Izjasnjavanje na popisu

Locked
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#1226 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by sabina1 »

odr0n wrote:
anthraxQ wrote:sta je vama ljudi?

Bosanac je pojam koji oznacava drzavu, svi mi smo bosanci.

Etnicki se dijelimo na Srbi Hrvati Bosnjaci... zasto to mijesate?
Jer su navedeni termini pogrešni i nastali pod uticajem vanjskih faktora. BiH je država, narod je bosansko-hercegovački, ne Bošnjaci čiji je pravilan identitet - Bosanci i Hercegovci muslimanske vjeroispovjesti, ne Srbi nego Bosanci i Hercegovci pravoslavne vjeroispovjesti, ne Hrvati nego Bosanci i Hercegovci katoličke vjeroispovjesti. Termin Hrvata može postojati u Hrvatskoj, to mu je matica, jedino su tu validni termini Hrvata katolika, muslimana, ateista itd., kao i termin Srba u Srbiji tj. Srpski musliman, ateist itd. Dok takvi termini u našoj zemlji ne mogu egzistirati jer se kose sa na nacionalnim identitetom naroda Bosne i Hercegovine i države BiH koja nikada nije bila pod vlašću navedenih ili podjeljena od strane navedenih, kao kada bi sada došao npr. Ukrajinac i izjašnjavao se kao Bosanski Ukrajinac, ista zabluda je sa Bosanskim Srbima, Hrvatima i Bošnjacima.
Država BiH nikada i nije mogla biti pod vlašću navedenih jer ne bi bila - država. Država ima nezavisnost i suverenitet a zna se šta su osnove nekog suvereniteta (teritorij , stanovništvo , vlast).

Za vrijeme Kraljevine Jugoslavije teritorij Bosne i Hercegovine (1931) je surovo podijeljen između banovine Hrvatske te "Drinske i Zetske" dok je "Vrbaska" zauzimala teritorij današnje bosanske Krajine. Plan Cvetković-Maček je predviđao labavu konfederaciju Dravske Banovine (Slovenija) , banovine Hrvatske i buduće banovine Srbije (drinska,zetska,vrbaska,dunavska,moravska,vardarska,beograd) dok je Dubrovnik ostavljen za naknadan dogovor.

Bosna i Hercegovina je zasijedanjem AVNOJ-a i ZAVNOBIH-a obnovila svoju državnost i postala ravnopravan član jugoslovenske federacije i tamo je jasno navedeno da ona nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska već i srpska i hrvatska i muslimanska.
Želje su jedno a činjenice drugo , Ustav SRBiH nije prepoznavao Bosance i Hercegovce. Kao ravnoravne građane jeste, ali kao krovni naziv za Srbe , Hrvate i Muslimane (Bošnjake) - nije.

Ustav Bosne i Hercegovine ne poznaje termin Bosanac ili Hercegovac kao krovni naziv za Srbe , Hrvate i Bošnjake (nekadašnje Muslimane).
To da su Srbi-Bosanci pravoslavci , Hrvati-Bosanci katolici a Bošnjaci-Bosanci muslimani je samo tvoje tumačenje i ništa više.
Mislim da je to klasično nametanje , nepoštovanje osnovnog ljudskog prava da se izjasni ko kako hoće , negiranje nacionalnog identiteta.
Da se razumijemo - voljela bih ja da smo svi Bosanci i Hercegovci kao što ti tvrdiš. Ali mi smo Bosanci i Hercegovci baš kao Bošnjaci , Srbi , Hrvati i ostali , mi smo Bosna i Hercegovina , mi smo Bosanci i Hercegovci ali nacija - nismo.
Još uvijek. Da li ćemo biti ? Opet zavisi od nas. Do tada neka se izjašnjava ko kako hoće , mnogo je važnije šta zapravo radimo i kuda vodimo našu mladost....
stari grad Visegrad

#1227 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by stari grad Visegrad »

Svi Bosanci idite na bh srpske i bh hravtske forume i zagovarajte bosanstvo na popisu.

