Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

goran16v

#76 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by goran16v »

johntra wrote:ne mora značiti, jer se u tim slučajevima nikada neće ugasiti plava lampica rashladne tečnosti, ako motor ne postiže radnu temperaturu...opet, govorimo o podhlađenosti motora, što je mnogo lakši problem od njegove pregrijanosti...
Znači, novinar opet bolje zna od onih koji godinama provode dane praveći motore i sad moram vjerovati AMS-u, koji je tekst vjerovatno napisao zbog toga što to masovno rade drugi proizvođači, osim njemačkih?...Jaguar, Mini i ostali štede i dovode u pitanje svoj renome, radi 15 eura?
Pod uslovom da auto ima plavu lampicu hladnog rezima, npr, Opel Astra H je nema i sta cemo onda? tacno je da je podhladjenost daleko manji problem od pregrijavanja ali je ipak i problem i kvar koji se kazaljkom puno brze detektuje.
Ne znam da li novinar AMS-a zna bolje od onih koji prave motore, vjerovatno ne zna ali sigurno zna od onoga ko ne provodi dane praveci motore vec pisuci napamet.
johntra

#77 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by johntra »

normalno da ne zna od onih koji prave motore, a ni od mene, koji lafo kao pišem napamet...što taj tekst nije napisao prije 15 godina, kad je njihova lijepa nova Bubica bila bez kazaljke temperature, tad nije bilo puno takvih tekstova...ko se smije usuditi pa napisati da veliki VW štedi...
da, upravo, podhlađenost motora nije veliki problem, niti veliki kvar, u tome je bit...
goran16v

#78 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by goran16v »

johntra wrote:normalno da ne zna od onih koji prave motore, a ni od mene, koji lafo kao pišem napamet...što taj tekst nije napisao prije 15 godina, kad je njihova lijepa nova Bubica bila bez kazaljke temperature, tad nije bilo puno takvih tekstova...ko se smije usuditi pa napisati da veliki VW štedi...
da, upravo, podhlađenost motora nije veliki problem, niti veliki kvar, u tome je bit...
Ti ocigledno ne znas sta je bit. Bit nije velicina kvara. Podhladjenost motora jeste kvar i jedna od nepravilonosti koju samo lampicom ne mozes skontati i to je mana lampice - to je bit.
johntra

#79 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by johntra »

sad smo od pregrijavanja i pucanja glava, gdje će lampica isto upozoriti kao i kazaljka, došli do podhlađenosti motora...i sad se držimo samo toga...drugo nisam ni očekivao...
goran16v

#80 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by goran16v »

johntra wrote:sad smo od pregrijavanja i pucanja glava, gdje će lampica isto upozoriti kao i kazaljka, došli do podhlađenosti motora...i sad se držimo samo toga...drugo nisam ni očekivao...
Ma sta moj ti? Ja nigdje nisam pominjao da je mana iskljucivo zbog pregrijavanja i pucanja glava da bi smo negdje kretali i negdje dosli i da bi se sad na to vadio kad nemas kud dalje, nego uopsteno mana tako da nisi nista drugo mogao ocekivati nego da nisi u pravu.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#81 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by mali_milojica »

U 100 slucajeva do sada,sa Goranom se ne bih slozio u njih 99,ali u ovom jednom oko kazaljke,sam apsolutno na njegovoj strani.
Kakva lampica,kakvi bakraci.
Neko je spomenuo,da na banalnijoj stvari stavljaju kazaljku (kolicina goriva),a kod necega sto moze imati fatalne posljedice na automobil stavljaju lampicu,je samo dokaz da proizvodjaci jedva cekaju laike (kojih je vecina u voznji auta) koji ce nastradati kada se lampica upali,jer tada je u 99% slucajeva prekasno.
Kazaljka,imas moj glas.
goran16v

#82 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by goran16v »

@miloica
Ne moras biti laik, ja sam na kvaru koji se meni desio dao primjer da ljudi koji znaju puno vise od laika ne bi mogli otkriti problem bez kazaljke i da uredno vozili auto sa problemom, vecim ili manjim to nije bitno, ali sa problemomm do sudnjeg dana cekajuci lampicu da se upali.
johntra

