Izjasnjavanje na popisu

Locked
cyprus

#1751 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by cyprus »

madner wrote:Niposto, ozbiljno te pitam. Izostavio si najvazniju karakteristiku, jer sve sto si nabrojao ispunjava moja familija. No fali ono sto sam ja rekao :D
Ako tvoja porodica govori jezikom kojim samo vi govorite, onda jeste etnička grupa :)
respo

#1752 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by respo »

Eöl Mornedhel wrote:
respo wrote:shvati da pripadnost narodu odredjuje mjesto rodjenja i porijeklo tvojih roditelja a to ne mozes izmjeniti dok osjecaj mozes i na dnevnoj bazi mjenjati
Ako ti je oatc Bošnjak, majka Slovakinja, rođen si u Beogradu a sada živiš u Parizu, šta si ondak?
bosanac jer ti je i otac bosanac
krvna veza se gleda po ocu slicno kao prezime
ti mozes imati korijen slovacki al si bosanac kao sto vec objasnih gore

e sada razlicito od drzave do drzave regije do regije razlicito se stice nacionalnost
pa jedni kazu poslije 7 generacija si francuz jer vec 7 generacija zivi ta familija u parizu onda si francuz bosanskog i slovackog porijekla ako gledas tako duboko
kao sto je kod mene recimo slucaj bosanac x porijekla (posto to porijeklo vuce van balkana zamisli da se ja izjasnim tako nigdje veze nek x bude recimo francusko posto njega pominjemo)
Great Cornholio

#1753 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by Great Cornholio »

respo wrote: kojom logikom?
znamo svi kako je rs nastala tako da im to ne pije vode
da je rs nastala nekad 1800-ih mozda bi i mogla proci njihova nakana
Pa onom, možeš ti pričat' šta hoćeš, al' mene to ne interesuje, jednog dana cijeli svijet će biti jedna veljika država, jedna Veljika Aljbanija.
cyprus

#1754 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by cyprus »

BatoS wrote:A jesu ovi Jugosloveni i salonci dosadni...
Koji su koji? :mrgreen:
theTruePath

#1755 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by theTruePath »

pa proci ce i 100 godina,evo vec 20 proslo
Great Cornholio

#1756 Re: Izjasnjavanje na popisu

cyprus wrote:
BatoS wrote:A jesu ovi Jugosloveni i salonci dosadni...
Koji su koji? :mrgreen:
Ma to Bog ne "pofata", ima ti kod nas, u ovoj našoj napaćenoj državi, tih naroda kol'ko ti Bog 'oće, i svi misle da se oko njih svijet vrti.
cyprus

#1757 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by cyprus »

respo wrote:mjesto rodjenja je itekako argument kome pripadas
samo je fazon sto se ne uzima kao jedini tu ide i porijeklo roditelja i ostalo i tada znas kome stvarno pripadas
nisi valjda toliko ogranicen da gledas samo jednu stvar u odredjivanju necega
tj ovaj primjer najvise volim banane a osim njih samo jedem povrce jel znaci da sa "vocar" a ne "povrcar"?
oko ovoga misa fazon je sto bosanci kao etnicka grupa postoji daleko duze nego sto neki misle al to je taj stid strah ili sta vec to priznati pa se gura da postoje samo bosnjaci hrvati i srbi a opet kazem siguran sam da od svakog tog njih barem 75% ne pripada ni hrvatima ni srbima nego su upravo bosanci
za bosnjake mozemo konstatovati da su svi bosanci al su bosnjaci od 93-e jer ih vjera tako veze
Još jednom... u svijetu ima više hiljada naroda... Njih obično definišu:

- jezik
- historijsko naslijeđe
- kultura
- tradicija
- običaji
- religija
- osjećaj zajedničke pripadnosti

Dakle, mnogo stvar... Ali nijedna od njih nije mjesto rođenja... Na prostoru Bosne i Hercegovine su se različitim historijskim procesima izdefinisale tri veće etničke grupe: Bošnjaci, Srbi i Hrvati... Moglo se desiti da to budu i Bosanci, ali je činjenica da se to ipak nije desilo... Sad, šta je tu je, ali ne možeš negirati nečiji identitet samo zato što misliš da je tok historije trebao biti drugačiji...
cyprus

#1758 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by cyprus »

respo wrote:nije pogresna i nije opasna jer ne postoji drzava luzicka srbija
to sto sam rekao da seci imaju drzavi ne znaci da samo cesi zive u njoj itd za poljake slovake i ostale
ili nisi shvatio o cemu sam pricao konkretno ili namjerno skreces temu u tom smijeru mada nema nikakve veze s onim o cemu sam pisao
Da, opasna je... Jer ako kažeš da neki narodi imaju svoju državu, a neki nemaju, onda se tu provlači misao da bi svaki narod trebao dobiti svoju državu... A to je priznaćeš, bez koje milijarde pobijenih ljudi nemoguće... Zato je opasno...

