Islam i Sveto Trojstvo
-
Dodjite-k-meni
#1 Islam i Sveto Trojstvo
Mir i dobro!
Zanima me zašto su muslimani tako kritični prema trojstvenom poimanju Boga i zašto odbijaju u startu takav koncept? Mnogi muslimani žive u uvjerenju da su kršćani pagani, mnogobošci i sl. jer vjeruju u 3 boga. Mi ne vjerujemo u nikakva tri boga, nego u Jednog i Jedinog Boga, Pravog i Istinitog, za kojeg vjerujemo da se manifestirao i da se manifestira u tri božanske osobe: Ocu (Stvoritelju), Sinu (Spasitelju i Otkupitelju Isusu Kristu) i Duhu Svetome (božanskoj inspiraciji sveprisutnoj u svijetu). Božja djelatna snaga očituje se kroz svaku od ovih triju osoba, što ne niječe jedinstvenost božanskog Bića. Zanima me koji su argumenti koje muslimani općenito podastiru da bi osporili Božju trojedinu prirodu.
Zanima me zašto su muslimani tako kritični prema trojstvenom poimanju Boga i zašto odbijaju u startu takav koncept? Mnogi muslimani žive u uvjerenju da su kršćani pagani, mnogobošci i sl. jer vjeruju u 3 boga. Mi ne vjerujemo u nikakva tri boga, nego u Jednog i Jedinog Boga, Pravog i Istinitog, za kojeg vjerujemo da se manifestirao i da se manifestira u tri božanske osobe: Ocu (Stvoritelju), Sinu (Spasitelju i Otkupitelju Isusu Kristu) i Duhu Svetome (božanskoj inspiraciji sveprisutnoj u svijetu). Božja djelatna snaga očituje se kroz svaku od ovih triju osoba, što ne niječe jedinstvenost božanskog Bića. Zanima me koji su argumenti koje muslimani općenito podastiru da bi osporili Božju trojedinu prirodu.
- rage_guy
#2 Re: Islam i Sveto Trojstvo
Zato sto u njihovoj knjizi ne piše da je Isus bio bog u obliku covjeka.
-
Pol_Pot
#3 Re: Islam i Sveto Trojstvo
Selam
“Allah je, nema boga osim Njega, Živi i Vječni! Održavatelj! Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i na Zemlji! Ko se može pred Njim zauzimati bez Njegovog dopuštenja?! On zna šta je bilo prije i šta će biti poslije njih i oni ne mogu obuhvatiti od Njegovoga znanja osim koliko On želi! Njegova kursija obuhvaća i nebesa i Zemlju i Njemu nije teško održavati ih! On je Svevišnji i Veličanstveni!”
Znači, nisu muslimani kritični prema trojstrvu, nego ne vjeruju u to. A svi koji nisu u Islamu se smatraju bezbožnicima. Nema nikakvih argumenata da se ospori. Religija je dogma i tu nema mjesta argumentima, kritičkom razmišljanju i prispitivanju. Ili vjeruješ, ili ne.
“Allah je, nema boga osim Njega, Živi i Vječni! Održavatelj! Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i na Zemlji! Ko se može pred Njim zauzimati bez Njegovog dopuštenja?! On zna šta je bilo prije i šta će biti poslije njih i oni ne mogu obuhvatiti od Njegovoga znanja osim koliko On želi! Njegova kursija obuhvaća i nebesa i Zemlju i Njemu nije teško održavati ih! On je Svevišnji i Veličanstveni!”
Znači, nisu muslimani kritični prema trojstrvu, nego ne vjeruju u to. A svi koji nisu u Islamu se smatraju bezbožnicima. Nema nikakvih argumenata da se ospori. Religija je dogma i tu nema mjesta argumentima, kritičkom razmišljanju i prispitivanju. Ili vjeruješ, ili ne.
-
Frobisher
#4 Re: Islam i Sveto Trojstvo
Nemam konkretan odgovor na postavljeno, ali moze li par pitanja: zasto je nastala podjela u krscanstvu i da li je Isus, mir njemu, oporucio ili na bilo koji nacin uputio ljude da formiraju crvu kakvu danas poznajemo, da li je on prakticirao ista od danasnjih crkvenih rituala i da li je ikad za sebe tvrdio da je Bog?
