dalje wrote:A jesi li ti drzava ili si covjek? Koliko mislis ziviti? Hoces li ti docekati nestanak Srba iz BiH ili ces potrositi zivot cekajuci?
Ja sam izrazito dobro situiran. Posao i ja i žena mi (zajedno cca 3.000,00 KM mjesečno). Dvije kuće, stan, vikendica, dobra kola. Ja sam se snašao.
dalje wrote:Sve je zanemarivo ako se stvari postave tako da smo mi samo zrno pijeska u svemiru.
Ako tako postavimo stvari onda možemo odmah ukinuti entitete zar ne? Šta ima veze, svakako smo samo zrno pijeska u svemiru
dalje wrote:Sto se tice 10%. Pa mozes ih dobiti odmah.
Da je tako BiH bi se davno podjelila na 3 dijela. Tačnije već 93-će. Oven-Stoltenbergov plan je Bošnjacima nudio 33,3% teritorije i podjelu zemlje na 3 dijela. Bošnjaci odgovorili "može podjela ali treba nam više od 33,3%". Realno 40% bi bilo taman i da se to ponudilo ne bi imali ovih 2o godina rahat patnje.
Ako Srbi ponude teritorijalne ustupke u zamjenu za nezavisnost i ako ti ustupci uključuju istočno Sarajevo, Srebrenicu i recimo onaj dio prema Bihaću (Šipovo i okolinu) igrali bi se razlaza. Ali ne nude i zato idemo ovako dok ne ponude.
dalje wrote:Kontamiting bi znacio pocetak unutarbosnjackog sukoba.
Ma kakvi. Opozicija svuda u svijetu pokušava nasilno kada ne može drugačije. I ovi izbori su ti pokazali da su Bošnjaci sasvim zadovoljni sa SDA. Nama sposobnima je dobro. Vjernici nemaju velike zahtjeve. Dakle kao kandidati za proteste ostaju nesposobni nevjernici, zatim članovi stranaka iz opozicije i naravno fudbalski navijači koji su uvijek "in" ako je u pitanju kakav haos. Naravno tu su i radnici propalih preduzeća ali oni sami ne mogu ništa što vidimo svake srijede u Tuzli osim one srijede kada se i politika uplela. Ali ni za te radnike nemam simpatije. Nisi dobio 5 plata? Daješ otkaz i tražiš drugi posao. Pa nije socijalizam više pa da neko mora za tebe da traži posao.
Ukratko, zahvaljujući kreditima kojima se finansira ogroman broj onih koji su na budžetu, i zatim doznakama od dijaspore, dobar dio manje sposobnih može da opstane. Drugi dio manje sposobnih je navučen na religiju i na "skromnost je vrlina" plus "biće bolje na onom svijetu". Tu smo naravno i mi sposobni kojima je dobro. Znači kada iz jednačine izbacimo:
1. manje sposobne koji su na budžetu (policija, obrazovanje, zdravstvo, pravosuđe, administracija, invalidnine, porodice šehida itd)
2. manje sposobne koji dobijaju pomoć od svojih iz dijaspore
3. Religiozne kojima je dobro sve dok ima kriška hljeba i đamija u blizini
4. Sposobne koji su se snašli jer se svuda snađemo
ostaje jako malo onih koji su kandidati da ih opozicija koristi za proteste. I sada u februaru se radilo o malom broju. I naravno ništa nisu postigli.