Izjašnjavanje kao Bosanac-konkretne posljedice?

Poison_Ivy

#51 Re: Kampanja je pocela :)

Post by Poison_Ivy »

Ime jesu odvojili, ali značenje imena nisu, to tek sad pred popis pokušavaju učiniti. Da je bilo odvojeno od vjere nikad ne bih bila Ostali, kao ni mnogi drugi u ovoj zemlji, jer je sigurno da smo Ostali zato što nećemo da budemo Srbi ili Hrvati.
metronom

#52 Re: Kampanja je pocela :)

Post by metronom »

Poison_Ivy wrote:Ime jesu odvojili, ali značenje imena nisu, to tek sad pred popis pokušavaju učiniti. Da je bilo odvojeno od vjere nikad ne bih bila Ostali, kao ni mnogi drugi u ovoj zemlji, jer je sigurno da smo Ostali zato što nećemo da budemo Srbi ili Hrvati.
A Boga ti kako se to odvaja znacenje? Jesu li to Srbi i Hrvati uradili i kako? Prije da ti svoje znanje crpis od dusmana sa istoka i zapada. Poslusaj malo svoje srce, poslusaj nase mudre ljude, poslusaj svoje sunarodnjake, a ne sta ti pod znacenje utrpavaju oni koji su tvojim precima nametnuli narodno/vjersko ime Musliman.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#53 Re: Tacna definicija Bosnjastva

Post by PipiDugaDevetka »

Oh, @dustaban-e I'm zabezeknut što nema definicija Bosanakih Hrvata i Bosanskih Srba, te Bosanskih ateista & bh. agnostika? Neće ih ni biti, je li tako?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#54 Re: Kampanja je pocela :)

veljaca wrote: Volio bih ja da je isto u stvarnom zivotu, a sta ja mislim - to je manje vazno ...
Upravo o ovome žele organizatori popisa da se izjasniš, da bi te mogli ''turiti'' u neki od tor-ova. Da ti bude toplo u smradu.
Poison_Ivy

#55 Re: Kampanja je pocela :)

Post by Poison_Ivy »

Značenje se odvaja tako što se ne obraća Bošnjacima, podrazumijevajući muslimane, da je iko ikada tu podrazumijevao išta drugo prva bih letila.
Da se samo nešto razumijemo, nemam ja ništa protiv ljudi koji se izjašnjavaju kao Bošnjaci, ali je činjenica da uvijek uz to stoji i islamska vjeroispovijest, a tu se ja već ne uklapam i ne bih da se trpam gdje mi nije mjesto.

Ostajem Ostali, nažalost, jer ovu zemlju volim sigurno više od mnogih ovdje, nisam je nikada napustila bez obzira na bezbroj prilika, svi u mojoj porodici su dali mnogo da se naša zemlja odbrani od idiota, a danas se neko čak i usudi da me s njima i uporedi. A zbog čega? Zato što nisam muslimanka? Pa mi se sad kao govori da ja eto mogu biti i Bošnjak ako hoću, a isti me Bošnjak poprijeko gleda kad se predstavim jer ipak nisam od "njegovih".
Ma dajte molim vas, nemojte mi vrijeđati inteligenciju.
PipiDugaDevetka

#56 Re: Kampanja je pocela :)

Tayyip wrote:Bošnjak
Islamska vjeroispovijest
Jezik Bosanski
Mislio si reći ovako:
Bošnjak
Islamska vjera (vjeroispovjest je nešto manje od vjere)
Jezik bosanski (prisvojni pridjevi se pišu malim slovom)
veljaca

#57 Re: Kampanja je pocela :)

Post by veljaca »

PipiDugaDevetka wrote:
veljaca wrote: Volio bih ja da je isto u stvarnom zivotu, a sta ja mislim - to je manje vazno ...
Upravo o ovome žele organizatori popisa da se izjasniš, da bi te mogli ''turiti'' u neki od tor-ova. Da ti bude toplo u smradu.
Potcjenjujes izgleda moje intelektualne sposobnosti ... :(

Ali evo da se malo zadrzimo na ovome tvome:

1. Ko je organizator popisa ?
2. Koji su to torovi ?
3. Kako mi tamo moze biti toplo ?
4. Koji je to smrad ?

Ne shvataj ovo nista licno - nego samo nasu diskusiju kao doprinos ovoj temi ... :thumbup:
Fairplayer2

#58 Izjašnjavanje kao Bosanac-konkretne posljedice?

