Izjasnjavanje na popisu

Locked
akcid

#1201 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by akcid »

odr0n wrote:
anthraxQ wrote:sta je vama ljudi?

Bosanac je pojam koji oznacava drzavu, svi mi smo bosanci.

Etnicki se dijelimo na Srbi Hrvati Bosnjaci... zasto to mijesate?
Jer su navedeni termini pogrešni i nastali pod uticajem vanjskih faktora. BiH je država, narod je bosansko-hercegovački, ne Bošnjaci čiji je pravilan identitet - Bosanci i Hercegovci muslimanske vjeroispovjesti, ne Srbi nego Bosanci i Hercegovci pravoslavne vjeroispovjesti, ne Hrvati nego Bosanci i Hercegovci katoličke vjeroispovjesti.

Termin Hrvata može postojati u Hrvatskoj, to mu je matica, jedino su tu validni termini Hrvata katolika, muslimana, ateista itd., kao i termin Srba u Srbiji tj. Srpski musliman, ateist itd. Dok takvi termini u našoj zemlji ne mogu egzistirati jer se kose sa na nacionalnim identitetom naroda Bosne i Hercegovine i države BiH koja nikada nije bila pod vlašću navedenih ili podjeljena od strane navedenih, kao kada bi sada došao npr. Ukrajinac i izjašnjavao se kao Bosanski Ukrajinac, ista zabluda je sa Bosanskim Srbima, Hrvatima i Bošnjacima.
Apsolutno se slažem s napisanim stavom, a dodao bih još da Hrvat, Srbin itd., u BiH može biti evidentiran samo kroz pripadnost nacionalnim manjinama, nikako kroz konstitutivnost državotvornosti BiH. Sadašnje uređenje je nonsens.

Današnja konstitutivnostje najperfidnije podmetnuto kukavičje jaje u suverenitet države BiH, i tu zakonsku odredbu treba obavezno mijenjati.
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#1202 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by anthraxQ »

odr0n wrote:

Jer su navedeni termini pogrešni i nastali pod uticajem vanjskih faktora. BiH je država, narod je bosansko-hercegovački, ne Bošnjaci čiji je pravilan identitet - Bosanci i Hercegovci muslimanske vjeroispovjesti, ne Srbi nego Bosanci i Hercegovci pravoslavne vjeroispovjesti, ne Hrvati nego Bosanci i Hercegovci katoličke vjeroispovjesti. Termin Hrvata može postojati u Hrvatskoj, to mu je matica, jedino su tu validni termini Hrvata katolika, muslimana, ateista itd., kao i termin Srba u Srbiji tj. Srpski musliman, ateist itd. Dok takvi termini u našoj zemlji ne mogu egzistirati jer se kose sa na nacionalnim identitetom naroda Bosne i Hercegovine i države BiH koja nikada nije bila pod vlašću navedenih ili podjeljena od strane navedenih, kao kada bi sada došao npr. Ukrajinac i izjašnjavao se kao Bosanski Ukrajinac, ista zabluda je sa Bosanskim Srbima, Hrvatima i Bošnjacima.
Sta je ba pogresno? Pogresan si ti i to vec neko vrijeme ovdje. Takvo vrijedjanje ti ne moze proci. Zar ne postoje recimo Srbi i Srbijanci. Tako postoje Bosanci i Bosnjaci. Ti kao da se pravis namjerno iritantan, ili ne poznajes osnovne historijske cinjenice. Naziv Bosnjak, evoluiranjem imena bosnjanin sto je i prirodna stvar koja se svima narodima desava, je mnoooogo stariji od "wanna-be" cinjenica koje tu postavljas. Ja razumijem da je kod tebe teznja da se odbrani bosanstvo, pa po svaku cijenu, pa i kad smisao i logika prestane... Ali, degutantno je vise. Prvo, drzava se nikad u hitoriji nije zvala Bosna i Hercegovina, nego Bosna. I nikad u historiji nije postojao narod bosansko-hercegovacki, niti se taj narod u tome obliku igdje spominje unazad prije 100 godina. Kada se kaze narod u bosni, ili bosanski narod, misli se onda na sve etnicke grupe u Bosni, a kada se kaze bosnjaci onda se misli na specificnu etnicku grupu.
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#1203 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by anthraxQ »

akcid wrote:
odr0n wrote:

