Sumiranje sege
theTruePath wrote:To je bosanskohercegovacki nacionalizam,i to nece uspjeti jer ni jedan od 3 naroda u BIH to ne zeli.Dakle ja ne zelim izgubviti svoju specificnost kao Bosnjak,obicaje,i ono sto mene cini.Isto ne zeli ni srbin,ni hrvat
dakle nema od toga nista
To sto zagovaras se moze porediti s Jugoslavenstvom,nije ni ono uspjelo
Dokaz nerazumijevanja stvari, pojmova, kategorija i veza medju njima. A polomi se covjek da nesto dokaze i pokaze... I onda na kraju sam sebe satare kamionom marke RABA, tako sto pokaze da jednostavno ne konta
A da sve bude jos gore, on jos i nastavlja s nebulozom, pa kaze:
Imas pravo da budes i kinez ako hoces
Ali etnije su se formirala prije 100-200 godina i vecina ljudi se veze za njih,ti imas pravo da se "otcjepis"
Mila majko... etnije su se formirale prije malo vise vremena, a NACIJE su se formirale u periodu koji si naveo, i to je nastalo istovremeno kada i moderne drzave.
I, na kraju, sam sebi skoci u stomak, u usta, ma...u sve...ovime:
Niko ne bjezi od toga da smo Bosanci geografski,ali smo i Bosnjaci,Srbi,Hrvati
Ovih dana je aktuelna Cecenija i Dagestan,to su inace narodi s desetina etnija (avari,ceceni,tatari itd)....svi su oni dagestanci vani,ali u svojoj zmelji svako vrlo dobro zna ko je ko
A tu sam kaze da neka pravila vrijede za sve i svugdje, ali ne i u BiH

. Pa u danasnjem dobu geografska odrednica je = nacionalna. Pokazuje kojoj drzavi neko pripada, iz koje dolazi, odakle mu je porijeklo, a drzava nije nista drugo nego geografska odrednica, polozaj na planeti, ali i politicka kategorija. Samim tim i nacionalnost je politicka kategorija, usko vezana za drzavu, a svaku pojedinacnu naciju na planeti sacinjava vise etnickih/narodnih grupa koje se nalaze na odredjenom geografskom prostoru koji se naziva - drzava.
A onda sam i ja Jugoslaven jer sam rodjen u Jugi,a ne u BIH ha ya
I bio si to - nacionalno, dok je Juga postojala. Etnicki si tada mogao biti Srbin, Hrvat, Slovenac, Makedonac, Crnogorac, Musliman (narodi u Ustavu SFRJ), ili Njemac, Madjar, Ceh, Albanac, itd. (narodnosti u Ustavu SFRJ). Danas, kada je svaka od tih FEDERATIVNIH/FEDERALNIH republika postala zasebna drzava, automatski su sve to postale zasebne NACIJE (i kako takve su prinate od strane UN-a), dok je svaki pojedinac u njima i dalje zadrzao svoju narodnost, tj. etnicku pripadnost - Srbi, Hrvati, Bosnjaci (ondasnji Muslimani), itd.
@Cyprus
Pričali smo o tome ima par mjeseci... To je neka druga dimenzija ovog pitanja... Ali teoretski da... Ako imaš pravo da se osjećaš etničkim Bosancem, zašto ne bi imao i pravo da se osjećaš i etničkim Nijemcem...
Ja mislio da ti kontas razlike... etnicki Bosanci NE POSTOJE. Postoje samo NACIONALNI Bosanci i Hercegovci. Etnicki su Bosnjaci, Srbi, Hrvati, Romi, Jevreji. Bosanci su nacionalna oderednica, isto kao i Njemci
A ovo je, onda, savrseno tacno:
oš jednom... mjesto rođenja apsolutno ne određuje pripadnost narodu... U Sarajevu se npr. rađaju i Bošnjaci i Srbi i Hrvati i Romi i Arapi i pripadnici drugih naroda... Dakle, mjesto rođenja im je isto, a pripadaju različitim narodima, tj. etničkim grupama...
Ostalo je jos samo da se kaze i kojoj NACIJI pripadaju svi oni