Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post Reply
General War

#1 Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by General War »

Posto smo svi svjedoci sta se sve nije desavalo i da korupcija i nepotizam vlada i vadati ce jos bog sam zna koliko godina, a mi te godine jednostavno nemamo.Nema kakve se politicke sekusalne poze nisu isprobale na tlu BiH ali sve dublje tonemo.
Interesuje me vase misljenje sta ako a sigurno ce doci do problema ponovnog sastavljanja vlasti koje opet moze trajati godinama, a problema hvala bogu imamo i na pretek...Cak i februarska desavanja su (nadam se ) nas naucila da i opravdan bunt naroda se pretvori u sustu suprotnost.
Postoje ovakav sistem nametnut od strane MZ, a bosanska sirotinja placa...red bi bio da i oni podjele dio odgovornosti:
-Da OHR ostavi nam samo lokalnu samoupravu a neka oni se handre sa postavljnjem barem premijeskih funkcija od kantona do federacije (nesto kao sto jebilo u brckom)a eto nek se nasi campaju oko ministarskih mjesta ako se ne mogu ta ministarstva ukinuti i prenijeti na federaciju...jbg koliko je moguce makar na dio pederacije jer za PC nemam pojma kako stoje sa korjenjem...
Pe eto...BiH je vec jednom bila protektorat, znaci nije nam stran taj termin...a sad koji su benefiti i koji su moguci problemi sa tom idejom... ostavljam drugima da prodiskutuju...Svejedno placamo, a svjedok sam da najbolje radimo kad imamo stranca iznad sebe.
Zamisljam da bi taj protektora moga trajati makar osam godina... da se da vremena da se sudstvo pozabavi korupcijom i da se stvori neko jezgro istinske demokratije i vrati nada narodu...
tandmand

#2 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by tandmand »

Protektorat, DA!
Dva desetljeca politickog kriminala koji zadnjih godina dozivljava kulminaciju, je dovoljno bilo da se zakljuci da BiH nikada nece biti normalna drzava. Politicka elita jednostavno sisa krv narodu, dok razne koalicije i neprijateljstva medju njima sluze samo zato da se sto bolje zakace na sisaljku i izbace konkurenciju. Ideolgija kojom se sluze je samo mazanje ociju obicnom puku, sto smo vidjeli na primjeru SDP.
Da, protektorat i to na svim nivoima. Sjetimo se Mostara i evropskog upravnika nad Mostarom Hansa Košnika.
I to ne samo politicki protektorat, vec i ekonomski. Npr. Zeljeznice Federacije neka u periodu protektorata preuzme Deutsche Bahn, i telekome i elektroprivrede .. sve. Neka obicni covjek ima obezbjedjen posao i redovnu platu, neka standard drzave raste. Svaka javna ustanova na nivou lokalne samouprave (npr. Dom zdravlja, bolnica) neka ima jednog takvog evropskog upravitelja. Napraviti sistem koji ce dobrano iskorjeniti korupciju.
Da bi ista od ovoga se ostvarilo, to prevashodno treba da trazi "narod" i da svoje zahtjeve za protektoratom na pravi nacin artikulise prema EU i USA.
madner

#3 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by madner »

Protektorat je trajao do Pruda, sada hoce da vide da li smo naucili hodat ili ne.
SaraFina

#4 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by SaraFina »

Ja se kao Bosanska osjećam poput osobe sa umanjenim mentalnim i tjelesnim sposobnostima ( hendikepirana ) čitajući ovakve teme. Ali da, izgleda da je to naša stvarnost.

" Tutorstvo" je spas u našem slučaju, a ne neka vrsta moderne kolonizacije. Jer nas izrabljuju gospodari na vlasti već godinama.

Zato trebamo pristati na zakonske tutore od MZ.

Ovi na svim nivoima vlasti u sljedeće 4 godine počeće da nas " zlostavljaju" odnosno vec jesu.

Ne treba to više prikrivati.
Danguba

#5 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by Danguba »

DA

...iako je on jos prisutan ali u zadnje vrijeme ne koristen.

