Islam i Sveto Trojstvo

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Nogatrans

#51 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by Nogatrans »

Dodjite-k-meni wrote:
Nogatrans wrote:Izvini druze Muslimane se ne klanjaju Kaabi nego je to samo pravac prema koje se svi moraju okrenuti prilikom klanjanja.
Jedno je doci pred kipa i kleknuti i molit ga a drugo je iz kuce i dzamije traziti pravac kible,to nikako nije isto.
Pa ne klanjaju se ni katolici kipovima, nego se obraćaju Bogu i osobama koje ti kipovi prikazuju. Molitva pred kipom i bez kipa je u kršćanstvu jednaka, kip je samo pomoćno sredstvo koje je sasvim neobavezno. Bitan je sadržaj molitve, a ne forma, i upravo zato su i kršćani indiferentni prema tom starozavjetnom zakonu o zabrani prikazivanja vjerskih likova, pošto je to prevaziđen koncept u kršćanstvu. Islam s druge strane naučava da molitva koja nije okrenuta Kibli nije ni prihvaćena, što se čini poprilično okrutno od strane Boga da uskraćuje svojim stvorenjima molitve samo zbog smjera u kojim su ih uputili (bez obzria na njihov ispravan sadržaj).
Ovo nije istina,ako znas u kojem je pravcu Kibla duzan si se okrenuti ako ne znas mozes se okrenuti gdje ti smatras da je taj pravac.
zlokruhovic

#52 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by zlokruhovic »

nasa wrote: Da ali isto tako explicitno u Kur'anu imas da Bog se ne manifestuje tako kao sto tvrdis odnosno da zasigurno Isus nije Sin ni Bog...zasto onda ocekujes da muslimani odbace jasno iz Kur'ana da bi prihvatili nesto nejasno kako i sam kazes nesto sto se cita izmedju redova, naslucuje iz Biblije...Medjutim meni se cini da ti ne ciljas toliko na islamski stav prema Isusu vec na krscanski u kojem predvidjas da nam nema spasa osim ako prihvatimo ono sto Crkva uci o Isusu.
:lol: :lol:

Šta je Naso?? , jel ti smeta čak kad i naslutiš da te neko trpa u furunu zato što si druge vere tj.ne veruješ u ono kako on to zamišlja i hoće??

Kakvi ste vi mulimani i hrišćani , čim progovorite vide se varnice i krijesnice , e sad more biti da slavite boga pa sve svetli od radosti , ili će pre biti da potpaljujete vatru za nevernike. :-D
Dodjite-k-meni

#53 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by Dodjite-k-meni »

Nogatrans wrote:

Mislim da se moze tek dalje polemisati kad se dogovorte jel Isus sin Boziji ili je Bog. Ja znam dosta katolika i zivio sam u katolickoj zemlji i 90 % katolika kaze o Isuse Boze i mole se NJEMU.
U Isusu je utjelovljen Bog Sin, sin Boga Oca. Bog Otac, Bog Sin i Bog Duh Sveti su tri manifestacije jednog te istog Jedinog Boga.
Bafakkar

#54 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by Bafakkar »

Hvala ti na odgovoru.

Imamo bih jos mnogo mnogo pitanja da postavim, ali bojim se da nece biti fokusa, jer evo kako vidis jako si popularan na forumu, jer si jedan od rijetkih krscana.

Tako da cu ostaviti neka pitanja i za kasnije kada malo ova 'navala na tebe' prodje. :D

Iskreno se nadam da ces 'izdrzati' na forumu dovoljno dugo da je moguce razviti konstruktivne diskusije. Moj prijateljski savijet ti je da ne provedes bas 3-4h odgovarajuci na sva pitanja, jer vrlo vjerovatno ce ti foruma biti preko glave za 4-5 dana u tom slucaju.

