Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Edisontije

#51 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by Edisontije »

I ona kazaljka za gorivo je bezze pravo taaaaće nam :lol: :lol: :lol: Kad se upali lampica na pumfu
530i

#52 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by 530i »

johntra wrote:dok ne vidim zvaničan podatak o povećanju broja kvarova zbog nedostataka raznih kazaljki, ta priča nema pokrića... ;-)
Ne treba ti nikakva statistika, nema je takve, samo pronađi podatak na koliko stepeni se pali lampica.

Moje iskustvo govori da se lampica pali prekasno, nekada davno su stojadini i fiće imali lampicu umjesto kazaljke i njeno paljenje je značilo kraj "avanture", a kasnije su dobili i kazaljke...I u svim uputstvima novih i novijih automobila kaže se da se odmah stane i ugasi motor kada se upali lampica i da se kontaktira ovlašteni servis...
goran16v

#53 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by goran16v »

johntra wrote:pa ako nije orpavdano izbačeno, što se danas sve više izbacuju?
Jel ti procitas mozda komentare i pogledas li koju sliku prije nego sto okines sa lupetanjem napamet???? Cijenica da je Opel izbacio kazalju za temp. u H modelu pa je vratio u J modelu znaci da je izbacivanje bilo opravdano i da je jos uvijek izbacuju???? Nekad si fakat smjesan lik za ne povjerovat'...
johntra

#54 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by johntra »

je li to se samo Opel Astre H po cestama vozaju, ili slučajno ima još automobila na cesti?
johntra

#55 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by johntra »

530i wrote: Moje iskustvo govori da se lampica pali prekasno, nekada davno su stojadini i fiće imali lampicu umjesto kazaljke i njeno paljenje je značilo kraj "avanture", a kasnije su dobili i kazaljke...I u svim uputstvima novih i novijih automobila kaže se da se odmah stane i ugasi motor kada se upali lampica i da se kontaktira ovlašteni servis...
da, ali to ne mora odmah značiti i da je otišla glava motora, pa čak i dihtung...da je tako loše, ponavljam, do sad bi vratili sve kazaljke koje su ukinute tokom godina, a čiji nedostatak, isto može ozbiljno naštetiti motoru...
goran16v

#56 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by goran16v »

johntra wrote:je li to se samo Opel Astre H po cestama vozaju, ili slučajno ima još automobila na cesti?
Nije Astra H nego J i bez obzira sto je ovdje rijec o Opel Astri i mojoj tvrdji da je mana Astre H (generalni i u odnosu na G) sto nema kazalju, sto je dokazano vracanjem u Astri J, generalnoi dovoljan je i samo jedan primjer da demantuje tvoju pricu o opravdanosti izbacivanja kazaljke i da to svi rade, a niko ne vraca.
Last edited by goran16v on 22/03/2013 19:44, edited 2 times in total.
goran16v

#57 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by goran16v »

johntra wrote:
da, ali to ne mora odmah značiti i da je otišla glava motora, pa čak i dihtung...da je tako loše, ponavljam, do sad bi vratili sve kazaljke koje su ukinute tokom godina, a čiji nedostatak, isto može ozbiljno naštetiti motoru...
Na primjeru Astre J sam ti pokazao da vracaju ukinute kazaljke, a Astra je sa modelom H (1994) je jedna od prvih kojoj je ukinuta kazaljka dakle...
johntra

#58 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by johntra »

fulio si za jedno 10 godina, ali nejse...nego, i dalje nemam odgovor, ako je to toliko loše i ako svima odlaze dihtunzi glave, minimum, zašto je sve više i više auta bez kazaljki?
štednja nije, jer postoje auti sa kazaljkom, servisi nisu, jer nema masovnih pregrijavanja i mijenjanja glava...što je onda to tako?
goran16v

