"I Ti možeš da budeš plemić!"

takojegovorio

#51 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"

Post by takojegovorio »

sadie_forever wrote: 28/11/2019 18:27 a jel ona begovskog porijekla ili obicnog seoskog :D
Pa naziv teme je "I Ti možeš da budeš plemić ",tako i seoskog porekla je postala plemkinja :D
dječak sa šibicama

#52 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"

Post by dječak sa šibicama »

hocemo kralja!

Cherry-Cherry

#53 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"

Post by Cherry-Cherry »

Ona je seoskog porijekla. :mrgreen: Inače, udala se za dečka takođe seoskog porijekla.
sadie_forever

#54 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"

Post by sadie_forever »

Cherry-Cherry wrote: 28/11/2019 18:31 Ona je seoskog porijekla. :mrgreen: Inače, udala se za dečka takođe seoskog porijekla.
e jbg ,znaci nije uspjela naci bega svog :P
takojegovorio

#55 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"

Post by takojegovorio »

Cherry-Cherry wrote: 28/11/2019 18:31 Ona je seoskog porijekla. :mrgreen: Inače, udala se za dečka takođe seoskog porijekla.
Ali ona nije pogledala ovu temu i naslov,tako kada ona i momak svrate na forum pomisliće i mi možemo da budemo plemići....ne mogu više oplakah..zbogom i ostajte u zdravlju!
Last edited by takojegovorio on 28/11/2019 18:37, edited 1 time in total.
MorningStar

#56 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"

Post by MorningStar »

takojegovorio wrote: 28/11/2019 18:34
Ali ona nije pogledala ovu temu i naslov,tako kada ona i momak svrate na forum pomisliće i mi možemo da budemo plemići....ne mogu više oplakah
Sto da ne mozes, titule su se kupovale nerijetko, doniras kraljevoj-carevoj vojsci.Napravis nesto od drustvenog znacaja.... I dan danas u engleskoj se dodjeljuju plemicke titule...
Carnival_Row

#57 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"

Post by Carnival_Row »

jedan i jedini :lol: :lol: :lol:

Mensur pl. Omerbašić - kralj Bosne, Srbije, Hrvatske i V. Britanije

https://wiki.popustinas.ba.ba/wiki/Mensur ... %A1i%C4%87
Nadzornik

#58 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"

Post by Nadzornik »

MorningStar wrote: 28/11/2019 18:27 Mora pazit da je ne pravari neki tako , rizvanbegovic a pekar :lol:
Moze za Simsirpasic Savudina ili Hadzi Edhema Cumurovica... :D
dr_Evil

#59 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"

Post by dr_Evil »

takojegovorio wrote: 28/11/2019 16:37
Nisam od Karađorđevića, niti bilo kojih drugih.Časno sam služio JNA i to u Travniku i Sarajevu(Titovu JNA).Opet kažem ne želim da se svađam ,niti od tebe očekujem da mi ispunjavaš želje.Različito mislimo i baš mislim da je to dobro, jer da imamo isto mišljenje bilo bi dosadno.Šta je to loše da sam i od loze Karađorđevića? On je u srpskoj istoriji,naglašavam u srpskoj a ne bošnjačkoj istaknuta figura.Kao što bošnjaci slave svoje heroje tako i svi drugi narodi.
Pokrenuo sam temu jer na prostoru bivše SFRJ javljaju se mnogi tzv. plemići, što mi je iskren da budem pomalo smiješno.Otac mi je bio mašinski inžinjer a mati radila u SDK(Služba društvenog knjigovodstva.)Ništa posebno.Koliko mi je smiješno za muslimanske plemiće age i begove,toliko mi je i smiješno za decu oficira JNA.Ispade da su svi imali u kući barem jednog generala JNA,a to nije niti može biti istina.
Pa kakve veze imaju generali JNA sa aristokracijom, mislim da su srbi imali dovoljno pravog plemstva u starim danima.

E'o pitanje, ono kad svi pricaju da su imali neko aristokratko porijeklo (tipa begovsko), sta bude kad bi taj hajde neka bude beg poginuo
u ratovima koji su bili svako 10 godina, za ocekivati je da djeca ostanu sirotinja brzo se to rasproda, ali dal' je moguce da prica ostaje u familiji. Kao sto rekoh bilo je puno vise nego onih 20 familija
takojegovorio

#60 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"

Post by takojegovorio »

dr_Evil wrote: 29/11/2019 08:49
takojegovorio wrote: 28/11/2019 16:37
Nisam od Karađorđevića, niti bilo kojih drugih.Časno sam služio JNA i to u Travniku i Sarajevu(Titovu JNA).Opet kažem ne želim da se svađam ,niti od tebe očekujem da mi ispunjavaš želje.Različito mislimo i baš mislim da je to dobro, jer da imamo isto mišljenje bilo bi dosadno.Šta je to loše da sam i od loze Karađorđevića? On je u srpskoj istoriji,naglašavam u srpskoj a ne bošnjačkoj istaknuta figura.Kao što bošnjaci slave svoje heroje tako i svi drugi narodi.
Pokrenuo sam temu jer na prostoru bivše SFRJ javljaju se mnogi tzv. plemići, što mi je iskren da budem pomalo smiješno.Otac mi je bio mašinski inžinjer a mati radila u SDK(Služba društvenog knjigovodstva.)Ništa posebno.Koliko mi je smiješno za muslimanske plemiće age i begove,toliko mi je i smiješno za decu oficira JNA.Ispade da su svi imali u kući barem jednog generala JNA,a to nije niti može biti istina.
Pa kakve veze imaju generali JNA sa aristokracijom, mislim da su srbi imali dovoljno pravog plemstva u starim danima.