Jer su navedeni termini pogrešni i nastali pod uticajem vanjskih faktora. BiH je država, narod je bosansko-hercegovački, ne Bošnjaci čiji je pravilan identitet - Bosanci i Hercegovci muslimanske vjeroispovjesti, ne Srbi nego Bosanci i Hercegovci pravoslavne vjeroispovjesti, ne Hrvati nego Bosanci i Hercegovci katoličke vjeroispovjesti.

Termin Hrvata može postojati u Hrvatskoj, to mu je matica, jedino su tu validni termini Hrvata katolika, muslimana, ateista itd., kao i termin Srba u Srbiji tj. Srpski musliman, ateist itd. Dok takvi termini u našoj zemlji ne mogu egzistirati jer se kose sa na nacionalnim identitetom naroda Bosne i Hercegovine i države BiH koja nikada nije bila pod vlašću navedenih ili podjeljena od strane navedenih, kao kada bi sada došao npr. Ukrajinac i izjašnjavao se kao Bosanski Ukrajinac, ista zabluda je sa Bosanskim Srbima, Hrvatima i Bošnjacima.
Apsolutno se slažem s napisanim stavom, a dodao bih još da Hrvat, Srbin itd., u BiH može biti evidentiran samo kroz pripadnost nacionalnim manjinama, nikako kroz konstitutivnost državotvornosti BiH. Sadašnje uređenje je nonsens.

Današnja konstitutivnostje najperfidnije podmetnuto kukavičje jaje u suverenitet države BiH, i tu zakonsku odredbu treba obavezno mijenjati.
jel vi shvatate da postoje 3 naroda u Bosni? Jel vam to ulazi u glavu? Da je postojao jedan, onda bi i ostao jedan. Sasvim jasne i ocite su razlike medju nama i podjele na 3 naroda. negiranje toga je negiranje ljudskih prava.
OpusDei

#1204 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by OpusDei »

Dakle vise ima Bosnjaka krscana nego Bosanaca krscana na ovom forumu.
odr0n

#1205 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by odr0n »

anthraxQ wrote:
odr0n wrote:

Jer su navedeni termini pogrešni i nastali pod uticajem vanjskih faktora. BiH je država, narod je bosansko-hercegovački, ne Bošnjaci čiji je pravilan identitet - Bosanci i Hercegovci muslimanske vjeroispovjesti, ne Srbi nego Bosanci i Hercegovci pravoslavne vjeroispovjesti, ne Hrvati nego Bosanci i Hercegovci katoličke vjeroispovjesti. Termin Hrvata može postojati u Hrvatskoj, to mu je matica, jedino su tu validni termini Hrvata katolika, muslimana, ateista itd., kao i termin Srba u Srbiji tj. Srpski musliman, ateist itd. Dok takvi termini u našoj zemlji ne mogu egzistirati jer se kose sa na nacionalnim identitetom naroda Bosne i Hercegovine i države BiH koja nikada nije bila pod vlašću navedenih ili podjeljena od strane navedenih, kao kada bi sada došao npr. Ukrajinac i izjašnjavao se kao Bosanski Ukrajinac, ista zabluda je sa Bosanskim Srbima, Hrvatima i Bošnjacima.
Sta je ba pogresno? Pogresan si ti i to vec neko vrijeme ovdje. Takvo vrijedjanje ti ne moze proci. Zar ne postoje recimo Srbi i Srbijanci. Tako postoje Bosanci i Bosnjaci. Ti kao da se pravis namjerno iritantan, ili ne poznajes osnovne historijske cinjenice. Naziv Bosnjak, evoluiranjem imena bosnjanin sto je i prirodna stvar koja se svima narodima desava, je mnoooogo stariji od "wanna-be" cinjenica koje tu postavljas. Ja razumijem da je kod tebe teznja da se odbrani bosanstvo, pa po svaku cijenu, pa i kad smisao i logika prestane... Ali, degutantno je vise. Prvo, drzava se nikad u hitoriji nije zvala Bosna i Hercegovina, nego Bosna. I nikad u historiji nije postojao narod bosansko-hercegovacki, niti se taj narod u tome obliku igdje spominje unazad prije 100 godina. Kada se kaze narod u bosni, ili bosanski narod, misli se onda na sve etnicke grupe u Bosni, a kada se kaze bosnjaci onda se misli na specificnu etnicku grupu.
Istina boli, čim vam se navedu jasne činjenice, također se trebaš preispitati kakve nebuloze plasiraš oko historije BiH, vama nacionalistima je zajednička karakteristika lošeg poznavanja historije, iskrivljavanja u cilju vlastitih interesa, te mješanja kruški i jabuka oko terminologije, diskutovao ja sa Karadžićem ili anthraxQ nema razlike, svi navode isto misleći da će 100 puta ponovljena laž postati istina, neće moći.
OpusDei

