Ima li u Banjaluci LJUDI koji bi izasli na proteste?

Post Reply
klixober

#76 Re: ima li u Banjaluci ljudi koji bi izasli na proteste

Post by klixober »

alfomi wrote: Znas kada procitam post poput tvoga(koji da budem fer zvuci ljudski i posteno) nekako mu nevjerujem.Procitaj malo ostale postove po ovom sajtu pa i po temi o kojoj pricamo.Pogledaj malo medije i vidi sta se pise po njima kod vas u Sarajevu o Republici Srpskoj i uopste o Srbima. Pogledaj malo ,,60 minuta,,koja sebi daje za pravo da smjenjuje politicare koje smo mi izabrali i odlucuje koga cemo mi poslati dole u zajednicke organe .Koja svakodnevno emituje mrznju prema RS
Covjece pa stice se utisak da kada bi mogli izbacili bi i slovo,,s,,iz upotrebe.
Pa sta ocekujes,normalno da nikakva zajednicka inicijativa nema sansu.
Posto kao ni sve ostalo vjerovatno nebi bila iskrena.
Onog trenutka kad pocnete Srpsku da prihvatate kao realnost i nepokusavate da joj gurate klipove u tockove pa i po cijenu vlastite stete mozda i Srbi pocnu navijati za BiH.I cini mi se da za to nema jos puno vremena.Jer ruku na srce animoziteti su sve veci(sjetite se prije mjesec -dva,zasto ljudi pokupovase onoliko brasno i ulje)a idu dani danasnji tinejdzeri u RS i FBIH nemaju nikakvi kontakata cak ni za istu reprezentaciju ne navijaju a mi smo u istim klupama sjedili pa sta nam se desi...
To sto ti pricas me podsijeca na SDP koji prica slicnu pricu ali u sustini on je samo lijevo krilo SDA i zastupa interese samo vas.V jeruj ovog Slobodana ,neznam prezime, iz SDP ovde u BL niko ne hebe i nedaj Boze da grune morao bi biti brzi od munje za pola sata u gulenju.Od Srba za njega ne glasa apsolutno niko.
Moj post ti se mozda nesvidja ali vjeruj da je prilicno realan bar iz ove perspektive iz RS.
PS,
Potesti koji su se desili bar ovo sto smo mi gledali na TV izgledaju mi nekako necivilizovani ,mislim da se osijeti uticaj sandzaklija previse.Gledao si ODISEJu 2001,e oni prvi kadrovi u filmu...lici mi na to.
Nijemci su nakon drugog svj. rata zabranili upotrebu "SS" u rijecima.Umjesto duplog slova s koristilo se i jos uvijek se koristi "beta".
Tako bi isto trebalo zabraniti pojavljivanje slova R i S jedno za drugim,mada kod nas i nema nekih rijeci sa takvim redoslijedom.
cyprus

#77 Re: imali u Banjaluci....

Post by cyprus »

alfomi wrote:,,Buraz,,to ti je tako pa ti reci sto god hoces,ali dali stvarno nevidis svu bjedu te tvoje price o tome sta bi mi sve rekao i o banovanju a jos si ko nekakav moderator.Licno mislim da ljudi poput tebe svakako doprinose rusenju ove skalamerije!
Sto god vi dole u tjesnjem entitetu vise mrzite Srpsku to mi vise mrzimo bih .
Nebudi nakraj srca dobices cir! Ajd voz!
O čemu ti svegati? :? Ovo sve što si rekao nema ali ni sekunde veze sa mnom. :-)
lunci

#78 Re: ima li u Banjaluci ljudi koji bi izasli na proteste

Post by lunci »

Dado dijasporitus wrote:
alfomi wrote:Seila, a da se nadjemo na kafi!
Recimo...kod Ake.
Pazi se alfomi, mozda se tu jos rodi i ljubav prema domovini :D
mic po mic bice nesto od njega :lol: i to na kafu kod mrskog neprijatelja u kafanu heheh
kijameta

Post by kijameta »

drug_clan77 wrote:Tja, u jednom ima pravo, tesko da su u BL 'protesti' u Sarajevu tema uz bilo kakavo ispijanje kafe. Jednostavno ljude ne zanima to, apsolutno je nebitno ko protiv koga protestvuje. U ovom slucaju SDP nesto vrti protiv aktuelne vlasti iskoristavajuci ljudke nesrece u svoju propagandu.

Ali cinjenica je da je SDP u Banja Luci u rangu Stranke penzionera ili cak i manje.

P.S. Hantraga, radije cujem 'kojo' i 'tojo' nego da gledam hoce li mi neko utrpati ciglu. A Srbi iz Hrvatske (uopste ljudi iz HR) imaju veci stepen opste kulture od nas.
Lika,Korenica,Udbina. Pojam Yu-kulture.Najveci kulturni dogadzaj -pecenje rakije sa spremnom ambulantom u svakom selu.
Orbini

Post by Orbini »

alfaromi
Onog trenutka kad pocnete Srpsku da prihvatate kao realnost i nepokusavate da joj gurate klipove u tockove pa i po cijenu vlastite stete mozda i Srbi pocnu navijati za BiH
RS jeste ralnost koja je odavno prihvacena ali ne ovakva RS koja ima tendenciju da bude samo i jedino srpska a ostali da se grupisu tamo negdje u "tjesnjem entitetu". Jer ako taj "tjesnji enitet" ostane jedini prostor za Bosnjake gdje imaju kakva-takva prava, to je ujedno i smrtna presuda. Nema perspektive u ovim okvirima i to ne moze da shvati onaj ko se prosirio na vise procenata teritorije nego sto ima procenata stanovnika i usput ima jos drzavu u susjedstvu. Zamisli sve Srbe zbijene na neka dva odvojena komadica u Srbiji gdje imaju da izaberu ili betoniranje svoje drzave na to(sto je lose) ili da imaju kakvu kvazidrzavu sa ostalima koji shebavaju tu drzavu iz dana u dan.

