Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post Reply
DoZeN

#1 Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by DoZeN »

jeste izlazak Srba iz opstina oko Sarajeva i Sarajeva u RS 95/96
Koliko god to neko odbijao da prizna ili govorio da pripadnici VRS nisu mogli ostati na tim prostorima kada su te teritorije presle u Federaciju BIH,ostaje cinjenica da je Sarajevo ostalo sa svim prijasnjim stanovnicima u okolnim opstinama s povratkom Bosnjaka, to moglo biti model za cijelu BIH,i najvjerovatnije da bi se ujedinili do sada.
Naravno da su SDS i ostali iz RS zeljeli takav scenario,da slikaju kolonu kako po snijegu preko Trebevica idu na teritoriju RS,da cak i iskopavaju i mrtve i nose na Sokolac i dalje.
Ali,sta je bilo sa onima koji se bore za BIH svih gradjana? barem tako kazu verbalno? Treba biti posten i reci da je i SDA-u i vlasti u Sarajevu odgovarao takav scenario da Srbi napuste Ilijas,Vogoscu.Ilidzu,Hadzice,Rajlovac itd da bi i oni imali svoje parce vlasti.
Jednom je Senad Hadzifejzovic rekao kako on vec 20 godina ima intervjuje sa Bosnjackim politicarima i da oni nikada nisu znali da kazu sta zele od BIH? da li zele jedinstvenu BIH ili ne? sa entitetima ili ne? itd
Vjerovatno bi bilo i problema na pocetku i neko ubistvo,ali bi situacija bila mnogo bolja nego npr u Mostaru.
Ja licno znam mnoge ljude koji nisu zadovoljni sto su Ilijas,Ilidzu,Hadzice itd zamjenili za Zvornik,Bijeljinu ili Vlasenicu,mnogi od tih ljudi koji odose preko Trebevica nisu vise ni u BIH,jer im se mnogo vise svidja Toronto,Chicago,Vancover,Melburn od provincije BIH (bez uvrede)
Ali,jedna od jacine RS i to sto se ne moze zaobici u pregovorima o buducem uredjenju BIH jeste to da ce uvjek Dodik ili bilo ko drugi uperiti prst u te ljude i reci da oni zele da zive u RS i da je to primjer zasto podjela na entitete je jedina opcija.
Oni koji brane izlazak Srba iz Sarajeva posle Dejtona veoma cesto kazu da nisu "izasli" ne bi bilo Republike Srpske,sto nije daleko od istine kada se bolje razmisli.
Ja znam da ce biti ovde forumasa koji ce reci:Boli me briga,i trebali su otici,da li su imali obraza ostati? itd ali posledice su ovakva drzava koja se trudi da bude normalna.
HM 2011

#2 Re: Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by HM 2011 »

A smijem li ja da te pitam - ali da mi odgovoriš iskreno, samo jednu malu stvarčicu -

Gdje si ti bio tog dana kada su pravoslavci selili sa Grbavice i ako si bio u Sarajevu jel ti bilo krivo što se sele ?

Eh sad zamisli nekog vizionara koji bi izašao nakon svega pred Sarajevo (onaj okupirani dio) i rekao im svima - hajde ljudi da ih vratimo ?

Njihovo iseljenje pripiši politici DŽENOSAJDA i onima koji su provodili DŽENOSAJD.....

Sa vremenske distance pričati o tome izgleda lako.....

Samo mi jedno pitanje odgovori - ništa više - gdje si bio u tom momentu (u Namačkoj ?)

Šta je donjela osveta dahijama, srpska borba protiv alijinih fanatika, borba protiv muslimanskih snaga (da ti javim šta si previdio u svom tekstu i šta si izgleda žestoko propustio da bi shvatio o čemu si dao stav)...

