Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
ilineilida
#9126 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Eh to bi bila dobra opcija kad bi moglo na dvije unutrasnje jedinice da se spoji ! Upravo cu razgledati malo te Mitsubishi-eve strojeve !
- Abate Fetel
#9127 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nisi me razumio, nude zasebno 2 različite vanjske jedinice, jedna ide do -25 a druga do -40 možeš da biraš jednu od dvijeilineilida wrote: ↑30/01/2020 15:13 Eh to bi bila dobra opcija kad bi moglo na dvije unutrasnje jedinice da se spoji ! Upravo cu razgledati malo te Mitsubishi-eve strojeve !
A to što ti želiš se zove multi-split sa jednom vanjskom i 2-3 unutrašnje!
- Abate Fetel
-
Dzemss
#9129 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Imas Gree U-Crown koja ide do -30C. I Fujitsu LTC do -20C.ilineilida wrote: ↑30/01/2020 15:13 Eh to bi bila dobra opcija kad bi moglo na dvije unutrasnje jedinice da se spoji ! Upravo cu razgledati malo te Mitsubishi-eve strojeve !
-
ilineilida
#9130 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Aha , slabo se razumijem u inverterske sisteme stvarno nisam nikad do sad bio za njih zainteresovan pa onda covjek nije prije ni istrazivao.. ma ta meni treba do -40 sto je sigurno sigurno raspitacu se po ovim firmama ovih dana sto to rade kakve opcije nude !
- Abate Fetel
#9131 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mitsubishi LN snage 5kW KOŠTA PREKO 4000 MARAKAilineilida wrote: ↑30/01/2020 15:19 Aha , slabo se razumijem u inverterske sisteme stvarno nisam nikad do sad bio za njih zainteresovan pa onda covjek nije prije ni istrazivao.. ma ta meni treba do -40 sto je sigurno sigurno raspitacu se po ovim firmama ovih dana sto to rade kakve opcije nude !
-
Dzemss
#9132 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Da to nisi u Rusijiilineilida wrote: ↑30/01/2020 15:19 Aha , slabo se razumijem u inverterske sisteme stvarno nisam nikad do sad bio za njih zainteresovan pa onda covjek nije prije ni istrazivao.. ma ta meni treba do -40 sto je sigurno sigurno raspitacu se po ovim firmama ovih dana sto to rade kakve opcije nude !
-
zposao
#9133 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Čuj -40Dzemss wrote: ↑30/01/2020 15:27Da to nisi u Rusijiilineilida wrote: ↑30/01/2020 15:19 Aha , slabo se razumijem u inverterske sisteme stvarno nisam nikad do sad bio za njih zainteresovan pa onda covjek nije prije ni istrazivao.. ma ta meni treba do -40 sto je sigurno sigurno raspitacu se po ovim firmama ovih dana sto to rade kakve opcije nude !ili Norveskoj?
Koliko bi trebala nabiti minus vanjska jedinica u slucaju temperature zraka od -40...
- Abate Fetel
#9134 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa čovjek kaže da nema pojma o inverterima pa mu treba malo vremena da to sam pohvata po netu.
Sa onim što je naveo ja ne vidim nikakav problem da se grije na klime!
Sa onim što je naveo ja ne vidim nikakav problem da se grije na klime!
-
Ermin ZM
#9135 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pozdrav. Evo da ti ja dam feedback kao neko ko od nedavno ima klimu.ilineilida wrote: ↑30/01/2020 15:19 Aha , slabo se razumijem u inverterske sisteme stvarno nisam nikad do sad bio za njih zainteresovan pa onda covjek nije prije ni istrazivao.. ma ta meni treba do -40 sto je sigurno sigurno raspitacu se po ovim firmama ovih dana sto to rade kakve opcije nude !
Prvo grijao sam konvektorima, sprat kuce od 45 kvadrata. Dolazilo je od 200 do 400 km zavisi od mjeseca. Dakle konvektori su usminkane grijalice koje ne pusu, a trose ko grijalice i daju toplote kao grijalice.
Od konvektora krenem, dodjem do ove teme, gledam ovi hvale invertere, reko vidi sto prodaju maglu, sve trgovci sta lazu da navuku. Stvarno sam to mislio. Citam i smijem se. I onda malo istrazim koncept invertera, toplinske pumpe i skontam princip, da ona izvlaci toplotu iz zraka i upumpava unutra a struju koristi kompresor koji
"tjera" klimu da vrsi tu izmjenu, laicki objasnjenjeno. Na kilowat struje zavisi od okolnosti daje ti oko 4 kilovata toplote, nekad manje nekaad vise. Kod svih ostalih grijacih tijela ti je 1 za 1. Dakle oko 3-4 puta jeftinije prodjes zainverterom. I prvo sam htio roditeljima, al nisam mogao oca ubijedit ne vjeruje u to. Tako iz znatizelje i zelja da ga ubijedim stavim klimu od 900 km deklarisana do -22, nije losa al daleko da je najbolja. Od 8 januara do danas potrosila 75 maraka za 45 kvadrata kuce.