E'o pitanje, ono kad svi pricaju da su imali neko aristokratko porijeklo (tipa begovsko), sta bude kad bi taj hajde neka bude beg poginuo
u ratovima koji su bili svako 10 godina, za ocekivati je da djeca ostanu sirotinja brzo se to rasproda, ali dal' je moguce da prica ostaje u familiji. Kao sto rekoh bilo je puno vise nego onih 20 familija
Generali su hteli da budu aristokrate,ali gdje ćeš od g***** pitu pravit!
U našem kraju kaže se daj mu vlast i vidjećeš kakav je čovjek
broj dva

#61 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"

Post by broj dva »

takojegovorio wrote: 27/11/2019 17:12 U zadnje vreme sve više se primećuje pojava, koja se ne da opisati osim kao smiješna,pojava zvana "I Ti možeš da budeš plemić!".Tako razne bitange,probisvijeti,ulizice,i da ne nabrajam dalje prozivaju se plemićima.Da li je za to vreme ili vakat,ili jednostavno je ovaj svijet poludio,imamo danas na svakom koraku ekselencije,ambasadore,Dr.Prof.Mr. Doktore nauka(bilo koje profesije) itd.
Jednom,za vrijeme rata u Sarajevu jedan Sarajlija kaže da je njegov dedo imao pola Sarajeva.Sve to ne bi bilo čudno da nema takvih još desetine, pa tako imamo deset polovina Sarajeva.
No da počnemo malo ozbiljnije.
Šta je to što nekog određuje kao plemića?Je li to bogatstvo koje je nasledio,ili plemenite osobine koj je isto nasledio ili ne znam šta drugo!
Ako može rasprava na tu temu...unapred zahvalan!
Istorijski gledano, sta mislis kako su postajali plemici ? Tako sto su radili plemenita djela i borili se protiv zmajeva ?
Ili sto su bili (ili njihovi predci) vicni oruzju i pobili kamaru ljudi ? Izgleda da je tako i danas, sa ovim modernim "plemicima", mahom face sumnjivog karaktera.
dr_Evil

#62 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"

Post by dr_Evil »

broj dva wrote: 29/11/2019 10:28
takojegovorio wrote: 27/11/2019 17:12 U zadnje vreme sve više se primećuje pojava, koja se ne da opisati osim kao smiješna,pojava zvana "I Ti možeš da budeš plemić!".Tako razne bitange,probisvijeti,ulizice,i da ne nabrajam dalje prozivaju se plemićima.Da li je za to vreme ili vakat,ili jednostavno je ovaj svijet poludio,imamo danas na svakom koraku ekselencije,ambasadore,Dr.Prof.Mr. Doktore nauka(bilo koje profesije) itd.
Jednom,za vrijeme rata u Sarajevu jedan Sarajlija kaže da je njegov dedo imao pola Sarajeva.Sve to ne bi bilo čudno da nema takvih još desetine, pa tako imamo deset polovina Sarajeva.
No da počnemo malo ozbiljnije.
Šta je to što nekog određuje kao plemića?Je li to bogatstvo koje je nasledio,ili plemenite osobine koj je isto nasledio ili ne znam šta drugo!
Ako može rasprava na tu temu...unapred zahvalan!
Istorijski gledano, sta mislis kako su postajali plemici ? Tako sto su radili plemenita djela i borili se protiv zmajeva ?
Ili sto su bili (ili njihovi predci) vicni oruzju i pobili kamaru ljudi ? Izgleda da je tako i danas, sa ovim modernim "plemicima", mahom face sumnjivog karaktera.
Nemojte sada pregonit, u danasnji vakat se ne moze postati plemic ni pod razno, imamo bogate i uspjesne ili balkanska verzija toga pokvarene i korumpirane. Plemic, ko je jamio jamio ne moze se to vise postati.

Svi "plemici" kroz historiju su bili gadni istrebljivaci svog naroda, a bogastvo su sticali sabljom, ne perom! Mi volimo da posmatramo te periode kroz romantiku ili sto bi rekao Kikas u Prosjaci i Sinovi: " Jerbo didovi su ona ždraka sunca u nami, i šta su dalje od nas, to jače sjaje... I da nije njijove slave, junaštva, odreda bi nas đava lipi odnio..."
A cisto sumnjam da ce potrajati 200 godina ovaj vakat da bi oni zadrzali polozaj toliko dugo da ih narod posmatra kao aristokraciju.
Post Reply