Japanac ili Nijemac

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

pa i sama toyota govori da rav4 nije za off road vec da je to urbani suv. isto tako i honda crv i sl. oni su ti za malo makadama i mozda koju rupicu, ali za blata i sl je :( . inace veoma dobar automobilcic. ako imas izbor kupiti hondu CRV kupuj je. ona ima pomjerljiva zadnja sjedista. mislim i da novije rav4 imaju to.

vecina vw fanova u bih i iz bih zivi na veoma dobro zasnovanoj legendi (ratna doba i trafo ulje :) ) koju je stvorio golf 2. u evropi je najpopularnije auto jer u evropi bas i nije bilo previse konkurencije na tome smislu do nastanka EU. nakon toga sve se promjenilo i sada i sami mozete da vidite ko dobiva sve vise i vise trzista u EU. VW sve vise i vise gubi trziste. da im je imalo losiji ovaj novi golf nebi oni nista postigli.

ako je tako dobra taj VW zasto onda nije ispred japanaca sa trzistem u US? sto u EU sve vise i vise se prodaju japanci?
nineac

Post by nineac »

Shedow passat ima poprecno postavljen motor jer tehniku djeli sa Golfom V. Stari passat je tehniku djelio sa Audijem i zato su mu motori bili uzduz postavljeni. Poprecna ramena i to cetverostruka kostaju oko 280km u servisu. Neznam koliko je to mala mana? Posebno na nasim cestama gdje je to najoptereceniji dio vozila. Moj prijatelj ima passata i mjenjao je vec 3 puta ramena, a drugom prijatelju je na A4 puklo rame, ali sreca pri maloj brzini. To nije bas mala mana.
Sto se tice novog passata kao sto sam rekao tehniku djeli sa Golfom V kao i podvozje koje je modifikovana verzija sa Golfa V. Na njega vec ima prituzbi na izradu koja nije ni blizu kao na starom passata, ali unutrsanjost izgleda super dizajnerski. Po meni ono dugme za rucnu je cisto sranje.
Toyota RAV4 za evropsko trziste dolazi sa malo jacom konjicom (jaci kompresijski omjer motora) te drugacijom unutrasnjoscu. Nisu to neki radikalni zahvati ali daleko bolje izgleda nego u USA, s obzirom da sam vozio obe verzije znam da je to dosta kavleitetnije upakovano za evropsko trziste.
Tatoo mislim da je to RAV4 sa 150ks i 190 nm snaznim motorom. Moj savjet ti je da se puno nemislis ako ti se isplati, iako bi ti ja preporucio 115ks snazan diesel D-4D koji ima 280nm i koji se daleko lakse nosi sa tezinom tog vozila. Podvozje je predvidjeno za cestu i blagi teren, ali je sasvim dovoljan za odlazak na skijanje u neke zabiti.
tatoo

Post by tatoo »

Nineac jeste 150 KS. Trebalo bi to da se izrealizira za dan dva. A za D4D ima ih doduse ne ovdje gdje sam ja gledao, nego kod drugih dealera a i pohvale sve taj motor ima u Auto Bildu, al su i vjerovatno stoga skuplje za oko 1000 do 1500 euricha. Nekad i koju stoju vise. Sad cisto za vas ljubitelje bibija, gledao sam nove Toyotine modele sa D4D motorom od 170 KS. Isto pohvalno po novinama.
shadow

Post by shadow »

