Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post Reply

Najbolje rezultate na izborima 2016. ostvarit će:

Poll ended at 21/04/2016 21:36

SDA-
39
46%
HDZ-
6
7%
SDS-
0
No votes
DF-
9
11%
SNSD-
5
6%
SDP-
12
14%
BPS-
1
1%
SBB-
2
2%
SBiH-
2
2%
NS-
9
11%

Total votes: 85

Goldenhand

#26 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by Goldenhand »

Hoće li SDA uzeti Centar konačno? :mrgreen: To im je trn u oku uvijek bio.
Ludzak

#27 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by Ludzak »

Boli me briga za izbore. Bosna je jedina država gdje se tri mjeseca unaprijed zna ko će pobjediti na izborima.

Glup narod glasa za iste.
A oni koji žele promjene ti su manjina u Bosni. Tako da, bježite omladino iz Bosne gdje vas noge nose. Bolje i u Albaniju (Albanija je za Bosnu Amerika postala), nego ostati u ovoj vukojebini.
putokaz1

#28 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by putokaz1 »

Goldenhand wrote:Hoće li SDA uzeti Centar konačno? :mrgreen: To im je trn u oku uvijek bio.
Ako je načelnik centra SDP bit će velika borba
Sda će imat relativnu većinu
ILVIIR

#29 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by ILVIIR »

vidim da postoji i ovdje tema za izbore 2016. godine.

predlazem da se ova tema spoji sa ovom http://forum.klix.ba/lokalni-izbori-201 ... 41785.html u jednu temu i nazove "Lokalni izbori 2016. u BiH".

nema potrebe da se dijeli na entitete, kad su izbori na nivou opstina u cijeloj bosni i hercegovini!
mirsek

#30 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by mirsek »

putokaz1 wrote:
Goldenhand wrote:Hoće li SDA uzeti Centar konačno? :mrgreen: To im je trn u oku uvijek bio.
Ako je načelnik centra SDP bit će velika borba
Sda će imat relativnu većinu
Nacelnik Centra je bivsi SDPovac, sada je clan DF-a.
Na opstim izborima je uzasno slab rezultat ostvario tj. na listi za kantonalnu skupstinu je imao samo oko 2-3000 glasova u citavom kantonu kao nosilac liste,vise je imao na proslim lokalnim izborima nego na opstim i jednostavno se vidi opadajuci trend podrske za njega/SDP.
Mislim da ce sve zavisiti od popularnosti kandidata, ako svi budu tu negdje SDA sasvim izvjesno uzima Centar.
putokaz1

#31 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by putokaz1 »

ako ostane on kandidat df a osvaja fotelju jer će podržat i df i sdp glasači,zajedno su jači od sda i ns i mozda sbb takodje
ali sda pobjedjuje pojidinačno
Sociolog

#32 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by Sociolog »

zato mi omladina, masovno napustamo i odlazimo vani...i idemo..žalosno je što nam ovi stari ljudi radee, nene i dede, koje se slabo znaju i potpisati... i oni masovono izlaze na izbore, uvijek kukaju, kukaju ,a vazda glasaju za iste i nacionaliste...znam, po svojoj mjesnoj zajednici ..kad sam radio za Izbore 2012..i moj ''broj'' , biracko mjesto, koje je imao 3 malene ulice, tako da sam znao svakog biraca ponaosob...žalosno, žalosno...ovi penzioneri nam ubiše mladost :( , od izlaznosti ukupne 55%-- jedno 70% su ljudi stariji od 60-tak godina
putokaz1

#33 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by putokaz1 »

Sociolog wrote:zato mi omladina, masovno napustamo i odlazimo vani...i idemo..žalosno je što nam ovi stari ljudi radee, nene i dede, koje se slabo znaju i potpisati... i oni masovono izlaze na izbore, uvijek kukaju, kukaju ,a vazda glasaju za iste i nacionaliste...znam, po svojoj mjesnoj zajednici ..kad sam radio za Izbore 2012..i moj ''broj'' , biracko mjesto, koje je imao 3 malene ulice, tako da sam znao svakog biraca ponaosob...žalosno, žalosno...ovi penzioneri nam ubiše mladost :( , od izlaznosti ukupne 55%-- jedno 70% su ljudi stariji od 60-tak godina
kod je slično ali mladi rade i uvode te stare,jedan mladic uvede po 5 putam5 nena za 30KM,ja uveo troje jedno umrlo,drugo na smrti,nisam glasao za SDA,ali za koalicijskog partnera da,prije izbora su rekli ne sa sda,svi
Sociolog