#1206 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by OpusDei »

Jes, nikakvih razlika izmedju Karadzica i anthraxa nema. Bas nikakvih.
hevi metalac

#1207 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by hevi metalac »

OpusDei wrote:Jes, nikakvih razlika izmedju Karadzica i anthraxa nema. Bas nikakvih.
deru na istu stranu kako god okrenes.
OpusDei

#1208 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by OpusDei »

hevi metalac wrote:
OpusDei wrote:Jes, nikakvih razlika izmedju Karadzica i anthraxa nema. Bas nikakvih.
To ti kazem: svi smo ba isti i Anthrax i Karadzic i Mladic i Lukic. Zlocinacka govna.
hevi metalac

#1209 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by hevi metalac »

OpusDei wrote:
hevi metalac wrote:
To ti kazem: svi smo ba isti i Anthrax i Karadzic i Mladic i Lukic. Zlocinacka govna.
dzaba tebi govoriti NIJE.
Da probam sa JESTE, mozda je to tvoj nacin potvrdjivanja?
OpusDei

#1210 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by OpusDei »

Ne razumijem zaista, samo potvrdjujem ono sto vi kazete.
odr0n

#1211 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by odr0n »

U retorici na štetu BiH i naroda nikakvih.
hevi metalac

#1212 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by hevi metalac »

OpusDei wrote:Ne razumijem zaista, samo potvrdjujem ono sto vi kazete.
ako ne razumijes kako onda mozes da potvrdis? sta potvrdjujes uopste?
MuaDib

#1213 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by MuaDib »

Paranoid wrote: Mua i Dib su dva lika u jednom insanu koji su svoje obrazovanje stekli u jednoj ...Mua je pobornik ideologije kockoglavog Čovića, a Dib je primjeran učenik sRajka Vasića i po defaultu nepodnosi Bošnjaka..sva sreća pa se Mua i Dib na popisu nemogu izjasniti dva puta, nego moraju staviti svoj cijenjeni krst/križ na samo jedno određeno mjesto na popisnom dokumentu...

MuaDibe nek vam je sa srećom oBOJIci.. :D
Ti, ako nisi shvatiti ono o čemu ja govorim i akceptirati promašaje bošnjačke nacionalne politike, tvoj problem. Ali nemoj meni držati lekcije niti glumiti Freuda sa psihoanalizom. Ja ću punog srca napisati da sam Bosanac jer je to jedino leksički ispravno nacionalno ime, dok je bošnjaštvo samo separat bosanske nacije, u službi njene trajne podjele. Ma koliko vi nastojali uvjeriti nas da je drugačije, a polemika o tome može svašta dokazati i otkriti, iako je danas uzaludno o tome govoriti.
anthraxQ

