hypo alpe adria - pa do kada vise ???

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

d2

#1 hypo alpe adria - pa do kada vise ???

Post by d2 »

firma u kojoj primam platu promjenila banku i saznam da je moja nova banka hypo alpe adria, hajd reko fino da se vise ne peglam sa onima prije, hem su im vazda poslovnice pune hem za vadjenje kreditne traze papira ko da za kosmonauta apliciram...

hypo odmah podjelio debitne kartice, reko lijepo ali posto mi treba i kreditna radi placanja preko interneta odem danas u poslovnicu na alipasinom da vidim kako mogu dobiti kreditnu... pita me gdje sam zaposlen, reko privatna firma, kaze treba vam zirant. za sta zirant ? za karticu kreditnu vam treba zirant ako radite kod privatnika. pa reko meni to ne treba da ulazim u crveno, stavite mi limit nula nije nikakav problem. jok treba zirant. pa reko meni samo treba da placam preko interneta, polozim novac sebi na karticu platim tim novcem i cao do sljedeceg puta, necu da zivim na vas racun. jok treba zirant...

ja sutra odoh u unicredit, tamo mogu bez ikakvih problema poloziti svoje pare, na osnovu njih dobiti kreditnu karticu bez ikakvih sranja i ispitivanja o tome imam li macku ili psa, koliko puta sedmicno guzim i jel mi spura na autu rastimana a niko mi ne trazi ni ziranta...

fuj.
jugoistocnjak

#2 Re: hypo alpe adria - pa do kada vise ???

Post by jugoistocnjak »

Oh, oni su ti tek kod uposljavanja radnika prava katastrofa. Mislim da ni 10% radnika nije doslo po principu strucnosti. Mozes predavati aplikacije koliko-hoces, ali neces biti prmiljen ako nisi "podoban", a neces dobiti ni povratnu informaciju. :x Mozes nazivati i po nekoliko puta, ali nema nikakve informacije. Naravno osoba ce samo osvanuti na radnom mjestu. Odvratni su!
atko

#3 Re: hypo alpe adria - pa do kada vise ???

Post by atko »

Ljudi moji banke su zlo... fol je samo izabrati najmanje od svih zala :x
thron

#4 Re: hypo alpe adria - pa do kada vise ???

Post by thron »

d2 wrote:firma u kojoj primam platu promjenila banku i saznam da je moja nova banka hypo alpe adria, hajd reko fino da se vise ne peglam sa onima prije, hem su im vazda poslovnice pune hem za vadjenje kreditne traze papira ko da za kosmonauta apliciram...

hypo odmah podjelio debitne kartice, reko lijepo ali posto mi treba i kreditna radi placanja preko interneta odem danas u poslovnicu na alipasinom da vidim kako mogu dobiti kreditnu... pita me gdje sam zaposlen, reko privatna firma, kaze treba vam zirant. za sta zirant ? za karticu kreditnu vam treba zirant ako radite kod privatnika. pa reko meni to ne treba da ulazim u crveno, stavite mi limit nula nije nikakav problem. jok treba zirant. pa reko meni samo treba da placam preko interneta, polozim novac sebi na karticu platim tim novcem i cao do sljedeceg puta, necu da zivim na vas racun. jok treba zirant...

ja sutra odoh u unicredit, tamo mogu bez ikakvih problema poloziti svoje pare, na osnovu njih dobiti kreditnu karticu bez ikakvih sranja i ispitivanja o tome imam li macku ili psa, koliko puta sedmicno guzim i jel mi spura na autu rastimana a niko mi ne trazi ni ziranta...

fuj.
Ja sam u istoj banci u Zenici dobijo debitnu karticu sa odgodom plačanja 50 dana bez žiranta i bez pologa a radim u privatnoj firmi. Ili si ti naletio na neraspoloženu službenicu ili su se pooštrila pravila.
d2

#5 Re: hypo alpe adria - pa do kada vise ???