Redove za vodu,
Nestašicu struje - kameno doba civilizacije,
Redove za hranu - humanitarnu hranu - redove za kruh !
Nestašicu opštih potrebština i sitnih luksuza te šverc i preprodaju opštih potrebština, humanitarne pomoći i sitnih luksuza od strane "snalažljivih"...
Dženosajd u redu za kruh, vodu, na pijaci,
Snajpersku paljbu sa iste te Grbavice po principu koga pogodim toga ne žalim,
Neselektivno granatiranje civilnih ciljeva,
Kompletno uništenje infrastrukture, nosilaca industrije na području Sarajeva,
Masu poginulih i masu osakaćenih, kako vojnika a još više i civila (i ne nije bila kolateralna šteta),

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Izgledati će glupo, nepovazeno i ludo ovo što ću ti napisati ali i to je činjenica:

TI JEDEŠ MRTVE, UBIJENE ŽIVOTINJE, JEDEŠ MESO UBIJENIH ŽIVOTINJA, ŽIVOTINJE UBIJAJU RADI TEBE... KADA JEDEŠ PILETINU JEDEŠ MRTVU KOKOŠ, KADA JEDEŠ GOVEDINU JEDEŠ MRTVU KRAVU....
JEDEŠ I MRTVE RIBE.....

ŠTO JE NAJČUDNIJE U SVEMU TOME JEDEM IH I JA I UŽIVAM U TOME....

ZAR SE TEBI NE GADI JESTI MRTVE ŽIVOTINJE I MRTVE RIBE.
Yug

#3 Re: Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by Yug »

To moze biti razlog,ali taj razlog je davno nestao,pojelo ga je vrijeme.Danas djeca tih sarajlija su vec odrasli ljudi i ne sjecaju se Sarajeva ili su rodjeni u drugim sredinama i gradovima,a njihovi roditelji su vec ljudi koje gaze godine..Dvadeset godina je dug period.Ovo je vise tema za istoriju.
DoZeN

#4 Re: Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by DoZeN »

HM 2011 wrote:A smijem li ja da te pitam - ali da mi odgovoriš iskreno, samo jednu malu stvarčicu -

Gdje si ti bio tog dana kada su pravoslavci selili sa Grbavice i ako si bio u Sarajevu jel ti bilo krivo što se sele ?

Eh sad zamisli nekog vizionara koji bi izašao nakon svega pred Sarajevo (onaj okupirani dio) i rekao im svima - hajde ljudi da ih vratimo ?

Njihovo iseljenje pripiši politici DŽENOSAJDA i onima koji su provodili DŽENOSAJD.....

Samo mi jedno pitanje odgovori - ništa više - gdje si bio u tom momentu (u Namačkoj ?)
Ja sam bio na onoj strani koja se iselila, zar to nisi primjetio iz moga pisanja na ovoj temi?
Politika DZENOSAJDA nema nista sa time, jer ti Srbi koji su bili u VRS danas dolaze u Sarajevo,oni koji su optuzeni za zlocine se hvataju i po Bijeljini,Zvorniku itd
Politika DZENOSAJDA je kriva za iseljenje Srba iz Sarajeva, a sto ta ista politika ne iseli Srbe iz Bijeljine,Sokolca,Pala,Banja Luke ?
Htjeo ti priznati ili ne, taj izlazak je podjelio BIH drustvo i ta podjela se i do danas dan odrzava veoma dobro.
Jedna ideologija ih je otjerala,druga ih nije zadrzala.
To je problem sto ti ne vidis da bez Srba iz RS i onih koji su bili u VRS nema BIH
DoZeN

#5 Re: Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by DoZeN »

Yug wrote:To moze biti razlog,ali taj razlog je davno nestao,pojelo ga je vrijeme.Danas djeca tih sarajlija su vec odrasli ljudi i ne sjecaju se Sarajeva ili su rodjeni u drugim sredinama i gradovima,a njihovi roditelji su vec ljudi koje gaze godine..Dvadeset godina je dug period.Ovo je vise tema za istoriju.
To je bio i cilj, tako da optuzivati Dodika za retoriku i "palacanje" ne void resenju
lajkujMe

#6 Re: Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by lajkujMe »

Po meni, da su bosnjacki politicari krajem rata i odmah nakon rata, uradili sve sto je u njihovoj moci da animiraju srbe da ostanu, da bi danas RS bila daleko slabija sto se tice retorike. Ostali srbi bi uvidjeli da je suzivot moguc i bili bi ako nista bar malo normalnija i opustenija drzava.

