Izjasnjavanje na popisu

Locked
BHCluster

#3176 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by BHCluster »

PipiDugaDevetka wrote:
Mogući masovni otkazi Bošnjacima u RS

Profesor Zaimović na praktičnim primjerima ukazuje na važnost popisa.

''Zakon o lokalnoj samoupravi RS čl. 3 kaže da će se odredba o konstitutivnosti naroda primjenjivati izuzev ako u općini živi natpolovična većina jednog naroda prema posljednjem popisu. To znači po sadašnjem stanju stvari da ni u jednoj općini RS-a neće biti primijenjene odredbe o konstitutivnosti. Bošnjak neće moći biti predsjednik Skupštine, ni zamjenik načelnika , niti na bilo kojoj značajnoj funkciji u općinskoj administraciji. Suočit ćemo se sa situacijom masovnih otpuštanja naših ljudi u RS nakon popisa jer će se u RS pozivati na rezultate popisa 2013. godine, a ne na rezultate popisa 1991. godine. Kad tome pridodate manipulacije sa razdvajanjem Bošnjaka i muslimana, možete zamisliti kakve će to posljedice imati na našu povratničku populaciju'', zaključio je Zaimović.

(Bportal.ba/AA) - See more at: http://www.bportal.ba/index.php?option= ... PAYLc.dpuf
Svega mi, ja ću se zahvaliti omladini-popisivačima i poslati ih dalje od mog stana. Pa šta košta da košta = BOJKOT!
I ja Pipi isto nesto razmisljam.
miki.ba

#3177 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by miki.ba »

BHCluster wrote:
miki.ba wrote:
theTruePath wrote:Kakav bojkot? sta je vama?? svasta!
Gdje je anketa, što si je sklonio?
Kakav si ti licemjer majko draga :-)
Anketa ima rok uptrebe (broj dana) kada to vrijeme istekn ona se automatski ukloni!
Malo bontona nebi skodilo!
Koliko vidim zadnja izmjena je jutros bila, no nema veze.
theTruePath

#3178 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by theTruePath »

Svega mi, ja ću se zahvaliti omladini-popisivačima i poslati ih dalje od mog stana. Pa šta košta da košta = BOJKOT!
Neces dobiti nista od toga,samo manji broj bosnjaka

miki,anketa je zavrsena odavno
sustinca

#3179 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by sustinca »

Ja sam Bosanka ,islamske vjeroispovjesti
astala_vistala

#3180 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by astala_vistala »

sustinca wrote:Ja sam Bosanka ,islamske vjeroispovjesti
Bosanko ne dajes mi neki utisak da si previse pametna :D
sustinca

#3181 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by sustinca »

Neka si ti pametan "bosnjace"
muniza

#3182 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by muniza »

sustinca wrote:Ja sam Bosanka ,islamske vjeroispovjesti
Ne daj se ti pokolebat ;)
miki.ba

#3183 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by miki.ba »

theTruePath wrote: miki,anketa je zavrsena odavno
Izvini ako je tako. :D
theTruePath

#3184 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by theTruePath »

Uglavnom bosnjaka ima 48%,ostalih 52%
славянин

#3185 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by славянин »

theTruePath wrote:Uglavnom bosnjaka ima 48%,ostalih 52%
Ovdje ti (priznao ti ili ne) velika vecina tijela pripada onim koje bi ti "strpao" u Bosnjake ali izgleda ne ide sve po planu :mrgreen:
theTruePath

#3186 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by theTruePath »

славянин wrote:
Ovdje ti (priznao ti ili ne) velika vecina tijela pripada onim koje bi ti "strpao" u Bosnjake ali izgleda ne ide sve po planu :mrgreen:
naravno,ali brojka je realna za bosnjake,bit ce bosnjaka oko 48%,islamska vjera 52%.jedina greska ankete je sto bosanaca nece biti ovoliko,bit ce .bosanaca oko 5,6%
славянин

#3187 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by славянин »

theTruePath wrote:
славянин wrote:
naravno,ali brojka je realna za bosnjake,bit ce bosnjaka oko 48%,islamska vjera 52%.jedina greska ankete je sto bosanaca nece biti ovoliko,bit ce .bosanaca oko 5,6%
Smanji ribu da nebi :mrgreen: Ovdje na forumu imas 70% ljudi koje bi ti okarakterisao kao "Bosnjake",sada uzmi da je znaci samo 50 % i odlucilo da se tako izjasni - na referendumu ces imat onda procentualno cca 35% Bosnjaka (Ako uzmemo da Bosnjaci/Muslimani - i oni sto ih ti stavljas u tu grupu cine 50% stanovnistva BiH)
theTruePath

