Istina ili zabluda

Nekako s proljeća

#26 Re: Istina ili zabluda

Post by Nekako s proljeća »

realllista wrote:vojnici koji su tada bili u kasarnama jna su izvršavali naređenja oficira jna.pucali po gradu,ubijali.....
ako su imali nešto protiv toga,uvijek su mogli pobjeći i bezbjedno otići kući.
I sam znaš da ovo nije tako jednostavno bilo za izvoditi.U svakom trenutku pobeći dok razjulareni aktivisti raznih paravojnih formacija sa BOšnjačke strane divlja po ulicama? Hm daleko je to od bezbednog odlaska.Izvršavali naređenja? Šta im je drugo preostalo odbiti i biti rpocesuiran na vojni sud ili čak na licu mesta biti streljan u opštem ludilu? Da glume belu ovcu medju crnima ? Lako je pričati teško je individualno nešto uspjeti.Sada roditleji tih vojnika pre svega krivca treba da vid u Karadziću,Mladiću Miloševiću i Kukanjcu koji je bio desna ruka SDS aktivista.[/quote]

:)
Kralju, 27 Aprila je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo Odluku, u kojoj je precizirano koji je status tadašnje ''JNA''. Valjda ti je jasno da je u to vrijeme BiH već bila međunarodno priznata država.Dakle , vojnici u sastavu tzv ''JNA'' 8-) su bili strani vojnici na teritoriji druge države.I tako 12 kasarni, samo na području grada Sarajeva...

Kada govorimo o jednoj od njih,u kojoj je bila i komanda sve te vojske (produžena ruka Beograda) trebaš da znaš da je ona bila nosilac aktivnosti navedene u operaciji kodnog naziva ''Kameleon''.Dakle, vojna operacija ...

Takoder treba da znas da su oficiri te vojske bili mobilizirani,školovani i aktivirani u vrijeme kada je ta vojska bila garant mira i sigurnosti svih građana ex SFRJ , a samim timtog i takvog društvenog uređenja. Jednostavno rečeno, aktivni oficiri su bili nestranačka lica i mahom komunisti.Prije svega ljudi...

Griješiš ako smatraš da je aktivni sastav te vojske bio četnički.Za elementi rezervnog sastava te vojske se možemo složiti u toj konstataciji. Upravo su ti elementi ''rezervnog sastava'' bili jedan od uzroka da ta ''JNA'' počne da razvoj događaja ( raspad državne zajednice) gleda pristrasno. Politika uvijek komanduje vojskom, ne zaboravi...

Da budem iskren, javih se za komentar zarad riječi iz tvog komentara , citiram'' I sam znaš da ovo nije tako jednostavno bilo za izvoditi.U svakom trenutku pobeći dok razjulareni aktivisti raznih paravojnih formacija sa BOšnjačke strane divlja po ulicama? ''

Još jednom ako ponoviš ovakvu konstataciju, po cijenu virtualnog suicida ću ti se još jednom obratiti.Ukoliko, ipak koriguješ svoje riječi i i iznesene kvalifikacije, i dalje sam otvoren za dijalog.
felipe kajetano

#27 Re: Istina ili zabluda

Post by felipe kajetano »

Ja ne kontam o cemu se ovdje razglaba :?
JNA je eskiviranjem mobilizacije velikog dijela nesrba u jesen '91 postala fakticki srpska vojska(ne ulazim u motive za odbijanje tj. da li je ili nije bila ispravna ta odluka)formalno se zvala JA koju su 80% cinili Srbi.
Za desavanja u Dobrovoljackoj a pogotovo za dogadjaje 15.maja u TZ krivim iskljucivo tadasnji vojno-politicki vrh srpskog rukovodstva koji je sebi dozvolio tako nesto.TO BiH je imala svako pravo da se zastiti i da dodje do oruzja jer je rat vec uveliko bio u toku, sve je bilo jasno k'o dan.....sve ostalo je supljaca.

