"Inteligentna kreacija" ili jednostavno los dizajn

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Murisno1

Post by Murisno1 »

ma to je bitno ba :-D ....
Pa nije nama evolucija svako :-D ha ja!!
Valja granat poso!!

evo upravo stiže kamion evolucije iz Širokog...
auuu

odlično evulirano... 8-)
jes to meni reko da ne laprdam...
digger

Post by digger »

danas wrote:
Murisno1 wrote:a dobra je i ova...
samo nije smješna..
a sto bolan nije smijesna :D ja se tebi uvijek slatko nasmijem :D
:D :D :D
jusuff

Post by jusuff »

danas wrote: ne zezam :)
ti mislis da je bog nastao sam od sebe, a ja mislim da je insan nastao sam od sebe, pa eto... :D i da sutra bog rastvori nebesa i ukaze se :D , klepne rukama i rastvori bostonski zaliv mi, digne rahmetli oca mi iz mezara i ucini da neke ptice mrtve od pticije gripe ponovo polete :D :D ja bih i dalje vjerovala u evoluciju :D i smatrala da je bog dosao do tog "svemoguceg" stadija evolucijom :D

ne zezaj bolan :D
ma tu je problem, ja ne mislim da je bog nastao, jer da jeste imao bi stvoritelja, helem, nije rodjen niti je rodio i nista mu ravno nije... tu je "caka" koju mnogi ne mogu ili ne zele shvatiti. zamisli, ti ili ja, apsolutno ogranicenog znanja i shvatanja zelimo shvatiti stvaranje onoga koji kada stvara samo kaze budi i ono bude, koji je gospodar vremena i koji zna sve.
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...

Post by OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... »

OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:Mozel' neko od teoreticara religije da mi pojasni postojanje razlicitih ljudskih rasa (bijelci, crnci....itd). Malo cudno s obzirom da u samome korijenu imamo Adama (Adema) i Evu (Havu).
Zar nije logicno postojanje samo jedne rase???
Jesam dosadan................. k'o jehovini svjedoci!!! :D :D :D
digger

Post by digger »

jusuff wrote:ma tu je problem, ja ne mislim da je bog nastao, jer da jeste imao bi stvoritelja, helem, nije rodjen niti je rodio i nista mu ravno nije... tu je "caka" koju mnogi ne mogu ili ne zele shvatiti. zamisli, ti ili ja, apsolutno ogranicenog znanja i shvatanja zelimo shvatiti stvaranje onoga koji kada stvara samo kaze budi i ono bude, koji je gospodar vremena i koji zna sve.
E sada mi objasni jedno.

Ako je on van taki i nesto neshvatljivo, mislis li da ce on naci vremena i presudjivati na sudnjem danu? Ako ne on, ko onda: neki junior? Jer neko mora da je prisutan dok ti obrazlazes zasto zasluzujes dzenet.
Murisno1

Post by Murisno1 »

ili ćemo sami sebe osuditi...
ako doće do skupljanja univerzuma (vjerovatno se još uvijek širi i tako će biti sve do jedne tačke) samim tim će i vrijeme da promijeni svoj tok u suprotnom smjeru, sunce će izać sa zapada i onda belaj :-D ...

"Mi smo nebesa moći Svojom sazdali, i mi ih još širimo."

"Stvaranje nebesa i Zemlje je posigurno veće nego stvaranje ljudskog roda, ali većina ljudi ne zna."

"Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja billi jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve živo stvaramo? Pa zar neće onda vjerovati?"

"Nema ničeg skrivenog ni na nebu ni na Zemlji, a da nije u Knjizi jasnoj (u vremenu)."

"Ova Kniga Naša o vama će samo istinu reći, jer smo naredili da se sve zabilježi što ste radili."

"Na Dan kada protiv njih budu svjedočili jezici njihovi, i ruke njihove, i noge njihove za ono što su radili."

