Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post Reply
General War

#26 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by General War »

madner wrote:Postoji opcija: samoukidanje federacije. No to je potez hazardera.
Ukinula bi se ona stihijski i ovako...vlast i mogucnost korupcije u vlasti je razlog postojanja ovih nivoa u vlasti...oduzmi im poluge kontrole i guzovace, prvi ce se zalagati za manju administraciju ili objedinjavanje kantona...ili sta vec.
Mi smo izmislili onu: "bio u medu a meda ne laznuo..."
madner

#27 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by madner »

Ne bi.
Samoukidanje nužno vodi do novog djelenja karata, no ko zna šta će se dobiti.
General War

#28 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by General War »

homega wrote:
General War wrote:Homega, upali televizor ili izadji malo napolje pa pogledaj oko sebe...bas su oni budale iz "Konjuha" gledam danas, na onom pljusku i hladnoci came na po ulice a mi imamo "okvirni sporazum"...idi njima reci, prosvijetli ih.
Temu si ti otvorio, s naslovom protektorat. Kakve veze s protektoratom imaju tuzlanski radnici?

Napisao sam ti da pročitaš Daytonski sporazum, u njemu pišu neograničena ovlaštenja Visokog predstavnika, koji predstavlja države potpisnice Sporazuma. Nije li to jasan dokaz da politička uprava BiH nema ingerencije koje joj dozvoljavaju sve vrste odluka, odnosno da BiH nema suverenitet nad svojom teritorijom?
Da, temu sam otvorio, ali sam jasno rekao da me interesuju vasa razmisljanja...je li moguce, jeste li za, ako ne zasto? A ne dejtonski sporazum...lijepo je to za ovlastenja VP-a, ali valjda ti je jasno da on ta ovlastenja ne koristi vec duze vremena sa izlikom da imamo svoju zakonodavnu i izvrsnu vlast koju smo izabrali demokratski, je de?
Da li hoces da kazes da si zadovoljan sa ovakvom (dosadasnjom)vlascu? Suverenitet je neupitan vec politicki corsokak, ako nemamo suverenitet i visoki predstavnik ima poluge, sto nas EU i MZ NATO handri da dogovaramo godinama zakone ili bavimo se trivijalnim pitanjima kad imamo OHR.
Radnici na onoj kisi, obespravljeni povratnici, ljudi sa srusenim kucama su zrtve tog sistema i tog (neprovodjenja)dejtona sto hoces da citam, znam ga ja...ali nije dejton problem vec samoziva vlast (pa ko god da je u njoj)
General War

#29 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by General War »

madner wrote:Ne bi.
Samoukidanje nužno vodi do novog djelenja karata, no ko zna šta će se dobiti.
Ovakvim ekonomskim i svakim drugim srljanjem u propast, tek ne znamo koliko cemo jos izgubiti...dobiti necemo sigurno.
Novo crtanje karata povlaci nesto sasvim drugo...sve zavisi od crtaca i pripreme podloge.
homega

#30 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by homega »

General War wrote:
homega wrote:Napisao sam ti da pročitaš Daytonski sporazum, u njemu pišu neograničena ovlaštenja Visokog predstavnika, koji predstavlja države potpisnice Sporazuma. Nije li to jasan dokaz da politička uprava BiH nema ingerencije koje joj dozvoljavaju sve vrste odluka, odnosno da BiH nema suverenitet nad svojom teritorijom?
Da, temu sam otvorio, ali sam jasno rekao da me interesuju vasa razmisljanja...je li moguce, jeste li za, ako ne zasto? A ne dejtonski sporazum...lijepo je to za ovlastenja VP-a, ali valjda ti je jasno da on ta ovlastenja ne koristi vec duze vremena sa izlikom da imamo svoju zakonodavnu i izvrsnu vlast koju smo izabrali demokratski, je de?
Da li hoces da kazes da si zadovoljan sa ovakvom (dosadasnjom)vlascu? Suverenitet je neupitan vec politicki corsokak, ako nemamo suverenitet i visoki predstavnik ima poluge, sto nas EU i MZ NATO handri da dogovaramo godinama zakone ili bavimo se trivijalnim pitanjima kad imamo OHR.
Radnici na onoj kisi, obespravljeni povratnici, ljudi sa srusenim kucama su zrtve tog sistema i tog (neprovodjenja)dejtona sto hoces da citam, znam ga ja...ali nije dejton problem vec samoziva vlast (pa ko god da je u njoj)
Pitao si da li je vrijeme za ograničen protektorat. Odgovaram ti da protektorat već postoji, i to još neograničen.