Zato i hoces cuti mrznju prema RS jer ovakva tendencija kod vas je direktna prjetnja za nas. Mozda ne sada, ali u buducnosti ce biti jos izrazajnija. Neko vrijeme ce se Bosnjaci glodjati izmedju sebe i medjusobno ujedati u ovom "tjesnom entitetu" dok ne dotaknu dno kakvo mozes vidjeti danas u West Bank i Gazi. I mislis da ce onda eskalacija sukoba sa vama i novi rat biti puno gora varijanta? Ako MZ u medjuvremenu ne ublazi efekat vaseg betoniranja.

Znamo jako dobro da su ove tvoje rjeci na ovoj temi paradigma opsteg stava u RS i to u najblazoj mogucoj formi. Znao jako dobro da je mrznja i prezir prema nama ne samo politicki motivirani vec i da nas gledate kao nizu vrstu, narod bez historije, kulture, rezultate neke genetske selekcije i neke davne okupacije. Da je suzivot sa nama nesto "ispod nivoa". I da je opsti cilj sto dalje od nas i drzati nas sto dalje od RS. Gdje nas usput i ne interesuje medjusobna ljubav ili neko naturanje nase volje vama gdje ste apsolutna vecina - nas interesuje jedino nasa perspektiva na teritoriju RS koji jeste vecinski srpski ali ne politicki, pravno,.. jedino srpski.

Lako je prihvatiti RS kao entitet, ali se ne moze prihvatiti ovakav entitet sa ovakvim tendencijama. Cjelovita BiH sa gradjanskim pravima i istom perspektivom za sve je uslov naseg opstanka. Sve ostalo je prjetnja gdje je pitanje vremena kada ce se unutrasnja previranja u Bosnjaka odraziti na ostale. Mozes ti sada biti okeanima daleko mentalno ali fizicki si i dalje jako blizu i neces nikad biti fizicki daleko kao sto si mentalno. Pogotovo dok je bar na papiru ovo ista drzava. Mi smo tu odmah iza brda, gdje nema nikave granice i stvarno si naivan ako mislis da te moze boliti uvo za ova nasa previranja kao kad gledas reportazu o Keniji. Bice demonstracija jos, bice ih jos gorih i destruktivnijih, jer se stanje po pitanju ekonomije, malverzacija, kriminala,.. nece popraviti - bice jos gore, samo zato sto smo vise nego vi zavisni od stanja u cjeloj drzavi.

I tacno je da mi najbolje mozemo srusiti BiH. Samo to se nece desiti tako sto cemo deklarativno istupiti iz zajednice i svecano proglasiti ovih 20 i kusur % BiH kao jedini nas etnicki prostor. Rusenje BiH ce se desiti onda kada neredi kod nas budu svakodnevica i kada izbijemo u prvi plan kao jedan veliki problem u Evropi. Kada ove demonstracije prerastu u anarhiju, i kada politicki i pravni sistem pukne po svi savovima i ekonomija kolakspira. I to ce se desiti u buducnosti ako se ovako nastavi. Ponavljam, samo zato sto smo zavisni od stanja u cjeloj drzavi i opsteg kotiranja BiH na medjunarodnom planu. Mi nismo naslonjeni ninakoga, ne mozemo si priustiti monolitni sistem gdje ti drugi ne mogu uvalivati klipove, na nama se sad prebija ova dejtonska BiH i mi je sad na neki nacin i rusimo jer ne funkcionise, Bosnjaci polako doticu krajnju granicu izdrzljivosti jer jedini trpe sve protivrjecnosti, kontraverze i nakaradnost ovog sistema.

I ja te fino pitam sad ako mi mozes odgovoriti. Kada Bosnjaci sruse BiH tako sto ce sistem sam od sebe da kolapsira,... mislis li stvarno da ce te i dalje boliti uvo tako sto se to nece nikako odraziti na vas u RS? Kada cjelom svijetu bude jasno da je BiH neodrziva, mislis li stvarno da ces moci nastaviti svoju idilu u ovih 49% dejtonske RS? I da ce RS ostati kakva jeste, samo biti skroz samostalna a nas ko hebe, da postanemo nekontrolisana rulja u ovih 20% BiH. Jeli mislis stvarno da je to moguce?

Da to nece izazvati novi rat u goroj varijanti ili u boljoj varijanti novu medjunarodnu incijativu oko podjele BiH gdje je pitanje kome opanci a kome obojci.
kijameta

#81 Re: imali u Banjaluci....

Post by kijameta »

alfomi wrote:,,Buraz,,to ti je tako pa ti reci sto god hoces,ali dali stvarno nevidis svu bjedu te tvoje price o tome sta bi mi sve rekao i o banovanju a jos si ko nekakav moderator.Licno mislim da ljudi poput tebe svakako doprinose rusenju ove skalamerije!
Pa rusite 'skalameriju' od 1875 pa se mora zakljuciti,da vam rusenje i ne ide bas od ruke.Preporucujem ti da procitas knjigu cpskog akademika Ekmecica o Ustanku Srba u BiH 1875. Vjerujem da ces moci procitati posto je pisana srpskim jezikom ali sadrzaj ti se nece svidjeti a sadrzaj ide ukratko ovako;Bosanski Srbi uz pomoc,Srbije,Crne Gore i Rusije ruse 'skalameriju' ali ih bosanska paravojska,razjebe tako da se samo rijetki spasu,plivanjem preko Drine.Iz toga mozes izvuci zakljucak,da je bolje zivjeti,pored Drine,nego u Banjaluci.Uz ovo se moze lijepo nadovezati stari albanski vic,danas opet aktuelan;Pita Albanac Srbina;Sta to radis komsija,ovaj odgovara selim se, a gdje selis komsija,pita opet Albanac.Srbin odgovara;Selim u Kraljevo na sto mu Albanac odgovara; a sto ne selis u Beograd,da ne moras dvaputa seliti.Nekad sala a danas zbilja a ko da je bilo juce kad se trobojka vijorila nad Pristinom a vidis nece vise nikad.Ee sta ti je zivot, sto brzo ide.
lunci

#82 Re: imali u Banjaluci....