U svakom slucaju dobro dosao.
Dodjite-k-meni

#55 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by Dodjite-k-meni »

Nogatrans wrote:
Ovo nije istina,ako znas u kojem je pravcu Kibla duzan si se okrenuti ako ne znas mozes se okrenuti gdje ti smatras da je taj pravac.
A zašto Bog uvjetuje validnost molitve svojim stvorenjima smjerom ako ih čuje u kojem god se smjeru molili? Zar nije bitniji sadržaj molitve od njezinog smjera? Zar nije ponižavajuće Svemogućem Biću pripisati takve konotacije? I zašto bi najobičniji ovosvjetski kamen i simbolički prikazana kućica (Kaba) koji su prije bili paganski hram bili uopće Bogu od posebnog interesa, tako da se oglušuje na molitve svojih stvorenja ako se ona svjesno okrenu od tog smjera?
Dodjite-k-meni

#56 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by Dodjite-k-meni »

Bafakkar wrote:Hvala ti na odgovoru.

Imamo bih jos mnogo mnogo pitanja da postavim, ali bojim se da nece biti fokusa, jer evo kako vidis jako si popularan na forumu, jer si jedan od rijetkih krscana.

Tako da cu ostaviti neka pitanja i za kasnije kada malo ova 'navala na tebe' prodje. :D

Iskreno se nadam da ces 'izdrzati' na forumu dovoljno dugo da je moguce razviti konstruktivne diskusije. Moj prijateljski savijet ti je da ne provedes bas 3-4h odgovarajuci na sva pitanja, jer vrlo vjerovatno ce ti foruma biti preko glave za 4-5 dana u tom slucaju.

U svakom slucaju dobro dosao.
Hvala tebi na lijepim željama, i tebi svako dobro.
darker105

#57 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by darker105 »

Dodjite-k-meni wrote:
Nogatrans wrote:

Mislim da se moze tek dalje polemisati kad se dogovorte jel Isus sin Boziji ili je Bog. Ja znam dosta katolika i zivio sam u katolickoj zemlji i 90 % katolika kaze o Isuse Boze i mole se NJEMU.
U Isusu je utjelovljen Bog Sin, sin Boga Oca. Bog Otac, Bog Sin i Bog Duh Sveti su tri manifestacije jednog te istog Jedinog Boga.
Sine to sto ti govoris 90% krscana ne moze ni razumit.Kako onda mogu vjerovat u to?
nasa

#58 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by nasa »

zlokruhovic wrote:
nasa wrote: Da ali isto tako explicitno u Kur'anu imas da Bog se ne manifestuje tako kao sto tvrdis odnosno da zasigurno Isus nije Sin ni Bog...zasto onda ocekujes da muslimani odbace jasno iz Kur'ana da bi prihvatili nesto nejasno kako i sam kazes nesto sto se cita izmedju redova, naslucuje iz Biblije...Medjutim meni se cini da ti ne ciljas toliko na islamski stav prema Isusu vec na krscanski u kojem predvidjas da nam nema spasa osim ako prihvatimo ono sto Crkva uci o Isusu.
:lol: :lol:

Šta je Naso?? , jel ti smeta čak kad i naslutiš da te neko trpa u furunu zato što si druge vere tj.ne veruješ u ono kako on to zamišlja i hoće??

Kakvi ste vi mulimani i hrišćani , čim progovorite vide se varnice i krijesnice , e sad more biti da slavite boga pa sve svetli od radosti , ili će pre biti da potpaljujete vatru za nevernike. :-D
Ne smeta vala ni najmanje,a svakako manje nego ti :P :D nego, odgovorila sam na njegov citat Isus kaže: "Ja sam Put, Istina i Život - nitko ne dolazi Ocu osim po meni." za koji je jako bitna sta podrazumjeva i kako ga on shvata ....

I hajde ne trolaj, pusti covjeka....
Dodjite-k-meni

#59 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by Dodjite-k-meni »

darker105 wrote:
Sine to sto ti govoris 90% krscana ne moze ni razumit.Kako onda mogu vjerovat u to?
Molim te da ne omalovažavaš kršćansko stanovništvo takvim generalizatorskim stavovima, sumnjam iskreno (oprosti ako griješim) da si dovoljno upoznat sa vjerskim obrazovanjem kršćana da možeš nešto takvo konstatirati.
nasa

#60 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by nasa »