Nama treba neko sistem postaviti da sam funkcionise bez obzira ko bio na vlasti. Ovako kako je sada k'o razvaljena kuca.

p.s. realno gledajuci, mi i nemamo ljudi koji mogu voditi drzavu.
Martinez_

#6 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by Martinez_ »

Tužno je gledati ljude koji se čak smatraju domoljubima, patriotama, kako prizivaju protektorat.
Mister Yes

#7 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by Mister Yes »

madner wrote:Protektorat je trajao do Pruda, sada hoce da vide da li smo naucili hodat ili ne.
:lol:

Znaju oni vrlo dobro "da li smo naučili hodat ili ne". Kako si samo naivan lik :lol:
Danguba

#8 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by Danguba »

Tuzno je gledati ljude robove politickih projekata koji su spremni i korjenje jesti.
Tuzno je biti covjek u zemlji ako nisi politicki opredijeljen(nema te nigdje).
Tuzno je da se uhljebljavaju politicki podobni kadrovi umjesto strucnih.
Tuzno je da se hapse sitni kriminalci dok krupni(koji su u strankama) zive bezbrizno jer znaju da sistem ne valja.
Tuzno je sto NIKADA necemo uspjeti promijeniti ovaj sistem bez pomoci ''protektora''.
...
Tuzno da tuznije ne moze biti.

Jedino aktivni protektorat moze ovu zemlju pokrenuti i staviti na stabilne noge.

p.s. nemoj mi samo, trebamo se dogovoriti kada i sam znas da od toga nema nista. da su htjeli dogovor, imali su vremena za to.
Mister Yes

#9 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by Mister Yes »

http://www.avaz.ba/clanak/141948/bih-prijeti-novi-rat
On je istakao da se Bošnjaci teško mogu radikalizirati, da se Ferhadijom lijepe djevojke i dalje šeću u kratkim suknjicama, a da u bošnjačkim selima neometeno i tradicionalno peku šljivovicu. - Bošnjake nije lako radikalizirati. Ali već imamo značajan broj ljudi, ne samo iz BiH, već i Sandžaka, Crne Gore, Albanije, koji se bore u redovima Islamske države (IS). Oni su tamo jer su izgubili nadu da će se stvoriti država koja će funkcionirati.
Nalazimo se u odista opasnim vremenima. Odista opasnim! Ne vjerujem da je realno da se danas BiH vrati u stanje rata. Nema raspoloženja za to, hvala Bogu, među Bosancima i Hercegovcima. Ali, prvi put danas ja ne mogu isključiti ni takvu mogućnost - istakao je Ešdaun.
Raspoloženje u BiH danas je u skladu s lokalnom "da komšiji crkne krava". Ne možete naći bolji i jasniji primjer našeg neuspjeha, naše nesposobnosti u javnoj diplomatiji i nemogućnosti ili nehtijenja da izgradimo temelje moderne države koja će biti u stanju da se priključi EU, kao u BiH - kritizirao je Ešdaun EU i zapadnu politiku. Istakao je i da se nasuprot secesionizmu RS razvija i jača duboko nezadovoljstvo i razočaranost najstarije i najbrojnije muslimanske zajednice u Evropi - Bošnjaka. - Oni se osjećaju ostavljenim od nas, kao što su bili ostavljeni 1992. - poručio je Ešdaun.
tandmand

#10 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by tandmand »

Martinez_ wrote:Tužno je gledati ljude koji se čak smatraju domoljubima, patriotama, kako prizivaju protektorat.
Upravo domoljubi, patrioti, trebaju da traze protektorat da bi se spasilo sta se moze spasiti.
Ne sumnjam da ce onima koji su se okoristili o BiH biti dobro na Cipru, u Turskoj, Moskvi i sl.
A sta ce oni sto ostanu ovdje i njihova pokoljenja. Protektorat nije izdaja domovine, vec nuzna terapija.
Dakako da ima onih koji ce ubjedjivati da je siromastvo, nesigurnost, aparthejd i prijetnja ratom bolja opcija.
Jedan buduci ratni haos bi bio odlican epilog za korumpirane politicke elite, kada na kraju krajeva opljackaju sve sto se moglo opljackati i odu u "egzil".
area51

#11 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by area51 »

Malevski wrote:Glupost.

