Izjasnjavanje na popisu

Locked
salvatore paradise

#2776 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by salvatore paradise »

BatoS wrote:
bljump wrote:...i prije nego sto su Slaveni tj. Srbi i Hrvati dosli.
A Srbi i Hrvati su jedini Slaveni koji su naselili Balkan?
Da spominju se dva slavenska plemena Srbi i Hrvati...
ija

#2777 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by ija »

BatoS wrote:
da jesu,,
bljump

#2778 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by bljump »

BatoS wrote:
:-) Pa nema ovih i onih Slavena. Slaveni su jedan stari narod koji se vremenom podjelio na Srbe, Hrvate, Bugare, Ruse, Makedonce, Poljake itd. itd. gdje se rasirio tu se i razdjelio. Mi ovdje mu ga dodjemo juzni Slaveni. Svi izgledamo manje vise identicno i jezik nam je slican.
BatoS

#2779 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by BatoS »

salvatore paradise wrote:
BatoS wrote:
:) ...pa tu sam te ceko salonac

Reci mi, ko su bili Jezeriti i Milinzi na primjer?
salvatore paradise

#2780 Re: Izjasnjavanje na popisu

BatoS wrote:
:) ...pa tu sam te ceko salonac

Reci mi, ko su bili Jezeriti i Milinzi na primjer?
Salonac?
Ne zanima me, ja ti govorim sta je Konstantin (onaj tip cije smo ime u skoli ponavljali kao mantru jer je prvi spomenuo Bosnu) rekao o Slavenima. Spomenuo je samo Srbe i Hrvate. Hocemo li i odatle uzimati samo sta nam odgovara?
BatoS

#2781 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by BatoS »

salvatore paradise wrote:Ne zanima me, ja ti govorim sta je Konstantin (onaj tip cije smo ime u skoli ponavljali kao mantru jer je prvi spomenuo Bosnu) rekao o Slavenima. Spomenuo je samo Srbe i Hrvate. Hocemo li i odatle uzimati samo sta nam odgovara?
Jezeriti i Milinzi su bila dva slavenska plemena koja su naselila Balkan 587. godine... nekoliko decenija prije pojave Srba i Hrvata na Balkanu.

Je li znas ko su bili Karantanci, Guduskani, Konavljani, Severci, Druguviti, Velegeziti, Verziti, Sagudati, Rinhini, Strimonci, Vajuniti... ???
salvatore paradise

#2782 Re: Izjasnjavanje na popisu

BatoS wrote:
salvatore paradise wrote:Ne zanima me, ja ti govorim sta je Konstantin (onaj tip cije smo ime u skoli ponavljali kao mantru jer je prvi spomenuo Bosnu) rekao o Slavenima. Spomenuo je samo Srbe i Hrvate. Hocemo li i odatle uzimati samo sta nam odgovara?
Jezeriti i Milinzi su bila dva slavenska plemena koja su naselila Balkan 587. godine... nekoliko decenija prije pojave Srba i Hrvata na Balkanu.

Je li znas ko su bili Karantanci, Guduskani, Konavljani, Severci, Druguviti, Velegeziti, Verziti, Sagudati, Rinhini, Strimonci, Vajuniti... ???
Ne govorimo o Grckoj vec o nasim prostorima. Ako imas kakve primjedbe uputi ih Konstantinu, ja zaista nemam sta vise da dodam na to.
Da spominju se neki od ovih naroda ali nigdje nema Bosnjaka, zanimljivo.
BatoS

#2783 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by BatoS »

salvatore paradise wrote:Ne govorimo o Grckoj vec o nasim prostorima. Ako imas kakve primjedbe uputi ih Konstantinu, ja zaista nemam sta vise da dodam na to. Da spominju se neki od ovih naroda ali nigdje nema Bosnjaka, zanimljivo.
Ovo su samo slavenska plemena cija su imena ostala sacuvana... bilo ih je vise desetina koja su naselila Balkan.

Ko laze sad?
salvatore paradise

#2784 Re: Izjasnjavanje na popisu

BatoS wrote:
salvatore paradise wrote:Ne govorimo o Grckoj vec o nasim prostorima. Ako imas kakve primjedbe uputi ih Konstantinu, ja zaista nemam sta vise da dodam na to. Da spominju se neki od ovih naroda ali nigdje nema Bosnjaka, zanimljivo.
Ovo su samo slavenska plemena cija su imena ostala sacuvana... bilo ih je vise desetina koja su naselila Balkan.