Ali krajem i odmah poslije rata SDA se usutjela, a mnogo kasnije tokom 2000 je cak pocela moze se slobodno reci diskriminacija srba koji su ostali (najvise u segmentu zaposljenja u institucijama i preduzecima na lokalnom nivou) a i na politickom planu sto se tice izbora i slicno. I tako su ono sto je ostalo srba u Sarajevu i okolici doveli do ne moguceg polozaja pa su otisli u potragu sa hljebom.

Mnogi ce me sad osuditi sto govorim ovo ali ovo jeste istina, Bosnjaci imaju svoju ekstremnu verziju istine i Srbi imaju svoju ekstremnu verziju istine, kad se nadjes na pola puta obije istine dobijes stvarnu istinu.

Mnogima na ovoj temi ce biti odbrana: zasluzili su za sve sto su uradili, mozda jesu ali nama ne ide u prilog da nastavimo zagrizenu mrznju koja ce na kraju rezultirati sve vecoj netrepeljivosti i distanciranju jedni od drugih, sto je i bio cilj prije i tokom rata.

Najvise profita od iseljenja srba su imali srpske stranke, one su zadovoljno i s merakom gledali i pomagali odlazak srba jer je to zacementiralo njihov cilj razdvajanja i mrznje.
dustaban

#7 Re: Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by dustaban »

Jedan od razloga zasto Bosna i Hercegovina nije normalna drzava je taj sto Bosanci i Hercegovci nisu normalni ljudi.
Yug

#8 Re: Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by Yug »

Mene vise zanima koliko se ljudi iselilo iz BH gradova nakon rata i otislo vani,da li ima taj podatak.Ocigledno je da vise od milion ljudi vise ne zivi u BiH,a od toga je po meni polovina otisla nakon Dejtona.
Cherry-Cherry

#9 Re: Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by Cherry-Cherry »

Odgovaralo je i srpskim i bošnjačkim političarima, da se Srbi isele.
DaffyDuck

#10 Re: Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by DaffyDuck »

Srbi koji su bili na pravoj strani, nisu nigdje ni isli :wink:

A vala i ovih drugih, kao sto si ti, mozes vidjeti svaki radni dan u pola 5 kada krenu preko mosta Suade i Olge pa pored OHR-a na tranzit pa prema RS-u, idu kuci s posla, ima ih koliko hoces
DoZeN

#11 Re: Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by DoZeN »

DaffyDuck wrote:Srbi koji su bili na pravoj strani, nisu nigdje ni isli :wink:

A vala i ovih drugih, kao sto si ti, mozes vidjeti svaki radni dan u pola 5 kada krenu preko mosta Suade i Olge pa pored OHR-a na tranzit pa prema RS-u, idu kuci s posla, ima ih koliko hoces
Mnogo se Srba iselilo i onih koji su bili citav rat na federalnoj strani, za te koji zive u Lukavici,Palama a rade u Sarajevu isto znam.
to se zove interes,ljubav i interes i trgovina sve poveze
HM 2011

#12 Re: Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by HM 2011 »

DoZeN wrote:
HM 2011 wrote:A smijem li ja da te pitam - ali da mi odgovoriš iskreno, samo jednu malu stvarčicu -

Ja sam bio na onoj strani koja se iselila, zar to nisi primjetio iz moga pisanja na ovoj temi?
Politika DZENOSAJDA nema nista sa time, jer ti Srbi koji su bili u VRS danas dolaze u Sarajevo,oni koji su optuzeni za zlocine se hvataju i po Bijeljini,Zvorniku itd
Politika DZENOSAJDA je kriva za iseljenje Srba iz Sarajeva, a sto ta ista politika ne iseli Srbe iz Bijeljine,Sokolca,Pala,Banja Luke ?
Htjeo ti priznati ili ne, taj izlazak je podjelio BIH drustvo i ta podjela se i do danas dan odrzava veoma dobro.
To je problem sto ti ne vidis da bez Srba iz RS i onih koji su bili u VRS nema BIH