Druga stvar je da li je u tim desavanjima bilo elemenata ratnog zlocina.
Last edited by felipe kajetano on 17/05/2010 11:30, edited 1 time in total.
vidividi

#28 Re: Istina ili zabluda

Post by vidividi »

1gorstak wrote: Ti i ja ne znamo ko je prvi otvorio vatru u Dobrovoljackoj, moguce je da je prvi metak ispalio neko iz kolone (slaveci evakuaciju ili iz arogancije), moguce je da je prvi metak ispalio neko od branitelja Sarajeva, samovoljno i bez naredbe, nakon cega se otvara pakao. Moguce je svasta nesto, a ni ti ni ja ne znamo sta se tacno desilo. Ako nadlezna tuzilastva (u Haagu ili Sarajevu) nesto iskopaju, odlicno, istina nam je svima u interesu. Do tada ne treba donositi ishitrene zakljucke. Sarajevo nema sta da krije, sve je, ali bas sve ljude za kojim je Haag pokazao interes, fino spakovalo, na paket stavilo mašnu i proslijedilo Haagu, nije bilo skrivanja i opstrukcija. Isto vazi i za ovaj slucaj, a ti ako imas relevantne informacije o tom ko je prvi poceo pucati, obrati se ili sudu u Haagu ili Tuzilastvu BiH. To apsolutno podrzavam.
Dobro gorstak ali zašto se onda ono što je uredno dostavljeno nadležnom tužilaštvu
kiseli 7 godina u ladici?
Specijalno tužilaštvo Srbije za ratne zločine je predmet “Dobrovoljačka“ prosledilo Tužilaštvu BiH, koje je 2003. pokrenulo istragu, ali nije nikada podiglo nijednu optužnicu.

Krajem 2008, Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu proširilo je istragu, a 29. decembra prošle godine raspisalo međunarodne poternice za 19 osoba iz BiH.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) je 27. aprila 2005. godine, kao dopunu ranije krivične prijave od 29. maja 1996. godine, Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo dostavio prijavu protiv 15 lica za koje postoje osnovane sumnje da su 2. i 3. maja 1992. godine, u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu počinili krivična dela protiv čovječnosti i vrednosti zaštićenih međunarodnim pravom Krivičnog zakona BiH.
30. april 2009 - Tužilaštvo BiH još vodi istragu o zločinu u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, gde je pre sedamnaest godina u napadu tadašnjih Armije BiH na kolonu JNA ubijeno 42, ranjeno 70 i zarobljeno oko 200 pripadnika JNA.
"Tužilaštvo radi na ovom slučaju i više informacija ne mogu dati", rekao je agenciji Srna portparol Tužilaštva Boris Grubešić.

Večiti odgovor - "u toku"

Grubešić je i 2008, povodom šesnaeste godišnjice zločina u Dobrovoljačkoj, Srni rekao da je "rad na ovom predmetu u toku".

Komentarišući činjenicu da Tužilaštvo BiH nije pokrenulo pitanje odgovornosti bivših članova Predsedništva BiH Ejupa Ganića i Stjepana Kljuića za ovaj zloči, portparol Tužilaštva Srbije Bruno Vekarić ranije je izjavio da u ovom slučaju "postoji mešanje politike u pravosudnu stvar".
Međutim onog momenta kad srpsko tužilaštvo prelomi i kad Ganića skinu sa aerodroma, odjednom se predmet iskopa i predstavnici tužilaštva najavljuju da je zaključivanje istrage pitanje "mjesec-dva dana"?

Poštujem tvoje pisanje na ovom forumu (iako se ne slažem sa većinom onoga što pišeš, ipak koncizno i civilizovano iznosiš stavove), pa me zanima kako komentarišeš ove "okolnosti" i novonastalu ažurnost nakon, skoro decenijskog, očiglednog zataškavanja?

Da podvučem, BiH tužilašvo je zaprimilo predmet ali ništa više nije uradilo, ni sprovelo istragu, ni podiglo optužnicu, ni, u krajnjem slučaju, utvrdilo da ne postoji kriv. odgovornost i zaključilo predmet.
1gorstak

#29 Re: Istina ili zabluda

Post by 1gorstak »

vidividi wrote:
1gorstak wrote: Ti i ja ne znamo ko je prvi otvorio vatru u Dobrovoljackoj, moguce je da je prvi metak ispalio neko iz kolone (slaveci evakuaciju ili iz arogancije), moguce je da je prvi metak ispalio neko od branitelja Sarajeva, samovoljno i bez naredbe, nakon cega se otvara pakao. Moguce je svasta nesto, a ni ti ni ja ne znamo sta se tacno desilo. Ako nadlezna tuzilastva (u Haagu ili Sarajevu) nesto iskopaju, odlicno, istina nam je svima u interesu. Do tada ne treba donositi ishitrene zakljucke. Sarajevo nema sta da krije, sve je, ali bas sve ljude za kojim je Haag pokazao interes, fino spakovalo, na paket stavilo mašnu i proslijedilo Haagu, nije bilo skrivanja i opstrukcija. Isto vazi i za ovaj slucaj, a ti ako imas relevantne informacije o tom ko je prvi poceo pucati, obrati se ili sudu u Haagu ili Tuzilastvu BiH. To apsolutno podrzavam.
Dobro gorstak ali zašto se onda ono što je uredno dostavljeno nadležnom tužilaštvu kiseli 7 godina u ladici?
Zato sto se jos uvijek prikuplja relevantne informacije. To sto je Beograd slao Sarajevu ima i Haag, pa Haag ipak nije nasao za shodno da dize optuznice. Posto ni Sarajevo (kao ni Haag) ne moze od nicega napraviti nesto samo da bi se dodvorilo Beogradu, Beograd odlucuje da uzme stvar u svoje ruke i kidnapuje nam i maltretira ljude po aerodromima. A to je problem.

