Orbini wrote:alfaromi
Onog trenutka kad pocnete Srpsku da prihvatate kao realnost i nepokusavate da joj gurate klipove u tockove pa i po cijenu vlastite stete mozda i Srbi pocnu navijati za BiH
RS jeste ralnost koja je odavno prihvacena ali ne ovakva RS koja ima tendenciju da bude samo i jedino srpska a ostali da se grupisu tamo negdje u "tjesnjem entitetu". Jer ako taj "tjesnji enitet" ostane jedini prostor za Bosnjake gdje imaju kakva-takva prava, to je ujedno i smrtna presuda. Nema perspektive u ovim okvirima i to ne moze da shvati onaj ko se prosirio na vise procenata teritorije nego sto ima procenata stanovnika i usput ima jos drzavu u susjedstvu. Zamisli sve Srbe zbijene na neka dva odvojena komadica u Srbiji gdje imaju da izaberu ili betoniranje svoje drzave na to(sto je lose) ili da imaju kakvu kvazidrzavu sa ostalima koji shebavaju tu drzavu iz dana u dan.
Zato i hoces cuti mrznju prema RS jer ovakva tendencija kod vas je direktna prjetnja za nas. Mozda ne sada, ali u buducnosti ce biti jos izrazajnija. Neko vrijeme ce se Bosnjaci glodjati izmedju sebe i medjusobno ujedati u ovom "tjesnom entitetu" dok ne dotaknu dno kakvo mozes vidjeti danas u West Bank i Gazi. I mislis da ce onda eskalacija sukoba sa vama i novi rat biti puno gora varijanta? Ako MZ u medjuvremenu ne ublazi efekat vaseg betoniranja.
Znamo jako dobro da su ove tvoje rjeci na ovoj temi paradigma opsteg stava u RS i to u najblazoj mogucoj formi. Znao jako dobro da je mrznja i prezir prema nama ne samo politicki motivirani vec i da nas gledate kao nizu vrstu, narod bez historije, kulture, rezultate neke genetske selekcije i neke davne okupacije. Da je suzivot sa nama nesto "ispod nivoa". I da je opsti cilj sto dalje od nas i drzati nas sto dalje od RS. Gdje nas usput i ne interesuje medjusobna ljubav ili neko naturanje nase volje vama gdje ste apsolutna vecina - nas interesuje jedino nasa perspektiva na teritoriju RS koji jeste vecinski srpski ali ne politicki, pravno,.. jedino srpski.
Lako je prihvatiti RS kao entitet, ali se ne moze prihvatiti ovakav entitet sa ovakvim tendencijama. Cjelovita BiH sa gradjanskim pravima i istom perspektivom za sve je uslov naseg opstanka. Sve ostalo je prjetnja gdje je pitanje vremena kada ce se unutrasnja previranja u Bosnjaka odraziti na ostale. Mozes ti sada biti okeanima daleko mentalno ali fizicki si i dalje jako blizu i neces nikad biti fizicki daleko kao sto si mentalno. Pogotovo dok je bar na papiru ovo ista drzava. Mi smo tu odmah iza brda, gdje nema nikave granice i stvarno si naivan ako mislis da te moze boliti uvo za ova nasa previranja kao kad gledas reportazu o Keniji. Bice demonstracija jos, bice ih jos gorih i destruktivnijih, jer se stanje po pitanju ekonomije, malverzacija, kriminala,.. nece popraviti - bice jos gore, samo zato sto smo vise nego vi zavisni od stanja u cjeloj drzavi.
I tacno je da mi najbolje mozemo srusiti BiH. Samo to se nece desiti tako sto cemo deklarativno istupiti iz zajednice i svecano proglasiti ovih 20 i kusur % BiH kao jedini nas etnicki prostor. Rusenje BiH ce se desiti onda kada neredi kod nas budu svakodnevica i kada izbijemo u prvi plan kao jedan veliki problem u Evropi. Kada ove demonstracije prerastu u anarhiju, i kada politicki i pravni sistem pukne po svi savovima i ekonomija kolakspira. I to ce se desiti u buducnosti ako se ovako nastavi. Ponavljam, samo zato sto smo zavisni od stanja u cjeloj drzavi i opsteg kotiranja BiH na medjunarodnom planu. Mi nismo naslonjeni ninakoga, ne mozemo si priustiti monolitni sistem gdje ti drugi ne mogu uvalivati klipove, na nama se sad prebija ova dejtonska BiH i mi je sad na neki nacin i rusimo jer ne funkcionise, Bosnjaci polako doticu krajnju granicu izdrzljivosti jer jedini trpe sve protivrjecnosti, kontraverze i nakaradnost ovog sistema.
