Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post Reply
Aspekt

#201 Re: Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by Aspekt »

Ali Kemal wrote:Postoji samo jedan nacin da BiH postane normalna drzava, a to je ekonomski napredak, tj pare. Bez para i sa ovakvom katastrofalnom nezaposlenoscu, besperspektivnoscu, apsolutno nesposobnim strankama i politicarima ne preostaje nista drugo nego da potpaljuju nacionalnu netrpeljivost i taktiku oni tamo su krivi.
Raja se lako pali na te stvari i evo vec dvadeset godina ta taktika je i dalje uspjesna.

Pored zlatne koke nacionalizma, paralelno je u upotrebi strahovita korupcija i odsustvo pravne drzave, tako da dok se to ne iskorijeni nema napretka, niti ce BiH biti normalna drzava.
Medjutim realno gledajuci nije realno niti da se iskorijeni korupcija, niti nacionalizam, mada mislim da je nacionalizam cak i lakse da se rijesi.
Sve je to fino i tacno . to i mi znamo . Barem ja znam . Kada si tako pametan ( ovo nije ironija , zaista te smatram za pametnog momka ) hajde reci nam rjesenje . Ako su svi nacionalsti isti i ako uvijek pred izbore bace kost ( sto je tacno ) i ako je narod glup pa i dalje zbija redove zbog straha od onog drugog ....ok---------ali gdje je rjesenje . Evo vec 20 i kusur godina isto a na horizobutu se ne vidi nista . Reci rjesenje . Nemoj reci da nema . Slusam
archi_a

#202 Re: Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by archi_a »

Pa prijatelju, prema tvome sirokom umu, kakvo rjesenje nudis ? Gdje je rjesenje ? Samo pazi, kao sagovornik ti stoji covjek koji ti negira drzavu i negira tvoje postojanje ?
Aspekt

#203 Re: Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by Aspekt »

Ali Kemal wrote:
archi_a wrote:Jel nacionalista onaj Bosnjak, koji onome koji negira drzavu Bosnu i Hercegovinu, jebe muma u stau ?
Naravno da je nacionalista i k tome jos ogranicenog uma, jer ne shvata da to sto radi urusava BiH isto toliko kao neko sto je negira.
Akcija - reakcija i tako do unedogled traje vec 20 godina, a kako stvari stoje trajace ko zna koliko jos. Kraj se ni ne nazire.
U jednoj takvoj svakodnevnoj atmosferi, gdje bukadzije nadglasavaju normalne, vecina mladog svijeta vidi svoju sansu u odlasku, a to je najveci neprijatelj ove drzave, saznanje da nema bolje buducnosti, a sadasnjost je uzasna.
Moram priznati da ovo cujem prvi put ali mozda je tako . Odsad cu sutiti kada mi neko kaze da je BiH izmisljena i da ne postoji . Mozda mu i pice platim plus cevapi .
Aspekt

#204 Re: Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by Aspekt »

archi_a wrote:Pa prijatelju, prema tvome sirokom umu, kakvo rjesenje nudis ? Gdje je rjesenje ? Samo pazi, kao sagovornik ti stoji covjek koji ti negira drzavu i negira tvoje postojanje ?
Pogledaj vrijeme , minutu jednu prije tebe mu postavih isto pitanje . Doci ce Kemal brzo bez brige
archi_a

#205 Re: Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by archi_a »

Moram priznati da ovo cujem prvi put ali mozda je tako . Odsad cu sutiti kada mi neko kaze da je BiH izmisljena i da ne postoji . Mozda mu i pice platim plus cevapi .
Apsolutno.... To je taj Bosnjacki merhametluk, koji neke kosmopolite zagovaraju ? :-)
Joe McCarthy

#206 Re: Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by Joe McCarthy »

Image
Sarajevica

#207 Re: Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by Sarajevica »

rokan wrote: za tebe sam kosmopolita. meni bosnjaci ne smetaju osim ako nisu fasisticki nastrojeni (isto kao i srbi i hrvati i bilo ko drugi). a ti bi i virtuelni prostor da ti je etnicki cist, mogu misliti kako ti onda smeta mjesovitost u stvarnom zivotu. :cry:
Mani me patetike. Imam potpuno isto misljenje o Srbima koje ti imas o Bosnjacima.
channel10