Da ti povežem činjenice, (piše ti to sve u uvodnom postu):

Prvo se desilo ovo nad Sarajevom:

Redove za vodu,
Nestašicu struje - kameno doba civilizacije,
Redove za hranu - humanitarnu hranu - redove za kruh !
Nestašicu opštih potrebština i sitnih luksuza te šverc i preprodaju opštih potrebština, humanitarne pomoći i sitnih luksuza od strane "snalažljivih"...
Dženosajd u redu za kruh, vodu, na pijaci,
Snajpersku paljbu sa iste te Grbavice po principu koga pogodim toga ne žalim,
Neselektivno granatiranje civilnih ciljeva,
Kompletno uništenje infrastrukture, nosilaca industrije na području Sarajeva,
Masu poginulih i masu osakaćenih, kako vojnika a još više i civila (i ne nije bila kolateralna šteta),
Desila se tu u međuvremenu i Srebrenica, a čulo se i za Keraterm, Trnopolje, Prijedor, Sonju i ostale "babaroge", laži Muslimanskih medija i Muslimanske strane (tim očima ti mene vidiš).....

Ti smatraš da je tadašnja politka BiH trebala izaći pred narod i u predizborno vrijeme animirati Pravoslavce da ne idu iz Sarajeva u svrhu očuvanja suživota.... I kriviš tadašnju politiku Bošnjaka ili čiju već - a jedina ti je krivica u onom koga su isti ti pravoslavci slušali cijelo vrijeme (a da niste slušali ne bi bilo genocida niti rata, ali eto da napomenem).....

Evo ti samo jedna od crtica iz JAVNOG MIJENJA manjeg BH Entiteta 1996. godine:

Kandidati za predsjedništvo BiH 1996 i ispred kojih stranki ZVANIČNOG NAZIVA, i sve će ti biti poznato osim zvaničnog naziva za SDS -koji se tada zvao SDS SRSPSKIH ZEMALJA - :

Bo{nja~ki ~lan
Naziv stranke ili koalicije Ime kandidata Broj glasova
SDA ALIJA IZETBEGOVI] 730592
STRANKA ZA BOSNU I HERCEGOVINU HARIS SILAJD@I] 124396
DEMOKRATSKA NARODNA ZAJEDNICA FIKRET ABDI] 25584
ZDRU@ENA LISTA BiH
(UBSD, SDP BiH, HSS, MBO, REPUBLIKANCI) SEAD AVDI] 21254
GRA\ANSKA DEMOKRATSKA STRANKA BIH IBRAHIM SPAHI] 4127
LIBERALI BIH HASIB SALKI] 3427
BOSANSKA STRANKA MIRNES AJANOVI] 2424
STRANKA PRIVREDNOG PROSPERITETA
BOSNE I HERCEGOVINE SAFET RED@EPAGI] 1473

HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA KRE[IMIR ZUBAK 330477
ZDRU@ENA LISTA BiH (HSS, SDP BiH, UBSD, MBO, REPUBLIKANCI) IVO KOM 37684
GRA\ANSKA DEMOKRATSKA STRANKA BIH ANTON [TITI] 2208
LIBERALI BIH VINKO ]URO 2197

SRPSKA DEMOKRATSKA STRANKA /SRPSKIH ZEMALJA/ MOM^ILO KRAJI[NIK 690646
DEMOKRATSKI PATRIOTSKI BLOK RS -
NARODNI SAVEZ ZA SLOBODAN MIR MLADEN IVANI] 307461
SRPSKA PATRIOTSKA STRANKA - SPAS MILIVOJE ZARI] 15407
SRPSKA STRANKA KRAJINE BRANKO LATINOVI] 12643

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I pored svega toga Vladimir Srebrov i Zdravko Grebo su apelovali na ljude da se ne razilaze....