"Kada se Zemlja najžešćim potresom svojim potrese.
I kada Zemlja izbaci (iznutra) terete svoje.
I čovjek uzvikne: >>Šta joj je?!<< -
Toga Dana će ona vijesti (istoriju) svoje kazivati,
Onako kako je Gospodar tvoj nadahne.
Tog Dana ljudi će se odvojeno pojaviti da im se pokažu djela njihova:
Onaj ko bude uradio koliko atom dobra - vidjeće ga,
A i onaj ko bude uradio koliko atom zla - vidjeće ga!"

"Oni od tebe traže da ih što prije stigne patnja.
A da nije određenog roka za to, kazna bi im došla,
A doći će im, zasigurno, iznenada,
Kada je neće ni vidjeti."

Mi živimo u svijetu koji zahtijeva dokaz ne zadovoljavajući se samo s vjerovanjem. Dokaz je samo za zadovoljstvo vjernika, a vjerovanje dolazi iz naših srca. Čak ni najveći dokaz neće zadovoljiti nevjernika, dok i najmanji dokaz može biti izvor velikog zadovoljstva za vjernika.

Pozdrav
jusuff

Post by jusuff »

digger wrote:
jusuff wrote:ma tu je problem, ja ne mislim da je bog nastao, jer da jeste imao bi stvoritelja, helem, nije rodjen niti je rodio i nista mu ravno nije... tu je "caka" koju mnogi ne mogu ili ne zele shvatiti. zamisli, ti ili ja, apsolutno ogranicenog znanja i shvatanja zelimo shvatiti stvaranje onoga koji kada stvara samo kaze budi i ono bude, koji je gospodar vremena i koji zna sve.
E sada mi objasni jedno.

Ako je on van taki i nesto neshvatljivo, mislis li da ce on naci vremena i presudjivati na sudnjem danu? Ako ne on, ko onda: neki junior? Jer neko mora da je prisutan dok ti obrazlazes zasto zasluzujes dzenet.
digger, boldirao sam ti odgovor... mi nismo u stanju ni vrijeme da razumijemo, kada razmisljamo uvijek nam vrijeme remeti sliku. pokusaj iskljuciti vrijeme, mozda ti postane jasnije :D
avicena

Post by avicena »

digger, Bog nije čovjek!
digger

Post by digger »

avicena wrote:digger, Bog nije čovjek!
Hej avicena: long time no hear! :)

Eh, ja mislio da cu se nekako nagoditi sa jusuffom i murisnom, a ti sve pokvari. Valja mi ponovo skupiti konjicu. :)
danas

Post by danas »

digger wrote:
avicena wrote:digger, Bog nije čovjek!
Hej avicena: long time no hear! :)

Eh, ja mislio da cu se nekako nagoditi sa jusuffom i murisnom, a ti sve pokvari. Valja mi ponovo skupiti konjicu. :)
tuspas mene :D :D :D
avicena

Post by avicena »

Šta je to :roll: na Zapadu i dalje ništa nova......

:D ;-)
danas

Post by danas »

tako nekako :D :D :D
deja vu :D
1234

Post by 1234 »

danas wrote:
jusuff wrote:
danas wrote: neko je vec naveo primjer mendeljeve tablice elemenata -- iako mnogi elementi tada nisu bili poznati, naucno se moglo odrediti gdje idu u tablici, i kako izgledaju. to sto fosili "nedostajuce karike" i dalje nisu otkriveni, ne znaci da se proces nije desio. proces evolucije kao proces i objasnjenje ima naucnog smisla i podloge, a "alternativa" je ipak onako na klimavim nogama.... jer ostaci koje nalazimo od humanoida, geoloski nalazi, meteoroloski nalazi... nam svakako pokazuju da biblijsko stvaranje svijeta za 7 dana ipak nije tacno. mozda je evolucija pretpostavka za koju nekima i dalje trebaju dokazi :D ali kreacija :D nema, niti nudi ijednog naucnog dokaza :-)

