"IMPERIJA" UZVRACA UDARAC

vivaldi

#76 Re: "IMPERIJA" UZVRACA UDARAC

Post by vivaldi »

It_is_a_Leclerc wrote:O vanjskom dugu, ja ne smijem ni pisati ;)
razlika uopste nije vanjskom dugu jer 64% vanjskog duga drzave otpada na fbih, a 35% na rs
It_is_a_Leclerc

#77 Re: "IMPERIJA" UZVRACA UDARAC

Post by It_is_a_Leclerc »

vivaldi wrote:
razlika uopste nije vanjskom dugu jer 64% vanjskog duga drzave otpada na fbih, a 35% na rs
Aham. Kad su prebili na dva računa. Bila je analiza na faktor.ba prije par dana.
vivaldi

#78 Re: "IMPERIJA" UZVRACA UDARAC

Post by vivaldi »

It_is_a_Leclerc wrote:
vivaldi wrote:
Aham. Kad su prebili na dva računa. Bila je analiza na faktor.ba prije par dana.
ovo su podaci drzavnog ministarstva finansija, mislim da su oni mjerodavniji od nekakavog faktora
It_is_a_Leclerc

#79 Re: "IMPERIJA" UZVRACA UDARAC

A moji podaci su podaci ministarstva finansija RS.
jao_situacije

#80 Re: "IMPERIJA" UZVRACA UDARAC

Post by jao_situacije »

Rek'o sam ja davno, treba ih pustiti oni će sami sebe sjebati :roll:
vivaldi

#81 Re: "IMPERIJA" UZVRACA UDARAC

Post by vivaldi »

It_is_a_Leclerc wrote:A moji podaci su podaci ministarstva finansija RS.
ti si napisao samo jedan podatak
It_is_a_Leclerc wrote:javni dug RS-a koji iznosi koliko i 55 % budžeta RS-a za prošlu godinu. O vanjskom dugu, ja ne smijem ni pisati ;)
ovaj podatak (55%) je tacan, ali si napravio gresku s drugom recenicom jer javni dug = vanjski + unutrasnji pa je u ovih 55% vec uracunat vanjski dug.

kada kazas "javni dug" to je sveobuhvatni dug koji podrazumijeva i stari vanjski dug (prije rata) jer i njega jos uvijek otplacujemo, i novi vanjski dug (od 95 do danas), i unutrasnji dug (obveznice, zapisi, stara devizna stednja, ratna steta, dug lokalnih zajednica, dugove fondova, javnih preduzeca...).

sve te dugove statistika naravno zasebno evidentira, ali kada napises "javni dug" onda je to sve zajedno zbrojeno.

vanjski dug se otplacuje preko drzave i te pare odmah skida UIO jer te prihode UIO prvo sama raspodjeli po onom koeficijentu po entitetima, a onda sa ta 2 podracuna skine koliko treba za otplatu rata za vanjski dug za svaki entitet s njegove kamare. Ono sto ostane tek onda proslijedjuje entitetima.
madner

#82 Re: "IMPERIJA" UZVRACA UDARAC

Post by madner »

Koliko znam svaki entitet zasebno pita drzavu da se zaduzi u njegovo ime i to i zasebno odplacuje drzavi.
Raspodjela sredstava nema veze sa tim.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#83 Re: "IMPERIJA" UZVRACA UDARAC

Post by japin_mutapi »

i ovaj ruski kredit je šuplja za narod a i nedovoljan je svakako
mene zanima može li rs uzeti taj kredit samostalno bez države bih i vijeća ministara
Danguba

#84 Re: "IMPERIJA" UZVRACA UDARAC

Post by Danguba »

mogu njima rusi i onako dati veliki... :D

a mogu povuci i mali pa ce biti ko veliki. :oops:
It_is_a_Leclerc

#85 Re: "IMPERIJA" UZVRACA UDARAC

@vivaldi

Hvala na objašnjenju. Nisam ekonomista, pa me ovako nekad zbune pojedini parametri :thumbup:

Uglavnom, što se tiče mehanizama koje može npr. OHR poduzeti ako ovo potraje je da suspenduje dio Poslovnika koji govori o kvorumu. E sad. Hoće li i smiju li to raditi na svoju ruku, ne znam. Ali da će se ovo tolerisati na duže staze. Neće.
__Phoenix__

#86 Re: "IMPERIJA" UZVRACA UDARAC

Post by __Phoenix__ »

Mi kad bi čekali OHR da nešto uradi mogli bi komotno sami ugasiti svjetlo i izaći.
nosara

#87 Re: "IMPERIJA" UZVRACA UDARAC

Post by nosara »

Pa ugasili smo svjetlo i izasli... Jos 1990....
__Phoenix__

#88 Re: "IMPERIJA" UZVRACA UDARAC

Post by __Phoenix__ »

Ma vi ste nešto drugo...
Bodkin

#89 Re: "IMPERIJA" UZVRACA UDARAC

Post by Bodkin »

japin_mutapi wrote:i ovaj ruski kredit je šuplja za narod a i nedovoljan je svakako
mene zanima može li rs uzeti taj kredit samostalno bez države bih i vijeća ministara
Kredit ne moze. Moze nesto slicno kao sto je turska uradila za stanovnistvo u fbih
Bodkin

#90 Re: "IMPERIJA" UZVRACA UDARAC

Post by Bodkin »

A i smijesna su ova pisanja propasce sami bla bla. Bih kao drzava bez zaduzivanja ne moze opstati svakako pa ne propada i ne urusava se
glockov kolac

#91 Re: "IMPERIJA" UZVRACA UDARAC

Post by glockov kolac »

Ma ovo Dodik vraća Putinu što mu je "zavukao" mali, a i veliki k....(kredit na srBskom).

