INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Athlon64

#17126 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Athlon64 »

Osmi Socrates wrote: 25/03/2024 16:32 Ne razumije čovjek osnovne stvari, ali bih baš volio da razjasni. Mislim, ja ne izdržavam nikoga, ali mi nema nikakvog smisla.

Da li je tvrdnja "ljudi šalju pare da bi dobili poreske olakšice"?

Ili je tvrdnja "ljudi šalju pare jer moraju nekoga izdržavati, pa onda koriste poreske olakšice koje zakon u X zemlji dozvoljava u takvim slučajevima"?
Mislim da je istina negdje između, ima slučajeva gdje roditelji te pare i ne vide. :D
dječak sa šibicama

#17127 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Teza je da novac dodje, ne zaradjen u BiH, i da se trosi ovdje, pa kao tako se pomaze domacoj privredi. To stoji donekle, ali te pare ne dolaze drzavi vec pojedincima.

Novac dijasporci salju roditeljima braci sestrama jer je ovdje bogato drustvo bogatih ljudi, sto je logican slijed dogadjaja :D
Osmi Socrates

#17128 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Osmi Socrates »

U tom slučaju, kad roditelji (ili druge osobe) "te pare i ne vide", taj novac i ne dolazi u BiH, pa onda i nije predmet ove rasprave. Čitava rasprava je o novcu koji dolazi u BiH iz inostranstva.
dječak sa šibicama

#17129 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

To su iskljucivo uplate clanovima obitelji, dakle nikakve investicije niti bilo sta slicno.

Manje vise, sadaka.

Da nema dijaspore, bilo bi vise sirotinje, a sirotinja stvorila dijasporu. Skoro pa filozofsko pitanje.
akcija007

#17130 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by akcija007 »

Moj brat zivi i radi u Austriji i nikakvu poresku olaksicu ne dobija sto dobijamo 200 eur mjesecno. Nekada ih posalje preko Banke i oderu nas provizije nekada preko Wester Union a nekada po nekome kada dolazi odozgor za BiH.
Osmi Socrates

#17131 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Osmi Socrates »

Vjerovatno u svakoj zemlji postoje uslovi pod kojima briga o članu porodice u inostranstvu može biti predmet poreske olakšice.

Pretpostavljam, mora biti stalna pomoć, iz mjeseca u mjesec, poslana tako da se može ući u trag transakciji. Mislim da nijedna zemlja ne priznaje ako je pomoć sporadična, to jest nije redovna. Moraju se znati neki detalji o članu porodice koji je izdržavan, itd.
sitni svercer

#17132 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by sitni svercer »

tramvajtrojka wrote: 24/03/2024 23:40
n+1 wrote: 24/03/2024 23:01
HelaS wrote: 24/03/2024 22:51

O tome i pišem, o socijalnom statusu najvećeg dijela BiH stanovništva koji ovisi o donacijama i dotacijama novca Dijaspore. Ne primaju svi nezaposleni taj novac, on je prisutan i kod radnosposobnog stanovništva i pomaže u likvidnosti životnih potreba. Da nema takvog novca, bilo 10% ili manje, javilo bi se nezadovoljstvo ekonomskim politikama vlada, prioritetno entitetskih. Kad određene radne grupacije izlaze na proteste za nekoliko maraka na plaće, sigurno bi svi izašli za tih 10%. Država može namiriti taj novac kupovinom od međunarodnih finansijskih institucija, ali on je skup i mora se vratiti uvećan. Novac od Dijaspore je besplatan, i dobrodošao svima. Da nema novca od Dijaspore, nisam siguran da bi ijedna entitetska vlada mogla opstati duže od pola godine.

edit:

Ljudino, 1/3 doznaka su penzije koje su ljudi pošteno zaradili vani, i sada im se vraća dio vrijednosti koju su stvarali. Dio doznaka su i sve veći prilivi freelancera, koji rade za strance, i primaju novac na lični račun, što će reći da doznake sadrže i dio ekonomske vrijednosti koje stvaramo u BiH.