a da se sutra i pronadje "missing link", to ne bi puno toga promijenilo u tvome stavu, zar ne dragi moj reHaktor :wink: :D
nije valjda :D da bi fosilni ostatak suzbio tvoje vjerovanje da smo od boga dani? :D
Mura

prije svega, nijesam reHaktor, mada mi je frajer bio cool
bezbeli da mi missing link ne bi poljuljao vjerovanja, naime, u mene nema nikakvih missing links :)
a sta kazes na kuransko stvaranje svijeta u 6 vremenskih perioda, a ne dana?
draga danas, cjelokupna nauka i sva naucna dostignuca su proizvod ljudskih kreacija, nisu se dogodila sama od sebe, osim sto eto ti mislis da je insan nastao sam od sebe, a sve sto zna i ima stvorio je svojim mozgom i rukama
:-)
nemoj me zezati
ne zezam :)
ti mislis da je bog nastao sam od sebe, a ja mislim da je insan nastao sam od sebe, pa eto... :D i da sutra bog rastvori nebesa i ukaze se :D , klepne rukama i rastvori bostonski zaliv mi, digne rahmetli oca mi iz mezara i ucini da neke ptice mrtve od pticije gripe ponovo polete :D :D ja bih i dalje vjerovala u evoluciju :D i smatrala da je bog dosao do tog "svemoguceg" stadija evolucijom :D

ne zezaj bolan :D
U Bibliji stoji da je Bog stvarao svijet 6 dana ali isto u Bibliji stoji da za Boga 1 da moze da bude 1000 godina a 1000 godina jedan dan
Sto znaci da to po Kuranu nije iskljucivo za proucavanje.
avicena

Post by avicena »

danas wrote:tako nekako :D :D :D
Ma ja mislio na tamo vaš Zapad gdje se ipak nešto dešava, ali zaobilazi još uvijek tebe i diggera :D ;-)
Berlin 27.12.2005. Izvor: AFP - Više od hiljadu Nemaca ove godine preobratilo se u Islam, saopšteno je polovinom decembra iz Centralnog instituta za arhive o Islamu čije je sedište u Sestu, pokrajina Severna Rajna-Vestfalija. Direktor Instituta Salim Abdulah izjavio je za Berliner cajtung da je za njih ovo značajno povećanje. Abdulah kaže da su prema podacima Instituta, 14.352 od ukupno 3,2 miliona muslimana u Nemačkoj, poreklom iz te zemlje. ''Među preobraženima, dve trećine (62 odsto) su žene. One uglavnom imaju više obrazovanje i dobra primanja, dok se vrlo mali broj njih preobratio zbog stupanja u brak s muslimanom'', rekao je Abdulah.
Toronto 24.12.2005. Izvor:Islamonline - Brojna predavanja, prezentacije i diskusije tokom trajanja konferencije u Svetskom trgovinskom centru u Torontu, održaće najeminentniji stručnjaci islamskih nauka koji su dokazani znalci i iskusni učenjaci, koji su dobar deo svoga života proveli kao stanovnici zapadnih zemalja. Jedan od njih je Kuvajtski alim dr. Tarik Suwejdan.
Kanada ima 30 miliona stanovnika, 600 hiljada muslimana. Prema podacima nadležnih organa Kanade, Islam je religija koja se najbrže širi u toj zemlji.

