Iskustva ili edukacija ... koga bi vi prije primili?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Čovjek i po'

#1 Iskustva ili edukacija ... koga bi vi prije primili?

Post by Čovjek i po' »

Nedavno sam prisustvovao jednom razgovoru za posao u smislu jedne od osoba koja je vodila intervju i ocjenjivala potencijalne kandidate. Bilo nas je cetvoro u "ziriju". Radi se o kompaniji u Austriji koja je medjunarodnog karaktera i ima preko 90.000 zaposlenih u svijetu. Takodjer, radi se o poslu "Senior Application Manager-a".

Odradili smo posao bez problema sa svim kandidatima, dajuci ocjene za obrazovanje, iskustvo, daljnje usavrsavanje, kurseve, itd. Na osnovu zbroja poena, odabrana su dva potencijalna kandidata koja su i pocela da rade.

Medjutim, sta je mene iznenadilo, jeste cinjenica vrednovanja, odnosno bodovanja odredjenih aspekata kod kandidata. Moram reci da je vrednovanje zasnovano na pravilima koorporacije sa sjedistem u SAD-u. Pogledao sam kasnije i evo kako izgleda tabela za vrednovanje:

- jedna zavrsena godina strucne srednje skole (it, ekonomija, isl) nosi 1,5 peona

- jedna zavrsena godina undergraduate studija (bachelor, dodiplomski) nosi 2 peona / ukoliko nije zavrseno
- zavrseni bachelor od tri godine nosi 7 poena
- zavrseni bachelor od cetiri godine nosi 9 poena

- jedna zavrsena godina u okviru master studija nosi 4 peoena
- zavrsen sam master (bez obzira da li je godina, godina i pol ili dvije) nosi 11 peona

- svaka godina radnog iskustva na istim ili slicnim poslovima nosi 7 peoena :-? (pod uslovom zavrsene srednje skole)
- svaka godina radnog iskustva na istim ili slicnim poslovima nosi 8 peoena :-? (pod uslovom zavrsenog 3.g bachelora)
- svaka godina radnog iskustva na istim ili slicnim poslovima nosi 9 peoena :-? (pod uslovom zavrsenog 4.g bachelora)
- svaka godina radnog iskustva na istim ili slicnim poslovima nosi 11 peoena :-? (pod uslovom zavrsenog mastera)
u slucaju da godina nije zaokruzena, vrijedi pravilo za sve slucajeve:
- svakih sest mjeseci (pola godine) radnog iskustva na istim ili slicnim poslovima nose 3 poena
- svaka tri mjeseca radnog iskustva na istim ili slicnim poslovima nose 1 peon

Po ovome ispade da se vise cijeni radno iskstvo, nego li obrazovanje. To mi je donekle jasno, ali samo kada osobe imaju odredjenu dozu obrazovanja.

Kakvo je Vase misljenje o ovome? Cisto me interesuje da li nekoga ovo iznenadjuje, kao sto je mene ili ne?
piupiu

#2 Re: Iskustva ili edukacija ... koga bi vi prije primili?

Post by piupiu »

Moje licno iskustvo je da se na zapadu vise gleda na sposobnosti i iskustvo (radnu istoriju i dostignuca), nego na obrazovanje. Takodje moram reci da kad god sam birala kandidate, birala sam po ovoj ljestvici:

1. Licnost -- da li bi se uklopio u kulturu, je li entuzijastican, je li 'problem solver', da li bi zasukao rukave, da li razmislja svojom glavom, kakva mu je kultura i sofistikacija ophodjenja

2. Test sposobnosti -- praktican test za posao za koji zaposljavam na licu mjesta

3. Radno iskustvo i preporuke

4. Obrazovanje.

Do sada (srecom) nisam napravila pogresan izbor.

:)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#3 Re: Iskustva ili edukacija ... koga bi vi prije primili?

Post by JoseMujica »

:thumbup: potpisujem ovo

iskustvo je po meni preče ali opet zavisi kakvo
Čovjek i po'

#4 Re: Iskustva ili edukacija ... koga bi vi prije primili?

