I sam znaš da ovo nije tako jednostavno bilo za izvoditi.U svakom trenutku pobeći dok razjulareni aktivisti raznih paravojnih formacija sa BOšnjačke strane divlja po ulicama? Hm daleko je to od bezbednog odlaska.Izvršavali naređenja? Šta im je drugo preostalo odbiti i biti rpocesuiran na vojni sud ili čak na licu mesta biti streljan u opštem ludilu? Da glume belu ovcu medju crnima ? Lako je pričati teško je individualno nešto uspjeti.Sada roditleji tih vojnika pre svega krivca treba da vid u Karadziću,Mladiću Miloševiću i Kukanjcu koji je bio desna ruka SDS aktivista.[/quote]realllista wrote:vojnici koji su tada bili u kasarnama jna su izvršavali naređenja oficira jna.pucali po gradu,ubijali.....
ako su imali nešto protiv toga,uvijek su mogli pobjeći i bezbjedno otići kući.
Kralju, 27 Aprila je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo Odluku, u kojoj je precizirano koji je status tadašnje ''JNA''. Valjda ti je jasno da je u to vrijeme BiH već bila međunarodno priznata država.Dakle , vojnici u sastavu tzv ''JNA''
Kada govorimo o jednoj od njih,u kojoj je bila i komanda sve te vojske (produžena ruka Beograda) trebaš da znaš da je ona bila nosilac aktivnosti navedene u operaciji kodnog naziva ''Kameleon''.Dakle, vojna operacija ...
Takoder treba da znas da su oficiri te vojske bili mobilizirani,školovani i aktivirani u vrijeme kada je ta vojska bila garant mira i sigurnosti svih građana ex SFRJ , a samim timtog i takvog društvenog uređenja. Jednostavno rečeno, aktivni oficiri su bili nestranačka lica i mahom komunisti.Prije svega ljudi...
Griješiš ako smatraš da je aktivni sastav te vojske bio četnički.Za elementi rezervnog sastava te vojske se možemo složiti u toj konstataciji. Upravo su ti elementi ''rezervnog sastava'' bili jedan od uzroka da ta ''JNA'' počne da razvoj događaja ( raspad državne zajednice) gleda pristrasno. Politika uvijek komanduje vojskom, ne zaboravi...
Da budem iskren, javih se za komentar zarad riječi iz tvog komentara , citiram'' I sam znaš da ovo nije tako jednostavno bilo za izvoditi.U svakom trenutku pobeći dok razjulareni aktivisti raznih paravojnih formacija sa BOšnjačke strane divlja po ulicama? ''
Još jednom ako ponoviš ovakvu konstataciju, po cijenu virtualnog suicida ću ti se još jednom obratiti.Ukoliko, ipak koriguješ svoje riječi i i iznesene kvalifikacije, i dalje sam otvoren za dijalog.