#3188 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by theTruePath »

Da ali ovaj forum nije realna slika opcenito BH stanovnistva,to je bar svima jasno.Da jeste u BIH bi recimo pobjedjivali LDP,Liberali i sl s velikom vecinom :D
славянин

#3189 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by славянин »

theTruePath wrote:Da ali ovaj forum nije realna slika opcenito BH stanovnistva,to je bar svima jasno.Da jeste u BIH bi recimo pobjedjivali LDP,Liberali i sl s velikom vecinom :D
A ti kao znas kakva je realna slika BH stanovnistva.Predlazem da mi sacekamo lijepo popis (zato ga i rade :D ).Samo po ovim promotivnim kampanjama "Budi Bosnjak" itd naslucujem neku krizu :mrgreen:
theTruePath

#3190 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by theTruePath »

Pa da naravno da znam,recimo ovdje je na anketama pred izbore vodila jedna stranka ali pobjedile skroz druge

u ostalom postoje profesionalniji ljudi koji poznaju situaciju bolje ;)
славянин

#3191 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by славянин »

theTruePath wrote:Pa da naravno da znam,recimo ovdje je na anketama pred izbore vodila jedna stranka ali pobjedile skroz druge

Pa onda nama ne treba popis.De nam ti reci lijepo u procentima kako i koliko procenata ce se koga izjasniti da djaba ne trosimo pare. :lol:
Yug

#3192 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by Yug »

Kakve veze sve to ima kada je USTAV ovakav.Ovo vase prebrojavanje ima jedino smisla kada bi veliki procenat Bosnjaka ili bosanaca bio u RS ili hipoteticki Srba u Federaciji (kojih nema ni dvadesetak hiljada).
Mister Yes

#3193 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by Mister Yes »

славянин wrote:
theTruePath wrote:Pa da naravno da znam,recimo ovdje je na anketama pred izbore vodila jedna stranka ali pobjedile skroz druge

Pa onda nama ne treba popis.De nam ti reci lijepo u procentima kako i koliko procenata ce se koga izjasniti da djaba ne trosimo pare. :lol:
Procenti su poznati svakome ko se u to malo bolje razumije. 32% Srba, 12% Hrvata, 50% Bošnjaka i 6% ostalih. To je tačno +/- 1%. Ono što je manje poznato je koliko je ljudi ukupno u BiH. Vjerovatno negdje oko 3.600.000 ali tu je sve moguće i to je najveća nepoznanica.
Popis nam treba iz drugih razloga a da se ja pitam ne bi uopšte bilo pitanje o etničkoj pripadnosti.
Mister Yes

#3194 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by Mister Yes »

Yug wrote:
Kakve veze sve to ima kada je USTAV ovakav.Ovo vase prebrojavanje ima jedino smisla kada bi veliki procenat Bosnjaka ili bosanaca bio u RS ili hipoteticki Srba u Federaciji (kojih nema ni dvadesetak hiljada).
Entiteti nisu države. To su administrativne jedinice kao i kantoni i opštine. Potpuno je nebitno koliko koga ima u administrativnim jedinicama.
Yug

#3195 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by Yug »

Mister Yes wrote:
Yug wrote:
Entiteti nisu države. To su administrativne jedinice kao i kantoni i opštine. Potpuno je nebitno koliko koga ima u administrativnim jedinicama.
Izvinjavam se druze ali ti ocigledno ne znas USTAV svoje zemlje i kako funkcionise parlament.
_Sarajka

#3196 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by _Sarajka »

Zašto će neki Bošnjaci koristiti regionalnu odrednicu " Bosanci " i tako se izjasniti na popisu.Svjesni su nadam se da ulaze u " ostale" takvim načinom izjašnjavanja.BiH je drzava tri konstitutivna naroda, da bi " Bosanci" postali četvrti potrebne su promjene ustava.Dakle koji je razlog ?Multikulturalni pristup ?Ili nešto deseto ?
muniza

#3197 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by muniza »