#34 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by Sociolog »

putokaz1 wrote:
Sociolog wrote:zato mi omladina, masovno napustamo i odlazimo vani...i idemo..žalosno je što nam ovi stari ljudi radee, nene i dede, koje se slabo znaju i potpisati... i oni masovono izlaze na izbore, uvijek kukaju, kukaju ,a vazda glasaju za iste i nacionaliste...znam, po svojoj mjesnoj zajednici ..kad sam radio za Izbore 2012..i moj ''broj'' , biracko mjesto, koje je imao 3 malene ulice, tako da sam znao svakog biraca ponaosob...žalosno, žalosno...ovi penzioneri nam ubiše mladost :( , od izlaznosti ukupne 55%-- jedno 70% su ljudi stariji od 60-tak godina
kod je slično ali mladi rade i uvode te stare,jedan mladic uvede po 5 putam5 nena za 30KM,ja uveo troje jedno umrlo,drugo na smrti,nisam glasao za SDA,ali za koalicijskog partnera da,prije izbora su rekli ne sa sda,svi
pozz, ne razumijem ovo bas najjasnije, mozes malo detaljnije objasniti??? Hvala :)
desni

#35 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by desni »

putokaz1 wrote:TK
hmm
prošle izbore 2012
sda 6,banovići,čelić,teočak,sapna,doboj istok
sdp 6 tuzla gracanica srebrenik gradacac kalesija zivinice
sdu kladanj
mozda malo grijesim,bio je neki nezavistan blizak sda
u medjuvremenu sdp izgubio srebrenik,kalesiju i zivinice od sda
2014 sda pobjedila osim tuzle i lukavca gdje je sbb
sada
Tuzla očekujem sdp
Sve ostalo sda
Banovići sda bez dileme,Kladanj -hmmm-nepoznanica jer zavisi u koj je stranci aktuelni načelnik-ipak blagi favorit sda,Živinice vjerujem da če aktuelni -novi ostat sda,Teočak bez dileme Sda,Sapna i Klaesija 51% Sda te Gračanica takođe jer je aktulnog načelnika Sdp opala popularnost,Lukavac -nepoznanica jer se aktuelni načelnik,sda,povlači,ipak 51% SDA,Gradačac,ČELIĆ,Doboj istok Sda uz veći otpor Sdpa...
Većine:slično s tim da će bit mnogo stranaka npr:pragove prolaze sda,sdp,sbb,df,sbih,bps -u pravilo- a ponegdje sund,nsrzb(zivinice),hdz i boss(tuzla),negjde a sda,ns(gračanica),i lds(doboj istok),negdje čak i povratničke srpske stranke npr snsd(lukavac 2008).
Apsolutna večina smao Sda-banovići ostalo nezna se
Što se tiče TK SDA je 100 posto sigurna za Banoviće,Teočak i Sapnu.Tu će imati i načelnika i većinu u općinskim vijećima.
    U Gradačcu tijesno kao i obično borba rovovska između SDA i SDP.Gračanica tu bi mogla SDP pobijediti.Lukavac vjerovatno SDA.Srebrenik zavisno od kandidata podjednake šanse SDA i SDP.
      Živinice ako bi se vratio Muratović mogao bi i uzeti SDP.U Živinicama mislim da je Lijanovićeva stranka NRSZB prošlost.Priča se da je doktor Kamenjaković prešao u SDP.Kalesija mogla bi uzeti SDP načelničko mjesto prošli put je SDA imala samo 300 glasova više.7400 prema 7100.
        Tuzlu bi mogla po prvi put uzet SDA doduše sa zajedničkim kandidatom sa SBB-om.Pominje se Hadžiefendić koji sa ponosom ističe da je unuk Muhamedage Hadžiefendića vođe muslimanske milicije kojeg su prilikom prvog ulaska u Tuzlu strijeljali partizani.Sve zavisi od toga gdje će glasovi SBB-a sa prošlih izbora.Kao i koliko će SDP uspjeti mobilisati svoje glasače pričom mi fina gradska raja protiv izbjeglica,seljaka i Banovića.
          Doboj-Istok SDP a Čelić SDA.Mjesta u općinskim vijećima se kupuju za 20 maraka ili karton pilića za jedan glas.To je javna tajna i to je realnost bosanska.
          putokaz1

