"I Ti možeš da budeš plemić!"

takojegovorio

#26 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"

Post by takojegovorio »

spreca wrote: 28/11/2019 14:46 I sta je to tebe pogodilo?...ti si ih eto ruznije nazvao a drzao bi nekome pridike.
Ne držim nikom pridike,već razgovaramo,pišemo...napiši nešto..ti stalno hoćeš da se svađaš,ne znam čemu služi ovaj forum za tebe i nekolicinu koji na svaki komentar nema drugi odgovor osim cerekanja...ne vređam nikog,ali kako nazvati onoga koji te vara,bavi se sumnjivim poslovima,laže te itd..

Mislio sam da li da napišem "I ti možeš da budeš drug Tito" , ali rekoh sebi da vidim šta je sa plemićima

Još nešto....da li su age i begovi prevareni od strane komunističkih vlasti,jer su ovi govorili da dolazi novo,sretnije doba,doba komunizma,da će svako uzimati prema svojim potrebama,bratstvo i jedinstvo,jednakost među ljudima...šta imamo posle dolaska Tita i kompanije na vlast?
spreca

#27 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"

Post by spreca »

Nije valjda da ocekujes da cu da pisem onako kako ce to odgovarati tebi ili nekome drugom na ovom forumu...ja ovdje iznosim svoje misljenje i ne ispunjavam nicije zelje jer ovo je samo Forum....ti si prvi za ovih 14 godina koji mi kaze da bih se ja samo svadjao....da nisi od kakve loze Karadjordjevica
spreca

#28 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"

Post by spreca »

piupiu wrote: 28/11/2019 14:50 Molim da se tema preimenuje u Plemić možeš biti ti. :D

Hvala! :lol:
Tako je pile moje ili da se zove ...Svako moze biti plemic :mrgreen:
Last edited by spreca on 28/11/2019 18:17, edited 1 time in total.
takojegovorio

#29 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"

Post by takojegovorio »

spreca wrote: 28/11/2019 16:06 Nije valjda da ocekujes da cu da pisem onako kako ce to odgovarati tebi ili nekome drugom na ovom forumu...ja ovdje iznosim svoje misljenje i ne ispunjavam nicije zelje jer ovo je samo Forum....ti si prvi za ovih 14 godina koji mi kaze da bih se ja samo svadjao....da nisi od kakve loze Karadjordjevica
Nisam od Karađorđevića, niti bilo kojih drugih.Časno sam služio JNA i to u Travniku i Sarajevu(Titovu JNA).Opet kažem ne želim da se svađam ,niti od tebe očekujem da mi ispunjavaš želje.Različito mislimo i baš mislim da je to dobro, jer da imamo isto mišljenje bilo bi dosadno.Šta je to loše da sam i od loze Karađorđevića? On je u srpskoj istoriji,naglašavam u srpskoj a ne bošnjačkoj istaknuta figura.Kao što bošnjaci slave svoje heroje tako i svi drugi narodi.
Pokrenuo sam temu jer na prostoru bivše SFRJ javljaju se mnogi tzv. plemići, što mi je iskren da budem pomalo smiješno.Otac mi je bio mašinski inžinjer a mati radila u SDK(Služba društvenog knjigovodstva.)Ništa posebno.Koliko mi je smiješno za muslimanske plemiće age i begove,toliko mi je i smiješno za decu oficira JNA.Ispade da su svi imali u kući barem jednog generala JNA,a to nije niti može biti istina.
spreca

#30 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"

