Irak

Post Reply
Tyke

#13651 Re: Irak

Post by Tyke »

sumirprimus wrote:kake veze,uzme knjigu i procita.il hocesrec da nemapravo komentarisat?
covjek se vjerovatno interesovo,negdje nesto i procitao.ne bi ovako napiso da ne zna il da negdje nije vidio.svka cast aleks :thumbup:

p.s a sta je tefsir?
Upravo tako, ne razumijes, ali ipak si siguran da je u pravu. ;)

Mogu i ja citati sad citab o kvantnoj fizici, ali opet habera nemam o tome. Pa na google skoknem i prvo sto vidim da je neko pisao (objasnjavao po svom) to isto ja ovdje pocnem mudrovati i upustati se u raspravu. Bitno je ucestvovati, jelde!? :D

Nebitno, of topik je, ali ne mora se ni na svaku odgovarati i svaciji advokat biti.
sumirprimus

#13652 Re: Irak

Post by sumirprimus »

pa nije druze, aleks je ozibljan forumas i vjerujem da ne bi napisao nesto onako bezveze.
jlicno meni jedfan od drazih forumasa na ovim ratnim temama jer hzna znanje i imaiskustvo za razliku od ovih napaljenih balavaca...
i mislim da mu nije namjera da provocira,ne pokusavam bit njegov advokat.jebga nek on sam kaze.
ja fakat ne znam zato i pitam.nije srmaota ne znat, sramota je ne pitat :D a jos veca ne rec :lol: :kiss: i ne ljuti se :thumbup:
Tyke

#13653 Re: Irak

Post by Tyke »

sumirprimus wrote:pa nije druze, aleks je ozibljan forumas i vjerujem da ne bi napisao nesto onako bezveze.
jlicno meni jedfan od drazih forumasa na ovim ratnim temama jer hzna znanje i imaiskustvo za razliku od ovih napaljenih balavaca...
i mislim da mu nije namjera da provocira,ne pokusavam bit njegov advokat.jebga nek on sam kaze.
ja fakat ne znam zato i pitam.nije srmaota ne znat, sramota je ne pitat :D a jos veca ne rec :lol: :kiss: i ne ljuti se :thumbup:
:P
http://forum.klix.ba/tefsir-tumacenje-k ... 56594.html

Ma nisam ni ja nista lose mislio o Aleksovom ili Insomnijinom postu, vec mi je grubo zvucala njihova tvrdnja. Pogotovo ako se pozivas na Kur'anske ajete, ipak ne smijes olako timaciti neki ajet, pausalno ga procitavsi. Al dosta je i mene vise, zaspama temu.
sumirprimus

#13654 Re: Irak

Post by sumirprimus »

ok shvatam tumacenje kurana... ok nisam znao.. :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#13655 Re: Irak

Post by Truba »

oglasio se bagdadi
iz mosula
a nije iz bagdada :D

kae uvjeren u pobjedu :D

8000 vs 100 000 :? :? :?
sumirprimus

#13656 Re: Irak

Post by sumirprimus »

vuna vuna kalifi... :D
sad treba odradit onaj klip iz unterganga... :lol:
AleksoMKD

#13657 Re: RE: Re: Irak

Post by AleksoMKD »

Tyke wrote: A ti si inace upucen u tefsir?
Nisam, ali gledajuci kako se ISISovci ponasaju do sada cini mi se da oni samo traze opravdanje a fanaticima je to lako. Jebiga oni su nekako protumacili da je OK palit ljude zive pa me ne cudi da je sa njihove gledne tocke silovanja zarobljenih zena OK.

Na to sam mislio, iako bih volio diskutirati na podforumu religija o tumacenjima.
DaysleepeR

#13658 Re: Irak

Post by DaysleepeR »

svak ima svoj univerzitet za tefsir, pa kad se nađu u kontri, onda imaš haos kao u Siriji
insomnia78

#13659 Re: Irak

Post by insomnia78 »

Naravno, naravno. Svako ce iz pika reci da je ssmoubistvo najveci grijeh i da ko ubije jednog nevinog kao da je ubio cijeli svijet. Onda dodje Kardavi, a on nije bilo ko i kaze da je ok raznijeti se medju jevrejima u Izraelu pa makar u pitanju bili civili
E tad ostatak muslimana kaze sta slusas njega ne treba ti tefsir. Kur'an je za svakog
Tyke

#13660 Re: RE: Re: Irak

Post by Tyke »

AleksoMKD wrote:
Tyke wrote: A ti si inace upucen u tefsir?
Nisam, ali gledajuci kako se ISISovci ponasaju do sada cini mi se da oni samo traze opravdanje a fanaticima je to lako. Jebiga oni su nekako protumacili da je OK palit ljude zive pa me ne cudi da je sa njihove gledne tocke silovanja zarobljenih zena OK.