:zzzz: :zzzz:
akcid

#1228 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by akcid »

tvsabina wrote:...Želje su jedno a činjenice drugo , Ustav SRBiH nije prepoznavao Bosance i Hercegovce. Kao ravnoravne građane jeste, ali kao krovni naziv za Srbe , Hrvate i Muslimane (Bošnjake) - nije...
Kad su se u Bosni javili prvi Srbi i Hrvati, a kad Bošnjaci?
sabina1

#1229 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by sabina1 »

akcid wrote:
tvsabina wrote:...Želje su jedno a činjenice drugo , Ustav SRBiH nije prepoznavao Bosance i Hercegovce. Kao ravnoravne građane jeste, ali kao krovni naziv za Srbe , Hrvate i Muslimane (Bošnjake) - nije...
Ti si sigurno pratio uživo te historijske procese , znaš pravu "istinu" i sad ćeš u jednoj forumskoj rečenici ispraviti krivu Drinu , usaglasiti stavove svih suprotstavljenih historičara i pisaca kroz vijekove.

Ne znam. I ne zanima me. Ako današnji Srbi , Hrvati i Bošnjaci vode porijeklo zapravo od Laponaca a opet se žele tako zvati kao SHB i smatraju se dijelom tog naroda - neka se tako zovu !
akcid

#1230 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by akcid »

tvsabina wrote:
akcid wrote:
Ti si sigurno pratio uživo te historijske procese , znaš pravu "istinu" i sad ćeš u jednoj forumskoj rečenici ispraviti krivu Drinu , usaglasiti stavove svih suprotstavljenih historičara i pisaca kroz vijekove.

Ne znam. I ne zanima me. Ako današnji Srbi , Hrvati i Bošnjaci vode porijeklo zapravo od Laponaca a opet se žele tako zvati kao SHB i smatraju se dijelom tog naroda - neka se tako zovu !

Mislio sam da si relevantnija, kad si već zagazila u istoriju i počela s edukacijom.

Ne poznajem ustav švajcarskem konfederacije, a zanima me njena konstuitivnost: da li su Francuzi, Italijani i Nijemci konstituitivni njihove konfederacije, ili Švajcarci - građani?

Ako su Francuzi, Italijani i Nijemci, koje svojstvo imaju u toj konfederaciji - etničko ili nacionalno?

Ovo pitanje je upućeno onima koji znaju, ne tebi, iako odgovaram na tvoj post.
madner

#1231 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by madner »

Ovo prosto nije tacno.

Prvi Ustav iz 1946 predstavlja kodificiranje onog sto je zakljuceno 1943.

Narodna Republika BiH je definirana članom 1. tog ustava kao narodna država republikanskog oblika. Posto su se komunisti tada jezili na pojam gradjani, koristili su pojam narod.
Ravnopravnost narodnosti koje nisu posebno pobrojane idu kasnije, no jedan je narod i taj narod stupa u ravnopravnu federaciju sa drugim narodima Jugoslavije.
madner

#1232 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by madner »

akcid wrote:
tvsabina wrote:
akcid wrote:

Mislio sam da si relevantnija, kad si već zagazila u istoriju i počela s edukacijom.

Ne poznajem ustav švajcarskem konfederacije, a zanima me njena konstuitivnost: da li su Francuzi, Italijani i Nijemci konstituitivni njihove konfederacije, ili Švajcarci - građani?

Ako su Francuzi, Italijani i Nijemci, koje svojstvo imaju u toj konfederaciji - etničko ili nacionalno?

Ne postoji konstuitivnost i svi su gradjani.
hevi metalac

#1233 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by hevi metalac »

stari grad Visegrad wrote:Svi Bosanci idite na bh srpske i bh hravtske forume i zagovarajte bosanstvo na popisu.