Ali ni to nije dovoljno....

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Niti te je SDA otjerala, niti te je bošnjak otjerao, niti te SDA treba vraćati, niti će te bošnjak vraćati, niti je iko dužan da te vraća....

Onaj ko te otjerao on je dužan da te vrati i da te moli da se vratiš - jel razumiješ ti to ?

"Politika DZENOSAJDA je kriva za iseljenje Srba iz Sarajeva, a sto ta ista politika ne iseli Srbe iz Bijeljine,Sokolca,Pala,Banja Luke ?"
Dženosajd i etnik klensing su očistili i Bijelinu, i Sokolac, i PAle, i Banja Luku od svega nepravoslavnog da bi pravoslavni mogli da dišu čisti srpski zrak, piju čistu srpsku vodu na srpskoj zemlji koju su branili od muslimana.....
Ta ista politika DŽenosajda nije iseljavala te ljude iz razloga što uspjeli u naumu - ostavarili su popular achievement DŽenosajd i Etnik Klensing...

Image

BI PRAUD JUR A DESENT FROM DŽENOSAJDAL PIPOL...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Usput, od kojeg si Sarajlije očekivao da će bilo koga moliti da živi u Sarajevu - ikada - a kamo li nekoga ko je povezan sa grupom koja ga je raketirala ? Pod predpostavkom da si i ti Sarajlija ?
Last edited by HM 2011 on 28/01/2014 23:30, edited 1 time in total.
channel10

#13 Re: Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by channel10 »

DoZeN wrote:

Htio ti priznati ili ne, ali on, kao ni ja ni ti nemamo veze sa tim iseljenjem tih ljudi. Ti to ovdje ljudima nabijas na nos kao da je neko njih otjerao. Znas vrlo dobro da ih je politika srpskog naroda "protjerala" u te krajeve i zaboli me neka stvar sto njima nije fino tamo gdje su otisli.

Sad ti nama ovdje nabijas na nos da sad mi kao ovdje imamo neki problem sto ti srbi nece da prihvate ovu drzavi kao svoju :shock: :-) . Jbt jesi li ti normalan? Zaboli me neka stvar za njima i za tobom i ovakvim idiotskim nacinom razmisljanja i nemoj ovdje narodu nabijati na nos nesto sto drugi zele i rade i na kraju krajeva vole. Zaboli me neka stvar sto oni ne vole mene, sto ne vole ovu zemlju, sto im nije udovoljeno da samo srbi zive u ovoj drzavi i na ovoj teritoriji u zato sto se cijela BIH-a ne zove RS itd itd... Ako vam se ne svidja, voz brate tamo gdje vam je lijepo. Sto se mene tice mozete ponijeti i kuce sa sobom, mi cemo izgraditi nove.
Last edited by channel10 on 28/01/2014 23:31, edited 1 time in total.
daddy-kool

#14 Re: Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by daddy-kool »

Da se podsjetimo:
Dana 12. svibnja 1992., na 16. sjednici Skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, Predsjednik Srpske Republike Bosne i Hercegovine Radovan Karadžić je objavio šest strateških ciljeva srpskog naroda u Bosni i Hercegovini:

1. Uspostaviti državne granice koje bi odvojili srpski narod od druga dva naroda.
2. Uspostaviti koridor između Semberije i Bosanske Krajine.
3. Uspostaviti koridor u Podrinju, tj. ukinuti stanje Drine kao granice srpskih država.
4. Uspostaviti granicu na Uni i Neretvi.
5. Podijeliti Sarajevo u srpske i bošnjačke dijelove, te uspostaviti sposobne državne vlasti u oba djela.
6. Osigurati pristup Jadranskom moru.
hAZNADAR

#15 Re: Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by hAZNADAR »

Ja kao Banjalucanin sam svjedok da srpskoj politici BiH nije od samog pocetka bila opcija ni pod tackom razno, u nikakvom obliku, sa nikakvim Bosnjacima, sa bilo kojom pacifistickom politikom Bosnjaka,...