I ja te fino pitam sad ako mi mozes odgovoriti. Kada Bosnjaci sruse BiH tako sto ce sistem sam od sebe da kolapsira,... mislis li stvarno da ce te i dalje boliti uvo tako sto se to nece nikako odraziti na vas u RS? Kada cjelom svijetu bude jasno da je BiH neodrziva, mislis li stvarno da ces moci nastaviti svoju idilu u ovih 49% dejtonske RS? I da ce RS ostati kakva jeste, samo biti skroz samostalna a nas ko hebe, da postanemo nekontrolisana rulja u ovih 20% BiH. Jeli mislis stvarno da je to moguce?
Da to nece izazvati novi rat u goroj varijanti ili u boljoj varijanti novu medjunarodnu incijativu oko podjele BiH gdje je pitanje kome opanci a kome obojci.
Tvoj post svakako zasluzuje odgovor.Koliko vidim neko ga je pametan napisao.Jedino me zbunjuje sto si me nazvao Alfaromi cini mi se pomalo fasisoidno ako si mislio da me na taj nacin uvrijedis.Ipak mislim da je slucajno.
Tvoj post na prvi pogled izgleda logican ,medjutim kada se malo pazljivije procita, na upakovan nacin je iskljuciv i prijeteci .Sjecam se da je prije rata nudjen Kutiljerov plan gdje je BiH trebalo kantonizovati, pa se niste slozili.
Zamisli da ste prihvatili?Vjerovatno rata nebi ni bilo, samim tim ni monoetickih gradova...razaranja,izgibije,zlocina i godina koje su nam pojeli misevi.Ne, sarajevska politika je unitarno i samo unitarno.Drukcije receno sve pare dole vama, pa sta nam poslije udijelite...Hajde da probam primjerom to da predstavim ,prije rata recimo70-ih, Sarajevo je imalo dva tv kanala a banjalucki radio je radio dvokratno od ujtru 5 do 10 i popodne od 2 do8.Kao u tom mozda najmanje bitnom primjeru bilo je i sve ostalo.
Sjecam se nekakvih ekonomskih ekonomskih pokazatelja iz tog vremena, BL je bila daleko ispod i Tuzle,Zenice ,Mostara ...uopste vecine gradova BiH,Sarajevo da ne spominjem.Kako u gradovima tako je bilo i u selima.Srpska su najlosije prolazila,kako u Krajini tako i u Istocnoj Hercegovini, Semberiji.Posto sam bajalucanin znam da su i najbliza sela Banjaluci bila gotovo osjecena i izolovana od grada .Bez asfalta ,vode telefona,skole ,ambulante itd.Vjerujem da je takva situacija bila uglavnom svugdje gdje je preovladjivao srpski zivalj.A sjecamo se svi tog vremena ili bar dobar dio nas, tu racunam i tebe i nemozemo reci da nije bilo para.U najmanju ruku bilo ih mnogo vise nego sad.Medjutim bez obzira sto ih je manje,cak i u ovako teskim okolnostima Banjaluka ubrzano sustize Sarajevo po svim parametrima,kako ona tako i ostala mjesta u RS. Ubjedjen sam da nam razvoj( i pored svih klipova u tockove)tek predstoji.Zato mislim da je vrijeme da pocnete realno da sagledavate situaciju i shvatite da pare morate ZARADITI a ne ocekivati da vam ih neko da.Sjecam se koliko ste se samo nadali parama od Srbije za ratnu ostetu,maltene poceli ste vec da ih dijelite,i razocarenja kada ih niste dobili.
Nemojte mi samo moralisati nesto ko zrtva -agresor,Vi jeste vise nahebali ali samo zato sto smo mi bili jaci,da je bilo obrnuto bojim se da ni srpsko uvo nebi ostalo u bih(pa ni ovo koje me trenutno boli za Sarajevom..Gdje ste god bili u situaciji da nas se naubijate niste je propustili .Uostalom kao i u svim ratovima do sada.Klali ste nas zajedno s Turcima,Austrijancima,Njemcima,pa i sada samo corav nevidi da su Ameri odradili posla za vas,uvijek s nekim u talu .
A ta tvoja logika o nekakvim procentima kao mi posjedujemo 49 a ima nas manje posto(nedrzi vodu znas i sam)pa bi sad vi tako isfrustrirani mogli nesto ruzno uraditi...Hm onaj agresivniji dio mene vjeruj to i pozeli(znas dinarski tip i to...)ali mislim da bi se samo nova krv prolila a vi bi prosli lose u toj prici. Mirna i slozeno uredjena Bosna,bez guranja ruku u tudji dzep jedino ima sanse.U suprotnom...mislim da ce biti podijeljena izmedju drzava sa kojim granici.
Pozdrav!
PS. Ja znam da nepostoje americki ,austriski ,australiski, novozelandski,egipatski i jos desetine drugih ..jer geografska odrednica nije odlucujuca za jezik. Npr.i u Egiptu i u Siriji govore arapski