Da je Haag nasao elemente ratnog zlocina (a ja sam ti vec objasnio da ni ti ni ja a ni operativci iz Haaga ne znaju sta se tacno desilo u Dobrovoljackoj), Haag bi trazio privodjenje ljudi, ali nije. Kada sud u Sarajevu postupi kao i sud u Haagu, tebi je to problem. Zasto se ne bunis zbog cinjenice da ni Haag nije nasao jasne dokaze ? Zasto Haag moze odustati od slucaja, a problem je ako Sarajevo ne dize optuznice bez jasnih dokaza ?
koel

#30 Re: Istina ili zabluda

Post by koel »

ove u dobrovoljackoj je sve trebalo pobiti,pa sta su radili 2.5.92 oni su bili cisti vojni cilj sto je utvrdio Hag.Sve je trebalo po kratkom postupku pa neka zale koliko hoce i pricaju sta hoce.Da su oni imali istu situaciju ni uho se nebi spasilo.A Pekenzi to je prosrpski orjentisan tip vidi se s ove distance .On je nerelevantan u bilo kom pogledu i komentaru kao cijele UN samo u Francuskom bataljonu bilo je 70% Srba porijeklom iz bivse Jugolavije.Kakav UN,to je izmisljeno prikrivanje zlocina u svijetu.
1gorstak

#31 Re: Istina ili zabluda

Post by 1gorstak »

koel wrote:ove u dobrovoljackoj je sve trebalo pobiti
Ti bi se trebao obratiti psihijatru i ovo ti u kontekstu ove epidemije napada dusevnih bolesnika govorim bez zajebancije. U ratu se u neprijateljskog vojnika puca samo zato sto ne postoji mogucnost da ga se zarobi, a i tad se nadas da ga ne ubijes nego da ga ranjavanjem izbacis iz stroja (jedno zato sto je to ipak ljudsko bice koje je mozda prisiljeno da uzme oruzje a drugo zato sto se ranjavanjem jednog, iz stroja izbacuje jos dvojicu koja pomazu ranjenom). Primarni cilj nikada, barem nama normalnim, nije likvidacija.

Ako je prvi metak u Dobrovoljackoj ispalio neko od nasih, pretpostavljam da se radilo o potezu pojedinca koji je poceo pucati samovoljno i iz ko zna kojih razloga, a da se nakon toga otvorio pakao. To treba istjerati na cistac a istina je u interesu svih nas. Ali, ako je neko od nasih naredio napad, znaci ako se radilo o organizovanoj akciji, napravljena je greska jer se konvoj moglo zarobiti bez jednog jedinog metka, bez jedne jedine kapi krvi. Cetnici su bili stjesnjeni u uskoj ulici, opkoljeni sa svih strana i predali bi se bez otpora. Dakle, ako iza tog napada stoji neko sa imenom i prezimenom, taj mudonja treba pokazati koliko je stvarno hrabar pa izaci u javnost i reci : "Jesam, ja sam to naredio", umjesto da se krije u masi.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#32 Re: Istina ili zabluda

Post by Chmoljo »

felipe kajetano wrote:Ja ne kontam o cemu se ovdje razglaba :?
JNA je eskiviranjem mobilizacije velikog dijela nesrba u jesen '91 postala fakticki srpska vojska(ne ulazim u motive za odbijanje tj. da li je ili nije bila ispravna ta odluka)formalno se zvala JA koju su 80% cinili Srbi.
Za desavanja u Dobrovoljackoj a pogotovo za dogadjaje 15.maja u TZ krivim iskljucivo tadasnji vojno-politicki vrh srpskog rukovodstva koji je sebi dozvolio tako nesto.TO BiH je imala svako pravo da se zastiti i da dodje do oruzja jer je rat vec uveliko bio u toku, sve je bilo jasno k'o dan.....sve ostalo je supljaca.