Post by lunci »

kijameta wrote:
Pa rusite 'skalameriju' od 1875 pa se mora zakljuciti,da vam rusenje i ne ide bas od ruke.Preporucujem ti da procitas knjigu cpskog akademika Ekmecica o Ustanku Srba u BiH 1875. Vjerujem da ces moci procitati posto je pisana srpskim jezikom ali sadrzaj ti se nece svidjeti a sadrzaj ide ukratko ovako;Bosanski Srbi uz pomoc,Srbije,Crne Gore i Rusije ruse 'skalameriju' ali ih bosanska paravojska,razjebe tako da se samo rijetki spasu,plivanjem preko Drine.Iz toga mozes izvuci zakljucak,da je bolje zivjeti,pored Drine,nego u Banjaluci.Uz ovo se moze lijepo nadovezati stari albanski vic,danas opet aktuelan;Pita Albanac Srbina;Sta to radis komsija,ovaj odgovara selim se, a gdje selis komsija,pita opet Albanac.Srbin odgovara;Selim u Kraljevo na sto mu Albanac odgovara; a sto ne selis u Beograd,da ne moras dvaputa seliti.Nekad sala a danas zbilja a ko da je bilo juce kad se trobojka vijorila nad Pristinom a vidis nece vise nikad.Ee sta ti je zivot, sto brzo ide.
a da skupa odete na front ?? :lol:
kijameta

#83 Re: imali u Banjaluci....

Post by kijameta »

lunci wrote:
kijameta wrote:
Kako skupa :? :? Kakav front :? :? Ne kontam :? :?
lunci

#84 Re: imali u Banjaluci....

Post by lunci »

kijameta wrote:
lunci wrote:
kijameta wrote: Pa rusite 'skalameriju' od 1875 pa se mora zakljuciti,da vam rusenje i ne ide bas od ruke.Preporucujem ti da procitas knjigu cpskog akademika Ekmecica o Ustanku Srba u BiH 1875. Vjerujem da ces moci procitati posto je pisana srpskim jezikom ali sadrzaj ti se nece svidjeti a sadrzaj ide ukratko ovako;Bosanski Srbi uz pomoc,Srbije,Crne Gore i Rusije ruse 'skalameriju' ali ih bosanska paravojska,razjebe tako da se samo rijetki spasu,plivanjem preko Drine.Iz toga mozes izvuci zakljucak,da je bolje zivjeti,pored Drine,nego u Banjaluci.Uz ovo se moze lijepo nadovezati stari albanski vic,danas opet aktuelan;Pita Albanac Srbina;Sta to radis komsija,ovaj odgovara selim se, a gdje selis komsija,pita opet Albanac.Srbin odgovara;Selim u Kraljevo na sto mu Albanac odgovara; a sto ne selis u Beograd,da ne moras dvaputa seliti.Nekad sala a danas zbilja a ko da je bilo juce kad se trobojka vijorila nad Pristinom a vidis nece vise nikad.Ee sta ti je zivot, sto brzo ide.
Kako skupa :? :? Kakav front :? :? Ne kontam :? :?
zar je to toliko tesko?? 8)
Majami

Post by Majami »

Ama ljudi, ponavljam, sto ce vam uopste prica o BL u ovom kontekstu????!!!!!!
a da ne govorim da ste se nalozili na Alfomija isto kao da iza tog imena zaista stoji neko iz RS-a... Lik vas lozi, to je sve, ne dajte se, sta vam je.. :lol:
drug_clan77

Post by drug_clan77 »

Bolji je i rakijski kotao od bolesne samodopadljivosti i preuvelicavanja.
Banja Luka je prije zemljotresa bila najobicnija mahala. Sada poslije ovog rata je nesto vece selo. Izmedju toga je bila radnicka spavaonica.

To je realnost koju mozete mazati kojekakvim slatkim rijecima ali sustina je takva...

Drugo, zasto bilo koga u BL treba da interesuje nesto iza cega stoji vlastoljubivi SDP, nesposoban da dobije vlast na izborima (a i ono sto ima u Predsjednistvu je utrpani mucak)?

P.S. Da se ne zaletite, crveniji sam od mnogih ovde.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

Post by Dado dijasporitus »

drug_clan77 wrote:Bolji je i rakijski kotao od bolesne samodopadljivosti i preuvelicavanja.
Banja Luka je prije zemljotresa bila najobicnija mahala. Sada poslije ovog rata je nesto vece selo. Izmedju toga je bila radnicka spavaonica.

To je realnost koju mozete mazati kojekakvim slatkim rijecima ali sustina je takva...

Drugo, zasto bilo koga u BL treba da interesuje nesto iza cega stoji vlastoljubivi SDP, nesposoban da dobije vlast na izborima (a i ono sto ima u Predsjednistvu je utrpani mucak)?

P.S. Da se ne zaletite, crveniji sam od mnogih ovde.
Je li zelis reci da je za gradjansku demonstraciju potreban jak SDP. Koliko sam uspio procitati demonstracije su organizovale nevladine organizacije. To sto se SDP pokusava naci u svemu tome samo potvrdjuje upravo to sto govoris o njihovoj nesposobnosti da pobjede na izborima.