Međutim, ovlaštena osoba - VP, ne sprovodi ga u potpunosti, i u pravu si da smo zbog toga žrtve ograničenog mandata. Dakle, nije ispravno pitanje da li je vrijeme za vremenski ograničen protektorat, već pitanje za najbolji trenutak protjerivanje nesposobnog ili korumpiranog VP, koji nečinjenjem, ili nepotpunim provedbama ovlaštenja iz Daytona, čini političku krizu u BiH još dubljom, a ona se reflektira i na ekonomsku, na socijalnu i u konačnici - na sigurnosnu.

Znači, stisnimo VP za vrat i primorajmo ga da radi svoj posao, ili ga konačno protjerajmo iz BiH. No, za ovakav čin moramo poništiti Dayton i vratiti na snagu prethodni Ustav i političku organizaciju države. A to je skoro nemoguće :(
swanfilter

#31 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by swanfilter »

Da su visoki predstavnici koristili i koriste bonske ovlasti kao treba, ima godina mi bi imali funkcionalniju drzavu. Kako nas je EU pod svoje uzela, sve gore i gore ...
General War

#32 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by General War »

homega wrote:
Nije politika ljevice slikanje po srušenom jablaničkom mostu, niti je slika J.B. na zidu, ljevica je ideja koja zahtijeva mnoga odricanja, najprije beneficija i povlastica, ideja ekonomske i socijalne jednakosti. Niti jedan od spomenutih, niti iko u BiH ko je bilo kako u poziciji vlasti, nije ljevičar.

Svaki naš političar samo je gramzivi, pohlepni lešinar, koji poziciju vlasti zloupotrebljava i koristi u vlastitom interesu. To je pravilo uneseno tranzicijom, promjenom političkog sistema države, padom komunizma i usponom etnoklerikalizma. Svi prepisuju od SDA :-)
:thumbup:

E ovo na drugom pasosu sto si napisao za nase politicare...e to je ono sto i ja zelim istaci i sto je razlog otvaranja teme...kako ih odjebati na neko vrijeme da se da zemlji da odahne...je li to vlada nacionalnog spasa, ili mnogo ekonomicniji OHR (imaju infrastrukturu, moc, zakon)...
General War

#33 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by General War »

homega wrote:
Znači, stisnimo VP za vrat i primorajmo ga da radi svoj posao, ili ga konačno protjerajmo iz BiH. No, za ovakav čin moramo poništiti Dayton i vratiti na snagu prethodni Ustav i političku organizaciju države. A to je skoro nemoguće :(
Moze i tako, cilj je isti...OHR necinjenjem pomaze direktno i indirektno u produbljavanju krize...niti ja mislim da ce oni sa suzama radosnicama gledati narod kako hoce da im da "posao" kad nisu zato dosli...ali svakako ih natjerati...
homega

#34 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by homega »

General War wrote:
homega wrote:
Nije politika ljevice slikanje po srušenom jablaničkom mostu, niti je slika J.B. na zidu, ljevica je ideja koja zahtijeva mnoga odricanja, najprije beneficija i povlastica, ideja ekonomske i socijalne jednakosti. Niti jedan od spomenutih, niti iko u BiH ko je bilo kako u poziciji vlasti, nije ljevičar.

Svaki naš političar samo je gramzivi, pohlepni lešinar, koji poziciju vlasti zloupotrebljava i koristi u vlastitom interesu. To je pravilo uneseno tranzicijom, promjenom političkog sistema države, padom komunizma i usponom etnoklerikalizma. Svi prepisuju od SDA :-)

E ovo na drugom pasosu sto si napisao za nase politicare...e to je ono sto i ja zelim istaci i sto je razlog otvaranja teme...kako ih odjebati na neko vrijeme da se da zemlji da odahne...je li to vlada nacionalnog spasa, ili mnogo ekonomicniji OHR (imaju infrastrukturu, moc, zakon)...
Neko je ovdje već napisao, dao prijedlog za rješenje i moguć izlaz id društvene i političke krize u nas: Na ključne pozicije u pravosuđu postaviti nezavisne, stručne i odlučne strance. Pravosuđe danas u BiH, generator je svih naših problema, i da su nam tužioci sposobniji, stručniji, pošteniji, da sudije otklone političke uticaje na svoje odluke, da su hrabriji, ne bismo ni imali "Gibraltare" i slične akcije, ali ne bismo ni imali današnju garnituru političara na pozicijama na kojima jesu već godinama. Itd....Ubijeđen sam da bi kamenolomi radili punim kapacitetima :D
Drvosjeca iz Dejcica

#35 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

vukasin wrote:Može protektorat ali s tim da Srbija bude protektor.
Ha mogla bi i Rusija... :D
XXS

#36 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by XXS »

vukasin wrote:Može protektorat ali s tim da Srbija bude protektor.
Vucicu pederu, Vucicu pederu.... :evil:
Pokajnik