Druga stvar je da li je u tim desavanjima bilo elemenata ratnog zlocina.
pa mensečini da se žali što nije više vojnika izginulo. treba li po stoti put spominjati sposobnog generala Trifunovića koji je izveo svoje vojnike bez da im je falila dlaka na glavi... umjesto medalje čovjek dobije tužbu...

uistinu, o čemu se ovdje razglaba :-) valjda je problem što, da je bila inicijativa da se obilježi stradanje na Kazanima, ne bi skupljači političkih poena bili dočekani na nož, nego sa ispruženom rukom. treba biti iskren, nema sumnje da bi se grad podijelio oko toga, ali isto tako, nebi bilo potrebno toliko policije da se obezbjedi taj skup.

eh onda, gdje nema tenzija, nema ni glasova na izborima zbog mantre "nemogućnosti suživota"...
h_poaro

#33 Re: Istina ili zabluda

Post by h_poaro »

1gorstak wrote: Ako je prvi metak u Dobrovoljackoj ispalio neko od nasih, pretpostavljam da se radilo o potezu pojedinca koji je poceo pucati samovoljno i iz ko zna kojih razloga, a da se nakon toga otvorio pakao. To treba istjerati na cistac a istina je u interesu svih nas. Ali, ako je neko od nasih naredio napad, znaci ako se radilo o organizovanoj akciji, napravljena je greska jer se konvoj moglo zarobiti bez jednog jedinog metka, bez jedne jedine kapi krvi. Cetnici su bili stjesnjeni u uskoj ulici, opkoljeni sa svih strana i predali bi se bez otpora. Dakle, ako iza tog napada stoji neko sa imenom i prezimenom, taj mudonja treba pokazati koliko je stvarno hrabar pa izaci u javnost i reci : "Jesam, ja sam to naredio", umjesto da se krije u masi.

:D Vremenom ćemo ovdje doći do usaglašavanja stavova da je incident, oružani sukob, smaknuće ili kako god, u Dobrovoljačkoj ipak izazvan i započet s naše strane.
Ovakvu teoriju zastupali su pojedini forumaši još na temi o Ganiću (svi postovi su brisani) a posebno na temi o Dobrovoljačkoj (mnogi su čak i banirani...).

Sve indicije idu u prilog teoriji da je tog dana (03.maja, koji je bio nastavak sukoba iz prethodnog dana), politički vrh RBiH (Ganić&Co) naredio otvaranje paljbe po vojnicima i starješinama JA, (zanimljivo je da je 02.maja u jutarnjim satima započela žestoka puščana paljba po kasarni Bistrik, koja je isprovocirala dejstvo JA avijacije i artiljerije po gradu, te pokušaj nekih jedinica JA da dođu u pomoć komandi sarajevske armijske oblasti (a to sve dok je Izetbegović polazio iz Lisabona sa mirovne konferencije ka Sarajevu), vjerovatno s ciljem stvaranja situacije u kojoj bi Izetbegoviću (predsjedniku...) bio onemogućen povratak u zemlju.
Kolapsom te ideje (jer su JA jedinice "spustile" i prihvatile Izetbegovića) započet je drugi plan - "Dobrovoljačka", u situaciji u kojoj je Izetbegović bio talac JA, s namjerom likvidacije što većeg broja vojnika i starješina JA, ne bi li neko iz JA izvršio odmazdu i likvidirao Izetbegovića (predsjednika...). Ovo se zove pokušaj državnog udara!

General Mekenzi je svjedok svih događaja i zato je morao biti diskreditiran na svaki način, a najjači je bio povezivanje sa "Sonjom", tamo gdje smo najosjetljiviji...

Perfidno i mudro. Kao da je u kompletnom scenariju učestvovala neka obavještajna agencija....
1gorstak

#34 Re: Istina ili zabluda

Post by 1gorstak »

h_poaro wrote:
1gorstak wrote: Ako je prvi metak u Dobrovoljackoj ispalio neko od nasih, pretpostavljam da se radilo o potezu pojedinca koji je poceo pucati samovoljno i iz ko zna kojih razloga, a da se nakon toga otvorio pakao. To treba istjerati na cistac a istina je u interesu svih nas. Ali, ako je neko od nasih naredio napad, znaci ako se radilo o organizovanoj akciji, napravljena je greska jer se konvoj moglo zarobiti bez jednog jedinog metka, bez jedne jedine kapi krvi. Cetnici su bili stjesnjeni u uskoj ulici, opkoljeni sa svih strana i predali bi se bez otpora. Dakle, ako iza tog napada stoji neko sa imenom i prezimenom, taj mudonja treba pokazati koliko je stvarno hrabar pa izaci u javnost i reci : "Jesam, ja sam to naredio", umjesto da se krije u masi.