Na to sam mislio, iako bih volio diskutirati na podforumu religija o tumacenjima.
To i jeste problem danasnjice, fanaticno ubjedjenje u nesto kao ispravno i jedino moguce.
ISISovci su dali sebi za pravo da rade mnoge stvari "u ime vjere i Allaha", i na taj nacin samo iskrivljuju pravu sliku vjere na koju se pozivaju, a ujedno i dokazuju koliki su sljam ovozemaljski.
Znaju i oni vrlo dobro kako se ratovalo jos u doba Poslanika a.s., borba prsa u prsa, strategije, a ne djecu i zene da koristis kao zivi stit, silujes djevojcice, iz ekstremnog u jos ekstremnije da ides... u biti svi znamo i vidimo sta se desava i pod okriljem cega.
sumirprimus

#13661 Re: Irak

Post by sumirprimus »

ima onaj dobar dokumentarac o isilu...
kako su na foru hvatali ljude navece po kucama,dodju u uniformama iracke vojske, lafo na ispitivanje,ko si sta si, sunit ,ono budjenje pokret,ko ti je komandir,gdje je on...
i poslje im kazu rat je.mora se varat ...i likvidiraju ih.
i tako sve na prevaru.
sad im se vraca.ko ce maca laca...
Truba

#13662 Re: Irak

Post by Truba »

http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=66291

Debela naslaga čađi koja pokriva crkvene zidove ne može sakriti ručni natpis „Islamska država“. Toplina je uništila nekoliko keramičkih pločica, klupe su razbacane, krov djelomično urušen, ali katedrala Bezgrješnoga začeća još uvijek stoji u središtu grada Qaraqosh. Nakon dvogodišnje okupacije samozvane Islamske države, u katedrali ponovo odzvanjaju crkveni hvalospjevi na aramjeskom jeziku u najznačajnijem kršćanskom gradu u Iraku, javlja agencija Asianews.
Truba

#13663 Re: Irak

Post by Truba »

Image
Putnik ali stvarno

#13664 Re: Irak

Post by Putnik ali stvarno »

Dakle napad na Mosul izgleda da pocinje.

Puno izvestaja o tom napadu citamo vec nedeljama ali to su bile bitke za prilazni proctor.

Juce se probalo u grad I javise se problemi, pocelo je pregrupisanje Zlatne divizije, trazi se nova taktika, plan.

Naislo se na neocekivani otpor ?!

Btw ceo kontekst ovog napada, prethodno ponovno unistenje Falujah e I Ramadi ja predstavljeno je kao borba protiv ISISa,

mada sada vec mozemo citati I od US izvora da shvataju da ce taj potencijalni "uspeh" trajati kao I prethodni.

U pitanju je totalni rat protiv Suni Arapa u Iraku, I ako se zavrsi ovo sta se sada radi pod maskom borbe protiv

ISIS a to nece dati resenje za suni Arape Iraka.

Smesno I besmisleno, zapravo od 2001 mirno posmatramo genocide nad Suni Arapima Iraka.

Mada najverovatnije nisam u pravu ....

https://www.youtube.com/watch?v=nRUvf9z3X5Y
Truba

#13665 Re: Irak

Post by Truba »

Istebise krscane
Sad ce njih sije
Drvosjeca iz Dejcica

#13666 Re: Irak

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Putnik ali stvarno wrote:Dakle napad na Mosul izgleda da pocinje.

Puno izvestaja o tom napadu citamo vec nedeljama ali to su bile bitke za prilazni proctor.

Juce se probalo u grad I javise se problemi, pocelo je pregrupisanje Zlatne divizije, trazi se nova taktika, plan.

Btw ceo kontekst ovog napada, prethodno ponovno unistenje Falujah e I Ramadi ja predstavljeno je kao borba protiv ISISa,

mada sada vec mozemo citati I od US izvora da shvataju da ce taj potencijalni "uspeh" trajati kao I prethodni.

U pitanju je totalni rat protiv Suni Arapa u Iraku, I ako se zavrsi ovo sta se sada radi pod maskom borbe protiv

Smesno I besmisleno, zapravo od 2001 mirno posmatramo genocide nad Suni Arapima Iraka.