#37 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by Pokajnik »

Kako primjećujem,za protektorat su Bošnjaci ili većina Bošnjaka .Srbi i Hrvati su protiv.Kompromis bi bio da se protekorat uvede u bošnjačkom dijelu Federacije.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#38 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by _BataZiv_0809 »

Biti protektor divljim balkanskim plemenima moze samo Ludjak i(li) Genijalac.
DoZeN

#39 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by DoZeN »

Nema nista od toga,jer ako uvedu protektorat onda moraju da odgovaraju za stanje drzave, moraju da se bave radnicima ZRAKA,Pretisa,Glinice,invalidima itd,a oni to ne zele,bolje im je sto "silje" iz daljine
General War

#40 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by General War »

Pokajnik wrote:Kako primjećujem,za protektorat su Bošnjaci ili većina Bošnjaka .Srbi i Hrvati su protiv.Kompromis bi bio da se protekorat uvede u bošnjačkom dijelu Federacije.
Slabo ti primjecujes: Ajem not bosniak :D ...
Bradafilozof

#41 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by Bradafilozof »

Nema veze, nemaš licencu, tako da dođe na isto. :D
res publica

#42 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by res publica »

Ovo sada u BiH već jeste protektorat. Vremenski neograničen.
Problem je što neki misle da ako dođe protektor iz neke bogate i uređene zemlje, da će i ovu zemlju načinjeti bogatom i uređenom. :D
Al' ne lezi vraže. Protektor napravi uglavnom nešto što zadovoljava njegov interes, a za ostalo neće da se znoji. Ovi današnji su napravili da je u BiH mir, a to što će stanovništvo da poskapa od gladi, nije njihov problem.
Ako im sutra bude trebao rat, ni to nije problem.

Tako da je po mome uvjerenju, mnogo bolje da se strani faktor što manje interesuje za Balkan, a ovde da se odnosi urede na prirodan način. Ujediniti RS, Srbiju, Crnu Goru i sjever Kosmeta u jednu državu, i za zapadni Balkan stvoriti nešto što bismo zvali pax serbiana. Ostale države, Bosna, Kosovo, Albanija i Makedonija prepustile bi jakoj Srbiji da vodi glavnu riječ u regionu, i da u vanjskoj politici balansira između istoka i zapada, tako da ni jednima ni drugima ne budemo dugo vremena zanimljivi, a to vrijeme iskoristiti za rad i izgradnju i civilizovanje ovog prostora.
madner

#43 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by madner »

Mislim da od toga nema nista, Srbi su imali taj zadatak od 1918 no nisu uspjeli ispuniti civilizacijske zahtjeve te su odustali od njih. Sada imaju ulogu varvarskog plemena koje okuplja druge zbog zajednickog interesa.
res publica

#44 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by res publica »

madner wrote:Mislim da od toga nema nista, Srbi su imali taj zadatak od 1918 no nisu uspjeli ispuniti civilizacijske zahtjeve te su odustali od njih. Sada imaju ulogu varvarskog plemena koje okuplja druge zbog zajednickog interesa.
Pa ne znam baš. Dok je Srbija vodila glavnu riječ preko Jugoslavije, svi narodi su doživjeli političku emancipaciju, u smislu da su postali državotvorniji nego ranije.
A ponijeli su se možda malo nepošteno, ako ćemo stvari objektivno da gledamo.
Uzmi npr. Bošnjake. Danas kažu: ma kakva konstitutivnost, gdje to ima. Nas je najviše, Bosna je naša itd.
Znači Bosna ne trba da bude zajednička nego bošnjačka predominantno.
Međutim, kad pogledamo kad je Bosna postala zajednička, tj. kad se počelo govoriti "srpska i mislimanska i hrvatska"? Pa počelo se govoriti u Jugoslaviji krajema 2.s.r. kada su Srbi bili politički domonantni i kada su bili najbrojniji narod u BiH. Znači da su se ponašali kao Bošnjaci danas, pitanje je da li bi BiH ikada bila zajednička za tri ravnopravna naroda. A fora u tom civiliziranom gledanju na stvar je u tome da kad si najjači pristaješ na jednakost svih a ne kad si najslabiji da tražiš jednakost svih.
madner

#45 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by madner »

Zalis se pogresnoj adresi, fino uputi ostro pismo Berlinu.
Reci da sam te ja preporucio, Hugo Stiglitz.

Mada kada bolje razmislim kriv je i London, mozes i njima objasniti kako stvari stoje.

To se govorilo i za vrijeme Osmanlija (bosanski sabor) i Austrije.

Tada su dominantni bili Jugosloveni, Srbi su imali ekipu koja je dominatno izgubila sve poluge vlasti.