#36 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by putokaz1 »

za sociologa
          najviše radi SDA ali i druge stranke većina njih
          unaprijed,odredi da li ucjenom da li ponudom od 30 KM ili 50 KM da omladina uvodi i glasa umjesto starih nena,djedova
          unapriejd se zna ko dovozi ko uvodi,omladina dolazi prije 7 zauzima pozicije,u krugu biračkog mjesta bez ikakave iskaznice ili metar izvan kruga ako se ko pobuni,i uvode jedna učionica jedna stara osoba se uvodi,druga učionica druga stara osoba,i tako ako ima 6 učionica jedno mjesto-jedna MZ,jedan omladinac glasa 7 put,1 za sebe i 6 puta uvede,sve uz saglasnost biračkih odbora lokalnih,općinskih itd,zavisi od mjesta do mjesta neki dozvoljavaju da se uvede samo 1 starija osoba,neki 1 po učionici,ako se glasa u školi.
          S moralne tačke gledišta je nemoralno,ali vjerovatno i nezakonito ali takva praksa je godinama,korisna za stranke s infrastrukturom,novce ili pozicijama preko kojih se ucjenjuje,jer takvi glasovi su najpouzdaniji pogotov ako bi svaki omladinac ima različite preferencijalne brojeve za koje okruzuje,sprečava se izdaja,nek imaš 50 takvih mladih,svaki glasa po 5 to je 250 glasova na ime starijih i iznemoglih,koji ne vide itd.
          Na izborima je najveća borba za lične osoba preko 60 godina a ponekad se tuku i za naočale po principu,ne vidiš dobro da glasaš sam.
          Sve je to klasika na selima,za gradove neznam kažu kulturnija raja više posmatrača nevaladinih organizacija više stranih posmatrača.
          Ta borba,za penzionere, se odvije o 7 do negdje 14 ,nakon toga starijih nema,tada dolaze koji glasaju sami.
          nakon 19 naravno izbroji se pa križa i dopisuje onim kandidatima za koje su stranke unaprijed odlučile da prodje-totalno nezakonito ali praksa vec 10 godina uz saglasnost izborne komisije iz centra općine.Ako se pobuniš,zna se šta te čeka,prijetnje,uvrede,čak se fizički žele obračunat s tobom,tako mora se prihvatit ta šema,lopovluka,krađe,dopisivanja,varanja...
          putokaz1

#37 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by putokaz1 »

Desni po tebi SDP je još jek da se u bar 4-5 općina bori na načelničke fotelje,više ih volim nego sda,ali nisam im član
          Kako kruže glasine Daso Načelnik Gračanice slabo stoji među svojim SDP om ali i u nekim selima.Zovu ga godinama Daso Staljine.
          Načelnik Lukavca 12 godina ne želi se više kandidovati.Bio je popularan radi preizbornih radova.Da li njegovim odlaskom neko ima šansu da skloni SDA koja ipak ima kontrolu svega u općini preko Arapčića,istina SDP je uvjek jak u Gradu ali sela su odlučujuća.
          Živinice baš je bio iznaneđenje Kamenjaković 2014,s obzirom da ima popularnost ,imao je bar,pojačao bi SDP ako je prelazak tačan.Za novog načelnika kažu da uvodi pozitivne promjene.
          Srebrenik je iz ruke u ruku mislim da su sa SDP i SDA mijenjali kao na traci.
          SBB po meni njihovi glasovi će prije otić Anti SDA nego SDA u.Bar ljude glasače SBB koje sam poznavao su tu ušli radi anti Bakir politike.
          DF takođe bivši glasači bi se mogli vratit SDP bar što se načelnika tiče.
          Tuzla nevjerujem da SDA na bilo koji način može da pobjedi,zbog tamošnje crvene ideje koja nije nestala 2014 samo se podijelila na SDP ,DF ...
          Kladanj koja je stranka sadašnji načelnik mislim da je bio SDU?Gdje oni spadaju ali ponegdej pređu prag
          Da li može negdje osim Gračanice NAŠA STRANKA preći prag (TK)?
          Boljitak da li je stvarno pri gašenju?,Boss osim Tuzle imal ga gdje?Šta je sa LDS?HDZ Tuzla i Gradačac-prag,Srpske stranke negdje?
          desni