Ono sto znam o Sarajevu i sto mi se stalno vraca kao karakteristika je upravo mahalstvo, ne mozda po velicini grada ali sigurno po karateru ljudi koji zive u njemu. Inace nista nema lose u tome i nepotrebno je takvu karateristiku trpati u negativnu konotaciju. Nekad i najmanje mahale su najljepse za zivjeti. Vjerovatno si u pravu za BL prije i poslije zemljotresa kao i sada. Jedno je ipak interesantno da Banjalucani prije rata nisu nikad tezili Sarajevu kao kulturnom i duhovnom centru pa stoga mozda i danas tolika abstinencija u BL u vezi nedavnih desavanja u Sarajevu.
drug_clan77

Post by drug_clan77 »

OK, to si realno rekao. Inace protiv ruralnog nacina zivota nemam nista protiv, cak naprotiv. Draza mi je kuca sa velikim dvoristem i vocnjakom iza nego bilo koja desetospratnica sa pogledom na kontejnere. Mada i sa druge strane, grad nosi sa sobom dostupnost mnogim pozitivnim stvarima danasnjice...

SDP se ne krije, cinjenica je da sve ove 'organizacije' djelujuju pod okriljem SDP-a ili za njegovu korist. 'Organizacije' = sitan interes vodeceg ljudstva u istim.

Banja Luka nikad nije bila nesto vezana za Sarajevo, ako nista drugo zbog prirodno geografskih barijera. Lakse je voziti iz BL do BG nego do SA, a ZG da ne spominjemo.

Uopste, vecina ljudi iz Banja Luke, koja je zivjela u SFRJ, je Sarajevo dozivljavala tek nesto kao lokalni administrativni centar, nesto kao mjesnu zajednicu. Ni danas nije drugacije.
Drug Član

Post by Drug Član »

Orbini wrote:Bice demonstracija jos, bice ih jos gorih i destruktivnijih, jer se stanje po pitanju ekonomije, malverzacija, kriminala,.. nece popraviti - bice jos gore, samo zato sto smo vise nego vi zavisni od stanja u cjeloj drzavi.

I tacno je da mi najbolje mozemo srusiti BiH. Samo to se nece desiti tako sto cemo deklarativno istupiti iz zajednice i svecano proglasiti ovih 20 i kusur % BiH kao jedini nas etnicki prostor. Rusenje BiH ce se desiti onda kada neredi kod nas budu svakodnevica i kada izbijemo u prvi plan kao jedan veliki problem u Evropi. Kada ove demonstracije prerastu u anarhiju, i kada politicki i pravni sistem pukne po svi savovima i ekonomija kolakspira.

....na nama se sad prebija ova dejtonska BiH i mi je sad na neki nacin i rusimo .....
Ma bravo…napokon neko iskren povodom suštine demonstracija u Sarajevu! Koliko onda moraš biti licmjeran, pa pitati zašto se demonstracije ne održavaju i u Banjoj Luci :?
Last edited by Drug Član on 15/02/2008 22:40, edited 1 time in total.
elSaik

Post by elSaik »

Drug Član wrote:
Orbini wrote:Bice demonstracija jos, bice ih jos gorih i destruktivnijih, jer se stanje po pitanju ekonomije, malverzacija, kriminala,.. nece popraviti - bice jos gore, samo zato sto smo vise nego vi zavisni od stanja u cjeloj drzavi.

I tacno je da mi najbolje mozemo srusiti BiH. Samo to se nece desiti tako sto cemo deklarativno istupiti iz zajednice i svecano proglasiti ovih 20 i kusur % BiH kao jedini nas etnicki prostor. Rusenje BiH ce se desiti onda kada neredi kod nas budu svakodnevica i kada izbijemo u prvi plan kao jedan veliki problem u Evropi. Kada ove demonstracije prerastu u anarhiju, i kada politicki i pravni sistem pukne po svi savovima i ekonomija kolakspira.

....na nama se sad prebija ova dejtonska BiH i mi je sad na neki nacin i rusimo .....
Ma bravo…napokon neko iskren povodom suštine demonstracija u Sarajevu!
Promjene u društvu na bolje? :-?
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

Post by Dado dijasporitus »

drug_clan77 wrote:OK, to si realno rekao. Inace protiv ruralnog nacina zivota nemam nista protiv, cak naprotiv. Draza mi je kuca sa velikim dvoristem i vocnjakom iza nego bilo koja desetospratnica sa pogledom na kontejnere. Mada i sa druge strane, grad nosi sa sobom dostupnost mnogim pozitivnim stvarima danasnjice...

SDP se ne krije, cinjenica je da sve ove 'organizacije' djelujuju pod okriljem SDP-a ili za njegovu korist. 'Organizacije' = sitan interes vodeceg ljudstva u istim.

Banja Luka nikad nije bila nesto vezana za Sarajevo, ako nista drugo zbog prirodno geografskih barijera. Lakse je voziti iz BL do BG nego do SA, a ZG da ne spominjemo.

Uopste, vecina ljudi iz Banja Luke, koja je zivjela u SFRJ, je Sarajevo dozivljavala tek nesto kao lokalni administrativni centar, nesto kao mjesnu zajednicu. Ni danas nije drugacije.
U svijetu generalno gledajuci nevladine organizacije su mahom ljevicarske orijentacije pa samim tim i srodnost BiH NVO-a sa programima SDP-a koja je ljevicarska politicka opcija. To neznaci da su te nevladine organizacije pod okriljem SDP-a. Zapravo da je BiH normalna drzava ljevicarski NVO bi trebali biti puno snazniji od SDP-a. NVO po svojoj definiciji iako u svojim statutima mozda imaju ljevicarske tendencije nisu politicke opcije i nemogu imati asocijacije ni sa jednom politickom strankom.