Dodjite-k-meni wrote:
Od muslimana Bog očekuje da odbace slijepost ljudskog zakona koji vidimo u Kur'anu i prihvate vječni i nenagrđeni Kristov zakon Ljubavi. U odbacivanju onog što se čini sigurno i postojano i sljeđenju onog što ovom svijetu izgleda stvarno i nerazumno krije se Istina prave i žive Vjere, jer ona i vodi ka Onom Svijetu, a ne prolaznim dobrima i materiji ovoga svijeta.
OK ali opet ne vidim kako ce me to dovesti do spoznaja da Isus je Bog, Bog je Bog, Isus je covjek, Sin, Duh itd.
Dodjite-k-meni

#61 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by Dodjite-k-meni »

nasa wrote: Ne smeta vala ni najmanje,a svakako manje nego ti :P :D nego, odgovorila sam na njegov citat Isus kaže: "Ja sam Put, Istina i Život - nitko ne dolazi Ocu osim po meni." za koji je jako bitna sta podrazumjeva i kako ga on shvata ....
Da ti pojasnim malo bolje, taj citat ne uvjetuje pripadnost Crkvi, niti uopće vjerovanje u Isusa. Njegovim putem mogu poći i ateisti, koji drže kršćanstvo potpunom zabludom, i spasiti se. Bitno je krenuti tim putem i svjedočiti važnost zakona Ljubavi koji je jezgra i srčika Evanđelja. Isus nije nadobudan i ne traži da mu priznaješ da je ovo ili ono. Isus ti pokazuje Put, i pođeš li njime (makar ne bila svjesna da ideš putem Njegovim), spasit ćeš se.
Dodjite-k-meni

#62 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by Dodjite-k-meni »

nasa wrote: OK ali opet ne vidim kako ce me to dovesti do spoznaja da Isus je Bog, Bog je Bog, Isus je covjek, Sin, Duh itd.
To jest tako, ali je nebitno hoćeš li ti to spoznati. Dobro je ako spoznaš, jer ćeš time lakše zadobiti Spasenje, no postoje i drugi načini da se krene tim putem. isus te više cijeni prema tome kako se odnosiš prema stvorenjima Božjim, nego obožavaš li njega i priznaješ li mu njegove božanske atribute, jer on nije totem niti lažno božanstvo, on je Istina i Život.
RNG_25

#63 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by RNG_25 »

Dodjite-k-meni wrote:A zašto Bog uvjetuje validnost molitve svojim stvorenjima smjerom ako ih čuje u kojem god se smjeru molili? Zar nije bitniji sadržaj molitve od njezinog smjera? Zar nije ponižavajuće Svemogućem Biću pripisati takve konotacije? I zašto bi najobičniji ovosvjetski kamen i simbolički prikazana kućica (Kaba) koji su prije bili paganski hram bili uopće Bogu od posebnog interesa, tako da se oglušuje na molitve svojih stvorenja ako se ona svjesno okrenu od tog smjera?
Zato jer... Njegovo prijestolje je iznad Kabe. On želi da prilikom molitve se njemu bude okrenut. Logično. Zašto bi se neko okretao od Njega?
zlokruhovic

#64 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by zlokruhovic »

Dodjite-k-meni wrote:
darker105 wrote:
Molim te da ne omalovažavaš kršćansko stanovništvo takvim generalizatorskim stavovima, sumnjam iskreno (oprosti ako griješim) da si dovoljno upoznat sa vjerskim obrazovanjem kršćana da možeš nešto takvo konstatirati.
Izvini al' ništa nije rekao pogrešno , čak šta više 100% hrišćana ne konta šta je sveto trojstvo.

Poenta je u tome da bilo koje "čudo" je neobjašnjivo za čoveka koji je deo prirode gde važe prirodni zakoni , tako da je ina isti način neshvatljivo i obraćanje arhangelaGavrila Muhamedu kao što je hriščanima neshvatljivo sveto trojstvo.

Verovatnoća istinitosti jedne i durge priče je jednaka , dok je ova prva samo malo zamršenija al' jednako je neshvatiljiva kao i ova islamska.