Haj znaj šta se mota po onoj njegovoj glavurni...

Btw, ja sam iskreno zabrinut da nam Dodika ne spuca hercika ili šta jače. Puno mi se oblizuje, usta se suše, treba mu vremena da smisli komentar. A nekad je k'o iz topa pucao salve po novinarima.
It_is_a_Leclerc

#92 Re: "IMPERIJA" UZVRACA UDARAC

Uvijek Predsjedništvo BIH može raspustiti Dom naroda. Ta mogućnost je data Ustavom.
vivaldi

#93 Re: "IMPERIJA" UZVRACA UDARAC

Post by vivaldi »

It_is_a_Leclerc wrote:@vivaldi

Hvala na objašnjenju. Nisam ekonomista, pa me ovako nekad zbune pojedini parametri :thumbup:

Uglavnom, što se tiče mehanizama koje može npr. OHR poduzeti ako ovo potraje je da suspenduje dio Poslovnika koji govori o kvorumu. E sad. Hoće li i smiju li to raditi na svoju ruku, ne znam. Ali da će se ovo tolerisati na duže staze. Neće.
to je jedna od najcescih gresaka koja se stalno povlaci jer se uporedjuju razlicite stvari npr javni vs vanjski.

problem rs je unutrasnji dug koji je oko 2 milijarde naspram 1 milijarde federacije, mada ni to nije rezultat zaduzivanja na unutrasnjem trzistu (obevznice i zapisi) vec sto je vlast (ne kazem dodik jer mislim da je to pocelo sa sds-om, ali nisam siguran) u ratnu stetu uvrstilo i nematerijalnu ratnu stetu (pogibije mada ne znam jel to samo vojska i policija ili jos nesto) i izdalo stotine miliona obveznica kroz 7-8 emisija.

fbih to nije uradila pa izdaje samo obveznice dokazane ratne materijalne stete i zato je taj iznos u fbih zanemariv, a u rs-u od ove 2 milijarde unutrasnjeg duga samo na tu ratnu stetu otpaada vise od pola milijarde i kada dodas staru deviznu stednju to je vise od milijarde.

ono sto je dodik sigurno uradio jeste to sto je skratio vrijeme isplate na ne znam tacno koliko godina pa ce u slucaju sranja onda taj dug vjerovatno reprogramirat sto bi puno teze mogao uraditi sa vanjskim dugom.

znaci to je osnovni razlog veceg unutrasnjeg duga rs., a samim tim i javnog duga jer je vanjski medju entitetima manje-vise uravnotezen.

pored ratne stete jedan od razloga i dug lokalnih zajednice jer je u rs puno prije nego u fbih omoguceno da se lokalne zajednice same zaduzuju za infratstrukturu tipa vodovodi, putevi itd.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#94 Re: "IMPERIJA" UZVRACA UDARAC

Post by pici »

kad ce transHa MMFa...deca gladna, zena na porodiljskom, komsiji pukla cev, auto na plin gura, krave pobegle nema se sena...kad ce
biske

#95 Re: "IMPERIJA" UZVRACA UDARAC

Post by biske »

It_is_a_Leclerc wrote:@vivaldi

kvorum je definisan ustavom.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#96 Re: "IMPERIJA" UZVRACA UDARAC

Post by pici »

Osuđen na tri godine zatvora
Za Dodikovim kumom raspisana međunarodna potjernica: Mile Radišić ostaje u Srbiji i nikada se neće predati
Kolinda

#97 Re: "IMPERIJA" UZVRACA UDARAC

Post by Kolinda »

Ja bi postavio dva pitanja i jedan komentar , nebi želio da se shvati pogrešno .
1. Zašto se bošnjačke stranke miješaju u izbor suradnik iz druga dva naroda ?
2. Zašto bošnjačke stranke pomažu SNSD-u i HDZ-U u momentima kad im lagano padne podrška ?

Ne shvatam zašto bi Hrvati birali tko će biti predstavnik iz druga dva naroda , to bi valjda trebalo biti podjednik u svom narodu npr.Hdz je pogledao rezultate i pozvao pobjednika među Bošnjacima te ponudio suradnju
, čak su naglasili da je Df partner Sda jer predstavljaju istu bazu . Bošnjacke stranke su prošli ciklus prevarili Hrvate a ovaj put Srbe i na taj način su homogenizirali prvo Hrvate a sada će i Srbe što je direktno pomoć ovim dvijema najjačim strankama u Hr/Srba .
Koliko god se trudio shvatiti što dobivaju ako jedan ciklus izbace iz igre legitimne predstavnike jednog od naroda a ovi se vrate jači nego ikada i krenu ucjene , država stoji na mjestu ( ako i to jer za vrijeme ove nelegalne vlade se samo vratila unatrag ) , etničke zajednice se još više homogeniziraju , jačaju netrpeljivosti , jača osjećaj nepravednosti ... Ne razumijem što to vide bošnjačke političke elite na kraju" tunela" ali nas većina ne vidi ništa dobro .
Post Reply