Post by spreca »

takojegovorio wrote: 28/11/2019 16:37
spreca wrote: 28/11/2019 16:06 Nije valjda da ocekujes da cu da pisem onako kako ce to odgovarati tebi ili nekome drugom na ovom forumu...ja ovdje iznosim svoje misljenje i ne ispunjavam nicije zelje jer ovo je samo Forum....ti si prvi za ovih 14 godina koji mi kaze da bih se ja samo svadjao....da nisi od kakve loze Karadjordjevica
Nisam od Karađorđevića, niti bilo kojih drugih.Časno sam služio JNA i to u Travniku i Sarajevu(Titovu JNA).Opet kažem ne želim da se svađam ,niti od tebe očekujem da mi ispunjavaš želje.Različito mislimo i baš mislim da je to dobro, jer da imamo isto mišljenje bilo bi dosadno.Šta je to loše da sam i od loze Karađorđevića? On je u srpskoj istoriji,naglašavam u srpskoj a ne bošnjačkoj istaknuta figura.Kao što bošnjaci slave svoje heroje tako i svi drugi narodi.
Pokrenuo sam temu jer na prostoru bivše SFRJ javljaju se mnogi tzv. plemići, što mi je iskren da budem pomalo smiješno.Otac mi je bio mašinski inžinjer a mati radila u SDK(Služba društvenog knjigovodstva.)Ništa posebno.Koliko mi je smiješno za muslimanske plemiće age i begove,toliko mi je i smiješno za decu oficira JNA.Ispade da su svi imali u kući barem jednog generala JNA,a to nije niti može biti istina.
Eto...prakticno si sam sebi odgovorio na pitanje...vec sam gore u jednom postu rekao sta mislim o Agama ,Begovima ,Knezovima,carevima ,kraljevima i raznim Kar adjordjevicima i boli me kita sta o tome misle Srbi,Bosnjaci i drugi,to je njihova stvar....isto mislim o bivsim i mnogim sadasnjim generalima kad si ih vec spomenuo
takojegovorio

#31 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"

Post by takojegovorio »

spreca wrote: 28/11/2019 17:13
Eto...prakticno si sam sebi odgovorio na pitanje...vec sam gore u jednom postu rekao sta mislim o Agama ,Begovima ,Knezovima,carevima ,kraljevima i raznim Kar adjordjevicima i boli me kita sta o tome misle Srbi,Bosnjaci i drugi,to je njihova stvar....isto mislim o bivsim i mnogim sadasnjim generalima kad si ih vec spomenuo
Pošteno,kako Srbi vole da kažu!
No moram da ti ispričam nešto pošto smo se izmirili.
2000 i neke dođem ja u Sarajevo.Bio sam četiri dana,ali nešto mi se jako smiješno desilo.Bio sam sa rođacima i prijateljima,ali tog dana oni su bili na poslu,tako da sam sam šetao Ferhadijom.Bližio se podne namaz i ja krenem u jednu džamiju u ul.Ferhadiji.Klanjam ja sunet,bilo je leto,kad poče nešto da mi krklja u stomaku.Ja počeh da se suzdržavam,ali ne mogu.Gledam oko sebe i odjednom istrčim iz džamije i počnem da tražim prvi lokal...imao sam proliv! Poslije mi je bilo jako smiješno.
Drugi put sam klanjao u begovoj džamiji,ali kada sam vidio kakvi sve likovi su tu bilo me je strah i jedva sam čekao da se namaz završi.NJisu to balkanski likovi,nego crni ljudi i pravi crnci,s kojima ja nemam nikakve veze.
Nemoj ovo da uzmeš za zlo!
sadie_forever

#32 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"

Post by sadie_forever »

MorningStar wrote: 27/11/2019 17:35
takojegovorio wrote: 27/11/2019 17:32
Jesu li se porodice same proglašavale aristokratskim ili je to činio sultan,vladar ili neko drugi ?
Znam za Evropske monarhije da je Kralj/Car dodjeljivao titule i tako mogao nekoga da ucini plemicem.Vjerovatno je tako bilo i na istoku ..
da kod nas su plemici bili begovi,age .znaci kad kazes da si i ugledne porodice,da imas begovsko porijeklo tipa Cengic,Zulfikarpasic.

Problem je sto je nasim plemicima oduzeta imovina pa zive na racun prosle slave,dok na zapadu plemicke porodice i dalje haraju
MorningStar

#33 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"

Post by MorningStar »

sadie_forever wrote: 28/11/2019 17:34

da kod nas su plemici bili begovi,age .znaci kad kazes da si i ugledne porodice,da imas begovsko porijeklo tipa Cengic,Zulfikarpasic
Ne razumijes zapravo ni najmanje izgleda o cemu pricamo.Ako imas porijeklo (kako kazes begovsko) samo to ti naslucuje da je neko nekada dobio titulu od nekoga - da ti pomognem malo.