Da iko konta šta je po sredi onda vera i religija ne postojala.
darker105

#65 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by darker105 »

Zato je narodu bolje da se ostavi ovakvih rasprava.
RNG_25

#66 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by RNG_25 »

zlokruhovic wrote:Da iko konta šta je po sredi onda vera i religija ne postojala.
Da, jer spoznati istinu mogu smo oni sa IQ > 150 koji su u isto vrijeme i ateisti. :roll:
Dodjite-k-meni

#67 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by Dodjite-k-meni »

RNG_25 wrote:
Zato jer... Njegovo prijestolje je iznad Kabe. On želi da prilikom molitve se njemu bude okrenut. Logično. Zašto bi se neko okretao od Njega?
Nadam se da poimaš da je ovo o prijestolju iznad Kabe naivno praznovjerje koje se čak i kosi sa elementarnim činjenicama o svemiru, a kamoli da odražava Univerzalne Istine. Nemoguće je, uostalom, ne okrenuti se od Kabe, jer je zemlja okrugla, i dok se jednom stranom okrećeš Kabi glavom, s druge strane pokazuješ svoju stražnjicu istoj toj Kabi. U čemu nema ništa loše, jer je Bog stvorio i tvoju stražnjicu i tvoju glavu. Ali je svakako neodrživo. Bog te voli i ljubi kao svoje stvorenje bez obzira gdje se ti okrenuo u što mu pokazao. On sluša iskrenost i milosrdnost u tvojim molitvama, a ne gleda ljubomorno i egoistično da mu se okreneš.

P. S. Zar nije Bog u Kur'anu promijenio smjer molitve od Jeruzalema prema Meki? Znači li to po tebi da se bog preselio, odnosno premjestio svoje prijestolje? :-D Vidiš, čim te tvoja vjerovanja dovedu do ovakvih ljudskih zabluda i naivnih koncepcija, to ti je znak da negdje griješiš. Otvori svoje srce i um i traži Istinu.
Last edited by Dodjite-k-meni on 09/09/2014 18:33, edited 1 time in total.
zlokruhovic

#68 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by zlokruhovic »

darker105 wrote:Zato je narodu bolje da se ostavi ovakvih rasprava.
Naprotiv , ovakve rasprave bar dovedu ljude polako do toga da skinu mrak sa očiju i mozak uključe , i shvate da su to sve nebuloze.
nasa

#69 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by nasa »

Trojstvo je nesto sto krscani private prihvatenjem krscanstva, licnom spoznajom da je krscanstvo istina itd.i to je ok i muslimani mnogo toga prihvate prihvatajuci islam kao istinu, tesko da mozes ocekivati da neko sam dodje do ideje trojstva bez krscanstva...tako da ne vidim bas neku svrhu pitanja...mozda jedino u pravcu boljeg razumjevanja te izbjegavanja iskljucivosti koja ponekad vlada medju pripadnicima razlicitih religija...to svakako podrzavam je kakvu god mi imali ideju o Bogu sama po sebi nije dovoljna, potrebno se opredijeliti za dobro i istinu, a Sud nije kolektivan pa tako niko od nas ne moze tvrditi ko je pojedinacno od nas blize Bogu
Dodjite-k-meni

#70 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by Dodjite-k-meni »

nasa wrote:Trojstvo je nesto sto krscani private prihvatenjem krscanstva, licnom spoznajom da je krscanstvo istina itd.i to je ok i muslimani mnogo toga prihvate prihvatajuci islam kao istinu, tesko da mozes ocekivati da neko sam dodje do ideje trojstva bez krscanstva...tako da ne vidim bas neku svrhu pitanja...mozda jedino u pravcu boljeg razumjevanja te izbjegavanja iskljucivosti koja ponekad vlada medju pripadnicima razlicitih religija...to svakako podrzavam je kakvu god mi imali ideju o Bogu sama po sebi nije dovoljna, potrebno se opredijeliti za dobro i istinu, a Sud nije kolektivan pa tako niko od nas ne moze tvrditi ko je pojedinacno od nas blize Bogu
Upravo suprotno, mnogi su izvan kršćanstva upravo došli do Trojstva kao održivog objašnjenja manifestacije Apsoluta.
nasa

#71 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by nasa »