Post by Čovjek i po' »

Danas sam pricao sa jednim od likova koji su primljeni. Iako ima samo zavrsenu srednju tehnicku skolu (tzv. HTL), te oko sedam godina radnog iskustva, lika razvaljuje, ali doslovno razvaljuje u SAP i Oracle bazu podataka. Ja sam iskreno jos uvjek malo skeptican, jer za "business inteligence" poslove, po mome misljenju, ipak treba neka doza visoke naobrazbe - cisto da bi se procesi razumjeli, tok projekta isl. Vidjet cemo sta nosi vrijeme :roll:

@JoseMujica
Nevezano pitanje za temu:
U kojem Neumarktu se nalazis tacno
threshold

#5 Re: Iskustva ili edukacija ... koga bi vi prije primili?

Post by threshold »

http://de.wikipedia.org/wiki/H%C3%B6her ... ehranstalt

Ako na ovaj HTL mislis, mogu ti rec da ih ima na faxu kod mene i da im je lakse prvih par sedmica kada se rade neke osnovne stvari. Vec kasnije ih upozoravaju svi prof. da se ne opustaju jer dolaze nove stvari koje oni ne znaju.
Ne kazem da je losa skola. Naprotiv, ljudi imaju dosta znanja, ali opet se to ne moze poredit sa faxom.

Eh sada, da li je bitnije iskustvo ili naobrazba? Zavisi od posla kojim se bavis.
Doktor mora bit iobrazovan, to je svima jasno.
Neko ko radi na odrzavanju npr. servera, ili SQL baze, ne mora, jer su to alati koji se nauce brzo i kroz praksu.
Ali zato ako se planira baviti ozb. stvarima, onda je skola eminentna.
Hendrix

#6 Re: Iskustva ili edukacija ... koga bi vi prije primili?

Post by Hendrix »

Zato kod nas fino 100 bodova donosi rodbinska veza sa direktorom, zamjenikom ili članom komisije, tako da i iskustvo ne igra neku ulogu.
Ono što sam i ja primjetio je da se kod nas ljudi busaju diplomama a kako je krenulo svaki će je portir imati, a znanje i iskustvo su nebitni. S obzirom da kod nas svaka firma, a u ovo sam 100% siguran ima najmanje 50% viška zaposlenih koji su dovedeni sa štelom ovaj sistem odgovara upravo njima.
Dođe tatina ćerkica sa diplomom bez dana radnog iskustva i u par mjeseci toliko napreduje da odjednom postaje i bitan faktor u firmi...primjera je milion.

Nema ništa loše u tome da se zaposli osoba sa manje škole ako radi bolje i brže od nekoga diplomanta koji misli da je diploma jedino što mora imati na poslu.

Ali kod nas je sve naopako pa i zaposlenje, šprdaju se sa ljudima na testovima jer znaju ko je primljen unaprijed, neko napumpavanje egoa na račun ljudi...tako ti je kod nas.
JThomas

#7 Re: Iskustva ili edukacija ... koga bi vi prije primili?

Post by JThomas »

ovisi od posla do posla. u dosta zanimanja ti realno možeš raditi bez formalnog obrazovanja ako imaš znanje i iskustvo. a sa druge strane - niko i nigdje te neće primiti da počneš sticati iskustvo u doktorskom, farmaceutskom, inžinjerskom poslu bez diplome. niti bi imalo smisla.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#8 Re: Iskustva ili edukacija ... koga bi vi prije primili?

Post by Toto »

Čovjek i po' wrote:Nedavno sam prisustvovao jednom razgovoru za posao u smislu jedne od osoba koja je vodila intervju i ocjenjivala potencijalne kandidate. Bilo nas je cetvoro u "ziriju". Radi se o kompaniji u Austriji koja je medjunarodnog karaktera i ima preko 90.000 zaposlenih u svijetu. Takodjer, radi se o poslu "Senior Application Manager-a".