nineac wrote: Poprecna ramena i to cetverostruka kostaju oko 280km u servisu. Neznam koliko je to mala mana? Posebno na nasim cestama gdje je to najoptereceniji dio vozila. Moj prijatelj ima passata i mjenjao je vec 3 puta ramena, a drugom prijatelju je na A4 puklo rame, ali sreca pri maloj brzini. To nije bas mala mana.
Znam za cijenu ali po meni to i nije neka pljacka. Da se razumijemo za nase uslove nije ni jeftino ALI taj auto kosta 50+hiljada maraka, dakle ko dadne toliko shushki da ga kupi onda treba i da ga servisira.Ne znam koliko je taj tvoj prijatelj kilometara napravio sa tim autom pa je morao cak 3 puta mjenjati ali zavisi i ko i kuda vozi, jebi ga on nije terenac a znajuci nase ljude kako tovare i po kakvim 'dzombama" voze nista me ne moze iznenaditi. Iskreno, nikad nisam vidio da je na nekom passatu/audiju pukla jer ona kad tek prolupa, nece odmah puci dakle fino si upozoren da promjenis na vrijeme i vozdra. Eh sad, ko ceka zadnji cas taj moze i da najebe. Na 50% passata koje kupim ja moram prije prodaje zamjeniti barem jednu od tih 'control arms' (ovdje su oko 70 dolara gornje i oko 95 donje) ali opet kazem taj auto pored toga (i donekle problematicnog abs modula) nema drugih zamjerki tako da je meni to sve i dalje za prolaznu ocjenu. Ovo kazem iz iskustva.

nineac wrote: Sto se tice novog passata kao sto sam rekao tehniku djeli sa Golfom V kao i podvozje koje je modifikovana verzija sa Golfa V. Na njega vec ima prituzbi na izradu koja nije ni blizu kao na starom passata, ali unutrsanjost izgleda super dizajnerski. Po meni ono dugme za rucnu je cisto sranje.
Slazem se po pitanju rucne, losa ideja i prije svega losa lokacija za tako nesto (odmah pored prekidaca za svjetla). Ne znam sto im je to trebalo, na novoj jetti to nisu dirali (nisam siguran za golfa V) ali ovo na passatu je bio bas potez viska. Za ostalo je jos rano govoriti, relativno je nov na trzistu. Znam par ljudi (ukljucujuci svog buraza) koji su ih kupili i po pitanju snage su prezadovoljni, 2.0 turbo sa 200 konja i sestostepenim mjenjacem je dobitna kombinacija.
nineac

Post by nineac »

Sto se tice tog passata kod mog prijatelja on je mjenjao 3 ramena za oko 50.000km, ali znajuci kako je o opsjednut tim autom to je previse, s obzirom da ce on radije hodati 500m nego ga parkirati na trotoar. Da sam ja u pitanju to me nebi iznenadilo jer kod mene je auto radna mazga posebno zimi kada je sezona skijanja.
Ali Shadow to moras gedati sa aspekta bosanskih cesta gdje to sve drugacije funkcionise.
Npr, ja imam vectru B kojoj je samo jednom spona otisla a presla je za dvije i po godine 140.000 km.Ali je trpa napravljen od celika, i iako je manja malo od passata teza je od TDI verzije passata za 70kg (vectra je benzin). Passat ima ovjes prednji aluminijski i to mu je najveca mana na nasim cestama. Verzija od 2001 ima s tim manje problema.
Ali sto se tice ostalog meni je taj passat OK auto, kod nas precjenjen ali OK.
Tatoo ja bi odvojio jos 1.500eurica za D-4D jer se bolje slaze sa tim autom. Naravno, manje ce trositi. Sada ti nemozes ganjati neko brzinu s tim benzincem s obzirom na namjenu RAV4, tako da je diesel bolja opcija jer ima daleko bolju vucnu silu.
Inace shadow gdje si ti u USA?
Fair Life

Post by Fair Life »

tatoo wrote:Samo da odgovorim nineacu. Trenutno sam u Njemackoj, malo fizikanerim :( . Ovdje imam par frendova koji zive tu vec duze i njihova iskustva sa VW nisu za pohvalu. Jeste naravno da u servisima super rade svoj posao, ali kazu da su malo precesto bili u servisu. Ovo se posebno dnosi bas na Passata, kao sto je neko i rekao. Sad vecinom vozju japance i toplo ih preporucuju. Jucer sam nasao povoljno Toyotu RAV 4, pa mislim da ce to biti konacno rjesenje. Narvno posto cijenim misljenje od sviju na forumu, ako ima ko kakvu zamjerku, slusam.
Pokusaj sa ovim...

http://www.batfa.com/new_car_toyota_cami.htm

Image

Prosle godine Daihatsu Terios (slika iznad), ali danas kad je Toyota preuzela upravu nad Daihatsuom taj mali SUV ovako izgleda (slika ispod).

Image
Image
Image
Post Reply