. Neki ce reci kriv je Alija , ovaj ili onaj helem da je sami Bog bio predsjednik nebi nas mimoislo...NERONE wrote:Ja sam ubjeden da smo mogli na neki drugi nacin
-
Gera
Upravo tako..?!!NNneko wrote:Rat u Bosni se nije mogao izbjeci. Srbi su bili ubjedjeni da ce lahko okupirati Bosnu, culi smo Karadzicev razgovor sa Milosevicem i 500 000 ubijenih muslimana. Poslije rata u Hrvatskoj na red je dosla Bosna, nikakvo odgadjanje referenduma nam nebi pomoglo.
-
NNneko
Pa sta smo to po tebi trebali uraditi. Ostati sa Milosevicem u krnjoj Jugoslaviji (Velikoj Srbiji), ginuti u prvim linijama za nju boreci se protiv Hrvatske kojoj su trecinu teritorije vec uzeli, i izvrsili etnicko ciscenje. Bosna je jos prije referenduma bila podjeljena u Karadjordjevu izmedju Tudjmana i Milosevica. Nikakav kompromis sa Srbima se nije mogao napraviti 1992 da bi i oni glasali za nezavisnost. Oni jednostavno nisu htjeli nikakvu samostalnu, nezavisnu, suverenu Bosnu jer su u to vrijeme bili sigurni u potpunu pobjedu. Mislis da nebi stradalo 500 000 da su cetnici uspjeli uci u Sarajevu i Tuzlu kao sto su probali u maju 1992.
-
novel
rat u BiH se moze podijeliti na dva dijela.....prvi dio borba za nezavisnu suverenu BiH drugi, duzi dio za opstanak Muslimana i neku fildzan drzavu......Muslimani/Bosnjaci su opstali Bosna je opstala ali ...."nezavisnost i pazi sad SUVERENOST"Izvini ali nas rat nikada nije vodjen za opstanak Bosnjaka jer taj opstanak nikad nije dosao u pitanje, nego je vodjen za nezavisnost i pazi sad SUVERENOST Bosne i Hercegovine.