hypo alpe adria - pa do kada vise ???

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

mr`mirza

#26 Re: hypo alpe adria - pa do kada vise ???

Post by mr`mirza »

Fino otvoris u ProCredit banci visa electron debitna (sa cipom) i ima ccv broj. Mislim da je naknada za karticu 10 KM, ali nemas mjesecnih troskova za odrzavanje racuna i kartice - ne naplacuju to.
shalla

#27 Re: hypo alpe adria - pa do kada vise ???

Post by shalla »

pinostratuss wrote:ne kontam zasto se javljaju ljudi koji ne razumiju razliku izmedju debitne i kreditne kartice.

konkretno, za placanje preko interneta treba KREDITNA kartica. Time banka preuzima odgovornost da ce odmah platiti to sto kupis a da ce ona s tobom na kraju mjeseca zavrsit i poravnat dugove. Tek ako to ne ucinis na kraju mjeseca, ulazis u "kredit" i na negativan saldo ti pucaju kamate.

jasnije?
U kojoj li banci primaju tako dobro informisane ljude...
Vidiš, i ja radim u banci i to direktno na karticama pa ti mogu reći da za plaćanje preko interneta NE TREBA kreditna kartica. Bitno je da kartica ima CCV code na poleđini koji ti je potreban uz serijski broj kartice... Znam preko 30-ak ljudi koji regularno plaćaju sa VISA Electron karticama na Paypal, Amazon, Victoria secret i sl.
E sad, jedina je caka što većina stranica ne nudi opciju plaćanja Visa debitnom već samo kreditnom karticom al to je drugi par kečeva a još jedna caka je što mi živimo u šugavoj zaostaloj Bosni a ogromna većina ne nudi shipping u BiH tako da ga tu pušimo... Znam kad sam sebi htio kupiti nešto na jednoj sportskoj stranici (moglo preko Visa debitne) ali naravno u shippingu iliti dostavi nije bilo BiH i hajd' reko da ovlaš pogledam koje zemlje su obuhvaćene u dostavi i imam šta vidjeti :D Sve velesile poput Azerbejdžana, Šri Lanke ili Albanije su tu, samo jadne male Bosne nema...
Animal

#28 Re: hypo alpe adria - pa do kada vise ???

Post by Animal »

@pinostratuss,
za plaćanje preko neta ti NE TREBA kreditna kartica. Ja sam još u vrijeme dok sam bio student u HVB-CPB uzeo Visa electron debitnu karticu, bez ikakvog minusa i plaćanje sam na VIŠE stranica vršio bez ikakvih problema. Samo stavim tačan iznos koštanja toga što želim da kupim i to je to.
Čak sam sa drugom Visa kreditnom karticom (od Turkisha) imao problema i nisam mogao plaćati preko neta.

Helem, kanite se kreditnih. Sada radim u banci i znam kakvo su zlo. Uzmite samo ako nemate pare, a trebaju vam "za lijeka".
d2

#29 Re: hypo alpe adria - pa do kada vise ???

Post by d2 »

vec sam predao u unicreditu pa ako bude problema (u sta sumnjam) trazicu od rajfajzena
hvala svima
TRANCEMoDe

#30 Re: hypo alpe adria - pa do kada vise ???

Post by TRANCEMoDe »

Poz.
Zanima me koliko otprilike banke uzimaju provizije za jednu kupovinu preko interneta putem visa electron debitne kartice?
Utokkha

#31 Re: hypo alpe adria - pa do kada vise ???

Post by Utokkha »

Unicredit 0,00% provizije za fizička lica. 8)
makondo

#32 Re: hypo alpe adria - pa do kada vise ???

Post by makondo »

mislim da ti banka ne naplacuje proviziju na placanje visa electron karticom, ali racun moze biti veci zbog cijene slanja kupljenje robe.

sto se tice hypo banke, mislim da su stvarno grozni (njihov sam klijent i imao sam milion nesporazuma sa njima). cini mi se da mi je neko rekao da njihove nove debitne kartice sada imaju cip i kod sa kojima se moze placati na netu.
alica.k

#33 Re: hypo alpe adria - pa do kada vise ???

Post by alica.k »

pinostratuss wrote:konkretno, za placanje preko interneta treba KREDITNA kartica. Time banka preuzima odgovornost da ce odmah platiti to sto kupis a da ce ona s tobom na kraju mjeseca zavrsit i poravnat dugove. Tek ako to ne ucinis na kraju mjeseca, ulazis u "kredit" i na negativan saldo ti pucaju kamate.

jasnije?
tu su pricu i meni pokusali prosut u svim bankama i na kraju sam ih samo sve odfakaus i nisam ni govorila vise za sta ce mi kartica. ko ne vjeruje, NEK PROBA. ko biva da zavale jos jednu budalu u dugove. jok. trosi sto imas.

Animal, meni ni master ni visa classic ne prolaze od turkisha. kolko god ja onog limita na netu odobrim ono ni habera. na kraju sam odustala.
d2

#34 Re: hypo alpe adria - pa do kada vise ???