Sta god da je bosnjacka vlast napravila, a i narod kako god da se ponio - direktiva je bila jasna i stalno se napumpavala preko medija,.. a to je ili krnja YU ili RS. I naravno - svi Srbi u RS.

Pitanje je sta je to normalna BiH. Mijenjala je svoj licni opis i strukturu vise puta tokom svih vijekova.
Multietnicna BiH gdje su svi ravnopravni nije moguca jer dva naroda ne zele tu opciju i ostavljaju samo mogucnost jednog pobjednika koji ce nametnuti svoje. Pa se ili prilagodi tome ili odustani i rahat pati.
karanana

#16 Re: Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by karanana »

s grbavice je ono normalnih srba otislo 92-93. ono sto je ostalo bili su njihove doslje sa sokoca ili kalinovika. nek su otisli, jer ti sto su 96. otisli i jesu bili ekstremi. meni je najzalivije postenih srba, koji su bili u sarajevu, smrzavali se i gladovali i danas ne pripadaju nigdje i odlaze. a tako i bosnjaci. ma nema, struktura citavog grada se promijenila. garantujem da je iz sarajeva otislo vise bosnjaka nego srba.

edit: a i zamislite skupstinu kantona sarajevo. pa ni ove bale ne mogu jedni sa drugima. ubacite tu onda jedno 25-30% snsd-ovaca ili sds-ovaca. to bi bila BiH u malom, ali u negativnom smislu.
Last edited by karanana on 28/01/2014 23:48, edited 1 time in total.
daddy-kool

#17 Re: Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by daddy-kool »

hAZNADAR wrote:Ja kao Banjalucanin sam svjedok da srpskoj politici BiH nije od samog pocetka bila opcija ni pod tackom razno, u nikakvom obliku, sa nikakvim Bosnjacima, sa bilo kojom pacifistickom politikom Bosnjaka,...

Sta god da je bosnjacka vlast napravila, a i narod kako god da se ponio - direktiva je bila jasna i stalno se napumpavala preko medija,.. a to je ili krnja YU ili RS. I naravno - svi Srbi u RS.

Pitanje je sta je to normalna BiH. Mijenjala je svoj licni opis i strukturu vise puta tokom svih vijekova.
Multietnicna BiH gdje su svi ravnopravni nije moguca jer dva naroda ne zele tu opciju i ostavljaju samo mogucnost jednog pobjednika koji ce nametnuti svoje. Pa se ili prilagodi tome ili odustani i rahat pati.
Naše ja da ponudimo validnu alternativu.

Problem u RS je što se nije raskrstilo sa nacističkom politikom kojom su se Srbi vodili u ratu. Nisu jasno osuđeni zločini niti zločinci, čak im i oni navedeni strateški ciljevi još uvijek zvuče prihvatljivo i primamljivo.
_majevica_

#18 Re: Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by _majevica_ »

A ovi Srbi i Bosnjaci sto su se vratili od rata do danas na svoje prijeratne adrese? Imal tu normale za BiH?
Styling

#19 Re: Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by Styling »

Bosna i Hercegovina ce postati normalna drzava onog trenutka kada svi narodi budu imali isti cilj a to je zajednicka drzava svih naroda i gradjana u kojoj ce svi imati ista prava i kojima ce prioritet biti opstanak i prospreritet bez nacionalnih predznaka i stavljana nacionalnih interesa ispred drzave. Jedan narod je na tom putu ali pitaj svoje politicare i one iz Hercegovine zasto ne razmisljaju isto.
limeni

#20 Re: Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by limeni »

DoZeN wrote:

onog dana kada je tito preselio i nekoliko godina kasnije kad je milosevic dosao na vlast podjela je bila jasna. nije bilo vise nikakvih jugoslovena nego samo srba i srpske zemlje gdje god ima i jedan srbin. pitas se gdje su srbi u sarajevu a ja tebe pitam gdje su bosnjaci podrinja, istocne hercegovine, posavine i banjalucke regije?
hatemondays