Navodno se drži veliki broj civila koje će ISIL smauti ako s ekrene u taj zadnji napad na Mosul. Jebena situacija!
Generalno mnogima je bitno da se ubijaju muslimani između mislimana, mislim da je i originalna ideja nastanka ISIL-a vođena upravo tom logikom. Možemo mi polemisati sada je li to tačno ili ne ali je fakt da ISIL ubija najviše muslimana. Naravno nema dileme da li ta ideologija treba biti poražena ili ne.
Putnik ali stvarno

#13667 Re: Irak

Post by Putnik ali stvarno »

Black swan wrote:Istebise krscane
Sad ce njih sije
Nisam siguran da si u pravu. Jesi li bio tamo ?

Hriscani stradaju koliko I drugi, nema tog naseg hate a tamo. Uoci da tamo ima Hriscana I crkava starijih puno od nasih.

I netaknutih.
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Putnik ali stvarno wrote:Dakle napad na Mosul izgleda da pocinje.

Navodno se drži veliki broj civila koje će ISIL smauti ako s ekrene u taj zadnji napad na Mosul. Jebena situacija!
Generalno mnogima je bitno da se ubijaju muslimani između mislimana, mislim da je i originalna ideja nastanka ISIL-a vođena upravo tom logikom. Možemo mi polemisati sada je li to tačno ili ne ali je fakt da ISIL ubija najviše muslimana. Naravno nema dileme da li ta ideologija treba biti poražena ili ne.
Vidi tamo je 98% stanovnistva islamske vere pa je logicno da ginu muslimani.

Ne ginu oni prevashodno zbog vere vec zbog tiranija.

Unutrasnjih, a I od MZ tiranije.

I bez vere, da su svi ateisti, uz tu naftu bilo bi velikih problema.
insomnia78

#13668 Re: Irak

Post by insomnia78 »

Pa siguran sam da bi oni najvise ubijali Japance da je taj kraj naseljen Japancima
Kikibombona

#13669 Re: Irak

Post by Kikibombona »

A kako je ISIL nastao?

Otkud toliko pristalica ISILa?

Kako to da ISIL zauzme metropole poput Mosula, zauzme pola Iraka, bez ikakvog otpora i negodovanja civilnog stanovnistva?

Ko radi na jacanju selefija u BiH, pokreta koji je iz godine u godinu sve jaci?

Selefije u BiH ne priznaju siite kao muslimane. Dakle, Iranci za njih nisu muslimani, kao ni Iracani, Sirijci i drugi narodi siitske vjere. Iz perspektive selefija, oni se ne bore protiv muslimana. Siiti po njima nemaju veze sa islamom. Stavise, siiti su mnogo gori od ateista ili krscana, jer oni muslimane odvode u zabludu. Takve stavove imaju svi vodeci selefijski sejhovi u BiH, kao i njihovi mediji poput Saffa i sl.
Drvosjeca iz Dejcica

#13670 Re: Irak

Kikibombona wrote:

A kako je ISIL nastao?

Otkud toliko pristalica ISILa?

Kako to da ISIL zauzme metropole poput Mosula, zauzme pola Iraka, bez ikakvog otpora i negodovanja civilnog stanovnistva?

Ko radi na jacanju selefija u BiH, pokreta koji je iz godine u godinu sve jaci?

Selefije u BiH ne priznaju siite kao muslimane. Dakle, Iranci za njih nisu muslimani, kao ni Iracani, Sirijci i drugi narodi siitske vjere. Iz perspektive selefija, oni se ne bore protiv muslimana. Siiti po njima nemaju veze sa islamom. Stavise, siiti su mnogo gori od ateista ili krscana, jer oni muslimane odvode u zabludu. Takve stavove imaju svi vodeci selefijski sejhovi u BiH, kao i njihovi mediji poput Saffa i sl.
Kompleksna pitanja si postavio da bi dobio odogovor u jednoj rečenici no znamo kako i zašto je okupiran Irak pa treba krenuti od toga ili mnogo prije toga. Koliko pirstalica ima ISIL i šta nam taj podatak govori? Ubaciti BiH u sve to što si nadorbio je u najmanju ruku neumjesno. Selefije ili već kako se zovu imaju pravo vjerovati u šta žele sve dok poštuju zakone BiH. Jevreji recimo vjeruju da su izabrani narod od Boga i da imaju veća prava od Palestinaca stoga ne vidim problem i da Selefije vjeruju da su sa Marsa. :oops: I od kada su to Šiti postali uzor demokratskom svijetu...isti oni koji Izrael kao državu ne priznaju već prizivaju njen nestanak. :cry:
Kikibombona

#13671 Re: Irak

Post by Kikibombona »