Beg,Vojvoda,Knez,Lord.... sve plemicke titule.
sadie_forever

#34 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"

Post by sadie_forever »

MorningStar wrote: 28/11/2019 17:35
sadie_forever wrote: 28/11/2019 17:34

da kod nas su plemici bili begovi,age .znaci kad kazes da si i ugledne porodice,da imas begovsko porijeklo tipa Cengic,Zulfikarpasic
Ne razumijes zapravo ni najmanje izgleda o cemu pricamo.Ako imas porijeklo (kako kazes begovsko) samo to ti naslucuje da je neko nekada dobio titulu od nekoga - da ti pomognem malo.

Beg,Vojvoda,Knez.... sve plemicke titule.
sta ja tu ne kontam? lol
MorningStar

#35 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"

Post by MorningStar »

sadie_forever wrote: 28/11/2019 17:39

sta ja tu ne kontam? lol
Ne kontas da pricamo o procesu kako neko postane plemic pa posle mu se potomstvo i porodica smatra aristokratskom/plemickom. Nego komentarises da kod nas je beg.. sta kod nas - imali smo i banove,kraljeve,kraljice,vojvode,begove,age,pase...
takojegovorio

#36 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"

Post by takojegovorio »

Ili od Boga ili od sultana-dozvola,dokument,papir,plemićka oznaka-nema drugo!
MorningStar

#37 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"

Post by MorningStar »

takojegovorio wrote: 28/11/2019 17:42 Ili od Boga ili od sultana-dozvola,dokument,papir,plemićka oznaka-nema drugo!
Kome je to Bog dodijelio plemicku titulu ? :D
dječak sa šibicama

#38 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"

Post by dječak sa šibicama »

Posljeratni statusni simbol u sarajvu "ja sam iz begovske porodice"

Tako je Hana Konjska Glava pricala da je njena nana imala sluge, da je begovica... par godina kasnije upoznam njenu rodicu iz Travnika, kaze nana imala sluge koliko govno vitamine
takojegovorio

#39 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"

Post by takojegovorio »

MorningStar wrote: 28/11/2019 17:43
takojegovorio wrote: 28/11/2019 17:42 Ili od Boga ili od sultana-dozvola,dokument,papir,plemićka oznaka-nema drugo!
Kome je to Bog dodijelio plemicku titulu ? :D
Neko je nekom u prapočetku,praiskonu dao titulu a to može samo Bog :D
sadie_forever

#40 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"

Post by sadie_forever »

MorningStar wrote: 28/11/2019 17:41

sta ja tu ne kontam? lol
Ne kontas da pricamo o procesu kako neko postane plemic pa posle mu se potomstvo i porodica smatra aristokratskom/plemickom. Nego komentarises da kod nas je beg.. sta kod nas - imali smo i banove,kraljeve,kraljice,vojvode,begove,age,pase...
pa imali su i egipcani faraone pa se opet racuna ono najzadnje,kao i kod zapadnjaka,ja pricam o tome kako se neko smatra da ima plemicko porijeklo,kod nas se ne kaze plemicko vec begovsko(cula sam x puta da neko s ponosom lafo kaze moja porodica je begovska itd)
sad ne znam ko je bitniji: aga beg pasa ? pasha je bitniji,pa valjda onda beg?
MorningStar

#41 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"

Post by MorningStar »

sadie_forever wrote: 28/11/2019 17:46
MorningStar wrote: 28/11/2019 17:41

sta ja tu ne kontam? lol
pa imali su i egipcani faraone pa se opet racuna ono najzadnje,kao i kod zapadnjaka,ja pricam o tome kako se neko smatra da ima plemicko porijeklo,kod nas se ne kaze plemicko vec begovsko(cula sam x puta da neko s ponosom lafo kaze moja porodica je begovska itd)
Beg je samo jedna od mnogih plemickih titula - razumijes li taj dio. Imas age,vezire,pase,sandzak-begove,begove,subase.......
Haris.ba