Post by d2 »

makondo wrote:mislim da ti banka ne naplacuje proviziju na placanje visa electron karticom, ali racun moze biti veci zbog cijene slanja kupljenje robe.

sto se tice hypo banke, mislim da su stvarno grozni (njihov sam klijent i imao sam milion nesporazuma sa njima). cini mi se da mi je neko rekao da njihove nove debitne kartice sada imaju cip i kod sa kojima se moze placati na netu.
imam novu debitnu (od prije 2-3 mjeseca) - ne radi na netu
Vincent Raine

#35 Re: hypo alpe adria - pa do kada vise ???

Post by Vincent Raine »

KONKRETNO PITANJE:

Prolazi li debitna Visa ELECTRON izdana od Unicredit banke na http://www.bwin.com? Imam probleme...........
kone

#36 Re: hypo alpe adria - pa do kada vise ???

Post by kone »

Vincent Raine wrote:KONKRETNO PITANJE:

Prolazi li debitna Visa ELECTRON izdana od Unicredit banke na http://www.bwin.com? Imam probleme...........
Kazu da ne prolazi vise.I to odavno...Predji ba na raiffaizen,jer oni su ti tito za online kupovine:))
historicar

#37 Re: hypo alpe adria - pa do kada vise ???

Post by historicar »

HAL9000 wrote:
pinostratuss wrote:
HAL9000 wrote:Evo ti iz prve ruke info. Ja sam narucio u rajfajzenu debitnu karticu upravo za online kupovinu, trebala bi biti gotova do subote. Fazon je da ti kartica ima taj famozni trocifreni broj na kraju, cini mi se da ga zovu ccv ili ccv2 broj, i to je to. Licno sam vidio da je to kod rajfajzen kartica slucaj i da prolaze online bez problema. Nisu mi apsolutno trazili nista, ni zaposlenje, ni primanja, ni ovo ni ono. Samo sam predao zahtjev i to je to. Kartica je besplatna, jedino se cini mi se, placa mjesecno 1,5 km za odrzavanje racuna.

Sine, ja radim u banci i vjeruj to sto su ti prosuli pricu je cista izmisljotina. Maestro i Visa Electron NIJE ISTO sto i Mastercard i Visa........ok??
Ne znam cemu arogancija u obracanju, al hajd. Znam ja dobro razliku izmedju debitnih i kreditnih kartica. Covjek je htio debitnu, da prolazi online i ja sam mu rekao. Dovoljno je reci da prolaze na paypal-u, a zna se sta predstavlja paypal u online trgovini.
Arogancija radnicima u banci je u KRVI!
To je jedan od osnovnih uslova da ih prime na posao.

Ponostrauss potvrdjujes da radnici u bankama obicno najmjanje znaju o onome sto trebaju da znaju

Raifaisen banka daje DEBITNE KARTICE bez ikakvih preduslova (plata, zirant i sl.) i SA TIM KARTICAMA SE MOZE REGISTROVATI NA PAYPAL a gdje ne mozes da kupis sa PayPalom bjezi odatle... (moj moto).

Kreditnu karticu nikome ne bih preporucio za online kupovinu jer u slucaju neke krađe postoji šansa da vam hakeri nanesu mnogo veći štetu nego sa debitnim.

Na debitnu u Raiffaisenu uplatim novac kad zelim da obavim kupovinu preko PayPala i sve radi bez problema.

Uni Credit ne preporučujem nikome, barem ja imam iskustva sa njima gdje se na karticu ceka po mjesec dana

Ne volim ni Raifaisen nikako ali ovo mogu da potvrdim iz iskustva:
Raifaisen debitna + PayPal = Uzivajte u online kupovini
d2

#38 Re: hypo alpe adria - pa do kada vise ???

Post by d2 »

cini se da jedino rajfajzen radi kartice u BIH tako da se kartica brzo dobije i bez puno papirlogije (samo se ispuni nekakav papir sa podacima) medjutim sa kreditnom je totalno druga prica, toliko podataka traze da sam ja na kraju odustao potpuno od njih, jednostavno ne zelim da takve podatke i takvu kolicinu podataka dajem o sebi bilo kome a kamo li rajfajzenu...

sto se tice unicredita ako budete uzimali tamo krticu obavezno naglasite da hocete visa electron jer ako dobijete maestro (njima je inace svejedno sta ce vam dati) mozete je koristiti da izvlacite ćize po stolu... ceka se dvadesetak dana, procedura za debitnu je krajnje jednostavna kao i kod rajfajzena...

ono po cemu se unicredit izdvaja od rajfejzena je sto ce vam izdati kreditnu bez 16 kila papira cak i ako nemate nikakva primanja koja idu preko njih, mozete dobiti karticu na osnovu pologa koji ostavite kod njih i koji mozete podici ako budete zatvarali karticu, fakticki polog (500 KM) je garancija za karticu...

eto... :-)
Post Reply