Treba sklopiti pakt sa USofA. Opremiti i obuciti snage i prebaciti rahiticne rusofilske okupatore preko Drine. Time se stvara okvir za normalno funkcioniranje.

Dosta vise sa tim kmecanjem i sadakisanjem. Ogavni ste.
:lol:
tandmand

#12 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by tandmand »

A korupcija, nepotizam, siromastvo i sva ostala zla ce ostati sa ove strane Drine. :oops:
saimidin

#13 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by saimidin »

da ste vi svi zivi i zdravi, ali mi imamo ograniceni protektorat od 21.10.1995.

visoki predstavnik ima najvise (bonske) ovlasti, da donosi zakone, ako to nije protektorat ja stvarno neznam sta je.

jel treba da ima ovlasti da likvidira kad koga hoce.

jadno je to kako ljudi razmisljaju, infantilno, djetinjasto, kao treba vam neka ocinska figura, ili mama, da brine o vama odraslima zato sto vi nemate muda da se uhvatite u kostac sa svojim problemima, licnim ili drustvenim, svi su vasi.

sto rece ovaj ogavni ste mi.

ili dzoni stulic, ma sta jadan narod, narod nek se digne, nek se izbori.

:izet:
Danguba

#14 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by Danguba »

Nezadovoljni odgovorom odnosno Rješenjem, pomenuta firma je uložila žalbu Uredu za žalbe u Sarajevu 5.decembra 2013. godine. Ovaj ured je 23.januara se proglasio nenadležnim za rješavanje spora s obzirom da cijena radova na tenderu ne prelazi 800.000 KM te je firmu “Braća Karić” uputio na Ured za žalbe u Mostaru ili Banja Luci, ali oni ni dan danas nisu formirani.

“Ja sam pisao i urgirao kod Ureda za razmatranje žalbi po ovoj žalbi firme iz Zenice, no niko mi na urgencije nije odgovorio”, ističe načelnik Kalesije Rasim Omerović.

On je mišljenja i da je zbog indolentnog odnosa državnog organa blokirano zaključenje ugovora i izvođenje planiranih radova u iznosu od oko 350.000 KM
:lol: :lol:

Sve srusiti pa iznova graditi. :(
homega

#15 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by homega »

saimidin wrote:da ste vi svi zivi i zdravi, ali mi imamo ograniceni protektorat od 21.10.1995.
Greška: NEOGRANIČEN je
tandmand

#16 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by tandmand »

saimidin wrote:da ste vi svi zivi i zdravi, ali mi imamo ograniceni protektorat od 21.10.1995.
Imamo ali samo na papiru.
General War

#17 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by General War »

madner wrote:Protektorat je trajao do Pruda, sada hoce da vide da li smo naucili hodat ili ne.
Neka oni gledaju sta hoce...sledece demonstracije pred OHR i njima dati mandat da formiraju vlast od kantona i federacije, samo jos to nismo pokusali, znas i sam koliko MI znamo hodati.Drito iz rata se ne pravi demokratija i visestranacje posebno u ovakvim uslovima.
-Recept (naoko)jednostavan, NPR: ukoliko neki kanton ili bilo koji nivo vlasti ne formira vlast u tri mjeseca...OHR delegira supervizora koji vrsi duznost premijera...Tako i za nacelnika opstina (Mostar evidentan problem vec hiljadu godina...nece da se dogovore, OK eto stranog namjesnika do sljedecih izbora pa bujrum). Karikiram, ali stvarno ne vidim pametniju soluciju kako se pokrenuti sa mrtve tacke gdje je cilj da se izludjuje svijet.
animals

#18 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by animals »

Malevski wrote:Glupost.