Post by Fairplayer2 »

Dragi moji,

Već sam jednom bila postavila ovu temu ali je ista "misteriozno" nestala , naravno bez ikakvog objašnjenja, pa je evo postavljam ponovo.

Razlog je to što usprkos toliko tema po ovom pitanju i toliko postova ja još nigdje nisam našla konkretan odgovor na pitanje. "Koje su konkretne posljedice izjašnjavanja kao Bosnac i Hercegovac po BiH i Bošnjake"?

Pretpostavljam da bi time ispalo da ima manje Bošnjaka nego recimo Srba, ali obzirom da su Bošnjaci zagaratovana ustavna kategorija u Ustavu BiH, opet ne vidimo kako bi i taj manji br. Bošnjaka na popisu ugrozio Bošnjake ili BiH?

Drugo, iako bi eventualno zbog izjašnjavanja kao Bosanac na popisu ispalo da ima manje Bošnjaka, to ne znači da ima više neprijatelja Bosni, jer onaj ko se izjasni kao "Bosanac" je po defaultu orijentisan ka svojoj domovini.
Ko god bude čitao taj upitnik, čak iako sve ono što nije Bošnjak, Srbin i Hrvat" stavi pod "Ostali" moči će odmah na listiću u onim kockicama pročitati i prebrojati broj onih koji su se izjasnili kao "Bosanci".

Istina, kao "Ostali" čovjek nema nikakve moći u političkom smislu ( praktično još i ne postoji), ali to i dalj ene znači oslabljivanje Bošnjaka, jer koliki god broj Bošnjaka ispao na tom popisu ( evo hipotetički manji i od hrvata-hipotetički govorim, da se neko ne bi uzbudio previše), kako će to Ugroziti Bošnjake?

Pa koliko je Hrvata, pa opet imaju moć, jer su konstituivni narod u BiH.

Dalje, čak i oni "ostali "koji se ne budu izjasnili kao "Bosanci" nego npr. Romi, Arapi, Iranci, Albanci, Turci, itd. opet nisu neprijatelji BiH i Bošnjaka, kako god okrenemo, mada znam da će se veliki broj ljudi koji stvarno nisu etnički Bošnjaci izjasniti kao Bosanci (i Hercegovci).

Prema tome, evo opet bih zamolila najljubaznije da mi neko objasni na koji način konkretno izjašnjavanje kao Bosanac i Hercegovac ugrožava Bošnjake i/ili BiH.

Hvala

Ferka
dustaban

#59 Re: Tacna definicija Bosnjastva

Post by dustaban »

micki125 wrote:
dustaban wrote:D

I taj problem ne postoji na strani Srba i Hrvata, oni su to davno razjasnili.
kako su se razjasnili, daj njihove "definicije".
Mrsko mi vaditi slike...
sahovnica i 4C, sta je "slikovna definicija" Bosnjaka ?!

Petak je, ponedjeljak se ne radi, nemam me do utorka. Dovljno vremena da se malo prekontamo pa da nastavimo.

Do tada pozdrav svima koji slave ovaj drzavni praznik koji je definisao ovu nam zajednicku drzavu koja nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska, pardon bosnjacka, pardon bosansko/bosnjacka, mislim nesrpskonehrvatska, odnosno ni bosanska ni hercegovačka, već i bosanska i hercegovačka...
:-) :-) :-) :-)
Akadi

#60 Re: Kampanja je pocela :)

Post by Akadi »

Bili smo Bošnjaci, ostaćemo Bošnjaci.

Image
Asamoah Gyan

#61 Re: Kampanja je pocela :)

Post by Asamoah Gyan »

micki125 wrote:
Tayyip wrote:Bošnjak
Islamska vjeroispovijest
Jezik Bosanski
kratko i jasno
:thumbup:
agent_zero

#62 Re: Izjašnjavanje kao Bosanac-konkretne posljedice?

Post by agent_zero »

Da imalo razmišljaš svojim mozgom, takvo pitanje nikad ne bi postavila. :-x

Čuj kakve su posljedice :-)
PipiDugaDevetka

#63 Re: Kampanja je pocela :)

Poison_Ivy wrote:Značenje se odvaja tako što se ne obraća Bošnjacima, podrazumijevajući muslimane, da je iko ikada tu podrazumijevao išta drugo prva bih letila.
Da se samo nešto razumijemo, nemam ja ništa protiv ljudi koji se izjašnjavaju kao Bošnjaci, ali je činjenica da uvijek uz to stoji i islamska vjeroispovijest, a tu se ja već ne uklapam i ne bih da se trpam gdje mi nije mjesto.