#83 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by johntra »

goran16v wrote:
Ma sta moj ti? Ja nigdje nisam pominjao da je mana iskljucivo zbog pregrijavanja i pucanja glava da bi smo negdje kretali i negdje dosli i da bi se sad na to vadio kad nemas kud dalje, nego uopsteno mana tako da nisi nista drugo mogao ocekivati nego da nisi u pravu.
kad ih prestanu upotrebljavati i izbace iz upotrebe, a pritom priznaju da su se zajebali, sva tvoja dosadašnja priča je trla baba lan...ja dokazah da se ne stavljaju radi štednje, da ne dovode do pregrijavanja motora, jer nema takvih masovnih pojava, a ti se uhvatio samo podhlađivanja, koji uopšte nije kvar koji može dovesti do prestanka rada motora, a i na dosta auta postoji plava lampica...onaj ko ne primjeti da mu je motor podhlađen do tada, žešći je levat..
goran16v

#84 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by goran16v »

Ti si prvi levat koji ne moze primjetiti bez kazaklje da mu je motor podhladjen na cca 1/2 radne temp sa djelomicno otvorenim termostatom sto je cest slucaj!
johntra

#85 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by johntra »

o, počeli smo sa teškim riječima, kad vidimo da nemamo kud...e moj gorane, idi prati kazaljku, može ti šta promaći...
goran16v

#86 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by goran16v »

johntra wrote:o, počeli smo sa teškim riječima, kad vidimo da nemamo kud...e moj gorane, idi prati kazaljku, može ti šta promaći...
Nisu teske rijeci, nego cisto spustanje na zemlju i razbijanje iluzija da ti to kao mozes otkriti bez kazaljke, prije nego sto sljedeci put krenes sa etiketiranjem ko je zesci levat jer si ti, bas kao i ja, bas kao i 99% drugih u opisanom slucaju jednako veliki levat...
johntra

#87 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by johntra »

ja sebe, tebe, bilo koga sa ovog foruma, koji zna otvoriti haubu provjeriti ulje, vodu i ostalo, ne smatram levatima, a svjestan sam da takvih ima...isto tako, iako smo entuzijasti, smatram da možemo lakše od drugih dijagnosticirati neki kvari ili sa svojim naznakama biti u pravom smjeru, pa pomoći onome čiji je posao da kvar popravi...
goran16v

#88 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by goran16v »

johntra wrote:ja sebe, tebe, bilo koga sa ovog foruma, koji zna otvoriti haubu provjeriti ulje, vodu i ostalo, ne smatram levatima, a svjestan sam da takvih ima...isto tako, iako smo entuzijasti, smatram da možemo lakše od drugih dijagnosticirati neki kvari ili sa svojim naznakama biti u pravom smjeru, pa pomoći onome čiji je posao da kvar popravi...
To je sve tacno, ali to nije tema vecerasnje emisije. Tema je mogucnost da skontas kvar bez kazaljke, a ja sam ti na vrlo ucestalom kvaru (djelimicno otvoren i blokiran termistat) pokazao da ti nikakvo otvaranje haube, provjeravanje vode, pipanje crijeva (kao pipanjem ces utvrditi da je tmp 56 a ne 90) itd ne pomaze da se kvar otkrije i da smo svi podjednako veliki levati.
johntra

#89 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by johntra »

jbga, ti kao mutav preskačeš slabije grijanje auta, a ja bi na osnovu toga skontao o čemu se radi, a i masu raje...
skontao bi onaj ko ne zna ništa da mu ne radi grijanje, pa bi odvukao guzicu do servisa da vidi šta je u pitanju, jer bez grijanja vožnja zna biti zeznuta...i pritom, i da ode nakon pola godine i da čitavo ljeto tako vozi auto, autu ne bi ništa bilo i to kao neki veliki problem?
goran16v

#90 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by goran16v »

johntra wrote:jbga, ti kao mutav preskačeš slabije grijanje auta, a ja bi na osnovu toga skontao o čemu se radi, a i masu raje...
skontao bi onaj ko ne zna ništa da mu ne radi grijanje, pa bi odvukao guzicu do servisa da vidi šta je u pitanju, jer bez grijanja vožnja zna biti zeznuta...i pritom, i da ode nakon pola godine i da čitavo ljeto tako vozi auto, autu ne bi ništa bilo i to kao neki veliki problem?
Ne preskacem, uslucaju poloutvorenog termostata gdje se temp digne na 1/2 radne temperature neces osjetiti razliku u grijanu i neces skontati da nesto ne valja, o tome se radi!
Da li je veliki ili mali problem, sta se desi kad non stop vozis sa prebogatom smesom u hladnom rezimu, gdje zavrsi visak benzina bi se dalo razgovarati.
johntra

#91 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by johntra »

hoćeš osjetiti, jer nemaš maksimalnu snagu grijanja, nego je puhanje mlako...nisam to jednom vidio na autima, nego masu puta....zimi na minusu, mlako puhanje ne može ugrijati enterijer vozila, ni da imaš termosku ispod guzice...što je već alarm za odlazak majstoru...
basicm

#92 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by basicm »

Svaki dan ste sve smjesniji...pa ta kazaljka je jedna od vaznijih stvari na iole ozbiljnom autu, i izbacivanje iste je bila stednja koja se ne moze nicim drugim opravdati osim bezobrazlukom firmi, koje i treba da propadaju ako ih 8 eura spasava.