#59 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by goran16v »

johntra wrote:fulio si za jedno 10 godina, ali nejse...nego, i dalje nemam odgovor, ako je to toliko loše i ako svima odlaze dihtunzi glave, minimum, zašto je sve više i više auta bez kazaljki?
štednja nije, jer postoje auti sa kazaljkom, servisi nisu, jer nema masovnih pregrijavanja i mijenjanja glava...što je onda to tako?
Za 10 god je do mene. Dobio si davno odgovor na pocetku. Naravno da je stednja jer stednja i samo stednja je jedini argument jer lampica nema apsolutno nijednu prednost u odnosu na kazaljku i samim tim je lose/losije od kazalje. Kojih sve vise i vise auta???? Na kojem je to novijem autu izbacena? Astru smo elabirirali, na Fabiji Mk.2 je izbacena, ali i na Yetiu, na Citigo-u i Rapidu, na kojima ih po tvojoj teoriji ne bi trebalo biti, su vracene. Da li treba biti veliki strucnjak i zakljuciti da ce i na Fabiji Mk.3 biti vracena?
johntra

#60 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by johntra »

Izbačena je sa novog Clia, sa novog Twinga, nema novi C4, nije imao stari C3, mislim da nema ni novi C3, ni C3 Picasso novi nema, novi Spark i Aveo isto nemaju, i tako dalje, i tako dalje, i tako dalje...
i priča o štednji ti je također šuplja, jer se uvijek može staviti digitalni pokazivač visine temperature, koji je u sklopu ekrana board kompjutera, kao što ima masa novih auta...ili, ne vjeruješ ni digitalnom pokazivaču?
goran16v

#61 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by goran16v »

johntra wrote:Izbačena je sa novog Clia, sa novog Twinga, nema novi C4, nije imao stari C3, mislim da nema ni novi C3, ni C3 Picasso novi nema, novi Spark i Aveo isto nemaju, i tako dalje, i tako dalje, i tako dalje...
i priča o štednji ti je također šuplja, jer se uvijek može staviti digitalni pokazivač visine temperature, koji je u sklopu ekrana board kompjutera, kao što ima masa novih auta...ili, ne vjeruješ ni digitalnom pokazivaču?
Da li ti uposte shvatas poentu???? Samo lampica NEMA nijednu prednost u odnosu na kazaljku, kazaljka vozacu pruza puno vise info i mogucnosti da reaguje na vrijeme i na autu koji nema kazaljku u odnosu na onaj koji ima to je mana!
Ako je prica o nepotrebnoj stednji suplja, onda je suplja i novinarima AM&S koji su na tu temu napisali tekst od 2 strane, a da li se moze uvijek staviti idgitalni pokazivas ne znam, a ti jos manje.
johntra

#62 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by johntra »

Ako ima prostora na board ekranu može, a to neki vrlo uspješno rade...lampica ne može zamijeniti praktičnost kazaljke, ali nije ni nikakav nedostatak, niti izaziva enormne štete na motoru, jer da je tako, niko je ne bi ugrađivao...
goran16v

#63 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by goran16v »

johntra wrote:Ako ima prostora na board ekranu može, a to neki vrlo uspješno rade...lampica ne može zamijeniti praktičnost kazaljke, ali nije ni nikakav nedostatak, niti izaziva enormne štete na motoru, jer da je tako, niko je ne bi ugrađivao...
Heh, da li ti mislis da je prostor na BC-u jedini preduslov za digitalni mjera tempc??? To otprilike dokazuje koliko se zapravo razumijes u ono o cemu pises. Ja ne tvrdim da je lampica lose rjesenje i da steti motoru, ali kao sto sam tvrdis da lampica ne moze zamjeniti prakticnost kazaljke, prema tome apsolutno ne vidim nijedan argument kontra moje tvrdnje da je na autu koje ima lampicu to mana u odnosu na auto koje ima kazaljku.
johntra

#64 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by johntra »

da, prostor i mjerač temperature, a taj mjerač je jako skup, drama jedna...razumijem da pričamo o štednji na malim autima tipa Spark, da bude što jeftiniji, a što onda nema kazaljke na mnogim većim i ekskluzivnijim modelima?
goran16v