1234

Post by 1234 »

avicena wrote:
danas wrote:tako nekako :D :D :D
Ma ja mislio na tamo vaš Zapad gdje se ipak nešto dešava, ali zaobilazi još uvijek tebe i diggera :D ;-)
Berlin 27.12.2005. Izvor: AFP - Više od hiljadu Nemaca ove godine preobratilo se u Islam, saopšteno je polovinom decembra iz Centralnog instituta za arhive o Islamu čije je sedište u Sestu, pokrajina Severna Rajna-Vestfalija. Direktor Instituta Salim Abdulah izjavio je za Berliner cajtung da je za njih ovo značajno povećanje. Abdulah kaže da su prema podacima Instituta, 14.352 od ukupno 3,2 miliona muslimana u Nemačkoj, poreklom iz te zemlje. ''Među preobraženima, dve trećine (62 odsto) su žene. One uglavnom imaju više obrazovanje i dobra primanja, dok se vrlo mali broj njih preobratio zbog stupanja u brak s muslimanom'', rekao je Abdulah.
Toronto 24.12.2005. Izvor:Islamonline - Brojna predavanja, prezentacije i diskusije tokom trajanja konferencije u Svetskom trgovinskom centru u Torontu, održaće najeminentniji stručnjaci islamskih nauka koji su dokazani znalci i iskusni učenjaci, koji su dobar deo svoga života proveli kao stanovnici zapadnih zemalja. Jedan od njih je Kuvajtski alim dr. Tarik Suwejdan.
Kanada ima 30 miliona stanovnika, 600 hiljada muslimana. Prema podacima nadležnih organa Kanade, Islam je religija koja se najbrže širi u toj zemlji.

A da li si uzeo u obzir i izbjeglice koje su promjenile religijsku statistiku
Fair Life

#191 Re: "Inteligentna kreacija" ili jednostavno los di

Post by Fair Life »

digger wrote:(...)
Po bibliji, bog je stvorio covjeka u svom obliku. Znaci, tu nije moglo da dodje do kvalitetne greske, jer bi greska onda bila i u odnosu na savrsenstvo boga.
(...)
Ali i pored svih stvaraocevih napora, imamo dosta diskutabilnih poenti oko nasih tijela jer je ocito da je bog jednostavno zabrljao.
(...)
Jasta je nego zbrlj'o...

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Murisno1

Post by Murisno1 »

čekaj digger da ti nešta zagnem ...
ako možda zamisliš da u toj Njegovoj dimenziji ne postoji ni prostor ni vrijeme... postoji nešto što mi ne možemo shvatiti (zamisli crnu rupu)
... ako ti misliš da ja vjerujem da kad se umre ode se u dženet ili džehenem i tamo cvijeće,ćevapi,žene i to ili vatra,đavo,aušvic - varaš se!

"Mi smo nebesa moći Svojom sazdali, i mi ih još širimo."

"Stvaranje nebesa i Zemlje je posigurno veće nego stvaranje ljudskog roda, ali većina ljudi ne zna."

"Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja billi jedna cjelina, pa smo ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve živo stvaramo? Pa zar neće onda vjerovati?"

"Nema ničeg skrivenog ni na nebu ni na Zemlji, a da nije u Knjizi jasnoj (u vremenu)."

"Ova Kniga Naša o vama će samo istinu reći, jer smo naredili da se sve zabilježi što ste radili."

"Na Dan kada protiv njih budu svjedočili jezici njihovi, i ruke njihove, i noge njihove za ono što su radili."

"Kada se Zemlja najžešćim potresom svojim potrese.
I kada Zemlja izbaci (iznutra) terete svoje.
I čovjek uzvikne: >>Šta joj je?!<< -
Toga Dana će ona vijesti (istoriju) svoje kazivati,
Onako kako je Gospodar tvoj nadahne.
Tog Dana ljudi će se odvojeno pojaviti da im se pokažu djela njihova:

"Oni od tebe traže da ih što prije stigne patnja.
A da nije određenog roka za to, kazna bi im došla,
A doći će im, zasigurno, iznenada,
Kada je neće ni vidjeti."

Pazi samo ovaj pojam- VRIJEME!
Sve je zabilježeno u vremenu...