Dodjite-k-meni wrote:
nasa wrote: Ne smeta vala ni najmanje,a svakako manje nego ti :P :D nego, odgovorila sam na njegov citat Isus kaže: "Ja sam Put, Istina i Život - nitko ne dolazi Ocu osim po meni." za koji je jako bitna sta podrazumjeva i kako ga on shvata ....
Da ti pojasnim malo bolje, taj citat ne uvjetuje pripadnost Crkvi, niti uopće vjerovanje u Isusa. Njegovim putem mogu poći i ateisti, koji drže kršćanstvo potpunom zabludom, i spasiti se. Bitno je krenuti tim putem i svjedočiti važnost zakona Ljubavi koji je jezgra i srčika Evanđelja. Isus nije nadobudan i ne traži da mu priznaješ da je ovo ili ono. Isus ti pokazuje Put, i pođeš li njime (makar ne bila svjesna da ideš putem Njegovim), spasit ćeš se.
Idem i ja tim putem, vjerujem da je Isus bio predivan primjer Kao i Muhamed kao i mnogi poslanici, i da svako ko se priblizi onom sto je Isus cinio i ucio sigurno je na dobru, nema problema s moje strane :mrgreen:
zlokruhovic

#72 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by zlokruhovic »

Dodjite-k-meni wrote:
Upravo suprotno, mnogi su izvan kršćanstva upravo došli do Trojstva kao održivog objašnjenja manifestacije Apsoluta.
Deder ti objasni i daj primere "manifestacije" apsoluta kroz trojstvo , baš me zanima?!
nasa

#73 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by nasa »

Dodjite-k-meni wrote:
nasa wrote:Trojstvo je nesto sto krscani private prihvatenjem krscanstva, licnom spoznajom da je krscanstvo istina itd.i to je ok i muslimani mnogo toga prihvate prihvatajuci islam kao istinu, tesko da mozes ocekivati da neko sam dodje do ideje trojstva bez krscanstva...tako da ne vidim bas neku svrhu pitanja...mozda jedino u pravcu boljeg razumjevanja te izbjegavanja iskljucivosti koja ponekad vlada medju pripadnicima razlicitih religija...to svakako podrzavam je kakvu god mi imali ideju o Bogu sama po sebi nije dovoljna, potrebno se opredijeliti za dobro i istinu, a Sud nije kolektivan pa tako niko od nas ne moze tvrditi ko je pojedinacno od nas blize Bogu
Definisi mnogi :mrgreen:
Ma dobro, meni se to cini kao dogma i kao najslabija karika u krscanstvu za spontanu spoznaju ali eto....
Dodjite-k-meni

#74 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by Dodjite-k-meni »

nasa wrote: Idem i ja tim putem, vjerujem da je Isus bio predivan primjer Kao i Muhamed kao i mnogi poslanici, i da svako ko se priblizi onom sto je Isus cinio i ucio sigurno je na dobru, nema problema s moje strane :mrgreen:
Muhamedov primjer je ljudski primjer, slijepo slijeđenje njegovog primjera vodi u stranputicu i udaljava od Isusovih principa. Muhamed je vratio vjeru u ono stanje u kojem je bila prije Isusa (nalik na judaizam). Mnogi muslimani imaju iskrene i dobre predodžbe Boga i njegove Istine, ali ih slijeđenje nesavršenog Muhamedovog primjera, kao i sam Kur'an u mnogim elementima, vodi u propast. Srećom, bilo je i ima muslimana koji su to spoznali (kao Dželaludin Rumi npr.).
RNG_25

#75 Re: Islam i Sveto Trojstvo

Post by RNG_25 »

Dodjite-k-meni wrote:
RNG_25 wrote:
Nadam se da poimaš da je ovo o prijestolju iznad Kabe naivno praznovjerje koje se čak i kosi sa elementarnim činjenicama o svemiru, a kamoli da odražava Univerzalne Istine.
:roll: Sada ćemo o vjerskim "praznovjerima" pričati i sa naučnog aspekta? Jer vjera *ne smije* biti u koliziji sa naukom. :roll: Nemoj da počnem...
Nemoguće je, uostalom, ne okrenuti se od Kabe, jer je zemlja okrugla, i dok se jednom stranom okrećeš Kabi glavom, s druge strane pokazuješ svoju stražnjicu istoj toj Kabi.
Netačno. Ili djelimično tačno, zavisi. Netačno - jer se možeš okrenuti licem od Kabe u nekom smjeru. Djelimično jeste tačno to sa leđima. Ali to nije poenta. Poenta je da ako si bliže Kabi licem okrenut, i to znaš, onda se licem i okrećeš. Nemojmo cjepidlačit.
Post Reply