#65 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by goran16v »

johntra wrote:da, prostor i mjerač temperature, a taj mjerač je jako skup, drama jedna...razumijem da pričamo o štednji na malim autima tipa Spark, da bude što jeftiniji, a što onda nema kazaljke na mnogim većim i ekskluzivnijim modelima?
Prostor, senzor, pokoj elektronicki sklop itd, nije to drama skupo ali nije bas tako jednostavno kao sto si zamlisio. Veci i ekskluzivniji modeli kao npr? Takodjer, sta se desilo s pricom da sama lampica sama po sebi nije nedostatak ali da je lampica vs kazaljka mana?
johntra

#66 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by johntra »

ja sam rekao da je kazaljka praktičnija, a nisam rekao da je lampica mana, jer ona to nije...nemoj zaključivati umjesto mene...nego, evo ti jedan ekskluzivni model, Jaguar XK:

Image

Jaguar XF

Image
Last edited by johntra on 23/03/2013 15:50, edited 1 time in total.
citroen xm

#67 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by citroen xm »

Meni je nedostatak kazaljke velika mana, a vama kako je volja. Prvih 10 godina pa i više u rashladnom sistemu neće ništa zezati uz redovno održavanje i preventivnu zamjenu termostata i termo prekidača, ali draže mi je pratiti situaciju na kazaljci nego dovesti sebe u situaciju da mi sijalica zasvijetli i pozdravim se sa par stotina dragih markica koje nisu morale izletiti iz džepa. Naravno sama sijalica ili kazaljka me neće privući ili odbiti od nekog auta.
Last edited by citroen xm on 23/03/2013 15:59, edited 1 time in total.
goran16v

#68 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by goran16v »

@johntra
Ako je nesto neprakticnije u odnosu na prakticnije zar mu to nije mana, odnosno zar manja prakticnost opcenito nije mana???????
johntra

#69 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by johntra »

normalno da nije mana, niti će ikada biti, jer ja, ako imam lampicu u autu, i dalje znam podići haubu i pregledati nivo rashladne tečnosti, stanje cijevi i sve što ide uz to, a to bi isto radio i da imam kazaljku...
jednostavno, nijedna vaša priča ne drži vodu, niti da se štedi na dijelovima, niti da je zbog toga naglo porastao broj prsnutih glava, da bi neko zaradio na tome...
goran16v

#70 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by goran16v »

johntra wrote:normalno da nije mana, niti će ikada biti, jer ja, ako imam lampicu u autu, i dalje znam podići haubu i pregledati nivo rashladne tečnosti, stanje cijevi i sve što ide uz to, a to bi isto radio i da imam kazaljku...
jednostavno, nijedna vaša priča ne drži vodu, niti da se štedi na dijelovima, niti da je zbog toga naglo porastao broj prsnutih glava, da bi neko zaradio na tome...
Smjesan si nevidjeno sam priznajes da je A manje prakticno od B ali istovremeno manja prakticnost B u odnosu na A nije mana. Ti ili imas problem sa egom ili sa zdravom logikom.
Ti MOZDA znas detektovati da ti nesto nije uredu sa rashladnim sistema na osnovu otvaranja haube, i to samo mozda, a sta cemo sa velikom vecinom vozaca koji to ne znaju i kojima su pojmovi tipa nivo tecnosti, tvrdoca crijeva itd spanska sela i koji problem mogu vidjeti samo na instrumentu bilo da je lampica i kazaljka, jer koliko god ti to tesko bilo povjerovati nisi jedini covjek na svijetu koji vozi auto i nisi onaj po kome se autoindustrija ravna?
Dozvoli da ti pokazem koliko grijesis cak i s tim MOZDA na slucaju koji se meni desio. Tamo negdje 2004 godine krenem Astrom G za Mostar, uletim u bujicu (tu noc je bujica kod Grabovice odnjela taj dio ceste) nakon cega je termostat ostao velikim dijelom otvoren. To je rezultiralo da se kasnije motor teze grijao i da je max tem bila negdje na 1/2 radne sto znaci da je motor bio konstantno podhladjen i sve sto ide uz to sto je naravno kvar. Ti, bas kao i ja bi mogao do sudnjeg dana da dizes haubu, kontrolises tecnost i stanje cijevi ali bez kazalje ne bi otkrio taj kvar jer ga ni dijagnostika ne registruje i uredno bi sretan i zadovoljan vozio de facto pokvaren auto do u nedogled a lampica se ne bi upalila. Eto to je lampica.
Buduci izgleda znas sve tajne autoindustrije i da si sam priznao da funkcijama lampica nije jednaka odnosno da lampica funkcijom NE MJENJA kazakljuc, ako nije stednja koji je razlog ukidanja kazaljke?
johntra