#21 Re: Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by hatemondays »

DoZeN wrote:jeste izlazak Srba iz opstina oko Sarajeva i Sarajeva u RS 95/96
Koliko god to neko odbijao da prizna ili govorio da pripadnici VRS nisu mogli ostati na tim prostorima kada su te teritorije presle u Federaciju BIH,ostaje cinjenica da je Sarajevo ostalo sa svim prijasnjim stanovnicima u okolnim opstinama s povratkom Bosnjaka, to moglo biti model za cijelu BIH,i najvjerovatnije da bi se ujedinili do sada.
Naravno da su SDS i ostali iz RS zeljeli takav scenario,da slikaju kolonu kako po snijegu preko Trebevica idu na teritoriju RS,da cak i iskopavaju i mrtve i nose na Sokolac i dalje.
Ali,sta je bilo sa onima koji se bore za BIH svih gradjana? barem tako kazu verbalno? Treba biti posten i reci da je i SDA-u i vlasti u Sarajevu odgovarao takav scenario da Srbi napuste Ilijas,Vogoscu.Ilidzu,Hadzice,Rajlovac itd da bi i oni imali svoje parce vlasti.
Jednom je Senad Hadzifejzovic rekao kako on vec 20 godina ima intervjuje sa Bosnjackim politicarima i da oni nikada nisu znali da kazu sta zele od BIH? da li zele jedinstvenu BIH ili ne? sa entitetima ili ne? itd
Vjerovatno bi bilo i problema na pocetku i neko ubistvo,ali bi situacija bila mnogo bolja nego npr u Mostaru.
Ja licno znam mnoge ljude koji nisu zadovoljni sto su Ilijas,Ilidzu,Hadzice itd zamjenili za Zvornik,Bijeljinu ili Vlasenicu,mnogi od tih ljudi koji odose preko Trebevica nisu vise ni u BIH,jer im se mnogo vise svidja Toronto,Chicago,Vancover,Melburn od provincije BIH (bez uvrede)
Ali,jedna od jacine RS i to sto se ne moze zaobici u pregovorima o buducem uredjenju BIH jeste to da ce uvjek Dodik ili bilo ko drugi uperiti prst u te ljude i reci da oni zele da zive u RS i da je to primjer zasto podjela na entitete je jedina opcija.
Oni koji brane izlazak Srba iz Sarajeva posle Dejtona veoma cesto kazu da nisu "izasli" ne bi bilo Republike Srpske,sto nije daleko od istine kada se bolje razmisli.
Ja znam da ce biti ovde forumasa koji ce reci:Boli me briga,i trebali su otici,da li su imali obraza ostati? itd ali posledice su ovakva drzava koja se trudi da bude normalna.
Otisli su samo iz jednog razloga bojeci se za svoju guzicu, znajuci dobro sta se desilo sa komsijama im u zvorniku i ostalim mjestima koji su se usudili ostati 92 godine, bojali su se osveta i metka u celo, bio sam na grbavici do oktobra 92 i dobro znam sta je bilo , dakle nema bajki i ova prica dosli svi iz kalinovika i sokoca jesu al u qurcu, iz moje zgrade samo se jedan ispario , ostali Srbi su bili tu i za tvoj info neki od njih su ostali i poslije reintegracije dakle nisu svi otisli a nisu otisli zato sto nisu uprljali ruke i nije palo nikome od nas da ih uznemirava a oni sto se junacili naravno da su se fatali none.
HM 2011

#22 Re: Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by HM 2011 »

daddy-kool wrote:
hAZNADAR wrote:Ja kao Banjalucanin sam svjedok da srpskoj politici BiH nije od samog pocetka bila opcija ni pod tackom razno, u nikakvom obliku, sa nikakvim Bosnjacima, sa bilo kojom pacifistickom politikom Bosnjaka,...

Naše ja da ponudimo validnu alternativu.