Nije uopšte poenta da ti ja gavorim ovo je istina,vjeruj...izgorićeš :D i tako to...
nego jednostavno shvati da kad ja polazim od neke predpostavke da nešto dokažem sam sebi , polazim od te "predpostavke" da postoji Bog...
ali kad ti postaviš predpostavku za teoriju evolucije kažeš "predpostavimo da je udarom groma na ovu stijenu prouzrokovan potres koji je izazvao stvaranje nekog mikroorganizma" :D ... i sad ti hajde dalje!

ali šta bi s gromom konkretno?
ili odkud ta prva ćelija,atom,mikron,proton il šta ja znam...
...evolucija...
avicena

Post by avicena »

... ''Postoje tri osnovna uvjeta za formiranje upotrebljivog proteina:

Prvi uvjet: da su sve aminokiseline u proteinskom lancu odgovarajućeg tipa i da su poredane u pravilnom redoslijedu.

Drugi uvjet: da su sve aminokiseline u lancu ljevoruke.

Treći uvjet: da se sve ove aminokiseline međosobno spajaju formiranjem hemijskih veza zvanih ''peptidne veze''.

Da bi se protein forimirao slučajno sva tri osnovna uvjeta moraju postojati istovremeno. Vjerovatnoća slučajnog formiranja proteina je jednaka umnošku vjerovatnoća za realiziranje svakog od ova tri uvjeta posebno.

Naprimjer, za prosječnu molekulu koja se sastoji od 500 aminokiselina:

1. Vjerovatnoća da se aminokiseline spoje u pravilnom redosljedu:

Postoji 20 tipova aminokiselina koji sudjeluju u formiranju proteina. Prema tome:

Vjerovatnoća da svaka od aminokiselina bude korektno izabrana između ovih 20 tipova iznosi 1/20 (dakle jednom u 20 pokušaja)
Vjerovatnoća da sve od ovih 500 aminokiselina budu korektno odabrane iznosi 1/20500 što je jednako 1/10650 (jednom u 10650 pokušaja)
2. Vjerovatnoća da su aminokiseline ljevoruke:

Vjerovatnoća da samo jedna aminokiselina bude ljevoruka iznosi 1/2 (jednom u dva pokušaja)
Vjerovatnoća da sve od ovih 500 aminokiselina budu ljevoruke u isto vrijeme iznosi 1/2500 što je jednako 1/10150 (jednom u 10150 pokušaja)
3. Vjerovatnoća da sve aminokiseline budu spojene sa ''peptidnim vezama'':

Aminokiseline se mogu kombinirati međusobno sa različitim vrstama hemijskih veza. Da bi se formirao upotrebljiv protein sve aminokiseline u lancu moraju biti kombinirane sa specijalnom hemijskom vezom zvanom ''peptidna veza''. Izračunato je da vjerovatnoća da se aminokiseline spajaju baš sa peptidnom, a ne nekom drugom vrstom veze iznosi 50%. U odnosu na ovo:

Vjerovatnoća da dvije aminokiseline budu spojene peptidnom vezom iznosi 1/2 (jednom u dva pokušaja)
Vjerovatnoća da od 500 aminokiselina sve budu spojene peptidnim vezama iznosi 1/2499 što iznosi 1/10150 (jednom u 10150 pokušaja)
UKUPNA VJEROVATNOĆA (vjerovatnoća da jedan protein nastane slučajno prim. autora) IZNOSI: 1/10650 X 1/10150 X 1/10150 = 1/10950 (JEDNOM OD 10950 POKUŠAJA)'' ...

Da bi ti bila jasnija ogromnost ove cifre podsjećam te da je to cifra u kojoj iza jedinice imamo niz od čak 950 nula. Podsjećam te i na to da se u matematici vjerovatnoća koja je manja od 1/1050 (jedan naprema 1050) smatra nultom vjerovatnoćom. Drugim riječima svaka vjerovatnoća manja od ove granične se smatra matematski nemogućom.