Odradili smo posao bez problema sa svim kandidatima, dajuci ocjene za obrazovanje, iskustvo, daljnje usavrsavanje, kurseve, itd. Na osnovu zbroja poena, odabrana su dva potencijalna kandidata koja su i pocela da rade.

Medjutim, sta je mene iznenadilo, jeste cinjenica vrednovanja, odnosno bodovanja odredjenih aspekata kod kandidata. Moram reci da je vrednovanje zasnovano na pravilima koorporacije sa sjedistem u SAD-u. Pogledao sam kasnije i evo kako izgleda tabela za vrednovanje:

- jedna zavrsena godina strucne srednje skole (it, ekonomija, isl) nosi 1,5 peona

- jedna zavrsena godina undergraduate studija (bachelor, dodiplomski) nosi 2 peona / ukoliko nije zavrseno
- zavrseni bachelor od tri godine nosi 7 poena
- zavrseni bachelor od cetiri godine nosi 9 poena

- jedna zavrsena godina u okviru master studija nosi 4 peoena
- zavrsen sam master (bez obzira da li je godina, godina i pol ili dvije) nosi 11 peona

- svaka godina radnog iskustva na istim ili slicnim poslovima nosi 7 peoena :-? (pod uslovom zavrsene srednje skole)
- svaka godina radnog iskustva na istim ili slicnim poslovima nosi 8 peoena :-? (pod uslovom zavrsenog 3.g bachelora)
- svaka godina radnog iskustva na istim ili slicnim poslovima nosi 9 peoena :-? (pod uslovom zavrsenog 4.g bachelora)
- svaka godina radnog iskustva na istim ili slicnim poslovima nosi 11 peoena :-? (pod uslovom zavrsenog mastera)
u slucaju da godina nije zaokruzena, vrijedi pravilo za sve slucajeve:
- svakih sest mjeseci (pola godine) radnog iskustva na istim ili slicnim poslovima nose 3 poena
- svaka tri mjeseca radnog iskustva na istim ili slicnim poslovima nose 1 peon

Po ovome ispade da se vise cijeni radno iskstvo, nego li obrazovanje. To mi je donekle jasno, ali samo kada osobe imaju odredjenu dozu obrazovanja.

Kakvo je Vase misljenje o ovome? Cisto me interesuje da li nekoga ovo iznenadjuje, kao sto je mene ili ne?
Ovo boldirano je pogresan zakljucak. U jako malo slucajeva u stvarnosti se radi o relaciji "ili" izmedju obrazovanja i prakticnog iskustva..
ako dvije osobe imaju isti stepen obrazovanja sasvim je logicno da je u prednosti onaj ko ima prakticno iskustvo, jer je to dodatni kvalitet koji se superponira sa diplomom...

odgovorno tvrdim da sam vise ucio na poslu vec na fakultetu i to pored redovnog posla..motivi, tehnike ucenja izvori, prakticna verifikacija naucenog su bili sasvim drukciji nego na fakultetu .. sam zavrsni ispit u praksi se nicim ne moze uporediti sa ispitom na fakultetu.. u praksi nema subjektivne ocjene, sve se "mjeri" realnim sitetemima i mjernim uredjajima.. od linijske kontrole, labaratorije gdje se testiraju uzorci, do finalnih testiranja prototipa; ne moze se svercovati ni prepisivati..

misljenja sam da se te dvije vrste znanja/kvaliteta (skola/praksa) ne mogu uporedjivati
takodje je cinjenica da korporacije imjau sasvim drukciji sistem vriejdnsoti od srednjih i malih biznisa, sektora usluga, edukacija

treba razumjeti da ce biti sasvim drukciji sistemi vrdnovanja ako se konkurise za razvojni tim fabrike automobila i firme koja proizvodi brisace za tu istu fabriku automobila...
takodje je sasvim drukciji sistemm vrednovanja u privatnom i drzavnom biznisu
threshold

#9 Re: Iskustva ili edukacija ... koga bi vi prije primili?

Post by threshold »

I jos jedna stvar, nije ni svaki student isti, niti radnik.