Sa konvektorima dolazilo 300 400 januar.
Ja bih ti slijedece preporucio:
Uzmi dobru klimu, ne stedi al nemoj se ni razbacivat, bolje 2 srednje klase od 1200 km nego jedna od 2500.
Brendove koje ces gledat koji su se pokazali na grijanju:
Svi japanci, za nase uslove najbolji odnos cijena kvalitet ima Fujitsu od Japanaca, Daikin, Mitsubishi(malo skup za nase uslove) i od kineza Gree i Midea(za mideu kazu da dobro grije samo da je glasnija).
Vox, Vivax, Gorenje, Beko isl zaobidji ne prave svoje klime vec kupuju od Kineza.
Ovih gore se drzi koje sam ti nabrojao.
E sad glavna stvar izolacija, to je najbolja investicija od svega. I ne razbijaj glavu o debelim minusima. Realno rijetko je to kod nas a dobre klime rade i na debelim minusima. Uzmes dobru klimu, sto te zanima pitaj ovde i uz to grijalicu od 20 km ako bude -25 da pripomognes. Spominjaces nas(valjda neces mater psovat).
Svaki drugi vid elektricnog grijanja je barem 3 puta skuplji od invertera/toplotne pumpe
Izvinite na opsirnom postu, vidim da je novi.
-
Ermin ZM
#9136 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
I da ti pojasnim ono uzima toplotu iz zraka. Meni nije bilo jasno sta ce uzimat iz zraka kad je -20?ilineilida wrote: ↑30/01/2020 15:19 Aha , slabo se razumijem u inverterske sisteme stvarno nisam nikad do sad bio za njih zainteresovan pa onda covjek nije prije ni istrazivao.. ma ta meni treba do -40 sto je sigurno sigurno raspitacu se po ovim firmama ovih dana sto to rade kakve opcije nude !
Po zakonima fizike toplote u zraku ima sve do apsolutne nule -273 c.
Poenta je da freon u klimi bude dosta hladniji od zraka i tako kupi toplotu i prenosi je u unutrasnost pomocu procesa sabijanja/isparavanja.
Evo najbanalnije:
Napolju -10, freon -40. Tih 30 razlike je toplota koju ti klima predaje. Ovo je jako banalno objasnjeno, nije bas strogi prikaz, al eto da imas koncept kako funkcionise.
I da dodam imas vise vrsta toplotnih. Ovde se navise pise o toplotnoj pumpi zrak-zrak popularna kao inverter klima. Imas toplotnu pumpu zemlja voda, zrak-voda, voda-voda itd. Imas inverter klimu sa podnom jedinicom sa poda puse. Sve zavisi koliko zelis/mozes uloziti itd. Ja cu roditeljima.uzet npr podnu inverter klimu.
A sebi u buducnoati planiram podno grijanja na toplotnu pumpu zrak voda. Otprilike isti princip ko klima, samo sto grije vodu za podno/radijatore umjesto da puse topao zrak.
Sjedi, zarovi se na google ima bas dosta materijala. Sto je nejasno pitaj.
Last edited by Ermin ZM on 30/01/2020 19:14, edited 1 time in total.
- Abate Fetel
-
Ermin ZM
#9138 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Po iskustvima clanova, defrosti, ravnomjernija rasporedjenost toplote, manji rizik. Ajde evo da malo fiziku upotrijebimo, daj mi jednu aktuelnu klimu od 2500 km pa da sracunamo koliko ona toplote moze dat a koliko 2 od 1200.
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
- HardCore
#9140 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sracunaj ti da ce uvjek 2 klime potrosit vise od jedne... Tako da ti ta ne pije vode, dobijes ti to sve sto si naveo, al gubis na potrosnji struje 
- Abate Fetel
#9141 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
FAIL, to baš nije i dobro pojašnjeno ali laički prije će da uzima energiju iz zraka koju pretvara u toplotu.
To bi se nekako moglo i ovako da pojasni!
Klima uređaj može i grijati zrak u prostoriji, a efekt grijanja se postiže desnokretnim kružnim procesom. U tom slučaju isparivač u unutarnjoj jedinici postaje kondenzator dok kondenzator u vanjskoj jedinici postaje isparivač. Zrak iz prostorije prolaskom kroz unutarnju jedinicu se grije jer iskorištava toplinu kondenzacije, a okolišni zrak se hladi.
