elcaliente wrote: ↑25/03/2024 17:47
Po nekima ovdje kako pisu ni Hrvastka nema nista od turista jer ne ulazu izravno u ekonomiju.
Ne kontam vas, evo sada dodje krezubi, neosisani dijasporac sa zenom i djecom u svom BMW.
Da zeninim i svojim roditeljima po 200 eur i napuni im frizider. Ode osisa se i on i zena i djeca.
Zena ode u Beauty Salon a on da BMW u radionu na kontrolu i zamjeni kocnice, pa onda na pranje. Tako sredjeni ce izaci vise puta na muziku i na jelo uz to posjetiti familiju i kupiti hedije. Natociti ce benzin 3-4 puta.
Mozda zeni uzeme i neki zlatni nakit a djeca ce svakako potrositi 200 eur. Kada krene nazad kupiti ce namirnice za ponjeti.
Znaci kreuzubi dijasporic koji vise to nije kada krene jer puko u BiH za dvije hefte 3000 eur.
Upumpao direktno u sistem sto kroz poreze sto u cirkulaciju novca medju ljudima.
I sada mi hocete reci da to nema nekog velikog odraza na ekonomiju?
Kako je krenulo vise ce biti dijaspore nego domocilnog stanovnistva.
Da javimo onda Hrvatima da se ne bore za turiste jer su BH strucnjaci rekli da ekonomija svakako nema nista od toga.
Naravno da ima, ali većina koristi od hrvatskih turista dolazi od iznajmljivanja, dok mi dijasporci u 90% slučajeva imamo gdje doći.
Prosječan Hrvat slabo šta ima od toga što Švabo ide u Interspar pa sebi kupi namirnice.
I da, naravno da je ekonomski faktor, ali preuveličava se taj uticaj.
Jer, niti sva dijaspora ostavi 3 milje eura, niti ih dolazi pet miliona pa da je stvarno neka cifra u globalu.
Možda su prije 15-20 godina doznake iz inostranstva makroekonomski činile bitan faktor, kada je plata znala biti 300-400 maraka, a ti pošalješ od jednom 5 stoja u eurima, ali ne danas kada je potrošacka korpa 1500 eura.
Što opet ne znači da mnoge porodice ne zavise od tih para, i da na lokalnom nivou, npr. u povratničkim mjestima to nije važan faktor.
Ali mislim da je u Sarajevu npr. to već doooostaaa manje.