A pogrešno je iz razloga zato što svaki Lužički Srbin ima svoju državu... Za većinu njih je to Njemačka... Isto se odnosi i na druge narode... Svaki Kurd ima svoju državu, svaki Rom ima svoju državu, svaki Jevrej (shvati li ti na kraju da su Jevreji i Židovi jedno te isto? :mrgreen: ) ima svoju državu, svaki Arap ima svoju državu itd...
Last edited by cyprus on 24/04/2013 22:53, edited 1 time in total.
respo

#1759 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by respo »

theTruePath wrote:
broj godina koje prodju su nebitne jer 1800-ih nije bilo medija kao sada i toliko dokaza da ne mogu tvrditi to sto pokusavaju ;)
Eöl Mornedhel

#1760 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by Eöl Mornedhel »

respo wrote:
Eöl Mornedhel wrote: Ako ti je oatc Bošnjak, majka Slovakinja, rođen si u Beogradu a sada živiš u Parizu, šta si ondak?
Ne, onda si Enki Bilal.
Great Cornholio

#1761 Re: Izjasnjavanje na popisu

theTruePath wrote:
Možda griješim, ali sam porilično siguran da ne griješim, meni se čini da bi ti volio da RS ne bude dio BiH, jer bi u tom slučaju Bošnjaci mogli imati državu, samo sa sebe. Pa biće možda i to, al' to ne zavisi ni od tebe ni od ovih iz RS-a nas, već od volje "velikih" sila.
theTruePath

#1762 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by theTruePath »

Great Cornholio wrote:
theTruePath wrote:
Možda griješim, ali sam porilično siguran da ne griješim, meni se čini da bi ti volio da RS ne bude dio BiH, jer bi u tom slučaju Bošnjaci mogli imati državu, samo sa sebe. Pa biće možda i to, al' to ne zavisi ni od tebe ni od ovih iz RS-a nas, već od volje "velikih" sila.
Ne seri(iskreno) ja sam iz RS
BatoS

#1763 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by BatoS »

respo wrote:
theTruePath wrote:
broj godina koje prodju su nebitne jer 1800-ih nije bilo medija kao sada i toliko dokaza da ne mogu tvrditi to sto pokusavaju ;)
Reci mi respo, jesu li za tebe Bosanci svi drzavljani Bosne i Hercegovine ili poseban "cetvrti" narod?

Kako ti gledas na taj termin Bosanac?
Last edited by BatoS on 24/04/2013 22:59, edited 1 time in total.
respo

#1764 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by respo »

cyprus wrote:
respo wrote:mjesto rodjenja je itekako argument kome pripadas
samo je fazon sto se ne uzima kao jedini tu ide i porijeklo roditelja i ostalo i tada znas kome stvarno pripadas
nisi valjda toliko ogranicen da gledas samo jednu stvar u odredjivanju necega
tj ovaj primjer najvise volim banane a osim njih samo jedem povrce jel znaci da sa "vocar" a ne "povrcar"?
oko ovoga misa fazon je sto bosanci kao etnicka grupa postoji daleko duze nego sto neki misle al to je taj stid strah ili sta vec to priznati pa se gura da postoje samo bosnjaci hrvati i srbi a opet kazem siguran sam da od svakog tog njih barem 75% ne pripada ni hrvatima ni srbima nego su upravo bosanci
za bosnjake mozemo konstatovati da su svi bosanci al su bosnjaci od 93-e jer ih vjera tako veze
Još jednom... u svijetu ima više hiljada naroda... Njih obično definišu:

- jezik
- historijsko naslijeđe
- kultura
- tradicija
- običaji
- religija
- osjećaj zajedničke pripadnosti

Dakle, mnogo stvar... Ali nijedna od njih nije mjesto rođenja... Na prostoru Bosne i Hercegovine su se različitim historijskim procesima izdefinisale tri veće etničke grupe: Bošnjaci, Srbi i Hrvati... Moglo se desiti da to budu i Bosanci, ali je činjenica da se to ipak nije desilo... Sad, šta je tu je, ali ne možeš negirati nečiji identitet samo zato što misliš da je tok historije trebao biti drugačiji...
mjesto rodjenja je itekako stvar koja odredjuje pripadnost narodu
u finskoj se rodi u helsinkiju recimo ili sjeverno u nekom gradu ti si nacionalno finac imas iste obicaje kao i onaj u helsinkiju al si laponac recimo jer si rodjen u nekom joulupuki gradu na sjeveru
kao sto ovdje rodjenjem u nekom gradu odredjuje regionalnu pripadnost pa je onaj osjecanin slavonac a u splitu dalmatinac i u dubrovniku si naravno dalmos al imas drugaciji obicaj od splicanina
tako isto i pripadnost odredjenom narodu igra ulogu i mjesto rodjenja
ne kao glavni argument al igra dovoljno u finalnom odredjenu pripadnosti
respo

#1765 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by respo »

cyprus wrote:
to sto sam rekao da seci imaju drzavi ne znaci da samo cesi zive u njoj itd za poljake slovake i ostale
ili nisi shvatio o cemu sam pricao konkretno ili namjerno skreces temu u tom smijeru mada nema nikakve veze s onim o cemu sam pisao
Da, opasna je... Jer ako kažeš da neki narodi imaju svoju državu, a neki nemaju, onda se tu provlači misao da bi svaki narod trebao dobiti svoju državu... A to je priznaćeš, bez koje milijarde pobijenih ljudi nemoguće... Zato je opasno...

