Kemo BA wrote:detroit-mercy wrote:Kemo BA wrote:
Svi poslovi gdje se propisom ili zakonom za ovjeru ne zahtjeva formalno obrazovanje.

Mozes li mi navesti konkretno jedan takav posao

.
Hajde,kada navaljuješ npr u poslovima programiranja,održavanja, projektovanja do određenog nivoa tj do nivoa strucnosti koju mogu radom dokazati( nisu ni svi formalno obrazovani na istim nivoima).
U svemu ovome zaista mi nije jasno da se može toliko negirati znanje i strucnost koje se dokazuje radom na radnom mjestu.
Sujeta ili što li je vec ?.
Pa niko ne zastupa mišljenje da treba ukinuti diplome ( bar ja ne) ali kada mi neko kaže "ja nisam đaba ucio fakultet i moj babo izdvajao za mene" kao jedini argument a ja vidim da nema znanja dobije odgovor:" nisi đaba ja sam radio da bi izdvajao za školstvo i placao tvoje školovanje a tvoj te babo hranio jer ti je babo".Nažalost u dosta slucajeva bacen novac. Samo nedostaje da se donesu uredbe,propisi ili zakoni i zabrani neformalno edukovanje jer ugrožava formalno (u praksi skoro da je tako jer su sva mjesta na kojima se odlucuje zaposjeli sujetni i neznalice koji plivaju na racun diplome)

Mislim da se vrtimo u krug, a glede sujete, podebljano dosta govori.
Prvo, ja nikada nisam radio u nasem sistemu, tako da ne mogu da ti pricam o iskustvima tipa, dosao balo svjez sa faxa da mene uci.
Ja ti pricam kako stvari ferceraju ovdje. Moras da skontas da ljudi u ovoj drzavi vec preko 100 godina prave automobile i da su na osnovu te indstrije nikle mase skola i univerziteta koji izbacuju kadrove potrebne toj industriji. Isto moras da shvatis da ovdje kada zavrsis srednju skolu ti nemas nikakvo zanimanje, imas samo diplomu srednje skole. Ako hoces da budes elektricar treba da zavrsis jos godinu dvije kojekakvih kurseva i prakticnog rada da bi mogao da radis kao elektricar.
Sada, moj rodjak u BiH radi kao instalater centralnog grijanja ikao ne znam da ima i srednju zavrsenu. Naucio zanat kod nekog tipa i sada radi. Biznis mu ide pravo dobro, sada u USA da bi to isto radio moras da imas licencu. Mislim mozes naci nekoga bez licence ali ako se bilo sta desi (losa instalacija, nepravilno spojeno, bilo kakav problem), pozar, poplava uzorkovano radom/neradom takve osobe osiguranje ti nece nista pokriti jer je posao obavljen od strane osobe koja nije licencirana za to. Zato uvijek trazis licencirane ljude.
Ja ti pokusavam reci da je velika razlika u sistemima, da kod nas provog dana faxa ti kazu kako ste od danas "akademski" gradjanin pa se odmah osjetis ko nesto "specijalno" dok ti ovdje kazu da te samo treniraju za odrdjeno zanimanje. Kada dodju svjezi sa faxa, diplomci/novi radnici ovdje gledaju da upiju sto vise znanja od kolega jer su svjesni koliko malo znaju, jos nikada nisam vidio da se neko kurci, ja svjez sa faxa sve znam. Fluktuacija radne snage je ovdje mnogo veca nego kod nas, ljudi mijenjaju poslove mnogo cesce. Sada kada se javljas na posao inzinjera za drugu firmu, u tvom resume-u/CVu mora da stoji gdje si dobio diplomu jer ti ljudi jednostavno traze isto. Ti moze napistati da na trenutnom mjestu radis posao koji obavlja inzinjer ali bez diplome te nece uzeti u razmatranje, mozes da se ljustis na ovo koliko hoces ali stvari stoje tako ovdje i kapak. Mozda je i do njihovog sistema koji ipak izbacuje dovoljno strucnog kadra ili opet do naseg, gdje je se broj osoba sa zavrsenim faxom mjeri u jednocifrenim brojevima.
Glede poslova koje si naveo, u fabrikama mozes da doguras do supervizora (poslovodja kod nas) ali bilo koja vise pozicija, sve su ljudi sa faxom. Ja jos nisam vidio plant managera da nema zavrsen fax. Projektovanje, znao sam momka iz Sarajeva koji je radio takvu vrstu posla bez diplome, rijec je o manjoj privatnoj firmi (u takvim najcesce mozes i raditi neki posao koji zahtjeva odredjenu diplomu a da je nemas), kao prvo bilo je placen puno manje nego sto bi bio placen covjek sa diplomom i drugo, a ovo su njegove rijeci, dzabe mu to iskustvo jer kada bi htio da se javi za takav posao u iole vecu/ozbiljniju firmu mora da ima diplomu za to.
Opet, ja nema ni malo neke sujete niti me briga za time, ja ti samo govorim kako stvari ferceraju ovdje. I opet da dodam, studenti koji izdju sa ovdasnjih fakulteta su puno svjesniji svog znanja od studenata koji izadju sa nasih faxova koji misle da sve znaju i sad ce oni da protresu firmu od podruma do krova.