#208 Re: Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by channel10 »

BAK-eV wrote:
MuaDib wrote:Ova tema pokazuje zašto je BiH neuspješna država i država čija je reintegracija stala na entitetskoj liniji.
Konstantno održavanje latentnog sukoba na matrici da je samo moja istina, prava istina, dovodi do ovakvih jalovih tema.
Postavljač teme, očito ne želi da uvidi, da je rukovodstvo RS kao cilj postavilo podjelu Sarajeva na srpski i nesrpski dio i da je sve učinilo da to ostvari. Odbijajući Distrikt Sarajevo u Daytonu, rukovodstvo RS je izbacilo Miloševića iz takta i on je nošalantno Federaciji prepustio glavninu Sarajeva koje je do tada kontrolisala VRS. Već tada je bilo jasno da ce 90% Srba otići u RS, jer je velika većina njih što zbog propagande, što zbog rata ARBiH i Alijinu vlast doživljavala kao neprijateljsku vlast željnu osvete. Te nikakvo čudo nije to, što su Srbi napustili Sarajevo.
3-4 godine nakon rata proces povratka širom BiH, pa i u Sarajevu samo se sveo na preuzimanje vlasništva nad imovinom i zamjenu imovine, što su prešutno podržala vlast oba entiteta, te je u miru dovršen proces etničke diferencijacije u BiH.
Međutim ovdje se od starne dežurnih Bošnjaka prešućuje jedan fenomen, a to je fenomen masovnog odlaska Srba, Hrvata i ostalih nebošnjaka iz Sarajeva, koji su bili lojalni RBiH, bili pripadnici MUP-a i Armije RBiH, izvršavali radnu obavezu i aktivno učestvovali u životu Sarajeva pod opsadom. Taj fenomen je mrlja posljeratnog Sarajeva, koju je Stjepan Kljujić opisao izjavom "Sarajevo je pobjedilo u ratu, a izgubilo u miru". Za to nije kriv ni Karadžić, ni Krajišnik, ni Boban, već je za to kriva isključivo SDA vlast i njena tolerancija bošnjačkih nacionalista. Koji iz godine u godinu, nađu teme kojima direktno i indirektno poručuju, kome se ne sviđa naša vizija Bosne, neka ide iz nje. To se vidjelo na ovoj temi, gdje niko neće da počisti svoje dvorište, nego gleda u tuđe.
Nije to nikakava mrlja Sarajeva, vec mrlja Srba i Hrvata, cija dimenzija zla, koje su oni nad Bosnjacima izvrsili, ima dalekosezne posljedice.

Oni jesu zrtve, ali zrtve nacistickog stanja vlastitih naroda a ne Bosnjaka.

Njihovo prisustvo medju Bosnjacima je SVAKODNEVNO OPTERECENO kolicinom mrznje, koja se salje od obicng covjeka do crkvenih i politickih glavesina medju SH narodom.

Normalan covjek to tesko moze izdrzati i seli se.

Ista svar je zadesila Sudetendeutschen, Volksdeutsche, Njemce u Elzas i Lorenu itd itd.

Cestiti placaju ceh rasprostranjenog fasizoidnog stanja duha i svijesti naroda iz kojeg poticu.

Nemaju sa tim "izborom", kako cestitih pojedinaca, tako i zatrovanih SH narodih masa Bosnjaci nista!
:thumbup:
Aspekt

#209 Re: Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by Aspekt »

:thumbup: no comment
Ali Kemal

#210 Re: Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by Ali Kemal »