#1214 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by anthraxQ »

odr0n wrote:
diskutovao ja sa Karadžićem ili anthraxQ nema razlike, svi navode isto misleći da će 100 puta ponovljena laž postati istina, neće moći.
bas si odron. ;)

i koje historijske cinjenice? gdje su? odakle? reci... gukni golube da svi vidimo to.
anthraxQ

#1215 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by anthraxQ »

OpusDei wrote:
hevi metalac wrote:

:lol: ...
odr0n

#1216 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by odr0n »

anthraxQ wrote:
odr0n wrote:
diskutovao ja sa Karadžićem ili anthraxQ nema razlike, svi navode isto misleći da će 100 puta ponovljena laž postati istina, neće moći.
bas si odron. ;)

i koje historijske cinjenice? gdje su? odakle? reci... gukni golube da svi vidimo to.
Da je postojala podjela naroda kao danas, do stvaranja kraljevine te kasnije države nikada ne bi moglo doći, nego bi sve bilo u sklopu susjednih država, što znači da je za temelje nastanka prvo trebao postojati jedinstveni narod. Što znači da termini Bošnjaka, Srba i Hrvata u početku odma otpadaju, dok se danas desila pljačka teritorije u vidu nastanka Republike Srpske, te suzbijanje jedinstvenog naroda Bosanaca i Hercegovaca na Bošnjake, Srbe i Hrvate i Ostale, kojim se konačno cjepa i država, bez ikakvog historijskog osnova.
Last edited by odr0n on 17/04/2013 20:06, edited 1 time in total.
cyprus

#1217 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by cyprus »

odr0n wrote:Da je postojala podjela naroda kao danas, do stvaranja kraljevine te kasnije države nikada ne bi moglo doći, nego bi sve bilo u sklopu susjednih država, što znači da je za temelje nastanka prvo trebao postojati jedinstveni narod. Što znači da termini Bošnjaka, Srba i Hrvata u početku odma otpadaju, dok se danas desila pljačka teritorije u vidu nastanka Republike Srpske, te suzbijanje jedinstvenog naroda Bosanaca i Hercegovaca na Bošnjake, Srbe i Hrvate i Ostale, kojim se konačno cjepa i država, bez ikakvog historijskog osnova.
Dakle, ti misliš da je rješenje negirati identitet BH Srbima, Hrvatima i Bošnjacima tupeći im kako nisu to što misle jesu? Nakon mnooogo vremena koliko je proteklo od završetka etnogeneze na ovom prostoru? :-) :-)
Halcyon

#1218 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by Halcyon »

odr0n wrote:diskutovao ja sa Karadžićem ili anthraxQ nema razlike
:lol:

Baš si odron, odličan izbor nicka! :thumbup:
Dozer

#1219 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by Dozer »

Interesantno...tema nije zakljucana...
Usput, opet lazu o tome da je nesto, kao, dogovoreno i razjasnjeno vezano za pitanja br. 19, 24 i 25. Nije nista ni dogovoreno, ni razjasnjeno, tacnije - nasi opet muljau i pokusavaju zadrzati koliko-toliko formu tih pitanja. A nece im ni to proci.
cyprus

#1220 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by cyprus »

Ništa se vi ne brinite, kako se god bi izjasnili, nacionalisti će naći način da nas prebroje i razvrstaju... Ako ništa, prema jeziku...
odr0n