Ko laze sad?
Ima li Bosnjaka?
BatoS

#2785 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by BatoS »

salvatore paradise wrote:Ima li Bosnjaka?
Ime Bosnjaka potice iz ilirskog jezika, ne slavenskog.
ija

#2786 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by ija »

BatoS wrote:

Ko laze sad?
samo sto ti pojma nemas o cemu pricas,,pa unatar srpskog i hrvatsko plemana postajala su plemena tacno se zna koja su srpska plemena koja hrvatska,,,ne postoji ni jedan dokaz da neko pleme danas mozes povezati sa bosnjacima,uostalom u zvanicnoj bosnjackoj istoriji vi i niste sloveni,, :mrgreen:
salvatore paradise

#2787 Re: Izjasnjavanje na popisu

BatoS wrote:
salvatore paradise wrote:Ima li Bosnjaka?
Ime Bosnjaka potice iz ilirskog jezika, ne slavenskog.
Znaci Bosnjaci su Iliri? Kako onda da pripadaju Sloveno-Serbskom kolenu? Sto ne usaglastite barem te "historijske izvore" ako nista. Skacete jedni drugima u usta.
BatoS

#2788 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by BatoS »

ija wrote:samo sto ti pojma nemas o cemu pricas,,pa unatar srpskog i hrvatsko plemana postajala su plemena tacno se zna koja su srpska plemena koja hrvatska
Ako su sve to Srbi i Hrvati, kako to da su Slaveni imali prisustvo na Balkanu nekoliko decenija prije pojave Srba i Hrvata?

uostalom u zvanicnoj bosnjackoj istoriji vi i niste sloveni
A Srbi i Hrvati su svi Slaveni?

Jesi siguran u to?
Golf forever

#2789 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by Golf forever »

BatoS wrote:

Ko laze sad?
Ima li Bosnjaka?
Bošnjaci nisu ni dolazili, oni su STAROSJEDIOCI Balkana

Damir Marjanović: Bosanci su na ovim prostorima 25.000 godina !!!
26.09.2012
Šef Laboratorija za forenzičku genetiku na Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju u Sarajevu, [hil]prof. dr. Damir Marjanović,[/hil] izjavio za agenciju Anadolija (AA) kako su istraživanja regionalnog ekspertnog tima genetičara pokazala da današnji Bosanci i Hercegovci u svojim genima imaju zapisane informacije ljudi koji su na ove prostore došli prije 25.000 godina.

“Oni su ovdje ‘prezimili’ zadnje ledeno doba. Također, tu nam je genetička ostavština neolitskih skupina koje su sa sobom donijele poljoprivredu, koja se u Europi počela širiti sa ovih prostora. I dodatno, tu su preci koji su nam došli iz pravca Euroazije”, kazao je Marjanović.

Kompleksne migracije

Šef laboratorija za forenzičku genetiku u Sarajevu napomenuo je kako su sve migracije, koje su se desile na prostoru današnjeg Balkana, vrlo kompleksne i kako se nisu se odvijale mjesecima ili godinama, već decenijama i vijekovima.

“Svaka istorijska epizoda, od ledenog doba do dolaska poljoprivrednika, dolaska i nestanka Rimskoga carstva, migracija slavenskih plemena, širenja Otomanske imperije i još mnogo drugih manjih, ali ne i manje bitnih istorijskih momenata, ostavile su manji ili veći trag na genetičkom nasljeđu ljudi sa ovih prostora”, naveo je Marjanović.

Ovaj poznati stručnjak za genetički inženjeringa naglasio je kako je populacija Balkana, a posebno Bosne i Hercegovine, vrlo heterogena.

“Možemo zaključiti da se populacija BiH, kao i populacija cijelog zapadnog Balkana može pohvaliti izuzetnom raznolikošću humanog genetičkoga bogatstva“, zaključio je Marjanović.

Ocijenio je kako je zajedničko istraživanje regionalnog tima eksperata za genetiku dokazalo da i genetičari u BiH imaju kapacitete da realiziraju i najzahtjevnije znanstvene studije iz oblasti.

Jedna od značajnijih komponenti studije koju je Marjanović obavio zajedno sa poznatim stručnjacima za genetiku iz regije, odnosi se na migracijske procese modernog čovjeka.

“Svi ovi projekti ukazuju na to da ovaj region, pa samim tim BiH, imaju jako zanimljivu povijest. Dokazano je da je paleolitski čovjek na ovim prostorima tražio spas i utočište od zadnjeg ledenog doba i da dobar dio današnjeg stanovništva BiH čine direktni potomci tih ljudi”, kazao je Marjanović.

Geneetika ne prepoznaje naciju ili etničku grupu

Istakao je da, i pored činjenice da se pokušavaju zloupotrijebiti rezultati naučnih studija o genetskoj stukturi na Balkanu, geenetika ne prepoznaje naciju ili etničku grupu.