Treba sklopiti pakt sa USofA. Opremiti i obuciti snage i prebaciti rahiticne rusofilske okupatore preko Drine. Time se stvara okvir za normalno funkcioniranje.

Dosta vise sa tim kmecanjem i sadakisanjem. Ogavni ste.
Jos jedan vehabos :D
General War

#19 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by General War »

visoki predstavnik ima najvise (bonske) ovlasti, da donosi zakone, ako to nije protektorat ja stvarno neznam sta je.

jel treba da ima ovlasti da likvidira kad koga hoce.

jadno je to kako ljudi razmisljaju, infantilno, djetinjasto, kao treba vam neka ocinska figura, ili mama, da brine o vama odraslima zato sto vi nemate muda da se uhvatite u kostac sa svojim problemima, licnim ili drustvenim, svi su vasi.

sto rece ovaj ogavni ste mi.

ili dzoni stulic, ma sta jadan narod, narod nek se digne, nek se izbori.

:izet:
MA nemoj, pa sto visoki predstavnik ne donosi zakone? Kaze imate svoju vlast pa bujrum...a vlast se mjenja ali ne i sistem gdje nema odgovrnosti...kad je visoki predstavnik koristio bonske ovlasti BiH su bile daleko ispred okolnih zemalja...nema nista tu djetinjasto osim onih koji su se uvalili na budjet pa je i ovako dobro...jel de?
homega

#20 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by homega »

General War wrote:

MA nemoj, pa sto visoki predstavnik ne donosi zakone? Kaze imate svoju vlast pa bujrum...a vlast se mjenja ali ne i sistem gdje nema odgovrnosti...kad je visoki predstavnik koristio bonske ovlasti BiH su bile daleko ispred okolnih zemalja...nema nista tu djetinjasto osim onih koji su se uvalili na budjet pa je i ovako dobro...jel de?
Generale, pročitaj Okvirni sporazum za mir u BiH :-)
General War

#21 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by General War »

Martinez_ wrote:Tužno je gledati ljude koji se čak smatraju domoljubima, patriotama, kako prizivaju protektorat.
Sto je tuzno ako nisi slijep kod ociju?
General War

#22 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by General War »

homega wrote:
General War wrote:

Generale, pročitaj Okvirni sporazum za mir u BiH :-)
Homega, upali televizor ili izadji malo napolje pa pogledaj oko sebe...bas su oni budale iz "Konjuha" gledam danas, na onom pljusku i hladnoci came na po ulice a mi imamo "okvirni sporazum"...idi njima reci, prosvijetli ih.
O'zone
Globalni moderator

#23 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by O'zone »

Nama bi samo pasalo da imamo stranu istražnu agenciju, tužilaštvo, sud, pritvorsku jedinicu i čuvare u istoj koji bi radil po zakonu. Zakon mogu primjenjivati i naš onako kako doista piše u njemu a ne onako kako kome paše.

Nekako bi tada i dogovori lakše padali, ekonomija cvala, korupcija se smanjivala...
madner

#24 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by madner »

Postoji opcija: samoukidanje federacije. No to je potez hazardera.
homega

#25 Re: Je li vrijme za vremenski ogranicen protektorat?

Post by homega »

General War wrote:Homega, upali televizor ili izadji malo napolje pa pogledaj oko sebe...bas su oni budale iz "Konjuha" gledam danas, na onom pljusku i hladnoci came na po ulice a mi imamo "okvirni sporazum"...idi njima reci, prosvijetli ih.
Temu si ti otvorio, s naslovom protektorat. Kakve veze s protektoratom imaju tuzlanski radnici?

Napisao sam ti da pročitaš Daytonski sporazum, u njemu pišu neograničena ovlaštenja Visokog predstavnika, koji predstavlja države potpisnice Sporazuma. Nije li to jasan dokaz da politička uprava BiH nema ingerencije koje joj dozvoljavaju sve vrste odluka, odnosno da BiH nema suverenitet nad svojom teritorijom?
Post Reply