Ostatak uglavnom primaju roditelji ljudi koji su zaposleni u dijaspori, a kojima bi ovi pomagali i da nisu zaposleni u dijaspori, kao što većina građana koja živi u BiH pomaže svoje roditelje.

Samim tim, reći da većina stanovništva prima doznake, pa još i kada rade, jer da ne primaju ne bi imali šta jesti, jeste bezobrazno, patronizirajuće, i drsko.
Image

A da razbijemo i mit o toj pomoci dijaspore vecina koja salje neku malu crkavicu svojim roditeljima koristi to da dobije u svojoj zemlji poreske olaksice okay posteno al nemoj nam govoriti da to radite iz altruizma prema BiH :lol: :lol: :mrgreen:
E. Pojašnjenja
E. Erläuterungen
1. Za svaku uzdržavanu osobu se popunjava po jedan obrazac koji se dostavlja u privitku prijave poreza na
dohodak.
1. Für jede unterstützte Person ist jeweils eine Bescheinigung auszustellen und als Anlage zur Einkommensteuererklärung
einzureichen.
2. Podnošenjem izjave ne stiče se pravo na zatraženi porezni odbitak. Financijske uprave ovlaštene su u
pojedinačnim slučajevima zatražiti dodatne dokaze.

2. Die Vorlage der Bescheinigung begründet keinen Rechtsanspruch auf die beantragte Steuerermäßigung. Die Finanzämter können im Einzelfall weitere Nachw
Athlon64

#17133 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Athlon64 »

Osmi Socrates wrote: 25/03/2024 17:16 U tom slučaju, kad roditelji (ili druge osobe) "te pare i ne vide", taj novac i ne dolazi u BiH, pa onda i nije predmet ove rasprave. Čitava rasprava je o novcu koji dolazi u BiH iz inostranstva.
Kako misliš ne dolazi u BiH?
Osmi Socrates

#17134 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Osmi Socrates »

Athlon64 wrote: 25/03/2024 17:31
Osmi Socrates wrote: 25/03/2024 17:16 U tom slučaju, kad roditelji (ili druge osobe) "te pare i ne vide", taj novac i ne dolazi u BiH, pa onda i nije predmet ove rasprave. Čitava rasprava je o novcu koji dolazi u BiH iz inostranstva.
Pa ako si napisao da ima slučajeva gdje roditelji "te pare i ne vide", pretpostavljam da si mislio da ih i ne šalju. Ili nisi?

Ako roditelji u BiH ne vide pare, ko ih (u BiH) vidi?
Athlon64

#17135 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Athlon64 »

Osmi Socrates wrote: 25/03/2024 17:34
Athlon64 wrote: 25/03/2024 17:31
Pa ako si napisao da ima slučajeva gdje roditelji "te pare i ne vide", pretpostavljam da si mislio da ih i ne šalju. Ili nisi?

Ako roditelji u BiH ne vide pare, ko ih (u BiH) vidi?
Vidi ih onaj ko ih pošalje kad dođe na odmor u BiH. :D
sitni svercer

#17136 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by sitni svercer »

akcija007 wrote: 25/03/2024 17:20 Moj brat zivi i radi u Austriji i nikakvu poresku olaksicu ne dobija sto dobijamo 200 eur mjesecno. Nekada ih posalje preko Banke i oderu nas provizije nekada preko Wester Union a nekada po nekome kada dolazi odozgor za BiH.
brat ne dobija poresku olaksicu zato sto niste u kategoriji izdrzavane osobe 8)
elcaliente

#17137 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by elcaliente »

Po nekima ovdje kako pisu ni Hrvastka nema nista od turista jer ne ulazu izravno u ekonomiju.