“U znanosti, bar u onoj kojom se ja bavim, ne postoje hrvatski, srpski ili bošnjački geni. Takvu sintagmu nećete čuti da upotrebljava onaj ko je barem jednom slušao neko predavanje iz humane populacijske genetike. S druge strane, svaki će vam genetičar potvrditi da, što se tiče ljudskoga roda, ne postoje dvije populacije koje su genetički identične”, kazao je Marjanović i poručio da je osnovni cilj istraživanja bio provjeravanje postojećih znanstvenih modela iz oblasti genetike.

„Ni na kraj pameti nam nije bilo da dobijene rezultate koristimo u svrhu svađanja ili mirenja različitih grupa na ovim ili drugim prostorima. Znanost nema te kapacitete ali ni intencije”, zaključio je u razgovoru za agenciju Anadolija šef Laboratorija za forenzičku genetiku na Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju u Sarajevu, prof. dr. Damir Marjanović.

Image

http://doznajemo.com/2012/09/26/spektak ... 00-godina/
salvatore paradise

#2790 Re: Izjasnjavanje na popisu

Za Bosance smo davno konsenzusom dogovorili da su starosjedioci :D. Pitam za Bosnjake

Samo 25000 godina? Bez jos jedne nule, necu ni da pricam. Zaboravi
Golf forever

#2791 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by Golf forever »

došli su samo DIVLJACI sa sjevera, srbi i hrvati

preuzeto iz Slobodne Dalmacije
Image
IZVOR --->>> klikni

Hrvati nisu Hrvati

Mitomanija nam se tako poput bumeranga vratila o glavu: sve dokazujući kako su Hrvati narod najstariji i najeuropskiji – oslanjajući se pri tom, zbog nezgodnih kulturnih sličnosti sa Srbima, isključivo na gene kamene - saznali smo na kraju da baš po tom genu kamenom uopće nismo Hrvati

Već neko vrijeme Dragan Primorac uveseljava javnost otkrićima o porijeklu Hrvata, pa svako malo u novinama izađe kakav senzacionalni tekst o njegovim opsežnim istraživanjima genske mape balkanskih naroda, koja neumoljivo dokazuju kako Hrvati nisu Slaveni.

Tako ovih dana mediji, vazda gladni znanstvenih postignuća, prenose i Primorčev najnoviji rad “Y-kromosom i genetsko podrijetlo Hrvata”, štampan u novom Croatian Medical Journalu, zapravo zborniku radova 7. konferencije Međunarodnog udruženja za primijenjene biološke znanosti u forenzičkoj, antropološkoj i medicinskoj genetici.

Stvar se, da vas ne davim nerazumljivom forenzičko-antropološkom terminologijom, svodi na sljedeće: tri četvrtine današnjih hrvatskih muškaraca vuče porijeklo od takozvanih Starih Europljana, dakle europskih starosjedilaca, koji ne samo da nemaju nikakve veze sa slavnom seobom naroda koju smo učili u školi, nego se više od pola njih punih dvadeset hiljada godina nije maklo sa svete hrvatske grude, preživjevši na njoj i ledeno doba i cijeli holocen, od mezolitskog globalnog zatopljenja do Brozove komunističke diktature!

Istraživanja dr. Dragana Primorca nisu zajebancija, kako to može izgledati po senzacionalističkim naslovima u novinama: naš je nesuđeni predsjednik u tome poslu već cijelo desetljeće, kao dio velikog tima dr. Petera A. Underhilla sa Zavoda za genetiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Stanfordu, najuglednijeg i najprestižnijeg svjetskog univerziteta, koji je prije petnaestak godina sa suradnicima širom i diljem kugle zemaljske otpočeo golemi projekt genskog mapiranja čovječanstva.

Osebujan lik njegova povjerenika za Hrvatsku kriv je što se na ta istraživanja ovdje gleda ili kroz nacionalističku mitomaniju, ili s ironijskim podsmijehom. Pa ipak, htjeli to cinici priznati ili ne, nakon Primorčevih senzacionalnih otkrića ništa – a ne samo udžbenici iz povijesti – neće biti isto. Dragan Primorac svojim je kopanjem po našem Y-kromosomu, naime, dokazao da mi – uopće nismo Hrvati!

Rezultate njegovih istraživanja - po kojima golema većina našeg muškog stanovništva nosi isti genski biljeg kao drevni, paleolitski Europljani, što su na Stari Kontinent došli s Bliskog istoka, mnogo prije mrskih Slavena - površni su čitači protumačili kao konačni i ključni dokaz da su Hrvati zaista “bili Europa prije Europe”, i da nikakve veze sa Slavenima, prije svega dakle sa Srbima, nemaju, niti su ikada, u svih dvadeset tisuća godina svoje tegobne povijesti, imali.