#71 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by johntra »

pa kako je štednja, ako ga nema u mnogo skupljim autima od Astre? šta, neko želi ušparati 15 ili 20 eura na jednom dijelu vozila, a to vozilo košta stotinu, dvije stotine hiljada maraka?...zar nije logičnije da ugrade i taj dio od 20 eura, pa ga naplate nekom guzonji sto eura ili su u Jaguaru fakat cigani?
pored toga što pokušavaš da mene, a i ostale, ubijediš u to, navodiš i primjer koji se dešava u jednom od 100 hiljada slučajeva, osim ako izuzmemo otvaranje termostata zbog starosti vozila i rashladnog sistema, ali stara auta uvijek imaju kazaljke...ali, nikako mi ne ide u glavu da pokušavaš da nametneš svoju logiku nekom inžinjeru, stručnjaku ili bilo kome ko je radio na razvoju motora i koji je rekao da je lampica u današnje vrijeme sasvim dovoljan pokazatelj pregrijanosti motora...naravno, sad ide opravdanje toga da su to oni namjerno uradili, jer žele da zarade masovno na levatima koji ne znaju stati kad im se upali lampica, ali ja nešto ne vidim masovne redove ispred servisa zbog pucanja dihtunga i krivljenja glave...
i, da mi se desio tvoj slučaj, a i većini ostalih na ovom forumu, otvorenost termostata se može skontati, jer da nemam kazaljku, kad tad bi primjetio da mi u autu ne radi grijanje na najbolji način...
razlog ukidanja lampice je modernizacija proizvodnje motora, povećanje kvalitete sklopova motora, materijala i ostalog, veća garancija na motor, pa stoga masu proizvođača smatra da kazaljka temperature nije potrebna, isto kao što su prije 40 i više godina ukinuli kazaljke za nivo ili zagrijanost ulja ili indikator stanja baterije...
goran16v

#72 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by goran16v »

johntra wrote:pa kako je štednja, ako ga nema u mnogo skupljim autima od Astre? šta, neko želi ušparati 15 ili 20 eura na jednom dijelu vozila, a to vozilo košta stotinu, dvije stotine hiljada maraka?...zar nije logičnije da ugrade i taj dio od 20 eura, pa ga naplate nekom guzonji sto eura ili su u Jaguaru fakat cigani?
pored toga što pokušavaš da mene, a i ostale, ubijediš u to, navodiš i primjer koji se dešava u jednom od 100 hiljada slučajeva, osim ako izuzmemo otvaranje termostata zbog starosti vozila i rashladnog sistema, ali stara auta uvijek imaju kazaljke...ali, nikako mi ne ide u glavu da pokušavaš da nametneš svoju logiku nekom inžinjeru, stručnjaku ili bilo kome ko je radio na razvoju motora i koji je rekao da je lampica u današnje vrijeme sasvim dovoljan pokazatelj pregrijanosti motora...naravno, sad ide opravdanje toga da su to oni namjerno uradili, jer žele da zarade masovno na levatima koji ne znaju stati kad im se upali lampica, ali ja nešto ne vidim masovne redove ispred servisa zbog pucanja dihtunga i krivljenja glave...
i, da mi se desio tvoj slučaj, a i većini ostalih na ovom forumu, otvorenost termostata se može skontati, jer da nemam kazaljku, kad tad bi primjetio da mi u autu ne radi grijanje na najbolji način...
razlog ukidanja lampice je modernizacija proizvodnje motora, povećanje kvalitete sklopova motora, materijala i ostalog, veća garancija na motor, pa stoga masu proizvođača smatra da kazaljka temperature nije potrebna, isto kao što su prije 40 i više godina ukinuli kazaljke za nivo ili zagrijanost ulja ili indikator stanja baterije...
Da baj, filozofiras o razlozima zasto nema kazalje u najmanju ruku kao da si clan inzenjerskog i razvojnog tima, a ti razlozi su za tebe kao i za vecinu nas spanska sela. Za razliku od tebe koji pises napamet, ja sam prenio napis iz njemackih novina za koje je jedini razlog za izbacivanje kazaljke stednja i to neopravdana. Mislim da bi svaki pokusaj nametanja svoje teorije iznad zakljucka ljudi koji od toga zive bio zaista smjesan.
Sto se primjera tice, moracu te jako razocarati, prije svega problem sa otvorenim termostatom bez obzira na uzrok je puno cesci nego 1: 100 000, zatim meni se desio na autu starom 5 god sa predjenih 70k km kojem sam bio 1. vlasnik i na kraju kad se temp. digne do 1/3 skale ili 1/2 radne vrijednosti NEMA teorije da podhladjenost motora osjetis niti na grijanju, niti pipanjem crijeva, niti gledanjem u exp. posudu. Cak i da ostane skroz otvoren da li si ikad razmislio da postoje ljudi mimom ovog i slicnih foruma, kojih je puno vise od nas i koji to sto nema grijanja nikad nece povezati da rashladnim sistemom, a pogotovo termostatom.
johntra