_Sarajka wrote:Zašto će neki Bošnjaci koristiti regionalnu odrednicu " Bosanci " i tako se izjasniti na popisu.Svjesni su nadam se da ulaze u " ostale" takvim načinom izjašnjavanja.BiH je drzava tri konstitutivna naroda, da bi " Bosanci" postali četvrti potrebne su promjene ustava.Dakle koji je razlog ?Multikulturalni pristup ?Ili nešto deseto ?
Regionalnu? Identificiramo se sa državom prvenstveno, Bosna i Hercegovina je država a ne regija kako je predstavljaju oni koji bi da je dijele. Ja se lično izjašnjavam kao Bosanac (i Hercegovac) jer je volim i jer mi je na prvom mjestu, zbog sebe, zbog oca koji je ostavio život za nju, zbog ideje o slobodnoj i neovisnij BiH. Iako sam musliman, nikada se nisam poistovjetio sa Bošnjacima koji su došli kasnije, u istorijski gledano pogrešnom momentu.
To što ću eventualno biti "ostali" mi nije ni najmanji problem, bit ću ponosan Bosanac i znat ću da nikoga i ništa nisam izdao...

Eto ukratko ih ugla jednog Bosanca patriote, imaš nas naravno i iz mješanih brakova, neopredjeljenih, jugonostalgičara pa možeš i njih pitati :)
Yug

#3198 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by Yug »

muniza wrote:
_Sarajka wrote:Zašto će neki Bošnjaci koristiti regionalnu odrednicu " Bosanci " i tako se izjasniti na popisu.Svjesni su nadam se da ulaze u " ostale" takvim načinom izjašnjavanja.BiH je drzava tri konstitutivna naroda, da bi " Bosanci" postali četvrti potrebne su promjene ustava.Dakle koji je razlog ?Multikulturalni pristup ?Ili nešto deseto ?
Regionalnu? Identificiramo se sa državom prvenstveno, Bosna i Hercegovina je država a ne regija kako je predstavljaju oni koji bi da je dijele. Ja se lično izjašnjavam kao Bosanac (i Hercegovac) jer je volim i jer mi je na prvom mjestu, zbog sebe, zbog oca koji je ostavio život za nju, zbog ideje o slobodnoj i neovisnij BiH. Iako sam musliman, nikada se nisam poistovjetio sa Bošnjacima koji su došli kasnije, u istorijski gledano pogrešnom momentu.
To što ću eventualno biti "ostali" mi nije ni najmanji problem, bit ću ponosan Bosanac i znat ću da nikoga i ništa nisam izdao...

Eto ukratko ih ugla jednog Bosanca patriote, imaš nas naravno i iz mješanih brakova, neopredjeljenih, jugonostalgičara pa možeš i njih pitati :)
Niko to ne spori,covjek mora se identifikovati sa necim,covjek je misaono bice i emotivno.Mozes se identifikovati sa nazivom drzave tj. drzavom ali nije sve u tome.Ne mozes se identifikovati sa soliterom ili rijekom.Postoji i kultura,jezik,proslost,tradicija ,veliki ljudi iz tvog naroda,pisci,naucnici,drzavnici itd.
muniza

#3199 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by muniza »

Yug wrote:
muniza wrote:

Niko to ne spori,covjek mora se identifikovati sa necim,covjek je misaono bice i emotivno.Mozes se identifikovati sa nazivom drzave tj. drzavom ali nije sve u tome.Ne mozes se identifikovati sa soliterom ili rijekom.Postoji i kultura,jezik,proslost,tradicija ,veliki ljudi iz tvog naroda,pisci,naucnici,drzavnici itd.
Ne identifikujem se sa rijekom već sa državom Bosnom :S Jezik, svoj imamo, imaju li ga Bošnjaci? Kroz jezik bi ustvari i trebali skontati ko su, ako već pričaju bosanski jel? Kako je naziv za jezik vremenom evoluirao tako su i Bošnjaci u Bosance ali ne, bilo je bitnije '93 vratiti se 100 godina unazad i još na to pride islamizirati bošnjaštvo. Naučnici, pisci, državnici od '93 naovamo, daj boga ti :D
_Sarajka

#3200 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by _Sarajka »

muniza wrote:

Bosanac je regionalna odrednica kao i Hercegovac.Dakle kako bi u regionalnom smislu nazvao/la Hrvata iz Gruda ili Srbina iz Laktaša ?Ne mozeš regionalnu odrednicu koristiti u nacionalnom smislu.To što se jezik zove bosanski je malo šira tema.I nije za ovu raspravu.Ali eto daj mi odgovor na ta DVA pitanja.I ne mozeš biti Bosanac i Hercegovac istodobno, valjda shvataš besmislenost te tvrdnje.
Locked