Mitomani su, međutim, zaboravili jedan mali povijesni detalj, koji niti dr. Primorac ne osporava: Hrvati zaista jesu Slaveni, i zaista su između petog i osmog stoljeća stigli s ostalom slavenskom braćom na Balkan.

Činjenica pak da tri četvrtine današnjih hrvatskih muškaraca ima staroeuropski gen dokazuje samo to da mi – u strogo znanstvenom, genetskom smislu - Hrvati nismo, niti smo Hrvata vidjeli! Dobro sad, to se samo tako kaže: vidjeli smo ih u ranom srednjem vijeku, kad su došli i pomiješali se s nama, autohtonim europskim starosjediocima, zauvijek nestavši s velike povijesne scene i ostavivši o sebi tek manji zapis u našoj prastaroj, dvadesettisućljetnoj genskoj mapi.

Da, gospodo: Primorčev rad “Y-kromosom i genetsko podrijetlo Hrvata” ne samo da uopće ne dokazuje kako su Hrvati bili “Europa prije Europe”, i da nikakve veze sa Slavenima nemaju, već dokazuje - upravo obrnuto i, ponavljam, u strogo forenzičkom smislu – dokazuje kako s Hrvatima nemamo baš ništa! Osim, jasno, jedva vidljive recke u DNK-spirali nekih među nama, i neobičnog jezika punog nekakvih smiješnih slova s kvačicama, kojega smo lakomisleno primili od tih besporizornih SLAVENSKIH BARBARA, baš kao uskoro i KRČANSTVO, zaboravivši i jezik i vjeru naših PALEOLITSKIH DJEDOVA!

Mitomanija nam se tako poput bumeranga vratila o glavu: sve dokazujući kako su Hrvati narod najstariji i najeuropskiji – oslanjajući se pri tom, zbog nezgodnih kulturnih sličnosti sa Srbima, isključivo na gene kamene - saznali smo na kraju da baš po tom genu kamenom UOPĆE NISMO Hrvati.
Pandorina je kutija otvorena i bit će sada teško vratiti demona unutra. Valja nam ispočetka pisati cijelu slavnu povijest, Križni put od majke Afrike preko Bliskog istoka do Europe, tegoban život u ledeno doba, svakodnevne borbe s mamutima i sabljastim tigrovima, globalno zatopljenje i velike poplave, tisuće godina mukotrpnog pripitomljavanja divljih konja i goveda, otkriće vatre i pečenog mesa, prve mladice pšenice i ječma, hiljade godina preživljavanja na balkanskoj djedovini, sve do onog strašnog dana, najcrnjeg i najstrašnijeg u cjelokupnoj našoj povijesti, kad su se na obzoru pojavili crvenokosi divljaci u kožusima od ovčjeg krzna.

- Ja sam Hrvat – rekao je na nekom smiješnom jeziku najkrupniji od njih. - A ovo su moja braća, Klukas, Lobel, Muhlo i Kosjenc.

- Arrricki prrr mutuana gipelile, mutuana gipelile – prkosno mu je dobacio naš poglavica. - Arricki prrr kewana gipelile, kewana gipelile!

- O, o, o, Ramaya, bokuko ramaya! – povikaše u to ostali. - Abantu ramaya, mitumbala!

- Šta kažu, šta kažu? - pitao je Hrvat prevoditelja.

- Nešto u vezi vaše gospođe majke i ovoga vučjaka, nisam baš najbolje razumio.

- A nas nećeš upoznati? - koketno je u taj čas iza Hrvatovih leđa dobacila crvenokosa djevojka, mazno gledajući u plećate staroeuropske domoroce.

- Eh da, Tuga i Buga – nevoljko je rekao Hrvat, pa prijekorno pogledao domoroce. - I da vam nije palo na pamet.

- Abantu ramaya! - prezirno mu je naš poglavica pljunuo pod noge.