:zzzz: :zzzz:
konfuzija kod tebe vlada, da idem(o) na srpske i hrvatske, a da odemo sa bosanskih :-)
stvarno ja ne bih znao ponoviti za sta se vi zapravo konkretno zalazete osim slogana kao npr. "Bitno je biti Bosnjak"? Eto hajde ti pokusaj objasniti to sa kampanjom ispiranja mozga i negiranja Bosanaca
sabina1

#1234 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by sabina1 »

akcid wrote:

Ufffffffff...đe si profesore :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: ..uffffffff....

Za tvoju informaciju , historija mi je hobi , bukvalno nakon bukvara sam čitala knjige historije starije braće....pročitala sam more različitih knjiga , različitih autora , ideologija i nakon svega pročitanog sam shvatila da ništa ne znam.

Ti ćeš me učiti o "konstitutivnosti". Za tvoju informaciju profesore , konstitutivnost je pojam nastao KOD NAS I ZA NAS.
U Švajcarskoj konfederaciji ne postoje Švajcarci katolici , retoromani , protestanti....nego Nijemci Francuzi , Italijani i Retoromani i takvi su im kantoni....
Ako se ne varam oni su po ustavu - konfederacija ? "Poduči me" profesore.....

Svako NAMETANJE i oduzimanje individualnih ljudskih prava miriše na fašizam....ma kakva svrha nametanja ili oduzimanja bila....

Profesore....

Nemoj slučajno meni neukoj odgovarati...

Profesore....
madner

#1235 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by madner »

Nije tacno u Svajcarskoj su svi gradjani Svajcarske, samo neki govore jedan jezik a neki drugi. Kantoni su ti koji su se udruzili, ne narodi. Tako da u jednom kantonu jedan jezik moze biti jedini sluzbeni.
omađijaj me

#1236 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by omađijaj me »

tvsabina wrote: Ufffffffff...đe si profesore :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: ..uffffffff....

Za tvoju informaciju , historija mi je hobi , bukvalno nakon bukvara sam čitala knjige historije starije braće....pročitala sam more različitih knjiga , različitih autora , ideologija i nakon svega pročitanog sam shvatila da ništa ne znam.

Ti ćeš me učiti o "konstitutivnosti". Za tvoju informaciju profesore , konstitutivnost je pojam nastao KOD NAS I ZA NAS.
U Švajcarskoj konfederaciji ne postoje Švajcarci katolici , retoromani , protestanti....nego Nijemci Francuzi , Italijani i Retoromani i takvi su im kantoni....

Svako NAMETANJE i oduzimanje individualnih ljudskih prava miriše na fašizam....ma kakva svrha nametanja ili oduzimanja bila....

Profesore....

Profesore....
I meni ovi koji ne dopuštaju da se osoba izjasni kako hoće mirišu na fašiste kao što sam pisao i u prethodnim postovima. A s tobom se u potpunosti slažem :mrgreen:
odr0n

#1237 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by odr0n »

cyprus wrote:
odr0n wrote:
cyprus wrote:
Dakle, ti misliš da je rješenje negirati identitet BH Srbima, Hrvatima i Bošnjacima tupeći im kako nisu to što misle jesu? Nakon mnooogo vremena koliko je proteklo od završetka etnogeneze na ovom prostoru? :-) :-)
Naravno jer je u pitanju održivost jedne države, historije, naroda, jezika, demokratije, ravnopravnosti itd., dok nije kasno jer ćemo završiti kao Palestina, a RS kao Izrael. Jasno je Srbima koliko im Bošnjaci, kao i Hrvati znače jer održavaju RS na životu, kao i obratno, pa ne bi đabe jedan krvopija Karadžić pominjao Bošnjake na onom klipu u Hagu.
Dakle, privolićeš BH Srbe da odustanu od RS-a tako što ćeš im negirati identitet? :mrgreen: A šta ti toliko imaš protiv multietničnosti? :-) Ljudi lete u svemir, a tebi multietničnost problem :mrgreen:
Svako ko smatra RS relevantnim, ne da je protiv BiH, nego je nesvjesni saučesnik agresije koja se i nakon rata nastavlja. Multietničnost je još jedan termin koji je stigao u paketu sa RS-om, smiješno je to da je termin multietničnost bio u realizaciji sve dok se nije počeo češće pominjati i koristiti.
omađijaj me