Uzmimo ovako, osoba A odra guzove grijajuci stolicu i uceci, dok osoba B ima veze i lagano prolazi. N kraju obje osobe imaju istu diplomu. Mislim da se iz tog razloga vrednuje radno iskustvo, jer osoba A ima nesto u glavi, i lagano savladjuje posao i ide dalje, dok osoba B ili dobiva otkaz ili stagnira, jer u poslu nema pomaganja, svako svoje peDu gleda.
Čovjek i po'

#10 Re: Iskustva ili edukacija ... koga bi vi prije primili?

Post by Čovjek i po' »

threshold wrote:http://de.wikipedia.org/wiki/H%C3%B6her ... ehranstalt

Ako na ovaj HTL mislis, mogu ti rec da ih ima na faxu kod mene i da im je lakse prvih par sedmica kada se rade neke osnovne stvari. Vec kasnije ih upozoravaju svi prof. da se ne opustaju jer dolaze nove stvari koje oni ne znaju.
Ne kazem da je losa skola. Naprotiv, ljudi imaju dosta znanja, ali opet se to ne moze poredit sa faxom.

Eh sada, da li je bitnije iskustvo ili naobrazba? Zavisi od posla kojim se bavis.
Doktor mora bit iobrazovan, to je svima jasno.
Neko ko radi na odrzavanju npr. servera, ili SQL baze, ne mora, jer su to alati koji se nauce brzo i kroz praksu.
Ali zato ako se planira baviti ozb. stvarima, onda je skola eminentna.
Da, upravo se o tome radi. Medjutim, radi se o poslu kao sto sam i vec naveo "Senior Application Manager-a". Prema mome misljenju HTL obrazovanje tesko moze da pruzi znanje i sposobnosti iz oblasti koje su zasnovane na "postgraduate" principu rada, tipa projekt i proces managementa, business inteligence toka, itd. Ali opet, ja sam bio samo jedan od likova na intevjuu koji je ocjenjivao komunikativnost i ostale drustveno-ekonomske aspekte kandidata. Ipak se radi samo o srednjoj skoli.

Elem, bilo kako bilo, mnogo ljepih i konstruktivnih komentara na ovo temu do sada. Mislim da bi tema u buducnosti mogla i da pomogne drugima prilikom slicnih odluka. Super :bih:
Kemo BA

#11 Re: Iskustva ili edukacija ... koga bi vi prije primili?

Post by Kemo BA »

Kandidata koji ce bolje obavljati poslove koje zahtjeva radno mjesto.
Strucnost za obavljanje određenih poslova nije moguce steci samo u skolskim i fakultetskim klupama.Nažalost u nasem društvu mjerilo strucnosti je samo diploma(osim obaveznog uslova dobra veza,novac ili da si "babin sin").Ovo je narocito izraženo u javnim preduzecima u kojima su radnicima koji su podizali ista preko noci došli u situaciju da su novim sistematizacijama sve njihove ranije priznate strucnosti ( koje su stekli nesebicnim radom ) poništene. U isto vrijeme na rukovodeca mjesta su dovedeni ljudi sa diplomama bez iskustva i kojima je jedini cilj da pokažu neku svoju moc i uzmu sto vece place. Nadam se da to nece dugo trajati i da ce rezultati rada i stvarna strucnost postati mjerilo za status svakog pojedinca u svim firmama.
cyprus

#12 Re: Iskustva ili edukacija ... koga bi vi prije primili?

Post by cyprus »

Sve je to fino iskustvo naravno treba... al' kad tek završiš školu/fakultet obično nemaš nikakvog radnog iskustva... Kako onda steći iskustvo? Bez štele... kod nas teško...
chuchumbamayumbe

#13 Re: Iskustva ili edukacija ... koga bi vi prije primili?