#73 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by johntra »

tvoj slučaj je pravo rijedak, jer ti se desilo otvaranje termostata silom, to jeste, zbog poplave, a otvaranje termostata se u većini slučajeva dešava zbog kvara istog, kako već napisah...što se tiče toga da li neko može skontati da li mu je otvoren termostat, barem bi kad-tad otišao kod majstora da prijavi da mu ne radi grijanje, iako nema pojma da je to do termostata...
ja ništa ne filozofiram, nego je tako kako jeste, danas se prave kvalitetniji motori, od kvalitetnijih materijala, ulje je kvalitetnije, gorivo, sve je kvalitetnije...imaš garancije na motor od 10 godina, milion kilometara...ljudi se usuđuju da to daju, jer vjeruju u svoj proizvod...zašto onda ne bi vjerovali da su napravili dobar potez sa stavljanjem lampice?
kao što smo vidjeli, kazaljke se ne stavljaju ni u skuplja i veća vozila, pa čak i ona lifestyle vozila, što ubija argument štednje...da se oni vade iz ovih malih auta, koji nastoje da budu jeftini, ja bi onda shvatio zašto se štedi, ali ovako ne...
goran16v

#74 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by goran16v »

johntra wrote:što se tiče toga da li neko može skontati da li mu je otvoren termostat, barem bi kad-tad otišao kod majstora da prijavi da mu ne radi grijanje, iako nema pojma da je to do termostata...

kao što smo vidjeli, kazaljke se ne stavljaju ni u skuplja i veća vozila, pa čak i ona lifestyle vozila, što ubija argument štednje...da se oni vade iz ovih malih auta, koji nastoje da budu jeftini, ja bi onda shvatio zašto se štedi, ali ovako ne...
Upravo si napisao poentu da ce kad-tad otici kod majstora, dok bi i laik prateci da se kazaljka ne pomjera otisao na servis puno prije tih kad-tad i tu je mana.
Da ti ponovim, argument neopravdanje stednje i nijedan drugi nije moj argument nego argument auto-novinara AM&S shvatao ti to ili ne.
johntra

#75 Re: Iskustvo,savjeti za Opel Astru 1.4 16V 2004

Post by johntra »

ne mora značiti, jer se u tim slučajevima nikada neće ugasiti plava lampica rashladne tečnosti, ako motor ne postiže radnu temperaturu...opet, govorimo o podhlađenosti motora, što je mnogo lakši problem od njegove pregrijanosti...
Znači, novinar opet bolje zna od onih koji godinama provode dane praveći motore i sad moram vjerovati AMS-u, koji je tekst vjerovatno napisao zbog toga što to masovno rade drugi proizvođači, osim njemačkih?...Jaguar, Mini i ostali štede i dovode u pitanje svoj renome, radi 15 eura?
Post Reply