Aspekt wrote:Sve je to fino i tacno . to i mi znamo . Barem ja znam . Kada si tako pametan ( ovo nije ironija , zaista te smatram za pametnog momka ) hajde reci nam rjesenje . Ako su svi nacionalsti isti i ako uvijek pred izbore bace kost ( sto je tacno ) i ako je narod glup pa i dalje zbija redove zbog straha od onog drugog ....ok---------ali gdje je rjesenje . Evo vec 20 i kusur godina isto a na horizobutu se ne vidi nista . Reci rjesenje . Nemoj reci da nema . Slusam
Rjesenja ima i nema, zavisi od nas samih. Ako idemo dosadasnjim stazama, onda jednostavno nema rjesenja, nastavice se prepucavanja politicara na vrhu koje ce kopirati raja po forumima, samo sto ce politicari uzimati pare za to, slati djecu vani, a raja ce se zivjeti sve gore,
medjutim ako se ikada probudi svijest, narod pocne da zanima ekonomija vise od geografskih karata, religija (narocito vazno) se odvoji od drzave, kao u svakoj normalnoj zemlji, onda se moze ocekivati neki napredak.
Daljna decentralizacija je neophodna, kao i deSarajevozacija i vracanje proizvodnji, kao krajnjem ekonomskom cilju, umjesto trznih centara otvarati proizvodne pogone. Proizvodnja za razliku od trznih centara, zahtijeva tehnologiju, znanje i prirodno je manje sklona korupciju u poredjenju sa svercerskim trgovackim kompanijama.
Jedna od mjera koja je zaista nephodna je primjena zakona o mrznji, cime bi automatski prestalo pisati svakojaki komentari po portalima, sto je postalo mjesto izivljavanja najgoreg moguceg nacionalizma.

O ovom spomenutom negiranju drzave je besmisleno raspravljati i gubiti vrijeme. Cuj neko negiro BiH, mislim koga boli dzonson za to. Osim forumas cisto sumnjam da bilo ko u realnom zivotu ima takve rasprave lice u licem, niti vidim zasto bi bilo ko trazio takve sagovornike, nit zbog cega.
Od takvih prica nikome nece porasti kita, niti ce mu omoguciti novi auto.
MuaDib

#211 Re: Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by MuaDib »

channel10 wrote:
BAK-eV wrote:
MuaDib wrote:Ova tema pokazuje zašto je BiH neuspješna država i država čija je reintegracija stala na entitetskoj liniji.
Konstantno održavanje latentnog sukoba na matrici da je samo moja istina, prava istina, dovodi do ovakvih jalovih tema.
Postavljač teme, očito ne želi da uvidi, da je rukovodstvo RS kao cilj postavilo podjelu Sarajeva na srpski i nesrpski dio i da je sve učinilo da to ostvari. Odbijajući Distrikt Sarajevo u Daytonu, rukovodstvo RS je izbacilo Miloševića iz takta i on je nošalantno Federaciji prepustio glavninu Sarajeva koje je do tada kontrolisala VRS. Već tada je bilo jasno da ce 90% Srba otići u RS, jer je velika većina njih što zbog propagande, što zbog rata ARBiH i Alijinu vlast doživljavala kao neprijateljsku vlast željnu osvete. Te nikakvo čudo nije to, što su Srbi napustili Sarajevo.
3-4 godine nakon rata proces povratka širom BiH, pa i u Sarajevu samo se sveo na preuzimanje vlasništva nad imovinom i zamjenu imovine, što su prešutno podržala vlast oba entiteta, te je u miru dovršen proces etničke diferencijacije u BiH.
Međutim ovdje se od starne dežurnih Bošnjaka prešućuje jedan fenomen, a to je fenomen masovnog odlaska Srba, Hrvata i ostalih nebošnjaka iz Sarajeva, koji su bili lojalni RBiH, bili pripadnici MUP-a i Armije RBiH, izvršavali radnu obavezu i aktivno učestvovali u životu Sarajeva pod opsadom. Taj fenomen je mrlja posljeratnog Sarajeva, koju je Stjepan Kljujić opisao izjavom "Sarajevo je pobjedilo u ratu, a izgubilo u miru". Za to nije kriv ni Karadžić, ni Krajišnik, ni Boban, već je za to kriva isključivo SDA vlast i njena tolerancija bošnjačkih nacionalista. Koji iz godine u godinu, nađu teme kojima direktno i indirektno poručuju, kome se ne sviđa naša vizija Bosne, neka ide iz nje. To se vidjelo na ovoj temi, gdje niko neće da počisti svoje dvorište, nego gleda u tuđe.
Nije to nikakava mrlja Sarajeva, vec mrlja Srba i Hrvata, cija dimenzija zla, koje su oni nad Bosnjacima izvrsili, ima dalekosezne posljedice.

Oni jesu zrtve, ali zrtve nacistickog stanja vlastitih naroda a ne Bosnjaka.

Njihovo prisustvo medju Bosnjacima je SVAKODNEVNO OPTERECENO kolicinom mrznje, koja se salje od obicng covjeka do crkvenih i politickih glavesina medju SH narodom.