Post by chuchumbamayumbe »

Prije bih primio onoga sa iskustvom, nego sa edukacijom, pogotovu sa današnjom hiperprodukcijom "studenata" na kojekakvim kajmak fakultetima.
Iz ličnog primjera mi je poznato da je srednjoškolac šef diplomcima i magistrima.
Dječko je vrstan programer, DOKTOR, sposoban i inteligentan.
ChoosenOne

#14 Re: Iskustva ili edukacija ... koga bi vi prije primili?

Post by ChoosenOne »

U SAD-e ne postoji "tabela" ili list poput ove sa bodovima.
Kandidati se primaju na osnovu znanja I iskustva (kada je u pitanju software)
Kemo BA

#15 Re: Iskustva ili edukacija ... koga bi vi prije primili?

Post by Kemo BA »

Jedan od uzroka za ,po meni,neodgovarajuce vrednovanje rezultata rada u nasem sistemu je u nestrucno napravljenim sistematizacijama radnih mjesta .Kada bi se napravila analiza sistematizacija od strane strucnih ljudi tek tada bi se vidjeli svi nedostaci. Nazalost i ovdje je politika uplela svoje prste pa cak i u preduzecima koja nisu na buđetu. Svakim danom imamo sve više završenih diplomiranih mladih ljudi.Na njihovu žalost pravih radnih mjesta na kojima bi mogli raditi i usavršavati se je jako malo ( Vecina firmi koje su prije rata bile jako cjenjene a imale su razvojne i proizvodne potencijale cijenjene u cijelom svjetu sada ne rade). Politika je za tako nešto našla rješenje u vidu uputa kod pravljenja sistematizacija radnih mjesta.Jedino za politicare nije napravljena ogranicavajuca sistematizacija a imaju najveca primanja za najmanje rezultate rada.Mladi diplomirani ljudi koji se žele više stucno osposobiti nemaju posla u BiH pa na sve nacine pokušavaju naci posla u nekoj drugoj zemlji. Onaj dio koji je diplomu stekao na sumnjiv nacin ostaje ovdje i zadovoljava se radnim mjestom na kome i nije potrebno neko znanje i za njih se obicno izmišljaju radna mjesta sa odgovarajucim placama.U svemu ovome najveci gubitnici su vrijedni radnici sa višegodišnjim iskustvom kojma je ranijim sistematizacijama priznata strucnost za obavljanje složenijih poslova.Oni su to morali zaslužiti dugogodišnjim radom i znanjem a nerjetko su bili i nosioci razvoja u preduzecima. Novim sistematizacijama ta vrijednim radom stecena strucnost se briše i place im se umanjuju jer ne zadovoljavaju nove kriterije za strucnost tj. diplomu. Ovako loše postavljen sistem vrednovanja strucnosti i vrednovanja rezultata rada cesto omogucava i specificnu vrstu mobinga nad radnicima.
ljubav_aha

#16 Re: Iskustva ili edukacija ... koga bi vi prije primili?

Post by ljubav_aha »

vrlo je vazno KAKO trazis posao :!: :!: :!:

kako sam ljetos uspjela,ne bi mi uopste vjerovali,bez intervuja i slicnih formlanosti,otisla sam direktno da se sretenem licem u lice sa direktorom,bez plana i programa,jednsotavno sam sebi rekla,idem,pa sto bude,inace sam tvrdogalvija od magarca,sreca moja,mozda i pozitvna enrgija,karizma,optimizam,Bozija voilja,plus pricam bez problema bez izvjestacenog osmijeha :lol: a razlog je jednsotavan:bolje verbalno predstavljam svoje znanje,rekacije,konverzacija i slicno,jer moj rezime jeste obogacne edukacijom i iskustvom iz vise oblasti,ali doticna osoba mi je lijepo rekla (direktro) da mi je rezime nula :D :lol: plus, radim povrmeeno na novoj lokacji i cekam "pravi" momenat dok dobijem stalno radno mjesto :-D orginalnost je jos uvijek cijeni :-D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#17 Re: Iskustva ili edukacija ... koga bi vi prije primili?