#1221 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by odr0n »

cyprus wrote:
odr0n wrote:Da je postojala podjela naroda kao danas, do stvaranja kraljevine te kasnije države nikada ne bi moglo doći, nego bi sve bilo u sklopu susjednih država, što znači da je za temelje nastanka prvo trebao postojati jedinstveni narod. Što znači da termini Bošnjaka, Srba i Hrvata u početku odma otpadaju, dok se danas desila pljačka teritorije u vidu nastanka Republike Srpske, te suzbijanje jedinstvenog naroda Bosanaca i Hercegovaca na Bošnjake, Srbe i Hrvate i Ostale, kojim se konačno cjepa i država, bez ikakvog historijskog osnova.
Dakle, ti misliš da je rješenje negirati identitet BH Srbima, Hrvatima i Bošnjacima tupeći im kako nisu to što misle jesu? Nakon mnooogo vremena koliko je proteklo od završetka etnogeneze na ovom prostoru? :-) :-)
Naravno jer je u pitanju održivost jedne države, historije, naroda, jezika, demokratije, ravnopravnosti itd., dok nije kasno jer ćemo završiti kao Palestina, a RS kao Izrael. Jasno je Srbima koliko im Bošnjaci, kao i Hrvati znače jer održavaju RS na životu, kao i obratno, pa ne bi đabe jedan krvopija Karadžić pominjao Bošnjake na onom klipu u Hagu.
hevi metalac

#1222 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by hevi metalac »

odr0n wrote:[Naravno jer je u pitanju održivost jedne države, historije, naroda, jezika, demokratije, ravnopravnosti itd., dok nije kasno jer ćemo završiti kao Palestina, a RS kao Izrael. Jasno je Srbima koliko im Bošnjaci, kao i Hrvati znače jer održavaju RS na životu, kao i obratno, pa ne bi đabe jedan krvopija Karadžić pominjao Bošnjake na onom klipu u Hagu.
zahvaljujuci Cericevcima separatisti skoro da nista ne moraju raditi, samo provjeriti da djeca spavaju s vremena na vrijeme. Ima ko radi za njih. Evo i ova "rasprava", ako se tako i moze nazvati, je dokaz na kom ninovu je svijest mase koja slijedi Fatmira i Mustafu.
Revoltage

#1223 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by Revoltage »

hevi metalac wrote:
odr0n wrote:[Naravno jer je u pitanju održivost jedne države, historije, naroda, jezika, demokratije, ravnopravnosti itd., dok nije kasno jer ćemo završiti kao Palestina, a RS kao Izrael. Jasno je Srbima koliko im Bošnjaci, kao i Hrvati znače jer održavaju RS na životu, kao i obratno, pa ne bi đabe jedan krvopija Karadžić pominjao Bošnjake na onom klipu u Hagu.
zahvaljujuci Cericevcima separatisti skoro da nista ne moraju raditi, samo provjeriti da djeca spavaju s vremena na vrijeme. Ima ko radi za njih. Evo i ova "rasprava", ako se tako i moze nazvati, je dokaz na kom ninovu je svijest mase koja slijedi Fatmira i Mustafu.
I onda se neki pitaju zašto će se masa ljudi izjasniti kao Bosanac i Hercegovac. Pa zar treba više reći? Ko ne vidi razliku taj je ćorav pred očima.
Ali Kemal

#1224 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by Ali Kemal »

Ko bi sad znao koliko ce se ljudi izjasniti kao Bosanci, ali to ce vecinom biti Bosnjaci, tako da je moguce izvjesna konfuzija, mada vjerujem da ce to biti jako mali broj ljudi, kao sto su 1991 svi javno govorili da nece glasati za nacionalne stranke :D
cyprus

#1225 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by cyprus »

odr0n wrote:
cyprus wrote:
Naravno jer je u pitanju održivost jedne države, historije, naroda, jezika, demokratije, ravnopravnosti itd., dok nije kasno jer ćemo završiti kao Palestina, a RS kao Izrael. Jasno je Srbima koliko im Bošnjaci, kao i Hrvati znače jer održavaju RS na životu, kao i obratno, pa ne bi đabe jedan krvopija Karadžić pominjao Bošnjake na onom klipu u Hagu.
Dakle, privolićeš BH Srbe da odustanu od RS-a tako što ćeš im negirati identitet? :mrgreen: A šta ti toliko imaš protiv multietničnosti? :-) Ljudi lete u svemir, a tebi multietničnost problem :mrgreen:
Locked