Civilizacija je otisla korak dalje, kolektivna prava su out, individualna su in. Sada se trazi da postujes svakog pedera, siptara, zenu, djecu, zivotinje. Srbija je jos na popravnom sto se tog ispita tice, no polako.
Pokajnik

#46 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by Pokajnik »

General War wrote:
Pokajnik wrote:Kako primjećujem,za protektorat su Bošnjaci ili većina Bošnjaka .Srbi i Hrvati su protiv.Kompromis bi bio da se protekorat uvede u bošnjačkom dijelu Federacije.
Nisam ni mislio na korisnike foruma nego uopšte.Bošnjaci su ti koji stalno nešto traže od VP ili tzv.međunarodne zajednice i vječito nezadovoljni što međunarodni faktori svoje "ovlašćenja "ne konsumiraju u maksimumu.Red bi i bio da uvođenje protektorata tj,suspenzija demokratije počne od Bošnjaka pa ako se to rješenje pokaže kao dobro,vjerujem i da bi se patrioti RS i zamišljene Hercegbosne žrtvovali zarad viših ciljeva tj.boljitka svojih naroda.
General War

#47 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by General War »

Pokajnik wrote:
General War wrote:
Nisam ni mislio na korisnike foruma nego uopšte.Bošnjaci su ti koji stalno nešto traže od VP ili tzv.međunarodne zajednice i vječito nezadovoljni što međunarodni faktori svoje "ovlašćenja "ne konsumiraju u maksimumu.Red bi i bio da uvođenje protektorata tj,suspenzija demokratije počne od Bošnjaka pa ako se to rješenje pokaže kao dobro,vjerujem i da bi se patrioti RS i zamišljene Hercegbosne žrtvovali zarad viših ciljeva tj.boljitka svojih naroda.
Pa i HB croati treze minimum "treci", PC srbi bi da se "ocepljuju", sejdic i finci osnovna ljudska prava...znaci svi se nesto zale...e sad do tebe je i cije medije generalno pratis i ciju politiku favorizujes.
Gojeni H

#48 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by Gojeni H »

Vrijeme je davno bilo da stranci napuste Bosnu.

Kome je potreban protektorat, taj ni ne zasluzuje drzavu. Treba da bude auslander i u takvoj sredini i odgaja svoje potomstvo.
Martinez_

#49 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by Martinez_ »

Gojeni H wrote:Vrijeme je davno bilo da stranci napuste Bosnu.

Kome je potreban protektorat, taj ni ne zasluzuje drzavu. Treba da bude auslander i u takvoj sredini i odgaja svoje potomstvo.

Upravo tako.
Drvosjeca iz Dejcica

#50 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

res publica wrote:Ovo sada u BiH već jeste protektorat. Vremenski neograničen.
Problem je što neki misle da ako dođe protektor iz neke bogate i uređene zemlje, da će i ovu zemlju načinjeti bogatom i uređenom. :D
Al' ne lezi vraže. Protektor napravi uglavnom nešto što zadovoljava njegov interes, a za ostalo neće da se znoji. Ovi današnji su napravili da je u BiH mir, a to što će stanovništvo da poskapa od gladi, nije njihov problem.
Ako im sutra bude trebao rat, ni to nije problem.
Nije rat došao na pritisak dugmeta tamo negdje u Washingtonu ili Briselu tako da ne stoji to što govoriš. Bolje ovakav mir nego novi rat. Dok je protektorat bio aktivan napredak je bio evidentan sada je u čorsokaku jer je impotentna EU preuzela kontrolu.
res publica wrote:Tako da je po mome uvjerenju, mnogo bolje da se strani faktor što manje interesuje za Balkan, a ovde da se odnosi urede na prirodan način. Ujediniti RS, Srbiju, Crnu Goru i sjever Kosmeta u jednu državu, i za zapadni Balkan stvoriti nešto što bismo zvali pax serbiana. Ostale države, Bosna, Kosovo, Albanija i Makedonija prepustile bi jakoj Srbiji da vodi glavnu riječ u regionu, i da u vanjskoj politici balansira između istoka i zapada, tako da ni jednima ni drugima ne budemo dugo vremena zanimljivi, a to vrijeme iskoristiti za rad i izgradnju i civilizovanje ovog prostora.
Pusti mokri snovi. Da bi Bošnjaci pristali na ujedinjenje RS i Srbije treba ovdje da se desi kataklizma i da se Mesija ponovo vrati na zemlju, a tek CG i Kosovo treba da se desi sudnji dan tako da po mom uvjerenju što se prije riješiš tih iluzija i paralelne stvarnosti vjerujem da ćeš lakše sagledati stvarnost i realnost. :wink:
Post Reply