Post by Toto »

zavisi
ako primam nekog u drzavnoj firmi gledat cu da je losiji od mene
ako primam u svojoj firmi gledat cu da je bolji od mene
ljubav_aha

#18 Re: Iskustva ili edukacija ... koga bi vi prije primili?

Post by ljubav_aha »

Toto wrote:zavisi
mudro :D
svjezi_ustipak

#19 Re: Iskustva ili edukacija ... koga bi vi prije primili?

Post by svjezi_ustipak »

Uvijek prvo vidjeti iskustvo i primati najvise na osnovu iskustva. Zasto? Pa sama je BiH primjer. Imamo proliferaciju visokoskolskih ustanova. Svako se moze docepati univerzitetske diplome, prozvati se magistrom, pricati kako radi doktorat. Lijepo sve, ali jedna stara izreka kaze Baska ilum, baska znanje. Fino sto neko ima diplomu ali to ne mora znaciti da zna raditi posao. To znaci da je imao vremena, para i zivaca nekoliko godina provesti na univerzitetu. Ostalo ce praksa potvrditi.

Toto wrote:zavisi
uvijek primiti boljeg od sebe po strucnosti. posebno voditi racuna o kvalitetima licnosti, jer ako nije dobar insan onda nece valjati nista.
ako nemas strucne radne saradnike ni ti ne mozes doci do izrazaja i gubices se pomazuci njima.
ljubav_aha

#20 Re: Iskustva ili edukacija ... koga bi vi prije primili?

Post by ljubav_aha »

svjezi_ustipak wrote:Uvijek prvo vidjeti iskustvo i primati najvise na osnovu iskustva. Zasto? Pa sama je BiH primjer. Imamo proliferaciju visokoskolskih ustanova. Svako se moze docepati univerzitetske diplome, prozvati se magistrom, pricati kako radi doktorat. Lijepo sve, ali jedna stara izreka kaze Baska ilum, baska znanje. Fino sto neko ima diplomu ali to ne mora znaciti da zna raditi posao. To znaci da je imao vremena, para i zivaca nekoliko godina provesti na univerzitetu. Ostalo ce praksa potvrditi.
pa nije tema edukacija i trazenje posla u BIH :skoljka:

ne mozes raditi sve poslove bez diplome :-D
svjezi_ustipak

#21 Re: Iskustva ili edukacija ... koga bi vi prije primili?

Post by svjezi_ustipak »

ljubav_aha wrote:
svjezi_ustipak wrote:Uvijek prvo vidjeti iskustvo i primati najvise na osnovu iskustva. Zasto? Pa sama je BiH primjer. Imamo proliferaciju visokoskolskih ustanova. Svako se moze docepati univerzitetske diplome, prozvati se magistrom, pricati kako radi doktorat. Lijepo sve, ali jedna stara izreka kaze Baska ilum, baska znanje. Fino sto neko ima diplomu ali to ne mora znaciti da zna raditi posao. To znaci da je imao vremena, para i zivaca nekoliko godina provesti na univerzitetu. Ostalo ce praksa potvrditi.

govorim iz BH perspektive kao sto su ostali govori iz perspektiva zemalja u kojima trenutno zive/rade.
ne mozes raditi sve poslove bez diplome, slazem se. ali je i svaka diploma nevazna ako ne znas raditi posao ili neces da ga naucis. ako bih mogao birati, izmedju diplome ili iskustva, prednost dajem iskustvu.
ljubav_aha

#22 Re: Iskustva ili edukacija ... koga bi vi prije primili?

Post by ljubav_aha »

svjezi_ustipak wrote:govorim iz BH perspektive kao sto su ostali govori iz perspektiva zemalja u kojima trenutno zive/rade.
ne mozes raditi sve poslove bez diplome, slazem se. ali je i svaka diploma nevazna ako ne znas raditi posao ili neces da ga naucis. ako bih mogao birati, izmedju diplome ili iskustva, prednost dajem iskustvu.
svjezi_ustipak wrote:
ljubav_aha wrote:

govorim iz BH perspektive kao sto su ostali govori iz perspektiva zemalja u kojima trenutno zive/rade.

ah ,tebe :D malo je osoba koje zavrse faks u inostranstvu koje nemaju pojma o zanimanju,naravno,ako ne vole takakv posao ili su zavrsili pod pristiskom sredine,naravno da nece biti dobri radnici ako ostanu u zanimanju koje ne vole,a ima i takvih slucajeva

pitanje:kako su osobe sa danasnjim iskustvom pocele raditi kad nisu imale iskustvo,sto je bio kretrijum zaposlajvanja :D ;-)
svjezi_ustipak

#23 Re: Iskustva ili edukacija ... koga bi vi prije primili?