Ostajem Ostali, nažalost, jer ovu zemlju volim sigurno više od mnogih ovdje, nisam je nikada napustila bez obzira na bezbroj prilika, svi u mojoj porodici su dali mnogo da se naša zemlja odbrani od idiota, a danas se neko čak i usudi da me s njima i uporedi. A zbog čega? Zato što nisam muslimanka? Pa mi se sad kao govori da ja eto mogu biti i Bošnjak ako hoću, a isti me Bošnjak poprijeko gleda kad se predstavim jer ipak nisam od "njegovih".
Griješiš u tome da se podrazumijeva da je Bošnjak automatski štovatelj islama. Ima Bošnjaka ateističke vjere kao što sam ja. Ne vjeruješ da postoji ateistička vjera? Idi na groblje Bare, pa ćeš vidjeti da postoji Ateistička kapela.
:D
Fairplayer2

#64 Re: Izjašnjavanje kao Bosanac-konkretne posljedice?

Post by Fairplayer2 »

Ajnštajne, evo ja se satrah razmišljajući , ali i dalje ne kontam, ali pošto si ti vidim pametan, a pretpostavljam i dovoljno civilizovan, s nestrpljenjem očekujem tvoj odgovor, za koji sam sigurna da će biti precizan, detaljan, konkretan, i baziran na činjenicama :)

Ferka

agent_zero wrote:Da imalo razmišljaš svojim mozgom, takvo pitanje nikad ne bi postavila. :-x

fatamorgana

#65 Re: Izjašnjavanje kao Bosanac-konkretne posljedice?

Post by fatamorgana »

agent_zero wrote:Da imalo razmišljaš svojim mozgom, takvo pitanje nikad ne bi postavila. :-x

Posljedice su katastrofalne, :lol:
zavrzlama

#66 Re: Kampanja je pocela :)

Post by zavrzlama »

Da pojednostavimo...

Svi oni koji se nece izjasniti kao srbi ili hrvati,trebaju se na popisu izjasniti kao "Bosnjaci/Bosnjakinje"...ZASTO?

zato jer ostali ce uvijek veoma lako glasovima bosnjaka dobiti i status Konstutivnog naroda ,dok od ovih drugih nece nista,nego ce ovi drugi, njihovo rasipanje glasova za bosance,ateiste,jugopslovene,ostale itd,samo ucvrstiti polozaj ,koji sve rade da BIH uopste i ne bude,a ako i dodje do podjele BIH ovi koji nisu se izjasnili kao B,H,S,nece biti dobrodosli kod onih koji BIH ne zele i ne vole..

Od broja bosnjaka na popisu 2013 godine zavisi geo-stratesko opredjeljenje zapada,a samim tim jaca sansa da bosnjaci jednog dana zajedno sa ostalima koji nisu konstutivni,daju istim pravo na konstutivnost ili da zajedno sa bosnjacima u PSBIH traze konstutivnost za "bosanac/bosanska" to nikad nece dobiti niti od srba niti hrvata ...kraj price....sve drugo je voda na mlin onim koji ne zele BIH....ja bi sutra volio se vise izjasnit kao Bosanac nego bosnjak,ali me neprijatelji BIH prisiljavaju,da se izjasnim kao bosnjak,jer rade mojoj drzavi o glavi...u pamet se narode..
Last edited by zavrzlama on 23/11/2012 14:10, edited 1 time in total.
sanjam-te

#67 Re: Kampanja je pocela :)

Post by sanjam-te »

Kad bi na popisu bila opcija " Bosanac i Hercegovac" prva bih se tako izjasnila i ubjeđivala sa svima koji bi me htjeli strpati u neki tor, apsurdno je da u državi BOSNI I HERCEGOVINI ne možeš biti BOSANAC I HERCEGOVAC,ma u pm...da se mene pita,a ne pita, nacionalnost bi trebalo izbaciti skroz sa popisa,nego bi svi morali biti Bosanci i Hercegovci svidjelo im se to ili ne,a po vjeroispovjesti biraj brate šta god hoćeš (musliman,pravoslavac,katolik,ateista,jevrej..ma šta god hoćeš) al po nacionalnosti moraš biti Bosanac i Hercegovac.