Smjer procesa (radne tvari) se može mijenjati pomoću četveroputnog ventila koji omogućuje da radna tvar cirkulira u oba smjera.
-
Ermin ZM
-
Ermin ZM
#9143 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Bukvalno sam napisao da mu laicki objasnjavam, a t mi se kacis na dio recenice iz konteksta. Koja poenta nekome ko se susrece sa ovom tematikom prvi put strucnom terminologijom objasnjavat. Bit je objasniti koncept.Abate Fetel wrote: ↑30/01/2020 19:19FAIL, to baš nije i dobro pojašnjeno ali laički prije će da uzima energiju iz zraka koju pretvara u toplotu.
To bi se nekako moglo i ovako da pojasni!
Klima uređaj može i grijati zrak u prostoriji, a efekt grijanja se postiže desnokretnim kružnim procesom. U tom slučaju isparivač u unutarnjoj jedinici postaje kondenzator dok kondenzator u vanjskoj jedinici postaje isparivač. Zrak iz prostorije prolaskom kroz unutarnju jedinicu se grije jer iskorištava toplinu kondenzacije, a okolišni zrak se hladi.
Smjer procesa (radne tvari) se može mijenjati pomoću četveroputnog ventila koji omogućuje da radna tvar cirkulira u oba smjera.
I da se ogradim, da mi se ne bi dalje kacio ne smatram se strucnjakom, i ja sam sve ovo sa foruma i googla pokupio
-
Ermin ZM
#9144 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Po meni je zanemariva razlika u odnosu na komfor koji se dobije.
A ne trosi klima vec prostor, to znas, klima nadoknadjuje. Ako prostoru treba npr 5 kilovata da nadoknadi gubitke nije neka razlika hoce li tih 5kw dati jedna ili dvije klime.
- Abate Fetel
#9145 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kako znaš ako imaš samo jednu klimu?
-
Mr.Who
#9146 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Može li preporuka za inverter za 1100-1300 KM.Stan je u Mostaru, 65 m2 sa sobama i kupatilom.Istočna orjentacija.Tri strane su vanjski zidovi.Ispod mene griju se kombinacijom klime i peći na drva.Fasada obična.Novogradnja.U jednom komadu je dnevni boravak, kuhinja s trpezarijom i hodnik cca 37m2.Radovi u stanu se privode kraju i namjera mi je grijanje na inverter i pomogao bi se u decembru i januaru s peći na drva ako bude potrebe.Nemam apsolutno nikakvo iskustvo sa inverterima.Hvala!
-
Felix77
#9147 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
8cm stiropor zidovi, pvc stolarija, plafon visina standard 3 cm stiropora odozdo i iznad10cm staklena vuna, jedino trebam još podrum polijepit odozdo da li 5 , 8 ili 10 vidjecemo jer treba još stosta uraditi oko kuće, podrum je malo vise od pola kuce oko 40m2Nera_22 wrote: ↑30/01/2020 12:40ja bi jednu jacu klimu 12-ku stavio iznad vrata od djecije sobe da gura zrak u kuhinju, hodnik i spavacu. druga manja klima 9.ka klima u dnevnu na zid od spavace da gura zrak u dnevnu i mali dio u djeciju. Nisam upratio kakva ti je izolacija (pod,plafon, zidovi stolarija)?Felix77 wrote: ↑30/01/2020 01:00 https://i.postimg.cc/8PxL8Jgs/IMG-20200106-184257-1.jpg
Evo malo sam nacrtao, ovo sto nisam siguran da li ce iz djecje sobe jedna 9tka da gura vazduh u predulaz, ova sad sto je u hodniku klima isla bi u ovu desnu sobu do kupatila, ako ima savjet hvala
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#9148 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Primjer kada zelis da ispadnes pametan pa ispadnes priglup, ako vec hoces da baratas strucnim pojmovima, onda fino objasni sta je to energija?
Ako uzima energiju iz zraka, znaci da je vjetro-elektrana?
Ako uzima energiju iz zraka, znaci da je vjetro-elektrana?
-
Ermin ZM
#9149 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Logika. Pobij me argumentom ako sam u krivu, bio bih ti zahvalan da nesto novo naucim.Abate Fetel wrote: ↑30/01/2020 19:32Kako znaš ako imaš samo jednu klimu?
Objasni mi koja je to razlika, da npr 4 kw dobivas od 2 klime i jedne?
- rovac13
#9150 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mozel neko strucno objasnit zasto moraju dvije klime vise potrosit nego jedna ?