:D Vremenom ćemo ovdje doći do usaglašavanja stavova da je incident, oružani sukob, smaknuće ili kako god, u Dobrovoljačkoj ipak izazvan i započet s naše strane.
Necemo. To sto ja, u nedostatku sudske presude, ne odbacujem mogucnost da su branitelji Sarajeva prvi poceli pucati, ne znaci da ja tvrdim kako se desilo upravo to. Sasvim je moguce da je prvi metak ispaljen i iz kolone, sta se tacno desilo treba da utvrdi Sud BiH. Posto izgleda da za sada nemaju dovoljno informacija koje bi pravdale podizanje optuznice (ni protiv NN lica), ako nesto znas, pa se zato po forumu razbacujes "indicijama", budi koristan i te informacije proslijedi tuzilastvu.
h_poaro

#35 Re: Istina ili zabluda

Post by h_poaro »

Zar vjeruješ da Tužilaštvo nema potrebne informacije o "Dobrovoljačkoj" :-)
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#36 Re: Istina ili zabluda

Post by Chmoljo »

h_poaro wrote:
Ovakvu teoriju zastupali su pojedini forumaši još na temi o Ganiću (svi postovi su brisani) a posebno na temi o Dobrovoljačkoj (mnogi su čak i banirani...).

Sve indicije idu u prilog teoriji da je tog dana (03.maja, koji je bio nastavak sukoba iz prethodnog dana), politički vrh RBiH (Ganić&Co) naredio otvaranje paljbe po vojnicima i starješinama JA, (zanimljivo je da je 02.maja u jutarnjim satima započela žestoka puščana paljba po kasarni Bistrik, koja je isprovocirala dejstvo JA avijacije i artiljerije po gradu, te pokušaj nekih jedinica JA da dođu u pomoć komandi sarajevske armijske oblasti (a to sve dok je Izetbegović polazio iz Lisabona sa mirovne konferencije ka Sarajevu), vjerovatno s ciljem stvaranja situacije u kojoj bi Izetbegoviću (predsjedniku...) bio onemogućen povratak u zemlju.
Kolapsom te ideje (jer su JA jedinice "spustile" i prihvatile Izetbegovića) započet je drugi plan - "Dobrovoljačka", u situaciji u kojoj je Izetbegović bio talac JA, s namjerom likvidacije što većeg broja vojnika i starješina JA, ne bi li neko iz JA izvršio odmazdu i likvidirao Izetbegovića (predsjednika...). Ovo se zove pokušaj državnog udara!

General Mekenzi je svjedok svih događaja i zato je morao biti diskreditiran na svaki način, a najjači je bio povezivanje sa "Sonjom", tamo gdje smo najosjetljiviji...

Perfidno i mudro. Kao da je u kompletnom scenariju učestvovala neka obavještajna agencija....
nevjerovatna sposobnost, kako si rekao, da bi ubili... koliko? 6 ljudi? kako je moguće da ljudi koji su sve tako sjajno isplanirali imaju takav rezultat? šta je to pošlo po zlu? :-)

da ne govorimo kako si "zaboravio" da se nekako slučajno u studiju zadesio Abdić 2. maja... stigao čovjek iz Krajine preko svih barikada... :-) jel i to Ganić isplanirao?
1gorstak

#37 Re: Istina ili zabluda

Post by 1gorstak »

h_poaro wrote:Zar vjeruješ da Tužilaštvo nema potrebne informacije o "Dobrovoljačkoj" :-)
Nemam razlog da sumnjam u integritet te drzavne institucije. I ponavljam, ako imas relevantne informacije, obrati se Tuzilastvu (ili medijima), nemoj brljati o "indicijama" koje su po pravilu politicki obojene.
h_poaro

#38 Re: Istina ili zabluda

Post by h_poaro »

1gorstak wrote:
h_poaro wrote:Zar vjeruješ da Tužilaštvo nema potrebne informacije o "Dobrovoljačkoj" :-)
Nemam razlog da sumnjam u integritet te drzavne institucije. I ponavljam, ako imas relevantne informacije, obrati se Tuzilastvu (ili medijima), nemoj brljati o "indicijama" koje su po pravilu politicki obojene.

Tema se zove "Istina ili zabluda", i još na pdf. Politika. O čemu ti... :?

Kad već spominješ integritet Tužilaštva, spomeni i njegov dignitet.
Post Reply