Ko hoće da bude Hrvat nek ide u Hrvatsku, Srbin u Srbiju, Turčin u Tursku,a svi Kinezi marš u Japan :D

ALI...na popisu MORAŠ izabrati jesil Bošnjak,Hrvat il Srbin..pa zbog toga ja ću fino u svoj tor pa ću iz njeg na sav glas da lajem šta i kako nam ne valja.

Isto tako kad bi me iko mogao ubijediti da će se 20% pravoslavaca il katolika izjasniti kao Ostali i ja bih Boga mi bila Ostali..ovako,dok se samo Bošnjaci-Muslimani il Bošnjaci-Ateiste izjašnjavaju kao Bosanci i Hercegovci teškoooo
Nacionalniid_BOSANCI

#68 Re: Kampanja je pocela :)

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

Po etnickom narodu se treba izjasniti kao Bosnjaci a po drzavnosti Bosanci jer Bosnjaci iz njihove maticne drzave BiH su svakako po drzavnosti ili imenu njihove maticne drzave Bosanci i Hercegovci odnosno skraceno Bosanci.

Etnicka grupa ili narod: Bosnjaci
Po drzavnosti Bosnjaci iz BiH: Bosanci
Religija: Islam (vecinski broj Bosnjaka) ili neka druga, slobodno izjasnjavanje
Jezik: Bosanski

Ako jedan dio pojedinaca iz naroda Bosnjaka iz BiH i iz drugih drzava Balkana kao i Dijaspore buni jesu li Bosnjaci ili su Bosanci po etnickom nazivu to se moze nakon popisa lako srediti organizovanjem jednog sveBosnjackog okruglog stola gdje ce diskutovati svi Bosnjacki eksperti iz svih domena da li im je bolje da im se ime naroda zove Bosnjaci ili Bosanci na osnovu svih relevantnih istorijskih i drugih argumenata, ja licno mislim da je to sve isto samo je u pitanju varijacija istog imena (kao Bosnjaci, Bosnjani, Bosniaci, Bosanci, Bosanci i Hercegovci i slicno). Sutra i da se svi Bosnjaci dogovore zajednicki da promjene naziv imena naroda iz Bosnjaka u Bosance mislim da se s tim nista nebi promijenilo jer bi isti narod ostao kao isti narod samo sa drugim imenom slicno danasnjem.

Prebacivanje glasaca ili pojedinaca iz istog naroda iz jednog manje vise zajednickog Tora Bosnjaci u drugi vise multikulturni i multinarodni/multinacionalni Tor Ostali nebi rjesilo nista nego bi se samo jedan vecinski narod Bosnjaci razvodnio i smanjio.

Inace pri promjeni Ustava moglo bi se razgovarati i traziti od Medjunarodne zajednice da i Grupa manjinskih etnickih grupa ili naroda koji se danas vode pod grupom Ostali budu jedan od konstitutivnih naroda isto kao Bosnjaci, Srbi i Hrvati. Time bi ovaj danasnji problem manjiskih naroda koji poticu iz drugih naroda ili mjesanih naroda (mjesani brakovi) koji se vode kao Ostali bio rjesen ispravno i na pravi nacin i oni bi mogli kao proBosanski patrioti da budu jedan od temelja opstanka zajednicke drzave BiH.
Last edited by Nacionalniid_BOSANCI on 23/11/2012 14:34, edited 2 times in total.
metronom

#69 Re: Kampanja je pocela :)

Post by metronom »

Poison_Ivy wrote:Značenje se odvaja tako što se ne obraća Bošnjacima, podrazumijevajući muslimane, da je iko ikada tu podrazumijevao išta drugo prva bih letila.
Stani malo. Ko kad se obraca Bosnjacima? Srbi? Hrvati? Neko deseti? Ko god da to radi, nema pravo na to. Niko nema pravo da definise nama Bosnjacima ko smo i sta smo. Sram nak nas i stid bude, ako se budemo odricali svog identiteta samo zato sto neko pod nasim imenom podrazumijeva nesto. Bosnjaci su narod, ne vjerska grupa i tacka. Veza Bosnjaka sa Islamom je ista ona veza koja veze Srbe sa pravoslavljem ili Hrvate sa katolicizmom, nista vise, nista manje. Narodi su formirani iz grupa cije se kulturno historijsko nasljedje uglavnom vezalo za vjere. Danas kada imamo narode, ta je veza uglavnom izgubljena, jer mnogi nisu vjernici, ali to ne znaci da su se odrekli svoje kulture, tradicije i historije!