#38 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by desni »

@putokaz 1 SDP ima svoje glasačko tijelo na TK koje se naspram ostatka države pokazalo koliko-toliko stabilnim.Tako da ako odrade neke stvari pametno mogu i uzeti nekoliko načelničkih mjesta na TK.
            Greške koje su pravili za vrijeme tzv.platforme su im se osvetile pobjedom SBB-a na opštim izborima u Tuzli pa i prilično dobrim rezultatom DF-a.
              Znači ključni su upravo glasači SBB-a i DF-a.Ko će njih privući i kojom pričom.
                Sad taj dio glasačkog tijela im se može vratiti iz razloga što je u DF-u došlo do velikih unutrašnjih sukoba a i SBB je poljuljan hapšenjem Radončića i vjerovatno su izgubili dio podrške zbog koalicije sa SDA.SBB-ovci trenutno preuzimaju kojekakve direktorske pozicije kao npr. po školama u Tuzli.Da li će im to koristiti ili se osvetiti vidjećemo.
                  Kao što si i napisao za Lukavac,dominacija po selima za SDA završava posao.
                    Ovo za doktora sam čuo od nekih njegovih komšija iz Lukavice i Bašigovaca.Ako su lagali mene i ja lažem vas.Kao upravo je na nagovor Muratovića i prešao.SDP u Živinicama jedino ako bi se Muratović vratio ima šanse za načelnika.
                      Predsjednik kantonalnog odbora Boljitka je trenutno pritvoren ili zatvoren.Sve zavisi koliko će Lijan odriješiti kesu bez toga se Boljitak gotovo sigurno gasi.Boss je van Tuzle beznačajan,a za Našu Stranku ne znam ko su ti ljudi neprimjetni su na TK.
                        Kladanj ne poznajem.
                        putokaz1

#39 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by putokaz1 »

Niko nije spomenuo sasvim solidnu stranku za BIH 2014 bar na TK nisu bili toliko loši
                        te nezavisne načelnike,koji promjene stranku ali ipak pobjede
                        izvan TK
                        Kakvo je stanje
                        po meni Goražde je zanimljivo gdje je otišao bivši SBB načelnik?
                        USK tamo nekoliko stranaka ima svoje dobre pozicije uz pomenute tu su ASDA Cazin,te ostatci Abdićevih stranaka Laburisti,DNZ itd?
                        Gdje HDZ gubi?Po meni samo Usora i Domaljevac
                        Zenica Travnik nisu neki ljubitelji SDP tako da tu ne vidim ko je taj broj 3(SDA HDZ)
                        Sarajevo gdje SBB i DF imali ekstra popularnost,sada nemaju...Gradonačelnik je Srbin ako se ne varam to bi bio neko iz manje stranke koja bi ušla u koaliciju s SDA,manje stranke poput SDU(ako postoje i sad)
                        Gdje je onaj Radeljaš,možda postaje ministar u Zenici ili Travniku...?
                        Sociolog

#40 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by Sociolog »

ne bih, prodao svoj glas makar za 1000km...

na nedvnih par interesonih sastanaka clanova Izbornog Zakonodavstva, Genjac i ostali... NISU PRIHVATILI PRIJEDLOG, da se izbori cenzus za opstinska vijeca bude 5%, što je u skladu s svim europskim clanicama Unije, nego jos ostaje 3%... tako da u manjim sredinama i opstinama ovo moze biti presudno!!!

p.s. trebalo bi uvesti elektronsko glasanje, i raditi na tome
                        putokaz1

#41 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by putokaz1 »

Sociolog wrote:ne bih, prodao svoj glas makar za 1000km...

na nedvnih par interesonih sastanaka clanova Izbornog Zakonodavstva, Genjac i ostali... NISU PRIHVATILI PRIJEDLOG, da se izbori cenzus za opstinska vijeca bude 5%, što je u skladu s svim europskim clanicama Unije, nego jos ostaje 3%... tako da u manjim sredinama i opstinama ovo moze biti presudno!!!

Ako se uvede elektronsko glasanja SDA neće preć prag,90%glasača te stranke nepismeni
                        Sociolog

#42 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by Sociolog »

putokaz1 wrote:
                        Sociolog wrote:ne bih, prodao svoj glas makar za 1000km...