Problem u RS je što se nije raskrstilo sa nacističkom politikom kojom su se Srbi vodili u ratu. Nisu jasno osuđeni zločini niti zločinci, čak im i oni navedeni strateški ciljevi još uvijek zvuče prihvatljivo i primamljivo.

Validnu alternativu trebamo ponuditi sami sebi prvo - svaka grupa u BiH -

Kakvu ja alternativu mogu nuditi Istočnom Sarajevu - sve je ponuđeno, slobodan protok roba, suluga, kapitala, sve normalno....

Kakvu alternativu Srpsko Sarajevo nudi pokušaj izgradnje zida podjele na Dobrinji....

Naziv Istočno je nametnut - najsvjetliji umovi im - su odabrali naziv Srpsko.....

Kakvu alternativu da im ponudim ?

Ujedno i odgovor na ovu temu je :

Jedan od razloga zašto BiH nije jos normalna drzava - je taj da jedna grupa u BiH brise svaki trag Bosne na teritoriju pod svojom kontorolom....

Ljudi su opsjednuti sljedećim slovima: S R B I

ta četiri slova im se toliko jako vrte po glavi da BiH proglašavaju nenormalnim....

Kad bi ti isti vrtili po glavi puno više neka druga slova, npr. B O S A N C I a bogami i H E R C E G O V C I u kombinaciji sa ova četiri slova koja potenciraju - situacija bi se promjenila iz korijena, druge bi mi svi pjesme pjevali....

Problem je u slovima koja se vrte po glavama ljudi.... Pojednostavljeno rečeno problem je u slovima na kojima potenciraju.
Last edited by HM 2011 on 29/01/2014 00:03, edited 2 times in total.
daddy-kool

#23 Re: Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by daddy-kool »

HM 2011 wrote: Validnu alternativu trebamo ponuditi sami sebi prvo - svaka grupa u BiH -

Kakvu ja alternativu mogu nuditi Istočnom Sarajevu - sve je ponuđeno, slobodan protok roba, suluga, kapitala, sve normalno....

Kakvu alternativu Srpsko Sarajevo nudi pokušaj izgradnje zida podjele na Dobrinji....

Naziv Istočno je nametnut - najsvjetliji umovi im - su odabrali naziv Srpsko.....

Kakvu alternativu da im ponudim ?
Validnu alternativu podjeli društva, a ona jeste ponuđena.
To je to.
kakonako

#24 Re: Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by kakonako »

hatemondays wrote:
DoZeN wrote:jeste izlazak Srba iz opstina oko Sarajeva i Sarajeva u RS 95/96
Otisli su samo iz jednog razloga bojeci se za svoju guzicu, znajuci dobro sta se desilo sa komsijama im u zvorniku i ostalim mjestima koji su se usudili ostati 92 godine, bojali su se osveta i metka u celo, bio sam na grbavici do oktobra 92 i dobro znam sta je bilo , dakle nema bajki i ova prica dosli svi iz kalinovika i sokoca jesu al u qurcu, iz moje zgrade samo se jedan ispario , ostali Srbi su bili tu i za tvoj info neki od njih su ostali i poslije reintegracije dakle nisu svi otisli a nisu otisli zato sto nisu uprljali ruke i nije palo nikome od nas da ih uznemirava a oni sto se junacili naravno da su se fatali none.
Pravo tumacenje,sve ostale price su obicno s...anje,
Martinez_

#25 Re: Jedan od razloga zasto BIH nije jos normalna drzava

Post by Martinez_ »

To je krivo tumačenje, kako su onda otišli onoliki 1992 sa teritorije čitave Federacije, pa nisu valjda oni imali nečistu savest, rat je bio tek počeo? Ali shvatam da je tako i vama lakše naći opravdanje da ne žalite za istima.

Inače su Srbi u potpunosti odustali od Federacije kao i Hrvati od RS tek u razgovoru sa tim ljudima vam biva jasno koliko je velika ta nezainteresovanost. Neobjašnjivo nešto
Post Reply