-
Chagalj
#5 Re: Islam i Sveto Trojstvo
vi krscani ste to malo pobrkali, nezna se ko pije ko placa u vasem vjerovanjuDodjite-k-meni wrote:Mir i dobro!
pa recimo imamo ovo 1+1+1=1
a uopste i neznate ko je taj Sveti duh, pa neko kaze, to je Bog otac, neko kaze to je golub koji se spustio na zemlju, nego kaze kao ti božanskoj inspiraciji sveprisutnoj u svijetu, svako na svoju stranu vuce
a stvar je jednostavna, Duh sveti je andjel gabriel, to mozemo zakljuciti iz biblije i kurana. samo sto vi slabo razumijete bibliju to ti kazem iz iskustva sa krscanima koje sam imao evo tokom mozda 11-12 godina debata i diskusija.
- zlokruhovic
#6 Re: Islam i Sveto Trojstvo
Kako ne znaju kad znaju?? , svima je jasno već 2000 godina i svi su hrišćani i dalje.Chagalj wrote:vi krscani ste to malo pobrkali, nezna se ko pije ko placa u vasem vjerovanjuDodjite-k-meni wrote:Mir i dobro!
a uopste i neznate ko je taj Sveti duh, pa neko kaze, to je Bog otac, neko kaze to je golub koji se spustio na zemlju, nego kaze kao ti božanskoj inspiraciji sveprisutnoj u svijetu, svako na svoju stranu vuce
a stvar je jednostavna, Duh sveti je andjel gabriel, to mozemo zakljuciti iz biblije i kurana. samo sto vi slabo razumijete bibliju to ti kazem iz iskustva sa krscanima koje sam imao evo tokom mozda 11-12 godina debata i diskusija.
To bilo kao kad bi tebi neko rekao da je sve laž ono što ti kaže kuran , i da je nemoguće da se anđeo Gavrilo pojavio i rekao neke reči Muhamedu.
Problem islama je što on koristi tuđu i drugu religiju koju negira da bi sebe potvrdio kao ispravnog , e to je meni veći dokaz da je islam lažan nego sva ona nelogična bulažnjenja hrišćana o trojstvu.
Kontaš?? , kad neko negira drugog da bi sebe potvrdio to je jasan znak da u tome nešto nije kako treba , jer da je Muhamed bio pravi prorok onda ne bi pominjao jevreje i hrišćane već zbog velike snage boga i njegove poruke gde se ne kude druge vere islam postao prava validna religija.
Dok ovako nije , jer upravo je to dokaz.
-
Dodjite-k-meni
#7 Re: Islam i Sveto Trojstvo
Očekivao sam ovakav argument, te sam svoje pobijanje mislio već napisati u u uvodnom postu, ali sam ipak odlučio ostaviti to za kasnije. Naime, argument iz logike i matematike je nekoherentan i potpuno invalidan čak i iz islamskog stajališta, čak i da ne uključujemo kršćanske premise. Da objasnim što mislim, molim pažljivost i strpljenje.Chagalj wrote: vi krscani ste to malo pobrkali, nezna se ko pije ko placa u vasem vjerovanju
Istina, da je 3=1 je sasvim nelogično i protivno matematičkim zakonitostima, potpuno stoji. Međutim, što uopće predstavljaju zakoni logike i matematike? Možemo li po njima rasuđivati o Bogu, njegovoj prirodi i osobinama? Sam islam uči da je Bog Stvoritelj, a cijeli svemir sa svim bićima, pojavama i nebeskim tijelima njegovo stvorenje, odnosno stvoreni svijet. Stvoreni svijet funkcionira po prirodnim zakonitostima (u što spadaju i spomenute matematika i logika), koje je uspostavio sam Bog. Iako ih je uspostavio i njima vlada, sam je iznad njih, kao što je iznad cijelog stvorenog svijeta. U samom Kur'anu se navodi da se nebeska tijela kreću po putanjama