Poison_Ivy wrote:Da se samo nešto razumijemo, nemam ja ništa protiv ljudi koji se izjašnjavaju kao Bošnjaci, ali je činjenica da uvijek uz to stoji i islamska vjeroispovijest, a tu se ja već ne uklapam i ne bih da se trpam gdje mi nije mjesto.
Cinjenica? Mozda za one koji su indoktrinirani od strane Beograda i Zagreba. Uz Bosnjake stoji islamska vjeroispovjest isto onoliko koliko katolicka,odnosno pravoslavna stoji uz Hrvate i Srbe! Ni vise, ni manje. Samo sto na zalost, mnogi nasjedaju na perfidnu propagandu koja se podvaljuje od strane onih koji bi da razbiju Bosnjake.
Poison_Ivy wrote:Ostajem Ostali, nažalost, jer ovu zemlju volim sigurno više od mnogih ovdje, nisam je nikada napustila bez obzira na bezbroj prilika, svi u mojoj porodici su dali mnogo da se naša zemlja odbrani od idiota, a danas se neko čak i usudi da me s njima i uporedi. A zbog čega? Zato što nisam muslimanka? Pa mi se sad kao govori da ja eto mogu biti i Bošnjak ako hoću, a isti me Bošnjak poprijeko gleda kad se predstavim jer ipak nisam od "njegovih".
Ma budi ti sta god hoces, ali budi postena i ti i ostali koji se zgrazavate na ove kampanje, pa dopustite nama Bosnjacima koji razmisljamo svojom glavom i ne stidimo se svog imena zato sto neko drugi pod njim podrazumijeva nesto, da radimo na tome da konacno dovrsimo narodnu identifikaciju i prekinemo procese razbijanja Bosnjaka! Ne radimo tebi nista na zao i niko te nece vuci za rukav, budi sta god zelis.
foluška

#70 Re: Kampanja je pocela :)

Post by foluška »

Bošnjak
Islamska vjeroispovijest
jezik bosanski

Profesor dr. Lavić objasnio

PipiDugaDevetka

#71 Re: Izjašnjavanje kao Bosanac-konkretne posljedice?

Pošto su organizatori popisa turili grešku u popisu NACIJA=NAROD. Jednom rječju KATASTROFA.
Tri nacije imaju pravo da se otcjepe, svaka za sebe i da naprave sebi novu državu/države. Organizatori su stavili i za slučaj BOJKOTA POPISA, drakonske kazne za neodazivanje popisivanju.

Mislim, dovoljno od mene.
Akadi

#72 Re: Tacna definicija Bosnjastva

Post by Akadi »

dustaban wrote: Mrsko mi vaditi slike...
Nije te on pitao za slike i sličice nego za definicije srpskog i hrvatskog naroda... kako bi njih definisao?

Pošto nemaš odgovor odma' magla... :roll:
Last edited by Akadi on 23/11/2012 14:18, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka

#73 Re: Tacna definicija Bosnjastva

Akadi wrote:
dustaban wrote: Mrsko mi vaditi slike...
Nije te on pitao za slike i sličice nego za definicije srpskog i hrvtaskog naroda... kako bi njih definisao?

Pošto nemaš odgovor odma' magla... :roll:
Znao sam, rahmetli mi gospođe mame!
Poison_Ivy

#74 Re: Kampanja je pocela :)

Post by Poison_Ivy »

@metronom
Znači ti meni tvrdiš da niko od Bošnjaka neće ovako :shock: gledati u Svjetlanu ili Gordana koji se izjasne kao Bošnjaci. To će biti sasvim prirodno svima i bilo je uvijek, ili je to samo ovako pred popis?
sanjam-te

#75 Re: Kampanja je pocela :)

Post by sanjam-te »

Poison_Ivy wrote:@metronom
Znači ti meni tvrdiš da niko od Bošnjaka neće ovako :shock: gledati u Svjetlanu ili Gordana koji se izjasne kao Bošnjaci. To će biti sasvim prirodno svima i bilo je uvijek, ili je to samo ovako pred popis?
Moja kona se zove Snježana i bošnjakinja je, doduše babo joj se zove Fehim,a mama Fatima :D :D :D
Locked