Šta onda reći za vjerovatnoću koja iznosi jedan naprema 10950, a što je, kako smo upravo vidjeli, matematska vjerovatnoća da se slučajno formira SAMO JEDNA AMINOKISELINA KOJA JE SAMO JEDAN DIO SAMO JEDNE ĆELIJE?!

Nauka operiše sa matematskom vjerovatnoćom slučajne živototvorne kombinacije prirodnih zakona IAKO JE ONA IZUZETNO MALA DA SE PREMA ISTOJ TOJ MATEMATICI ODBACUJE KAO NEMOGUĆA. Iako je i sama matematika odbacuje kao nemoguću, to se nama prikriva i njezinim ''matematskim backgroundom'' ona nam se, umotano u najljepši omot, prikazuje kao naučno utemeljena.
Kojom naučnom metodom se došlo do zaključka da je Zemlja stara 4 milijarde godina?
danas

Post by danas »

avicena wrote:
Kojom naučnom metodom se došlo do zaključka da je Zemlja stara 4 milijarde godina?
ja mislim da je bolje vjerovati bibliji "na rijec"... :oops: :-)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

danas wrote:
avicena wrote:
... pa zar se ti ne izjasni vec na ovu temu... :roll: ...ono nesto da ti se more rastvori...itd...
sad nesto tu konvertirash :D
danas

Post by danas »

zena wrote:
danas wrote:
avicena wrote:
... pa zar se ti ne izjasni vec na ovu temu... :roll: ...ono nesto da ti se more rastvori...itd...
pa ovaj sto koluta ocima :D signalise :D kako sam ozbiljna :D :D
ja mislim da je nekako najlogicnije da je svijet nastao iz zlatnog jajeta, pitajte hanifu, ona ce vam reci kako to ide po budisticki :D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

danas wrote:
zena wrote:
danas wrote: ja mislim da je bolje vjerovati bibliji "na rijec"... :oops: :-)
pa ovaj sto koluta ocima :D signalise :D kako sam ozbiljna :D :D
ja mislim da je nekako najlogicnije da je svijet nastao iz zlatnog jajeta, pitajte hanifu, ona ce vam reci kako to ide po budisticki :D
jes i ovaj zeleni signalizira da te zezam...od milja... :)
al samo reci ako treba da se uozbiljim... :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

jednostavno loš dizajn

mulj u koljenu
kamen u bubregu
kvarni zubi koji samo 1 izrastu
folikulitis na kosi iznad vrata
katarakta
kratkovidnost
sužene nozdrve
čir
hemići
upale sinusa
prečesto pražnjenje crijeva
gasovi
stenoza pilorusa (valjda se ovako piše)
nervoza
extremno snižen krvni tlak
digger

Post by digger »

avicena wrote:Dokazi da je zemlja stara 4 milijarde godina.
Berlin 27.12.2005. Izvor: AFP - Više od hiljadu Nemaca ove godine preobratilo se u Islam, saopšteno je polovinom decembra iz Centralnog instituta za arhive o Islamu.....
... uglavnom njemica koje se udaju za muslimane.
Toronto 24.12.2005. ...Kanada ima 30 miliona stanovnika, 600 hiljada muslimana. Prema podacima nadležnih organa Kanade, Islam je religija koja se najbrže širi u toj zemlji.
Dokazi da je islam religija koja se najbrze siri u Kanadi. :)
digger

Post by digger »

Murisno1 wrote:... ako ti misliš da ja vjerujem da kad se umre ode se u dženet ili džehenem i tamo cvijeće,ćevapi,žene i to ili vatra,đavo,aušvic - varaš se!...
Dzehenem je vrlo plah
u njega ce svaki vlah
u njem gorit kao grah
tesko tebi diggeru...

(I ako ja bar ocekujem da na putu za dzdehenem sretnem bar jednu od 70 djevica koje se dijele izabranim...)
ili odkud ta prva ćelija,atom,mikron,proton il šta ja znam... evolucija...
Eh to volim kada priznas: Sta ja znam. :)
Post Reply