Ono sto je u BL paradoks i sto je dodatni razlog zasto se ovakve demonstracije nemogu odrzati je to sto su najjace NVO u BL desnicarske orijentacije.

Takodjer je interesantno da vecina svijeta kad je klicala rusenju Milosevica u Beogradu nije shvatala da se Milosevic zapravo rusi sa desna a ne sa lijeva, tj rusili su ga NVO radikali a ne ljevicari.

Jednostavno receno u RS-u bas kao i u Srbiji nadmoc, kako u politickom tako i u NVO svijetu je i dalje u rukama nacionalista i desnicara.
banjaluka078

Post by banjaluka078 »

Uostalom, sta ocekivati od rulje kojima je jos uvijek dogadjaj koncert Bore Corbe i koja na koncert za Dan zaljubljenih (koji se ovdje zove dan svetog Trifuna) ide naoruzana zastavama i sajkacama?! :?
Sezam

Post by Sezam »

banjaluka078 wrote:Uostalom, sta ocekivati od rulje kojima je jos uvijek dogadjaj koncert Bore Corbe i koja na koncert za Dan zaljubljenih (koji se ovdje zove dan svetog Trifuna) ide naoruzana zastavama i sajkacama?! :?
Pa zar nije to kod Srba dvije sedmice kasnije? :razz:
yugi

Post by yugi »

Zima ba , kakve vas sad demonstracije snašle!Nek malo otopli pa onda :oops:
von-re

Post by von-re »

Orbini wrote:alfaromi
Onog trenutka kad pocnete Srpsku da prihvatate kao realnost i nepokusavate da joj gurate klipove u tockove pa i po cijenu vlastite stete mozda i Srbi pocnu navijati za BiH
RS jeste ralnost koja je odavno prihvacena ali ne ovakva RS koja ima tendenciju da bude samo i jedino srpska a ostali da se grupisu tamo negdje u "tjesnjem entitetu". Jer ako taj "tjesnji enitet" ostane jedini prostor za Bosnjake gdje imaju kakva-takva prava, to je ujedno i smrtna presuda. Nema perspektive u ovim okvirima i to ne moze da shvati onaj ko se prosirio na vise procenata teritorije nego sto ima procenata stanovnika i usput ima jos drzavu u susjedstvu. Zamisli sve Srbe zbijene na neka dva odvojena komadica u Srbiji gdje imaju da izaberu ili betoniranje svoje drzave na to(sto je lose) ili da imaju kakvu kvazidrzavu sa ostalima koji shebavaju tu drzavu iz dana u dan.

Zato i hoces cuti mrznju prema RS jer ovakva tendencija kod vas je direktna prjetnja za nas. Mozda ne sada, ali u buducnosti ce biti jos izrazajnija. Neko vrijeme ce se Bosnjaci glodjati izmedju sebe i medjusobno ujedati u ovom "tjesnom entitetu" dok ne dotaknu dno kakvo mozes vidjeti danas u West Bank i Gazi. I mislis da ce onda eskalacija sukoba sa vama i novi rat biti puno gora varijanta? Ako MZ u medjuvremenu ne ublazi efekat vaseg betoniranja.

Znamo jako dobro da su ove tvoje rjeci na ovoj temi paradigma opsteg stava u RS i to u najblazoj mogucoj formi. Znao jako dobro da je mrznja i prezir prema nama ne samo politicki motivirani vec i da nas gledate kao nizu vrstu, narod bez historije, kulture, rezultate neke genetske selekcije i neke davne okupacije. Da je suzivot sa nama nesto "ispod nivoa". I da je opsti cilj sto dalje od nas i drzati nas sto dalje od RS. Gdje nas usput i ne interesuje medjusobna ljubav ili neko naturanje nase volje vama gdje ste apsolutna vecina - nas interesuje jedino nasa perspektiva na teritoriju RS koji jeste vecinski srpski ali ne politicki, pravno,.. jedino srpski.

Lako je prihvatiti RS kao entitet, ali se ne moze prihvatiti ovakav entitet sa ovakvim tendencijama. Cjelovita BiH sa gradjanskim pravima i istom perspektivom za sve je uslov naseg opstanka. Sve ostalo je prjetnja gdje je pitanje vremena kada ce se unutrasnja previranja u Bosnjaka odraziti na ostale. Mozes ti sada biti okeanima daleko mentalno ali fizicki si i dalje jako blizu i neces nikad biti fizicki daleko kao sto si mentalno. Pogotovo dok je bar na papiru ovo ista drzava. Mi smo tu odmah iza brda, gdje nema nikave granice i stvarno si naivan ako mislis da te moze boliti uvo za ova nasa previranja kao kad gledas reportazu o Keniji. Bice demonstracija jos, bice ih jos gorih i destruktivnijih, jer se stanje po pitanju ekonomije, malverzacija, kriminala,.. nece popraviti - bice jos gore, samo zato sto smo vise nego vi zavisni od stanja u cjeloj drzavi.

I tacno je da mi najbolje mozemo srusiti BiH. Samo to se nece desiti tako sto cemo deklarativno istupiti iz zajednice i svecano proglasiti ovih 20 i kusur % BiH kao jedini nas etnicki prostor. Rusenje BiH ce se desiti onda kada neredi kod nas budu svakodnevica i kada izbijemo u prvi plan kao jedan veliki problem u Evropi. Kada ove demonstracije prerastu u anarhiju, i kada politicki i pravni sistem pukne po svi savovima i ekonomija kolakspira. I to ce se desiti u buducnosti ako se ovako nastavi. Ponavljam, samo zato sto smo zavisni od stanja u cjeloj drzavi i opsteg kotiranja BiH na medjunarodnom planu. Mi nismo naslonjeni ninakoga, ne mozemo si priustiti monolitni sistem gdje ti drugi ne mogu uvalivati klipove, na nama se sad prebija ova dejtonska BiH i mi je sad na neki nacin i rusimo jer ne funkcionise, Bosnjaci polako doticu krajnju granicu izdrzljivosti jer jedini trpe sve protivrjecnosti, kontraverze i nakaradnost ovog sistema.