Normalan covjek to tesko moze izdrzati i seli se.

Ista svar je zadesila Sudetendeutschen, Volksdeutsche, Njemce u Elzas i Lorenu itd itd.

Cestiti placaju ceh rasprostranjenog fasizoidnog stanja duha i svijesti naroda iz kojeg poticu.

Nemaju sa tim "izborom", kako cestitih pojedinaca, tako i zatrovanih SH narodih masa Bosnjaci nista!
:thumbup:
Mene samo interesuje zašto moderacija toleriše ove generalizacije. 8)
channel10

#212 Re: Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by channel10 »

Kakve veze ima moderacija sa ovim gore postovima? Neko nekog uvrijedio?
DoZeN

#213 Re: Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by DoZeN »

Ali Kemal wrote:
Aspekt wrote:Sve je to fino i tacno . to i mi znamo . Barem ja znam . Kada si tako pametan ( ovo nije ironija , zaista te smatram za pametnog momka ) hajde reci nam rjesenje . Ako su svi nacionalsti isti i ako uvijek pred izbore bace kost ( sto je tacno ) i ako je narod glup pa i dalje zbija redove zbog straha od onog drugog ....ok---------ali gdje je rjesenje . Evo vec 20 i kusur godina isto a na horizobutu se ne vidi nista . Reci rjesenje . Nemoj reci da nema . Slusam
Rjesenja ima i nema, zavisi od nas samih. Ako idemo dosadasnjim stazama, onda jednostavno nema rjesenja, nastavice se prepucavanja politicara na vrhu koje ce kopirati raja po forumima, samo sto ce politicari uzimati pare za to, slati djecu vani, a raja ce se zivjeti sve gore,
medjutim ako se ikada probudi svijest, narod pocne da zanima ekonomija vise od geografskih karata, religija (narocito vazno) se odvoji od drzave, kao u svakoj normalnoj zemlji, onda se moze ocekivati neki napredak.
Daljna decentralizacija je neophodna, kao i deSarajevozacija i vracanje proizvodnji, kao krajnjem ekonomskom cilju, umjesto trznih centara otvarati proizvodne pogone. Proizvodnja za razliku od trznih centara, zahtijeva tehnologiju, znanje i prirodno je manje sklona korupciju u poredjenju sa svercerskim trgovackim kompanijama.
Jedna od mjera koja je zaista nephodna je primjena zakona o mrznji, cime bi automatski prestalo pisati svakojaki komentari po portalima, sto je postalo mjesto izivljavanja najgoreg moguceg nacionalizma.
Da bi se pokrenula ekonomija i dosle pare,treba da se utvrdi sta je bilo u period 92-95.
Jer nijedna drzava ne moze bez istorije, kao sto rekoh i u RS i u Federaciji BIH lazu svoje birace oko toga, ili preciznije ne zele da kazu istinu da ne bi majke poginulih boraca sekirom glave odsjecale politicarima.To nije samo u BIH,nego toga ima i u razvijenim drzavama svijeta oko istorije,samo sto u BIH ne moze ni podjela drzave a ne moze ni bez onih sa druge strane bojisnice.
HM 2011

#214 Re: Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by HM 2011 »

DoZeN wrote:
Ali Kemal wrote:
Da bi se pokrenula ekonomija i dosle pare,treba da se utvrdi sta je bilo u period 92-95.
Jer nijedna drzava ne moze bez istorije, kao sto rekoh i u RS i u Federaciji BIH lazu svoje birace oko toga, ili preciznije ne zele da kazu istinu da ne bi majke poginulih boraca sekirom glave odsjecale politicarima.To nije samo u BIH,nego toga ima i u razvijenim drzavama svijeta oko istorije,samo sto u BIH ne moze ni podjela drzave a ne moze ni bez onih sa druge strane bojisnice.

A koja je to istina o sijaču sumnje ?
evotiga

#215 Re: Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by evotiga »

Hrvati su pokatoliceni turci, oguri, najgora smraka u svijeta sve im j::::
Alfons Kauders

#216 Re: Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by Alfons Kauders »

channel10 wrote:Kakve veze ima moderacija sa ovim gore postovima? Neko nekog uvrijedio?
bice da se neko prepoznao :D
Post Reply