Ako se uvede elektronsko glasanja SDA neće preć prag,90%glasača te stranke nepismeni
                        hehehe.. ljudi donosili iz Norveske, Irske, i Estonije, tipovde/modele masina.. na oko 5000 birackih mjesta i slicno.. za oko 40-45 miliona km... i opet bi im se u buducnosti isplatilo.. jer ne bi isplacivali dodatne radnike( što broje u Zetri, Skenderiji).. i malo smijesno, GARANCIJA 99, 99 % na pouzdanost :izet: :izet: :izet: :)
                        putokaz1

#43 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by putokaz1 »

ma brojanje u zetri dzaba kad je sve vec prikrizeno dopisano nakon zatvaranja u 19 00
                        Fox_Fox

#44 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by Fox_Fox »

pametolog wrote:Ako se Efendic prijavi za nacelnika Novog Grada, bez razmisljanja cu da glasam za njega.
                        Zašto si napisao "Ako".

Moje mišljenje je da u državi nema boljeg načelnika od njega.
                        calculator

#45 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by calculator »

Fox_Fox wrote:
                        pametolog wrote:Ako se Efendic prijavi za nacelnika Novog Grada, bez razmisljanja cu da glasam za njega.
                        Zašto si napisao "Ako".

Moje mišljenje je da u državi nema boljeg načelnika od njega.
                        Po čemu je najbolji načelnik, koju korist imaju građani Efendićevom pozicijom načelnika? Je li uprava Općine i, npr. servisna služba Općine NG poboljšana od kako je Efendić načelnik, da li je osoblje ljubazno i ažurno, postoje li gužve na šalterima i redovi, itd.
                        MOSALJOZE

#46 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by MOSALJOZE »

"Veci" projekti za koje znam
                        Sportski centar "Safet Zajko",biciklistička staza,bosanska tržnica,gradi se skola u Dobroševićima,na Aneksu je mislim završena,fasade na zgradama,nadvožnjak u Briješću,na Žuči planira izgraditi jedan prelijep kompleks,ne znam kada to počinje,u protekle 3 godine u općini NG 3500 novih radnih mjesta....
                        Ne koristim administrativne usluge te općine,ali sumnjam da nisu na nivou,s obzirom kako čovjek radi.
                        Opetja033

#47 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by Opetja033 »

Postoji vrlo vjerovatna mogucnost da ce stranke sa sjedistem u Sarajevu ozbiljno "napasti" Stolac. Izvjesno je da ce SDA-SDP-SBB imati zajednickog kandidata za nacelnika.
                        Ukoliko bi se odgodili izbori u Mostaru postoji dobra mogucnost da se Stolac konancno oslobodi HDZ okupacije jer bi se veliki broj Stocana u Mostaru preregistrovao za ove izbore.
                        Ako se zaista ovo sve i dogodi, bice najinteresantnije pratiti Stolac.
                        VjecitiStudent

#48 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by VjecitiStudent »

Opetja033 wrote:Postoji vrlo vjerovatna mogucnost da ce stranke sa sjedistem u Sarajevu ozbiljno "napasti" Stolac. Izvjesno je da ce SDA-SDP-SBB imati zajednickog kandidata za nacelnika.
                        Ukoliko bi se odgodili izbori u Mostaru postoji dobra mogucnost da se Stolac konancno oslobodi HDZ okupacije jer bi se veliki broj Stocana u Mostaru preregistrovao za ove izbore.
                        Ne komentarišeš to što ti je načelnik prešao u "crvene" :D
                        Jest da su lažni, no svejedno.
                        Opetja033

#49 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by Opetja033 »

VjecitiStudent wrote:
                        Opetja033 wrote:Postoji vrlo vjerovatna mogucnost da ce stranke sa sjedistem u Sarajevu ozbiljno "napasti" Stolac. Izvjesno je da ce SDA-SDP-SBB imati zajednickog kandidata za nacelnika.
                        Ne komentarišeš to što ti je načelnik prešao u "crvene" :D
                        Jest da su lažni, no svejedno.
                        Nije. Sto ne znaci da nece. :mrgreen:
                        Crvene_brigade

#50 Re: Izbori za gradove, općine/opštine 2016. godine u BIH

Post by Crvene_brigade »

Vrlo zanimljivo istraživanje o rejtingu stranaka uoči lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini:

http://m.novi.ba/clanak/63400/svodenje- ... kl-ljevice
                        Post Reply