I ja te fino pitam sad ako mi mozes odgovoriti. Kada Bosnjaci sruse BiH tako sto ce sistem sam od sebe da kolapsira,... mislis li stvarno da ce te i dalje boliti uvo tako sto se to nece nikako odraziti na vas u RS? Kada cjelom svijetu bude jasno da je BiH neodrziva, mislis li stvarno da ces moci nastaviti svoju idilu u ovih 49% dejtonske RS? I da ce RS ostati kakva jeste, samo biti skroz samostalna a nas ko hebe, da postanemo nekontrolisana rulja u ovih 20% BiH. Jeli mislis stvarno da je to moguce?

Da to nece izazvati novi rat u goroj varijanti ili u boljoj varijanti novu medjunarodnu incijativu oko podjele BiH gdje je pitanje kome opanci a kome obojci.
vrlo dobra analiza!!!!!! (mozda malkice prepesimisticna)

by the way, banjaluckog lolu na ignore. sve ostalo je ispod nivoa
kijameta

Post by kijameta »

drug_clan77 wrote:OK, to si realno rekao. Inace protiv ruralnog nacina zivota nemam nista protiv, cak naprotiv. Draza mi je kuca sa velikim dvoristem i vocnjakom iza nego bilo koja desetospratnica sa pogledom na kontejnere. Mada i sa druge strane, grad nosi sa sobom dostupnost mnogim pozitivnim stvarima danasnjice...

Banja Luka nije bila vezana za Sarajevo a nije ni danas kaze @drug clan ali zato su Okucani uvijek bili 'vezani' za Beograd i Glina za Beograd usprkos Zagrebu na 50 kilometara i Pale su 'vezane' za Beograd. I Kiseljak za Zagreb,sta ces kad im je blizu.
Radi se o tome da ovi stariji srpski nacionalisti uvijek traze neke izgovore za zlo koje su pocinili a to je glupo i nepotrebno.Znamo se mi dobro i ne trebamo izmisljati isprike.Posteniji su ovi mladi ravnogorci,bar su iskreni i posteni a cilj je ionako isti.
A pod drugo ove price ko je na koga 'vezan' su klasicna zamjena teze.Ono kao dobri Banjalucani su kulturno i svakojako 'vezani' na Beograd,sa kojim razmjenjuju razglednice i slikice a horde zlih centralista i fundamentalista iz Sarajeva,ne daju tim dobrim ljudima da se lijepo druze.I sta ce ce onda 'dobri ljudi' iz Banja Luke i Krajine u cistoj samoodbrani svoje kulture i svojih prava nego trpat u logore i rusit dzamije.
alfomi

Post by alfomi »

Tvoj post svakako zasluzuje odgovor.Koliko vidim neko ga je pametan napisao.Jedino me zbunjuje sto si me nazvao Alfaromi cini mi se pomalo fasisoidno ako si mislio da me na taj nacin uvrijedis.Ipak mislim da je slucajno.
Tvoj post na prvi pogled izgleda logican ,medjutim kada se malo pazljivije procita, na upakovan nacin je iskljuciv i prijeteci .Sjecam se da je prije rata nudjen Kutiljerov plan gdje je BiH trebalo kantonizovati, pa se niste slozili.
Zamisli da ste prihvatili?Vjerovatno rata nebi ni bilo, samim tim ni monoetickih gradova...razaranja,izgibije,zlocina i godina koje su nam pojeli misevi.Ne, sarajevska politika je unitarno i samo unitarno.Drukcije receno sve pare dole vama, pa sta nam poslije udijelite...Hajde da probam primjerom to da predstavim ,prije rata recimo70-ih, Sarajevo je imalo dva tv kanala a banjalucki radio je radio dvokratno od ujtru 5 do 10 i popodne od 2 do8.Kao u tom mozda najmanje bitnom primjeru bilo je i sve ostalo.
Sjecam se nekakvih ekonomskih ekonomskih pokazatelja iz tog vremena, BL je bila daleko ispod i Tuzle,Zenice ,Mostara ...uopste vecine gradova BiH,Sarajevo da ne spominjem.Kako u gradovima tako je bilo i u selima.Srpska su najlosije prolazila,kako u Krajini tako i u Istocnoj Hercegovini, Semberiji.Posto sam bajalucanin znam da su i najbliza sela Banjaluci bila gotovo osjecena i izolovana od grada .Bez asfalta ,vode telefona,skole ,ambulante itd.Vjerujem da je takva situacija bila uglavnom svugdje gdje je preovladjivao srpski zivalj.A sjecamo se svi tog vremena ili bar dobar dio nas, tu racunam i tebe i nemozemo reci da nije bilo para.U najmanju ruku bilo ih mnogo vise nego sad.Medjutim bez obzira sto ih je manje,cak i u ovako teskim okolnostima Banjaluka ubrzano sustize Sarajevo po svim parametrima,kako ona tako i ostala mjesta u RS. Ubjedjen sam da nam razvoj( i pored svih klipova u tockove)tek predstoji.Zato mislim da je vrijeme da pocnete realno da sagledavate situaciju i shvatite da pare morate ZARADITI a ne ocekivati da vam ih neko da.Sjecam se koliko ste se samo nadali parama od Srbije za ratnu ostetu,maltene poceli ste vec da ih dijelite,i razocarenja kada ih niste dobili.
Nemojte mi samo moralisati nesto ko zrtva -agresor,Vi jeste vise nahebali ali samo zato sto smo mi bili jaci,da je bilo obrnuto bojim se da ni srpsko uvo nebi ostalo u bih(pa ni ovo koje me trenutno boli za Sarajevom..Gdje ste god bili u situaciji da nas se naubijate niste je propustili .Uostalom kao i u svim ratovima do sada.Klali ste nas zajedno s Turcima,Austrijancima,Njemcima,pa i sada samo corav nevidi da su Ameri odradili posla za vas,uvijek s nekim u talu .
A ta tvoja logika o nekakvim procentima kao mi posjedujemo 49 a ima nas manje posto(nedrzi vodu znas i sam)pa bi sad vi tako isfrustrirani mogli nesto ruzno uraditi...Hm onaj agresivniji dio mene vjeruj to i pozeli(znas dinarski tip i to...)ali mislim da bi se samo nova krv prolila a vi bi prosli lose u toj prici. Mirna i slozeno uredjena Bosna,bez guranja ruku u tudji dzep jedino ima sanse.U suprotnom...mislim da ce biti podijeljena izmedju drzava sa kojim granici.
Pozdrav!
PS. Ja znam da nepostoje americki ,austriski ,australiski, novozelandski,egipatski i jos desetine drugih ..jer geografska odrednica nije odlucujuca za jezik. Npr.i u Egiptu i u Siriji govore arapski
Last edited by alfomi on 16/02/2008 16:28, edited 1 time in total.
Sezam