Ne kontam vas, evo sada dodje krezubi, neosisani dijasporac sa zenom i djecom u svom BMW.
Da zeninim i svojim roditeljima po 200 eur i napuni im frizider. Ode osisa se i on i zena i djeca.
Zena ode u Beauty Salon a on da BMW u radionu na kontrolu i zamjeni kocnice, pa onda na pranje. Tako sredjeni ce izaci vise puta na muziku i na jelo uz to posjetiti familiju i kupiti hedije. Natociti ce benzin 3-4 puta.
Mozda zeni uzeme i neki zlatni nakit a djeca ce svakako potrositi 200 eur. Kada krene nazad kupiti ce namirnice za ponjeti.
Znaci kreuzubi dijasporic koji vise to nije kada krene jer puko u BiH za dvije hefte 3000 eur.
Upumpao direktno u sistem sto kroz poreze sto u cirkulaciju novca medju ljudima.
I sada mi hocete reci da to nema nekog velikog odraza na ekonomiju?
Kako je krenulo vise ce biti dijaspore nego domocilnog stanovnistva.

Da javimo onda Hrvatima da se ne bore za turiste jer su BH strucnjaci rekli da ekonomija svakako nema nista od toga.
Athlon64

#17138 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Athlon64 »

elcaliente wrote: 25/03/2024 17:47 Po nekima ovdje kako pisu ni Hrvastka nema nista od turista jer ne ulazu izravno u ekonomiju.

Ne kontam vas, evo sada dodje krezubi, neosisani dijasporac sa zenom i djecom u svom BMW.
Da zeninim i svojim roditeljima po 200 eur i napuni im frizider. Ode osisa se i on i zena i djeca.
Zena ode u Beauty Salon a on da BMW u radionu na kontrolu i zamjeni kocnice, pa onda na pranje. Tako sredjeni ce izaci vise puta na muziku i na jelo uz to posjetiti familiju i kupiti hedije. Natociti ce benzin 3-4 puta.
Mozda zeni uzeme i neki zlatni nakit a djeca ce svakako potrositi 200 eur. Kada krene nazad kupiti ce namirnice za ponjeti.
Znaci kreuzubi dijasporic koji vise to nije kada krene jer puko u BiH za dvije hefte 3000 eur.
Upumpao direktno u sistem sto kroz poreze sto u cirkulaciju novca medju ljudima.

Da javimo onda Hrvatima da se ne bore za turiste jer su BH strucnjaci rekli da ekonomija svakako nema nista od toga.
:-) :-) :-) :-)
dječak sa šibicama

#17139 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Dijasporac "pomaze drzavu" jednako koliko i turista John iz Arizone, plati sisanje i kupi dzezvu na Bascarsiji.

Drzava ima koristi, odnosno privreda, ali on kao on ne pomaze direktno ili neposredno BiH privredi. Ne ulaze novac, ne investira, samo pomaze svojoj porodici.

Ne salje on novac sa namjerom da pomogne drzavi iz koje je pobjegao, nego da pomogne svojim rodjacima koji su ostali u njoj. To je jako bitna razlika, ako se vec ide na kvalifikaciju tog slanja novca.
Saljes ocu i majci da imaju sta jesti, ne da mozes reci "ja sam vam pomogao privredi".
elcaliente

#17140 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by elcaliente »

Athlon64 wrote: 25/03/2024 18:05
elcaliente wrote: 25/03/2024 17:47 Po nekima ovdje kako pisu ni Hrvastka nema nista od turista jer ne ulazu izravno u ekonomiju.

:-) :-) :-) :-)
Pa takav je narativ na temi, truhli zubi dosao da popravi.
Ono wtf i da je dosao da popravi ostavio je pare u BIH.
Karikaturist

#17141 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Karikaturist »

dječak sa šibicama wrote: 25/03/2024 18:06 Dijasporac "pomaze drzavu" jednako koliko i turista John iz Arizone, plati sisanje i kupi dzezvu na Bascarsiji.

Drzava ima koristi, odnosno privreda, ali on kao on ne pomaze direktno ili neposredno BiH privredi. Ne ulaze novac, ne investira, samo pomaze svojoj porodici.