#1238 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by omađijaj me »

madner wrote:Nije tacno u Svajcarskoj su svi gradjani Svajcarske, samo neki govore jedan jezik a neki drugi. Kantoni su ti koji su se udruzili, ne narodi. Tako da u jednom kantonu jedan jezik moze biti jedini sluzbeni.
U njih se previše ne naglašava da li su francuzi, njemci ili retoromani jer oni nemaju tih kompleksa kao naši narodi u BiH, pa se nacija gubi kao neki pojam koji ostaje tek kao neka formalnost. Ali se tačno zna ko su i šta su i miru su. A što je glavno da im ekonomija i ne dopusta da se dijele jer svi su bogati i sretni i bez potrebe da vrše religijske i nacionalističke progone..
akcid

#1239 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by akcid »

tvsabina wrote:
akcid wrote:

Ufffffffff...đe si profesore :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: ..uffffffff....

Profesore....

Profesore....
Djevojko, kakav problem ti imaš? :? :shock: :shock: :shock:
sabina1

#1240 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by sabina1 »

madner wrote:Ovo prosto nije tacno.

Narodna Republika BiH je definirana članom 1. tog ustava kao narodna država republikanskog oblika. Posto su se komunisti tada jezili na pojam gradjani, koristili su pojam narod.
Ravnopravnost narodnosti koje nisu posebno pobrojane idu kasnije, no jedan je narod i taj narod stupa u ravnopravnu federaciju sa drugim narodima Jugoslavije.
Sjajno. :thumbup:
Narod Bosne i Hercegovine = Bosanci i Hercegovci ?
Hvala.
madner

#1241 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by madner »

omađijaj me wrote:
madner wrote:Nije tacno u Svajcarskoj su svi gradjani Svajcarske, samo neki govore jedan jezik a neki drugi. Kantoni su ti koji su se udruzili, ne narodi. Tako da u jednom kantonu jedan jezik moze biti jedini sluzbeni.
U njih se previše ne naglašava da li su francuzi, njemci ili retoromani jer oni nemaju tih kompleksa kao naši narodi u BiH, pa se nacija gubi kao neki pojam koji ostaje tek kao neka formalnost. Ali se tačno zna ko su i šta su i miru su. A što je glavno da im ekonomija i ne dopusta da se dijele jer svi su bogati i sretni i bez potrebe da vrše religijske i nacionalističke progone..
Ne valjal gluposti, oni su Svicarci. Tacno se zna koji jezik govore, tacno se zna koji jezik je glavni u kojem kantonu. No pred ustavom su svi gradjani Svacarske i to je to.
madner

#1242 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by madner »

tvsabina wrote:

Hvala.
Naravno i to u jednini.

Tako je ZAVNOBIH jedino tjelo koje zastupa narod Bosne i Hercegovine (ne narode). U politickom smislu, kod komunista, samo su narodi imali pravo na svoju Republiku.
sabina1

#1243 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by sabina1 »

Kantoni su dakle "višejezički" , udružili su se sa ostalim "višejezičkim" kantonima radi odbrane od...nekih varvara i u svom tom konglomeratu su uspjeli održati vlastiti jezik koji opet nema veze sa njihovim porijeklom nego je jednostavno nametnut/prihvaćen od strane osvajača koji su osvojili određenu regiju ?
Švajcarci zapravo govore četiri jezika a žive u zajendici "višejezičkih" kantona ?
Hvala.
omađijaj me

#1244 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by omađijaj me »

madner wrote:
omađijaj me wrote:
Ne valjal gluposti, oni su Svicarci. Tacno se zna koji jezik govore, tacno se zna koji jezik je glavni u kojem kantonu. No pred ustavom su svi gradjani Svacarske i to je to.
Pa sami ustav ne spominje narode već gradjane svajcarske ali ti kazem da je svajcarska sastavljena od francuza, nijemaca, talijana i to je činjenica i fakt. Ali oni su odustali od te ideje da bi izgradili jaku drzavnu ekonomiju i bili svi sretni i bogati. Ali opet se ne moze pobjeci od činjenice da dijele obicaje i kulture sa susjednim drzavama i presutno za sebe kazu da su pripadnici tog i tog korpusa ali po narodnosti svajcarci ili gradjani svajcarskee (oni ne poznaju pojam nacionalnosti kao sto mi to shvacamo).
sabina1

#1245 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by sabina1 »

madner wrote:
tvsabina wrote:

Hvala.
Naravno i to u jednini.