Post by Sezam »

alfomi wrote:

Tvoj post svakako zasluzuje odgovor.Koliko vidim neko ga je pametan napisao.Jedino me zbunjuje sto si me nazvao Alfaromi cini mi se pomalo fasisoidno ako si mislio da me na taj nacin uvrijedis,ipak mislim da je slucajno.
Tvoj post na prvi pogled izgleda logican ,medjutim kada se malo pazljivije procita, na upakovan nacin je iskljuciv i prijeteci .Sjecam se da je prije rata nudjen Kutiljerov plan gdje je BiH trebalo kantonizovati pa se niste slozili.
Zamisli da ste prihvatili?Vjerovatno rata nebi ni bilo, samim tim ni monoetickih gradova...razaranja,izgibije,zlocina i godina koje su nam pojeli misevi.Ne, sarajevska politika je unitarno i samo unitarno.Drukcije receno sve pare dole vama, pa sta nam poslije udijelite...Ajde da probam primjerom to da predstavim ,prije rata recimo70-ih, Sarajevo je imalo dva tv kanala a banjalucki radio je radio dvokratno od ujtru 5 do 10 i popodne od 2 do8.Kao u tom mozda najmanje bitnom primjeru bilo je i sve ostalo.
Sjecam se nekakvih ekonomskih ekonomskih pokazatelja iz tog vremena BL je bila daleko ispod i Tuzle,Zenice ,Mostara ...uopste vecine gradova BiH,Sarajevo da ne spominjem.Kako u gradovima tako je bilo i u selima.Srpska su najlosije prolazila,kako u Krajini tako i u istocnoj Hercegovini, Semberiji.Posto sam bajalucanin znam da su i najbliza sela Banjaluci bila gotovo osjecena i izolovana od grada ,bez asfalta ,vode telefona,skole ,ambulante itd.Vjerujem da je takva situacija bila uglavnom svugdje gdje je preovladjivao srpski zivalj.A sjecamo se svi tog vremena ili bar dobar dio nas tu racunam i tebe i nemozemo reci da nije bilo para.U najmanju ruku bilo ih mnogo vise nego sad.Medjutim bez obzira sto ih je manje,cak i u ovako teskim okolnostima Banjaluka ubrzano sustize Sarajevo po svim parametrima.Kako ona tako i ostala mjesta u RS. Ubjedjen sam da nam razvoj( i pored svih klipova u tockove)tek predstoji.Zato mislim da je vrijeme da pocnete realno da sagledavate situaciju i shvatite da pare morate ZARADITI a ne ocekivati da vam ih neko da.Sjecam se koliko ste se samo nadali parama od Srbije za ratnu ostetu,maltene poceli ste vec da ih dijelite,i razocarenja kada ih niste dobili.
Nemojte mi samo moralisati nesto ko zrtva -agresor,Vi jeste vise nahebali ali samo zato sto smo mi bili jaci,da je bilo obrnuto bojim se da ni srpsko uvo nebi ostalo u bih(pa ni ovo koje me trenutno boli za Sarajevom, da malo karikiram).Gdje ste god bili u situaciji da nas se naubijate niste je propustili .Uostalom kao i u svim ratovima do sada.Klali ste nas zajedno s Turcima,Austrijancima,Njemcima,pa i sada samo corav nevidi da su Ameri odradili posla za vas,uvijek s nekim u talu .
A ta tvoja logika o nekakvim procentima kao mi posjedujemo 49 a ima nas manje posto(nedrzi vodu znas i sam)pa bi sad vi tako isfrustrirani mogli nesto ruzno uraditi...Hm onaj agresivniji dio mene vjeruj to i pozeli(znas dinarski tip i to...)ali mislim da bi se samo nova krv prolila a vi bi prosli lose u toj prici. Mirna i slozeno uredjena Bosna,bezguranja ruku u tudji dzep jedino ima sanse.U suprotnom...mislim da ce biti podijeljena izmedju drzava sa kojima granicimo.
Pozdrav!
PS. Ja znam da nepostoje americki ,austriski ,aqustraliski, novozelandski,egipatski i jos desetine drugih ..jer geografska odrednica nije odlucujuca za jezik. Npr.i u Egiptu i u Siriji govore arapski
A znaci, vi ste nas klali i pljackali da ne bi mi vas...preventivna samoobrana, sta li?
alfomi

Post by alfomi »

Sezam wrote:
alfomi wrote:
Orbini wrote:alfaromi RS jeste ralnost koja je odavno prihvacena ali ne ovakva RS koja ima tendenciju da bude samo i jedino srpska a ostali da se grupisu tamo negdje u "tjesnjem entitetu". Jer ako taj "tjesnji enitet" ostane jedini prostor za Bosnjake gdje imaju kakva-takva prava, to je ujedno i smrtna presuda. Nema perspektive u ovim okvirima i to ne moze da shvati onaj ko se prosirio na vise procenata teritorije nego sto ima procenata stanovnika i usput ima jos drzavu u susjedstvu. Zamisli sve Srbe zbijene na neka dva odvojena komadica u Srbiji gdje imaju da izaberu ili betoniranje svoje drzave na to(sto je lose) ili da imaju kakvu kvazidrzavu sa ostalima koji shebavaju tu drzavu iz dana u dan.