Ja ga ne bih dzaba ako je bez kazaljke.

@johntra: pa znam da mozes nadugo i nasiroko,ali stvarno... :-)
johntra

#93 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by johntra »

svako ima svoje, pa tako isto kao što i ti ne voliš auto bez kazaljke, ima onih koji vole...štednja nije, jer taj dio sigurno neće uticati na činjenicu da će neko auto biti skuplje za 100 ili 200 eura...da pričamo o dizalici ili rezervnom točku, onda bi rekao da je to fakat štednja, jer je taj dio mnogo masivniji od običnog mjerača temperature i kazaljke na satu, pogotovo u doba sveprisutnih i jeftinih kineza...
Mostar86

#94 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by Mostar86 »

Kupio sam auto i veoma dobro izgleda i sve je okey,htio bi ga pod kasko staviti da li ne ko zna odprilike kolko bi to moglo izaci,vi i vasa lampica i kazaljka :D :) I koje je dobro osiguranje :) Pozdrav svima
goran16v

#95 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by goran16v »

Mostar86 wrote:Kupio sam auto i veoma dobro izgleda i sve je okey,htio bi ga pod kasko staviti da li ne ko zna odprilike kolko bi to moglo izaci,vi i vasa lampica i kazaljka :D :) I koje je dobro osiguranje :) Pozdrav svima
Najbolje osiguranje je ono u kojem imas stelu!
drndalo

#96 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by drndalo »

Mostar86 wrote:Kupio sam auto i veoma dobro izgleda i sve je okey,htio bi ga pod kasko staviti da li ne ko zna odprilike kolko bi to moglo izaci,vi i vasa lampica i kazaljka :D :) I koje je dobro osiguranje :) Pozdrav svima
Sa srecom!

Imaces problem sa osiguranjima, vecina ili svi ce ti htjeti racunati kasko po fakturnoj cijeni novonabavnog... Pa 3-5% te sume kao godisnja rata punog kasko-a... Imas i mogucnost ucesca u steti, ali i to jako dobro prouci, jer nije sve bas onako kako pise na prvi pogled...

Sto se korektnosti isplate tice, ja nazalost imam iskustvo da Triglavom, nazalost jer je doslo do stete od > 10 kKM, a na srecu jer nisu zakerali nista vise nego normalno, cak i sva svadjanja koja sam imao unaprijed spremna nisam trebao koristiti... Auto je doduse 2>3 godine star BMW...

Drug mi sa BSO-om ima trenutno negativno iskustvo, jer mu za popravak ostecenih vrata nude oko 40% procjene ovlastenog servisa, na auto koje ima 2 godine starosti... Pri tome mu je komplet procijenjena steta iz servisa oko 50% godisnje rate, a do sada nije ni pfeninga naplatio... Elem, sprema se da ih zamijeni uskoro...
Mostar86

#97 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by Mostar86 »

U slucaju stete ako ga ne osiguram.

Kakve su cjene za stakla na autu?

Razbijanje branika I stop svjetla?

Retrovizori ljevi ili desni?
Jel bolje nanovo stavljati ili po otpadima

Da me uputite dok jos a ne osiguram?
I koje najbolje osiguranj po vama?

Pozdrav svima I hvala
AdnanSA

#98 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by AdnanSA »

Slažem se sa Goranom u ovom slučaju. Moj glas ide za kazaljku. Ako nema kazaljke i digitalni pokazivač je sasvim ok. Ima li makar toga u Astri ako već nema kazaljku.
U mog starog Volva V40 digitalni pokazivač temp. ulja i vode i fercera super i jedno i drugo.
goran16v

#99 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by goran16v »

AdnanSA wrote:Slažem se sa Goranom u ovom slučaju. Moj glas ide za kazaljku. Ako nema kazaljke i digitalni pokazivač je sasvim ok. Ima li makar toga u Astri ako već nema kazaljku.
U mog starog Volva V40 digitalni pokazivač temp. ulja i vode i fercera super i jedno i drugo.
Nema, samo fenjer!
felichi

#100 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by felichi »

treba mi savjet opel astra 1,4 ili 1,6

1,6 je 700km jwftiniji a 1,4 ima 6 brzina?
Post Reply