Kompleksna pitanja si postavio da bi dobio odogovor u jednoj rečenici no znamo kako i zašto je okupiran Irak pa treba krenuti od toga ili mnogo prije toga. Koliko pirstalica ima ISIL i šta nam taj podatak govori? Ubaciti BiH u sve to što si nadorbio je u najmanju ruku neumjesno. Selefije ili već kako se zovu imaju pravo vjerovati u šta žele sve dok poštuju zakone BiH. Jevreji recimo vjeruju da su izabrani narod od Boga i da imaju veća prava od Palestinaca stoga ne vidim problem i da Selefije vjeruju da su sa Marsa. :oops: I od kada su to Šiti postali uzor demokratskom svijetu...isti oni koji Izrael kao državu ne priznaju već prizivaju njen nestanak. :cry:
Ti kazes da se bore muslimani protiv muslimana.

Oni to ne vide tako. Oni to vide kao sukob sunita i siita. Slicno kao pravoslavci vs katolici.

Iran sa Saudijom ima veze jednako kao Britanija sa Rusijom. Dakle, nespojivo!

Dakle, tvoja postavka da muslimani ratuju protiv muslimana nema smisla. Govoris kao da su suniti i siiti jedno tkivo, pa ih sada neko razdvaja. Oni su duboko podijeljeni. I jedni druge cesto ne dozivljavaju kao muslimane.

Ti si rekao da je ISIL neko napravio. Ja te pitam, ko pravi selefije u BiH?
Drvosjeca iz Dejcica

#13672 Re: Irak

Putnik ali stvarno wrote:
Vidi tamo je 98% stanovnistva islamske vere pa je logicno da ginu muslimani.

Ne ginu oni prevashodno zbog vere vec zbog tiranija.

Unutrasnjih, a I od MZ tiranije.

I bez vere, da su svi ateisti, uz tu naftu bilo bi velikih problema.
Ima smisla to što govoriš, slažem se dobrim dijelom.
dječak sa šibicama

#13673 Re: Irak

Post by dječak sa šibicama »

Pester press dobio pojacanje.
Truba

#13674 Re: Irak

Post by Truba »

cuj jesam bio tamo :mrgreen: nisam ni u srebrenici bio 1995 al je sve jasno...sa 27 na 6

u iraku

od milijun i pol ostao frtalj milijuna

ah da za to su krivi amerikanci :mrgreen:

i ta floskula da od isisa najvise ginu mjuslmani

i od nacizma i fasizma je izginuo najvise nemuslimana i kakve to sad veze ima
Drvosjeca iz Dejcica

#13675 Re: Irak

Kikibombona wrote:
Ti kazes da se bore muslimani protiv muslimana.

Oni to ne vide tako. Oni to vide kao sukob sunita i siita. Slicno kao pravoslavci vs katolici.

Iran sa Saudijom ima veze jednako kao Britanija sa Rusijom. Dakle, nespojivo!

Dakle, tvoja postavka da muslimani ratuju protiv muslimana nema smisla. Govoris kao da su suniti i siiti jedno tkivo, pa ih sada neko razdvaja. Oni su duboko podijeljeni. I jedni druge cesto ne dozivljavaju kao muslimane.

Ti si rekao da je ISIL neko napravio. Ja te pitam, ko pravi selefije u BiH?
Pa zar se ne bore muslimani protiv muslimana, uglavnom? Druga je stvar sada što se oni između sebe ne podnose pa imaš masu frakcija kod šita i sunita ali to je problem njihovih ubjeđenja i vjerovanja. Ja kao neko ko je rođen i odrastao u BH kulturološkom krugu u muslimanskoj porodici na šite i sunite gledam kao na muslimane i ne razdvajam ih. Svjestan sam i toga da se oni između sebe ne doživljavaju tako ali to je njihov međusobni odnos o kojem ja ne bih da sudim.

ISIL je posljedica mnogih krivih procjena, politika i poteza prije svega svjetske politike (Amerike) pa onda tek unutrašnih događanja kod Arapa generalno. Demokratija nije jednosmjerna ulica kako je ti doživljavaš pa bi jednima dao sva demokratska prava a drugima zabranio i pravo na mišljenje. Selefije u BiH imaju sva prava kao ja ili ti, pravo na organizovanje, mišljenje, život, upražnjavanje vjere baš kao i oni koji sebe smatraju šitima, jevrejima, pravoslavcima, kršćanima ili bilo koja druga etnička ili vjeska skupina sve dotle dok ne krše zakone ove zemlje. To ti je demokratija moj Kiki.
Post Reply