#42 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"

Post by Haris.ba »

bosanski-kralj-i-kraljica-su-zivi-t79758.html

Zašto se ja sjećam ove teme? :D
Osim pretendiranja na “bosansko prijestolje“, Mensur pl. Omerbašić tvrdi da je prestolonasljednik i Srbije, Hrvatske pa čak i Britanije: “Omerbašići drže primarno pravo na prijestolja Bosne, Hrvatske, Srbije i Britanije. U slučaju Srbije postoji i pretenzija potomaka Karađorđa, trgovca (i masona) iz 19. vijeka, prvi put postavljenih na tron u 20. vijeku, a radi očuvanja interesa britanske dinastije na Balkanu
Last edited by Haris.ba on 28/11/2019 18:01, edited 1 time in total.
spreca

#43 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"

Post by spreca »

takojegovorio wrote: 28/11/2019 17:27
spreca wrote: 28/11/2019 17:13
Pošteno,kako Srbi vole da kažu!
No moram da ti ispričam nešto pošto smo se izmirili.
2000 i neke dođem ja u Sarajevo.Bio sam četiri dana,ali nešto mi se jako smiješno desilo.Bio sam sa rođacima i prijateljima,ali tog dana oni su bili na poslu,tako da sam sam šetao Ferhadijom.Bližio se podne namaz i ja krenem u jednu džamiju u ul.Ferhadiji.Klanjam ja sunet,bilo je leto,kad poče nešto da mi krklja u stomaku.Ja počeh da se suzdržavam,ali ne mogu.Gledam oko sebe i odjednom istrčim iz džamije i počnem da tražim prvi lokal...imao sam proliv! Poslije mi je bilo jako smiješno.
Drugi put sam klanjao u begovoj džamiji,ali kada sam vidio kakvi sve likovi su tu bilo me je strah i jedva sam čekao da se namaz završi.NJisu to balkanski likovi,nego crni ljudi i pravi crnci,s kojima ja nemam nikakve veze.
Nemoj ovo da uzmeš za zlo!
svakome moze da se desi....kazu da wc nije daleko ako krenes na vrijeme....a sto se tice tih drugih ,moraces se navikavati na to ...u Evropi je to jos ocitije i vec su se skoro svi navikli na sarolikost
takojegovorio

#44 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"

Post by takojegovorio »

Stvarno nemam ništa protiv bilo koga,ali ponekada na neke smiješne situacije ne mogu a da se ne nasmijem.A da ću se naviknuti,to pretpostavljam,jer ne znam u kom pravcu ide evropa,ali ako se svi naviknu mogu i ja.I to što me je ponekada strah ,nije nikakav problem.
Cherry-Cherry

#45 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"

Post by Cherry-Cherry »

Znam djevojku, koja je željela da se uda isključivo u begovsku porodicu. :lol: Kaže mora imati jako prezime. :lol:
sadie_forever

#46 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"

Post by sadie_forever »

Cherry-Cherry wrote: 28/11/2019 18:23 Znam djevojku, koja je željela da se uda isključivo u begovsku porodicu. :lol: Kaže mora imati jako prezime. :lol:
to jest dobro,bolje imati neko dugacko cool prezime nego biti Mujo Hasic :D
MorningStar

#47 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"

Post by MorningStar »

Cherry-Cherry wrote: 28/11/2019 18:23 Znam djevojku, koja je željela da se uda isključivo u begovsku porodicu. :lol: Kaže mora imati jako prezime. :lol:
Pod tim je mislila na jak konto u banci a prezime je lako promijeniti :D
Cherry-Cherry

#48 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"

Post by Cherry-Cherry »

Mislila je na titulu bega. :mrgreen:
MorningStar

#49 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"

Post by MorningStar »

Cherry-Cherry wrote: 28/11/2019 18:26 Mislila je na titulu bega. :mrgreen:
Mora pazit da je ne pravari neki tako , rizvanbegovic a pekar :lol:
sadie_forever

#50 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"