Tvoj post svakako zasluzuje odgovor.Koliko vidim neko ga je pametan napisao.Jedino me zbunjuje sto si me nazvao Alfaromi cini mi se pomalo fasisoidno ako si mislio da me na taj nacin uvrijedis,ipak mislim da je slucajno.
Tvoj post na prvi pogled izgleda logican ,medjutim kada se malo pazljivije procita, na upakovan nacin je iskljuciv i prijeteci .Sjecam se da je prije rata nudjen Kutiljerov plan gdje je BiH trebalo kantonizovati pa se niste slozili.
Zamisli da ste prihvatili?Vjerovatno rata nebi ni bilo, samim tim ni monoetickih gradova...razaranja,izgibije,zlocina i godina koje su nam pojeli misevi.Ne, sarajevska politika je unitarno i samo unitarno.Drukcije receno sve pare dole vama, pa sta nam poslije udijelite...Ajde da probam primjerom to da predstavim ,prije rata recimo70-ih, Sarajevo je imalo dva tv kanala a banjalucki radio je radio dvokratno od ujtru 5 do 10 i popodne od 2 do8.Kao u tom mozda najmanje bitnom primjeru bilo je i sve ostalo.
Sjecam se nekakvih ekonomskih ekonomskih pokazatelja iz tog vremena BL je bila daleko ispod i Tuzle,Zenice ,Mostara ...uopste vecine gradova BiH,Sarajevo da ne spominjem.Kako u gradovima tako je bilo i u selima.Srpska su najlosije prolazila,kako u Krajini tako i u istocnoj Hercegovini, Semberiji.Posto sam bajalucanin znam da su i najbliza sela Banjaluci bila gotovo osjecena i izolovana od grada ,bez asfalta ,vode telefona,skole ,ambulante itd.Vjerujem da je takva situacija bila uglavnom svugdje gdje je preovladjivao srpski zivalj.A sjecamo se svi tog vremena ili bar dobar dio nas tu racunam i tebe i nemozemo reci da nije bilo para.U najmanju ruku bilo ih mnogo vise nego sad.Medjutim bez obzira sto ih je manje,cak i u ovako teskim okolnostima Banjaluka ubrzano sustize Sarajevo po svim parametrima.Kako ona tako i ostala mjesta u RS. Ubjedjen sam da nam razvoj( i pored svih klipova u tockove)tek predstoji.Zato mislim da je vrijeme da pocnete realno da sagledavate situaciju i shvatite da pare morate ZARADITI a ne ocekivati da vam ih neko da.Sjecam se koliko ste se samo nadali parama od Srbije za ratnu ostetu,maltene poceli ste vec da ih dijelite,i razocarenja kada ih niste dobili.
Nemojte mi samo moralisati nesto ko zrtva -agresor,Vi jeste vise nahebali ali samo zato sto smo mi bili jaci,da je bilo obrnuto bojim se da ni srpsko uvo nebi ostalo u bih(pa ni ovo koje me trenutno boli za Sarajevom, da malo karikiram).Gdje ste god bili u situaciji da nas se naubijate niste je propustili .Uostalom kao i u svim ratovima do sada.Klali ste nas zajedno s Turcima,Austrijancima,Njemcima,pa i sada samo corav nevidi da su Ameri odradili posla za vas,uvijek s nekim u talu .
A ta tvoja logika o nekakvim procentima kao mi posjedujemo 49 a ima nas manje posto(nedrzi vodu znas i sam)pa bi sad vi tako isfrustrirani mogli nesto ruzno uraditi...Hm onaj agresivniji dio mene vjeruj to i pozeli(znas dinarski tip i to...)ali mislim da bi se samo nova krv prolila a vi bi prosli lose u toj prici. Mirna i slozeno uredjena Bosna,bezguranja ruku u tudji dzep jedino ima sanse.U suprotnom...mislim da ce biti podijeljena izmedju drzava sa kojima granicimo.
Pozdrav!
PS. Ja znam da nepostoje americki ,austriski ,aqustraliski, novozelandski,egipatski i jos desetine drugih ..jer geografska odrednica nije odlucujuca za jezik. Npr.i u Egiptu i u Siriji govore arapski
A znaci, vi ste nas klali i pljackali da ne bi mi vas...preventivna samoobrana, sta li?
Tako si to shvatio?!
pirmin

Post by pirmin »

alfomi wrote: PS. Ja znam da nepostoje americki ,austriski ,australiski, novozelandski,egipatski i jos desetine drugih ..jer geografska odrednica nije odlucujuca za jezik. Npr.i u Egiptu i u Siriji govore arapski
A po kojoj to logici postoji tzv. srpski jezik?
Zato sto je jedan srbin rekao da on kao takav postoji (i samo on) a marketing "s-kolena-na-koleno" je odradio svoje.
Kako god,tema nije jezik ,Orbini je predocio sve sto je relevantno u slucaju trenutnog politickog stanja,ako se sta ima dodati onda su to neke manje nijanse.
Post Reply