određenim Božjom voljom, te da ih on može promijeniti (Sunce koje izlazi sa zapada mjesto istoka). Dakle, 3 nije jednako 1, upravo zato što je tako svojom stvaralačkom voljom uredio Bog, a on sam tu zakonitost može mijenjati i kršiti. Kada ne bi mogao, ne bi bio Svemoguć i Sveznajući (a upravo i islam naučava da jest). Dakle, zakoni logike i matematike vrijede za stvoreni svijet, ali ne i za njegovog Stvoritelja, pošto bi vjerovati da im se on pokorava bilo sasvim suprotno vjerovanju u Svemogućeg Stvoritelja. Stoga je besmisleno vjerovati da 1 Mjesec može biti istovremeno i 3 Mjeseca, ili da 1 mačka može istovremeno biti i 3 mačke. Ali nije besmisleno vjerovati da se jedan Bog manifestira u tri božanske osobe. Štoviše, samo vjerovanje u Božju bezgraničnu moć i snagu, mudrost i milost je u potpunosti nematematično i nelogično, kao i vjerovanje u Božja čuda, kao što kaže sv. Augustin: Credo quia absurdum (Vjerujem jer je apsurdno). Napomenuo bih te da sve što sam napisao, osim citata sv. Augustina, proizlazi upravo iz islamskih vjerovanja, a kompatibilno je i s kršćanskim.
-
Dodjite-k-meni
#8 Re: Islam i Sveto Trojstvo
Crkva je ljudska institucija nastala s ciljem upućivanja ljudi Božjem nauku, kao takva je i griješna i sklona zabludi. Do podjela je došlo zbog ljudskih neslaganja i ograničenosti, kao i u islamu (suniti, šiiti). Današnje kršćanstvo je opremljeno različitim rekvizitima i obilježjima koja su se nataložila kroz stoljeća, mnogo toga više nego što je bilo u Isusovo vrijeme. Međutim, smisao kršćanstva niti nije u ropskom imitiranju Isusovog života i sl., nego u aplikaciji kršćanskih vrijednosti uz sva bogatstva i ljepote koje nalazimo na ovom svijetu. Ono što je bitno jest da crkveni nauk i služba sadrži u svojoj jezgri klice božanske istine, što za većinu crkava danas vrijedi (euharistija ili večera Gospodnja koju je Isus ostavio svojim učenicima, a koja je danas jezgro svake mise, npr.), ako to nije slučaj, radi se o zabludjelim sljedbama.Frobisher wrote:Nemam konkretan odgovor na postavljeno, ali moze li par pitanja: zasto je nastala podjela u krscanstvu i da li je Isus, mir njemu, oporucio ili na bilo koji nacin uputio ljude da formiraju crvu kakvu danas poznajemo, da li je on prakticirao ista od danasnjih crkvenih rituala i da li je ikad za sebe tvrdio da je Bog?
Da li je Isus ikada tvrdio da je Bog je sasvim za nas irelevantno. On jest manifestacija Boga na zemlji, i o tome svjedoče njegova djela i riječi, kao i sama njegova savršena ljudska i božanska priroda. Istina ne mora vikati da je Istina, ona se dava svijetu na vidjelo samom sobom.
- alanx
#9 Re: Islam i Sveto Trojstvo
Gdje se u Bibliji spominje rijec "Trojstvo" - to jest - odakle uopste koncept trojstva? Tacan citat?
-
Dodjite-k-meni
#10 Re: Islam i Sveto Trojstvo
Do Trojstva dolazimo iščitavanjem Biblije, jasno je da se Bog u njoj manifestira na tri načina. Sama Biblija to nigdje ne navodi jer ona nije katekizam (zbirka kršćanskih vjerovanja i praksi). Analizom Biblije dolazi se do Sv. Trojstva.alanx wrote:Gdje se u Bibliji spominje rijec "Trojstvo" - to jest - odakle uopste koncept trojstva? Tacan citat?