Tako je ZAVNOBIH jedino tjelo koje zastupa narod Bosne i Hercegovine (ne narode). U politickom smislu, kod komunista, samo su narodi imali pravo na svoju Republiku.
Ali nisu imali pravo na baklju u grbu sve dok jedan od naroda (Bošnjaci) jednog naroda (Bosanci) nisu dobili termin nacionalnog izjašnjavanja kao Muslimani?
Hvala.
madner

#1246 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by madner »

omađijaj me wrote:
madner wrote:
omađijaj me wrote:
Pa sami ustav ne spominje narode već gradjane svajcarske ali ti kazem da je svajcarska sastavljena od francuza, nijemaca, talijana i to je činjenica i fakt. Ali oni su odustali od te ideje da bi izgradili jaku drzavnu ekonomiju i bili svi sretni i bogati. Ali opet se ne moze pobjeci od činjenice da dijele obicaje i kulture sa susjednim drzavama i presutno za sebe kazu da su pripadnici tog i tog korpusa ali po narodnosti svajcarci ili gradjani svajcarskee (oni ne poznaju pojam nacionalnosti kao sto mi to shvacamo).
I ja ti kazem da je to glupost i izmisljotina. Osim toga sam sebi protivrjecis.
Svacarska nacija je stvorena u doba kada su bili izrazito siromasni i vodjen je i kratak gradjanski rat kako bi se ta nacija sacuvala od raspada.
Ne moze se pobjec od cinjenice da izmisljas, sto je neozbiljno.
sabina1

#1247 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by sabina1 »

akcid wrote:
Djevojko, kakav problem ti imaš? :? :shock: :shock: :shock:
Prijatelju , aroganciju ostavi za verbalne a ne pisane rasprave jer je mnogo učinkovitija ;-).
Pozdrav.
omađijaj me

#1248 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by omađijaj me »

madner wrote: I ja ti kazem da je to glupost i izmisljotina. Osim toga sam sebi protivrjecis.
Svacarska nacija je stvorena u doba kada su bili izrazito siromasni i vodjen je i kratak gradjanski rat kako bi se ta nacija sacuvala od raspada.
Ne moze se pobjec od cinjenice da izmisljas, sto je neozbiljno.
A pa sta su na kraju uradili??? Ujedili se i napravi jednu od najsnaznijih privreda u evropi!!
madner

#1249 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by madner »

tvsabina wrote:
madner wrote:
tvsabina wrote: Sjajno. :thumbup:
Hvala.
Naravno i to u jednini.

Ali nisu imali pravo na baklju u grbu sve dok jedan od naroda (Bošnjaci) jednog naroda (Bosanci) nisu dobili termin nacionalnog izjašnjavanja kao Muslimani?
Hvala.
Ispravan termin je narodnosti, jedan narod, vise narodnosti.
Nisu imali pravo na baklju jer je jedan dio SH komunista negirao da postoji Bosanska nacija, mada je Tito odlucio da postoji :D
Poslje su baklje bile simbol republika a ne naroda.
omađijaj me

#1250 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by omađijaj me »

Bilo bi lijepo kad bi svi u BiH odustali od nacionalne ideje i postali Bosanci i Hercegovci ali to je nemoguce i veliki problem koji nije star samo 20 godina vec nekoliko vijekova. Tesko ces ti neobrazovanom narodu sa samo 10 % VSS-a dokazati da je nacija politicko-drustveni ugovor ljudi koji zive u jednoj drzavi
Locked