Ne salje on novac sa namjerom da pomogne drzavi iz koje je pobjegao, nego da pomogne svojim rodjacima koji su ostali u njoj. To je jako bitna razlika, ako se vec ide na kvalifikaciju tog slanja novca.
Saljes ocu i majci da imaju sta jesti, ne da mozes reci "ja sam vam pomogao privredi".
:lol:
Izvini morao sam. Beli i Hrvati ovako za svoje goste govore i dijasporu, ne ulazu jebes njihove pare koje trose.
Last edited by Karikaturist on 25/03/2024 18:09, edited 1 time in total.
elcaliente

#17142 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by elcaliente »

dječak sa šibicama wrote: 25/03/2024 18:06 Dijasporac "pomaze drzavu" jednako koliko i turista John iz Arizone, plati sisanje i kupi dzezvu na Bascarsiji.

A gdje zavrsi taj novac? Kroz to ljudi u BiH imaju poslove, ima veca cirkulacija novca u BH ekonomiji.
Odes na cevape, platic cevape ostavis 5 km baksisa konobaru sta on radi sa tim.
Opet kazem ako to ne pomaze ekonomiju trebamo javiti Hrvatima da odjebu turiste.
Idemedosumom

#17143 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Idemedosumom »

Pa neće svaki dolazak u BiH raditi cirkon keramičke navlake kod zubara :-D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#17144 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Investicija u cevape na carsiji :D
Athlon64

#17145 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Athlon64 »

Narativ je da BiH "živi od dijaspore" i da bi propala da je nema, n+1 je dao podatke koliko zapravo živi i koliko utiče na ekonomiju, kad izbiješ penzionere, 10% u vrh glave. I to je za mene početak i kraj priče.

Također, niko od te dijaspore ne radi to iz "patriotizma" nego jer spaja ugodno s korisnim. Nije isto kao turizam, bolje je od turizma čak.
Ali ni BH turizam ne čini neki bitan procenat BH ekonomije.
dječak sa šibicama

#17146 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ne sporim da drzava ima koristi, mi ovdje govorimo o tvrdnji prosjecnog dijasporca kako on mpomaze privredi drzave. Ne pomazes prijatelju, boli tebe kurko za privredom, pomazes svoje roditelje i samo to.

Oni te pare i ne moraju potrositi "na bih privredu", kupi kiselu vodu Jana i parizer Gavrilovicev, vec je "pomogao hrvatsku privredu".
Karikaturist

#17147 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Karikaturist »

I jos investiraju u nekretnine i onemogucuju domace da se dokopaju necega. :bih:
elcaliente

#17148 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by elcaliente »

dječak sa šibicama wrote: 25/03/2024 18:11 Ne sporim da drzava ima koristi, mi ovdje govorimo o tvrdnji prosjecnog dijasporca kako on mpomaze privredi drzave. Ne pomazes prijatelju, boli tebe kurko za privredom, pomazes svoje roditelje i samo to.

Oni te pare i ne moraju potrositi "na bih privredu", kupi kiselu vodu Jana i parizer Gavrilovicev, vec je "pomogao hrvatsku privredu".
Kako god te pare ostaju tu.
Ja mislim da par godina ne dodje 300 hiljada ljudi i ne upumpaju pare u ekonomiju da bi se to itekako osjetilo.
Kako je krenulo biti ce vise dijaspore nego domicilnih.
dječak sa šibicama

#17149 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Osjeti se naravno, inace fantasticna taktika politickih stranaka, sto bi oni otvarali radna mjesta kad mogu iscerat mnoge gradjane na rad u dijasporu a onda ce oni iz dijaspore slati pare rodjacima koji su ostali.

Dvije muhe jednim udarcem.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#17150 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

elcaliente wrote: 25/03/2024 18:15
dječak sa šibicama wrote: 25/03/2024 18:11 Ne sporim da drzava ima koristi, mi ovdje govorimo o tvrdnji prosjecnog dijasporca kako on mpomaze privredi drzave. Ne pomazes prijatelju, boli tebe kurko za privredom, pomazes svoje roditelje i samo to.

Kako god te pare ostaju tu.
Ja mislim da par godina ne dodje 300 hiljada ljudi i ne upumpaju pare u ekonomiju da bi se to itekako osjetilo.
Kako je krenulo biti ce vise dijaspore nego domicilnih.
Pa napiso ti je gore covjek.
Da toga nije bilo 2021.
Mi bismo to satrali vec 2023.
Post Reply