A pogrešno je iz razloga zato što svaki Lužički Srbin ima svoju državu... Za većinu njih je to Njemačka... Isto se odnosi i na druge narode... Svaki Kurd ima svoju državu, svaki Rom ima svoju državu, svaki Jevrej (shvati li ti na kraju da su Jevreji i Židovi jedno te isto? :mrgreen: ) ima svoju državu, svaki Arap ima svoju državu itd...
tu misao moze provuci samo bolestan um

i zidovi i jevreji nije jedno te isto
ne znam jesi li me ti pitao ili neko drugi kako se na engleskom kaze jedno a kako drugo pa odgovor mozes naci na stranicama iza ako nisi vidio
Great Cornholio

#1766 Re: Izjasnjavanje na popisu

theTruePath wrote:
Ne seri(iskreno) ja sam iz RS
I zašto si tužan, što Bošnjaci nemaju državu, ili što se ne možeš, ili ne želiš vratiti u RS, jer koliko sam upratio, ti živiš u Švedskoj ?
cyprus

#1767 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by cyprus »

respo wrote:mjesto rodjenja je itekako stvar koja odredjuje pripadnost narodu
u finskoj se rodi u helsinkiju recimo ili sjeverno u nekom gradu ti si nacionalno finac imas iste obicaje kao i onaj u helsinkiju al si laponac recimo jer si rodjen u nekom joulupuki gradu na sjeveru
kao sto ovdje rodjenjem u nekom gradu odredjuje regionalnu pripadnost pa je onaj osjecanin slavonac a u splitu dalmatinac i u dubrovniku si naravno dalmos al imas drugaciji obicaj od splicanina
A jel to Laponac ne može biti rođen u Helsinkiju? :mrgreen:

Joj, ja nemam ovdje ništa novo reći, vrtimo se samo u krug bezveze, gubim vrijeme... Pozdrav vam...
respo

#1768 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by respo »

Eöl Mornedhel wrote:
respo wrote:
Eöl Mornedhel wrote: Ako ti je oatc Bošnjak, majka Slovakinja, rođen si u Beogradu a sada živiš u Parizu, šta si ondak?
Ne, onda si Enki Bilal.
onda se ti uhvati bez cenzure i prepusti raspravu normalnim ljudima
Great Cornholio

#1769 Re: Izjasnjavanje na popisu

cyprus wrote:

Joj, ja nemam ovdje ništa novo reći, vrtimo se samo u krug bezveze, gubim vrijeme... Pozdrav vam...
Eto i mene s tobom, pozdrav i od mene...
theTruePath

#1770 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by theTruePath »

respo wrote:
cyprus wrote:

tu misao moze provuci samo bolestan um

i zidovi i jevreji nije jedno te isto
ne znam jesi li me ti pitao ili neko drugi kako se na engleskom kaze jedno a kako drugo pa odgovor mozes naci na stranicama iza ako nisi vidio

Kako nije isto? :shock: :lol:
BatoS

#1771 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by BatoS »

respo wrote:i zidovi i jevreji nije jedno te isto
Opet ti... :roll:
respo

#1772 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by respo »

BatoS wrote:
Reci mi respo, jesu li za tebe Bosanci svi drzavljani Bosne i Hercegovine ili poseban "cetvrti" narod?

Kako ti gledas na taj termin Bosanac?
koji cetvrti narod
to je prvi narod u bih sve ostalo su na zalost mnogih manjine jer ne broje dovoljno ljudi da bi mogli biti "ravnopravni"

kako gledam na termin bosanac?
gledam ga tako da je bosanac svako ko je ovdje rodjen ima korijene ovdje da su mu djedovi pradjedi ovdje rodili se zivjeli pa i umrli
to je bosanac
naravno da ima mali milion varijacija jer ne mozemo svi biti autohtoni od ameba ovdje al u biti to je to
sve ostalo sto nas razlikuje je religija kojoj pripadas ili ateizam
i drzavljanstvo
to je naravno samo ono vezano za temu da ne nabrajam druge razlike koje se ne doticu ovoga
Eöl Mornedhel

#1773 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by Eöl Mornedhel »

respo wrote:onda se ti uhvati bez cenzure i prepusti raspravu normalnim ljudima
U čemu se tačno ogleda moja nenormalnost? Uzgred, jesi li čuo nekada sa Enkija Bilala?
theTruePath

#1774 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by theTruePath »

:-)
respo

#1775 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by respo »

cyprus wrote:
respo wrote:mjesto rodjenja je itekako stvar koja odredjuje pripadnost narodu

naravno da moze biti
al u tom slucaju na njegovu pripadnost utice porijeklo njegovih roditelja i slicno
ako ne mozes shvatiti sta sam rekao ili namjerno neces onda ja nemam sta reci jer sam valjda prosto objasnio ono sto sam napisao
Locked