Post by svjezi_ustipak »

ljubav_aha wrote: pa nije tema edukacija i trazenje posla u BIH :skoljka:

ne mozes raditi sve poslove bez diplome, slazem se. ali je i svaka diploma nevazna ako ne znas raditi posao ili neces da ga naucis. ako bih mogao birati, izmedju diplome ili iskustva, prednost dajem iskustvu.[/quote]

ah ,tebe :D malo je osoba koje zavrse faks u inostranstvu koje nemaju pojma o zanimanju,naravno,ako ne vole takakv posao ili su zavrsili pod pristiskom sredine,naravno da nece biti dobri radnici ako ostanu u zanimanju koje ne vole,a ima i takvih slucajeva

pitanje:kako su osobe sa danasnjim iskustvom pocele raditi kad nisu imale iskustvo,sto je bio kretrijum zaposlajvanja :D ;-)[/quote]

da ne odemo offtopic.

prednost pri zaposljavanju uvijek treba dati osobama koje imaju radno iskustvo. zavrsiti faks u inostranstvu nije nuzno prednost jer ima i tamo fakulteta koji nisu daleko od pedagogije u Kiseljaku ili ekonomije u Visegradu i gdje se diplome dijele lopatom. razlika izmedju sposobnosti da se prodje ispit i stekne diploma i da se ta diploma primjeni je odavno uocena pa su zatoi smisljeni probni rad, evaluacije i sl.

osobe koje zavrse univerzitet kad pocnu traziti posao obicno krenu od nekog pripravnika pa idu navise u ljestvici kako sticu radno iskustvo, zato i postoji pripravnicki staz pa pojmovi mladji/stariji/asistent/pomocnik i sl.

topic starter je jednostavno pitao cemu dati prednost, iskustvu ili diplomi jer je prisustvovao zaposljavanju gdje se prednost davala iskustvu. i sa tim se slazem. znam puno visokoobrazovanih ljudi koji su diplome stekli u BiH i inostranstvu a koji su jednostavno neupotrebljivi i misle da trebaju dobijati pare radi svoje diplome. kad se ide na trziste, kao ovi iz uvodnog posta, onda se pravila mjenjaju jer trziste trazi nekoga ko zna uraditi posao. ako ima diplomu tim bolje.
Kemo BA

#24 Re: Iskustva ili edukacija ... koga bi vi prije primili?

Post by Kemo BA »

Prednost treba dati onome ko ce dati bolje radne rezultate i bolje se uklopiti u izvršavanju zahtjevanog posla.Diploma nije garancija ali ni iskustvo takođe.Strucnost i ljudskost su osobine koje se ne dokazuju ni diplomom ni ranijim iskustvom kod prijema radnika. Što se strucnosti tice lako je provjeriti probnim radom gdje nije potrebno više od 7 dana probnog rada da se procjeni koliko je neko strucan ili sposoban da se ukljuci u posao.Što se ljudskosti tice za to je potrebno više vremena i upitno je koje osobine više vole današnji poslodavci.

Da se ne ponavljam potpisujem sve što je napisala svježi_uštipak. :dance:
ljubav_aha

#25 Re: Iskustva ili edukacija ... koga bi vi prije primili?

Post by ljubav_aha »

u vecini komapnija je probni period 3 mjeseca , bez obizra na diplomu ili iksustvo,stoga , ja sam ZA davanje prilike svakome :-D :thumbup:
Post Reply