- alanx
#11 Re: Islam i Sveto Trojstvo
Cijom analizom? Pedofila iz Vatikana?Dodjite-k-meni wrote:Do Trojstva dolazimo iščitavanjem Biblije, jasno je da se Bog u njoj manifestira na tri načina. Sama Biblija to nigdje ne navodi jer ona nije katekizam (zbirka kršćanskih vjerovanja i praksi). Analizom Biblije dolazi se do Sv. Trojstva.alanx wrote:Gdje se u Bibliji spominje rijec "Trojstvo" - to jest - odakle uopste koncept trojstva? Tacan citat?
-
Dodjite-k-meni
#12 Re: Islam i Sveto Trojstvo
Lijepo ti kažem da nema citata u kojem se kaže da je Bog trojstven, nego se do toga dolazi iščitavanjem Biblije. Dakle, mogu ti citirati jedino Bibliju od korica do korica, što je besmisleno. Radije pročitaj sam.alanx wrote:
Citat?
- Drvosjeca iz Dejcica
#13 Re: Islam i Sveto Trojstvo
Ja smatram da se Bog može manifestovati na više od tri načina, zašto bi bio ograničen samo na tri?Dodjite-k-meni wrote:Do Trojstva dolazimo iščitavanjem Biblije, jasno je da se Bog u njoj manifestira na tri načina. Sama Biblija to nigdje ne navodi jer ona nije katekizam (zbirka kršćanskih vjerovanja i praksi). Analizom Biblije dolazi se do Sv. Trojstva.alanx wrote:Gdje se u Bibliji spominje rijec "Trojstvo" - to jest - odakle uopste koncept trojstva? Tacan citat?
-
Dodjite-k-meni
#14 Re: Islam i Sveto Trojstvo
Ne budi bezobrazan i uvredljiv. Optuživati nekoga lažno nije lijepo ni po tvojoj vjeri, a nazivati nekoga pedofilom samo zato što je katolički svećenik (jer se za neke ispostavilo da to jest) je isto kao nazvati muslimana teroristom samo zato što za dio njih to jeste istina. Ili iznesi dokaze da je netko (taj i taj, imenom i prezimenom) konkretno pedofil, ili se, molim te, ne ogrješuj od ljude tako jezikom. Uostalom, kršćanstvo i kršćanski nauk je širi pojam od Vatikana.alanx wrote:Dodjite-k-meni wrote:
Cijom analizom? Pedofila iz Vatikana?
Također, preporučio bih ti da gledaš prvo trunje u svojim očima. Dok je pedofilija nažalost prisutna u Katoličkoj crkvi, ali sasvim doktrinalno neutemeljena u kršćanstvu, u islamskom svijetu se ženidba i seks sa djevojčicama upravo pravda hadisima (dakle, potkiva ju se doktrinalno vjerskim naukom).
-
Dodjite-k-meni
#15 Re: Islam i Sveto Trojstvo
Ja to također smatram, štoviše držim da se Bog cijelo vrijeme manifestira na beskonačno mnogo načina, što je jedino i u skladu se njegovom svemoćnom prirodom. Objašnjenje Boga kao Trojstva je jedno moguće viđenje Boga, koje ja ne smatram apsolutnim, ali ga držim duboko istinitim i prosvjetljujućim. Pravo pitanje, zbog kojeg otvaram ovu temu nije zašto baš 3, nego zašto ne, među ostalim, i 3?Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ja smatram da se Bog može manifestovati na više od tri načina, zašto bi bio ograničen samo na tri?
Last edited by Dodjite-k-meni on 09/09/2014 17:13, edited 1 time in total.
-
darker105
#16 Re: Islam i Sveto Trojstvo
"Moj Otac je veci od mene" (Ivan 14:28).
-
Dodjite-k-meni
#17 Re: Islam i Sveto Trojstvo
Što tu tačno negira Sv. Trojstvo? Isus izražava Stvarateljskoj Osobi poštovanje i veličinu, što je i u skladu sa hebrejskom tradicijom u kojoj je Isus odrastao. Upravo u Isusovoj sposobnosti da se unizi i da se poistovjeti sa najslabijim i najnemoćnijim bićima se ogleda svemoguća božanska priroda.darker105 wrote:"Moj Otac je veci od mene" (Ivan 14:28).