Ostalo je, što bi se reklo, povijest: kolibe naših djedova osvanule su doskora išarane natpisima “Hrvat, zauzeto”, “Klukas, zauzeto”, “Kosjenc, zauzeto”, “Tuga i Buga, zauzeto”, iz ove posljednje duge su zimske noći parali krici i šaputanja, i uslijedilo je tisuću i pol godina okrutne okupacije naše stare slave djedovine,za koje smo od tih
DIVLJAKA sa sjevera, Hrvata, Srba, kako su se sve zvali,
SILOM primili i jezik i običaje i vjeru,
sačuvavši tek u Y-kromosomu duboko zakopan davni zapis naše genske
haplogrupe I2a1b,

da ga jednog dana, u dalekoj budućnosti, netko otkrije i otme od historijskog zaborava.
Kako bi rekli naši stari: tko na tvrdom genu svoju povist piše, tom ne može nitko prošlost da izbriše
Last edited by Golf forever on 01/06/2013 16:09, edited 3 times in total.
BatoS

#2792 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by BatoS »

salvatore paradise wrote:Za Bosance smo davno konsenzusom dogovorili da su starosjedioci :D. Pitam za Bosnjake
Ako negiras Bosnjake negiras i Bosance.
salvatore paradise

#2793 Re: Izjasnjavanje na popisu

BatoS wrote:
salvatore paradise wrote:Za Bosance smo davno konsenzusom dogovorili da su starosjedioci :D. Pitam za Bosnjake
Ako negiras Bosnjake negiras i Bosance.
Ne negiram Bosnjake, zasto to potenciras kad ja to nigdje nisam napisao. Negiram njihovu mitomaniju i laz.
Last edited by salvatore paradise on 01/06/2013 16:09, edited 1 time in total.
ija

#2794 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by ija »

jesam siguran,,pricamo slovenski jezik,mnoga imena su nam mnoga slovenska,miroslav,stanislav.magdelena.vladimir,marija,i td.
BatoS

#2795 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by BatoS »

salvatore paradise wrote:Ne negiram ja Bosnjake, zasto to potenciras kad ja to nigdje nisam napisao. Negiram njihovu mitomaniju i laz.
Koju mitomaniju i laz?
odr0n

#2796 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by odr0n »

Golf forever wrote:Bošnjaci nisu ni dolazili, oni su STAROSJEDIOCI Balkana
Pa ublehašu jel ti čitaš šta kaže lik:
Genetika ne prepoznaje naciju ili etničku grupu

“U znanosti, bar u onoj kojom se ja bavim, ne postoje hrvatski, srpski ili bošnjački geni. Takvu sintagmu nećete čuti da upotrebljava onaj ko je barem jednom slušao neko predavanje iz humane populacijske genetike. S druge strane, svaki će vam genetičar potvrditi da, što se tiče ljudskoga roda, ne postoje dvije populacije koje su genetički identične”"
Last edited by odr0n on 01/06/2013 16:11, edited 1 time in total.
salvatore paradise

#2797 Re: Izjasnjavanje na popisu

BatoS wrote:
salvatore paradise wrote:Ne negiram ja Bosnjake, zasto to potenciras kad ja to nigdje nisam napisao. Negiram njihovu mitomaniju i laz.
Koju mitomaniju i laz?
Evo recimo da su ovdje 25 hiljada jebenih godina :D. Da imaju veze s Kulinom i steccima, da su zeljno docekali islam i primili ga svojom voljom itd itd.
salvatore paradise

#2798 Re: Izjasnjavanje na popisu

odr0n wrote:
Golf forever wrote:Bošnjaci nisu ni dolazili, oni su STAROSJEDIOCI Balkana
Pa ublehašu jel ti čitaš šta kaže lik:
Genetika ne prepoznaje naciju ili etničku grupu

“U znanosti, bar u onoj kojom se ja bavim, ne postoje hrvatski, srpski ili bošnjački geni. Takvu sintagmu nećete čuti da upotrebljava onaj ko je barem jednom slušao neko predavanje iz humane populacijske genetike. S druge strane, svaki će vam genetičar potvrditi da, što se tiče ljudskoga roda, ne postoje dvije populacije koje su genetički identične”"
Covjek zaradjuje, pusti ga
Golf forever

#2799 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by Golf forever »

ija wrote:jesam siguran,,pricamo slovenski jezik,mnoga imena su nam mnoga slovenska,miroslav,stanislav.magdelena.vladimir,marija,i td.
kakave veze im jezik sa etničkim-genetskim porijeklom
tako mogu zaključivt samo totalne neznalice koje veze s vezom ni o čemu nemaju
kojim jezikom pričju Brazilci, mexikanci ???
BatoS

#2800 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by BatoS »

salvatore paradise wrote:Evo recimo da su ovdje 25 hiljada jebenih godina :D
Znaci starosjedioci na zapadnom Balkanu nisu bili slavenizirani?

Da imaju veze s Kulinom i steccima
A ti tvrdis i dalje da nemamo?

da su zeljno docekali islam i primili ga svojom voljom itd itd.
Ne nego su nas Turci nabijali na kolac jel tako?
Locked