-
darker105
#18 Re: Islam i Sveto Trojstvo
I ja se poistovjecujem sa slabijim.
-
Dodjite-k-meni
#19 Re: Islam i Sveto Trojstvo
Na dobrom si putu za spasenje onda, samo nastavi. Kaže Isus: "Štogod učiniste najmanjem od moje braće, meni učiniste!"darker105 wrote:I ja se poistovjecujem sa slabijim.
-
darker105
#20 Re: Islam i Sveto Trojstvo
Ja ne znam zasto vi uopste imate potrebu da postavljate ovakva pitanja.Pogotovo zato sto ni sami nemate nista cime biste dokazali ono zasta trazite odgovor.Cak i vase skripte govore da nije onako kako vi kazete.
- zlokruhovic
#21 Re: Islam i Sveto Trojstvo
Sveto trojstvo kao i vaskrsnuće i bogorodica su relikt starih paganskih verovanja sa svih mogućih strana istočnog mediterana gde su vladali Rimljani koji su zbog Isusovog života uglavljeni u doktrinu nove vere.Dodjite-k-meni wrote:Ja to također smatram, štoviše držim da se Bog cijelo vrijeme manifestira na beskonačno mnogo načina, što je jedino i u skladu se njegovom svemoćnom prirodom. Objašnjenje Boga kao Trojstva je jedno moguće viđenje Boga, koje je ne smatram apsolutnim, ali ga držim duboko istinitim i prosvjetljujućim. Pravo pitanje, zbog kojeg otvaram ovu temu nije zašto baš 3, nego zašto ne, među ostalim, i 3?Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Ja smatram da se Bog može manifestovati na više od tri načina, zašto bi bio ograničen samo na tri?
Sveto trojstvo je prosto tako fanstastična priča da joj ni najluđi holywoodski scenaristi sf-filmova ne mogu ni prismrdeti.
Ona je tako ljudska da nema ništa istinito i prosvetlujuće jer samo treba gladati nastvari otvorenim očima , ali ako neko veruje u takvu istinu i prosvetljenje onda to i nek čini , međutim mora se suočiti sa kritikama jer je hrišćanstvo uvek misionarskog tipa jer je propagandno.
Kritike od strane muslimana su smešne jer islam je religija koja počiva na negiranje tih priča kao fantastičnih i nemgućih jer ta vrsta čuda kao što su trojstvo i vaskrsnuće su kao bezeveze i lažne , ali eto kad anđeli posećuju muhameda onda je to kao čudo koje je istina.
Međutim i jedno i drugo je ljudska rabota.
p.s
Ngedašnja arijanska jeres(hereza) je logičnija nego ovo što je danas sveto trojstvo , upravo zbog ljudske prirode Hrista ne njegove božanske prirode u smislu bogočoveka.
A za arijance znamo da su predhodili Muhamedovom monoteističkom nauku(možda čak bili i direktni učitelji).
-
Dodjite-k-meni
#22 Re: Islam i Sveto Trojstvo
Upravo suprotno, Pisma nam pokazuju trojstvenu manifestaciju Boga. Evanđelja se ne mogu tumačiti od slova do slova bukvalistički, kao što to muslimani shvaćaju, pošto je takav ustaljen način tumačenje Kur'ana. Nisu kršćani zabludjeli niti maloumni, nego se muslimani (čast iznimkama koje postoje među određenim dervišima i inače, među umnim ljudima) zatvaraju u literalističku dogmatiku u tumačenju svetih spisa. Ako recimo pročitate proslov Ivanovog evanđelja, uvidite vrlo brzo da karakter Evanđelja nije uopće takav da ih se od riječi do riječi rasparčava i bukvalistički tumači, nego je tu prisutan jedan mističko-filozofski diskurs.darker105 wrote:Ja ne znam zasto vi uopste imate potrebu da postavljate ovakva pitanja.Pogotovo zato sto ni sami nemate nista cime biste dokazali ono zasta trazite odgovor.Cak i vase skripte govore da nije onako kako vi kazete.
-
darker105
#23 Re: Islam i Sveto Trojstvo
Hajdi reci ti meni,zasto ti mislis da je Isus Bog?
-
Mirza Hamzic Hamza
#24 Re: Islam i Sveto Trojstvo
Ne znam kako nekoga ko ima imalo iskustva na netu mogu uvrijediti postovi ovog tipa, jer realno postavljanjem "urnebesnih" klipova kao odgovor na jednoj ozbiljnoj temi možeš poniziti samo sebe.
Problem je spamanje bez ikakvog doprinosa temi.
P.S. riječ "fakat" sam pokupio u Sarajevu.
Problem je spamanje bez ikakvog doprinosa temi.
P.S. riječ "fakat" sam pokupio u Sarajevu.
-
Bafakkar
#25 Re: Islam i Sveto Trojstvo
Dodjite-k-meni, prvo lijep ti pozdrav i zaista se nadam da ces na ovom podforumu imati finu diskusiju kako sa muslimanima tako i sa ateistima. Aposlutno mi se ne svidja sto su muslimani odmah vrlo agresivni prema krscanstvu i krscanskoj dogmi.
Prvo moram reci da mislim da muslimani i krscani imaju mnogo toga zajednickog i da se izvorno radi o jednoj vjeri. Medjutim kako si ti rekao Isus je tacka spora.
Ja razumijem argument 3 bica koja su jedno, ali ne isto i da 3 manifestacije ne znaci da postoje 3 razlicite osobe.
Ja imam slijedece razmisljanje:
1. Zasto postoje samo 3 manifestacije (ili 3 bica), zasto ne mnogo vise. Da li moguce da postoje ili su postojala druga bica osim ljudi, koji bi trebali imati svoju manifestaciju Boga, svog Isusa? Jer ako je Isus Bog, on je oduvijek. Medjutim sam Isus ima dosta toga covjecijeg, pa je malo nejasno kakvo je stanje Isusa prije stvaranja ljudi.
2. Prije Isusovog dolaska na zemlju, kako su ljudi zivjeli? Da li su bili odsjeceni/uskraceni za Isusovo otkrovjenje ljudima? Koji je bio njihov dodir sa Bogom, kroz sta?
3. Kako krscani gledaju na Islam? Ako sam dobro upoznat, za poslanika Muhammeda (a.s.) se smatra je obuzet demonima. Ako je to tako cemu onda promocija istih ideja u Kur'anu i Bibliji?
Eto ovo je za pocetak, pa zavisi gdje nas diskusija odvede
Inace jako mi je drago sto je neko poput tebe dosao na ovaj forum.
Prvo moram reci da mislim da muslimani i krscani imaju mnogo toga zajednickog i da se izvorno radi o jednoj vjeri. Medjutim kako si ti rekao Isus je tacka spora.
Ja razumijem argument 3 bica koja su jedno, ali ne isto i da 3 manifestacije ne znaci da postoje 3 razlicite osobe.
Ja imam slijedece razmisljanje:
1. Zasto postoje samo 3 manifestacije (ili 3 bica), zasto ne mnogo vise. Da li moguce da postoje ili su postojala druga bica osim ljudi, koji bi trebali imati svoju manifestaciju Boga, svog Isusa? Jer ako je Isus Bog, on je oduvijek. Medjutim sam Isus ima dosta toga covjecijeg, pa je malo nejasno kakvo je stanje Isusa prije stvaranja ljudi.
2. Prije Isusovog dolaska na zemlju, kako su ljudi zivjeli? Da li su bili odsjeceni/uskraceni za Isusovo otkrovjenje ljudima? Koji je bio njihov dodir sa Bogom, kroz sta?
3. Kako krscani gledaju na Islam? Ako sam dobro upoznat, za poslanika Muhammeda (a.s.) se smatra je obuzet demonima. Ako je to tako cemu onda promocija istih ideja u Kur'anu i Bibliji?
Eto ovo je za pocetak, pa zavisi gdje nas diskusija odvede
Inace jako mi je drago sto je neko poput tebe dosao na ovaj forum.