Post by d2 »

hvala ti ali ne treba mi debitna sa odgovodom placanja nego kreditna jer debitnom ne mogu platiti preko neta na par sajtova gdje mi je trebalo
karanana

#6 Re: hypo alpe adria - pa do kada vise ???

Post by karanana »

d2 wrote:hvala ti ali ne treba mi debitna sa odgovodom placanja nego kreditna jer debitnom ne mogu platiti preko neta na par sajtova gdje mi je trebalo
drug tebi treba debitna. ono sto si opiso u prvom postu govori da ti treba debitna. drug, kreditna, kao sto joj i sam naziv govori je kartica koja ti dopusta da kupujes na kredit sa parama koje nemas i gdje ces otplacivati malo po malo. debitna je direktno vezana za tvoj tekuci racun i limit ti je onoliko koliko imas love na racunu + mozda ti neka banka dadne da uletis u crveno platu ili dvije ako vide da ti plata lijeze redovno.

ovo sto sam ti opiso je slucaj sa unicredit i raiffeisen i njihove debitne visa kartice prolaze na internetu, ja redovno uplacujem za kocku. mozda neke druge lijeve banke nemaju ovakve debitne kartice. naravno one bam i maestro niko ne prizna pa s njima ne mozes nista van Sarajeva.
d2

#7 Re: hypo alpe adria - pa do kada vise ???

Post by d2 »

ok hvala, mislio sam da za placanje preko neta moram imati kreditnu jer sam mislio da debitne ne prolaze, ocito da je problem onda u (debitnoj) visi electron od hypo alpe adria

tim bolje, lakse mi je dobiti debitnu u rajfajzenu ili unicreditu
slavkoimamodilera

#8 Re: hypo alpe adria - pa do kada vise ???

Post by slavkoimamodilera »

Ako na poledjini debitne kartice pored potpisa imas upisana tri broja (nekada ima vise, ali su vazna zadnja tri) onda sa takvom debitnom karticom (npr. Visa Electron) mozes placati preko interneta jer je to verifikacijski kod koji ti traze...
Imam izmedju ostalog i karticu Hypo banke, ali svejedno, idi u Unicredit i rijesi se problema... ;-)
0.7.1.

#9 Re: hypo alpe adria - pa do kada vise ???

Post by 0.7.1. »

ja ne znam da li vi znate šta je koja kartica al' eto da pojasnim

debitna kartica tj. - žiro račun koristi se za elektronsko plaćanje i kadkad može se koristiti za plaćanje preko neta, sa kodovima na poleđini kartice
revolving kartica tj. kreditna je kredit kao i svaki dugi sa 12-16% kamate zavisi kako gdje i za nju ti trebaju žiranti

e sad da li vam je neko rekao da postoji i charge kartica gdje ti pologom možeš deverati oko limita tj. to je kartica s kojom ti ne nosiš keš sa sobom već ga položiš u banku, a plaćanje ide s tvog računa - vrlo slično kreditnoj ali ne ideš u dug kao kod kreditne - što je jako važno, a za tvoj slučaj (plaćanje preko interneta) vrlo korisna.

S druge strane predlažem ti da koristiš paypal za internet transakcije da te ko ne prevari

:dance:
d2

#10 Re: hypo alpe adria - pa do kada vise ???

Post by d2 »

slavkoimamodilera wrote:Ako na poledjini debitne kartice pored potpisa imas upisana tri broja (nekada ima vise, ali su vazna zadnja tri) onda sa takvom debitnom karticom (npr. Visa Electron) mozes placati preko interneta jer je to verifikacijski kod koji ti traze...
Imam izmedju ostalog i karticu Hypo banke, ali svejedno, idi u Unicredit i rijesi se problema... ;-)
ova moja hypo ima pored potpisa 7 brojeva grupisanih po 4 i 3 cifre
pokusao sam iskoristiti za placanje na turbosquidu ali nije islo, skoknucu do unicredita, hvala
d2

#11 Re: hypo alpe adria - pa do kada vise ???

Post by d2 »

0.7.1. wrote:ja ne znam da li vi znate šta je koja kartica al' eto da pojasnim

debitna kartica tj. - žiro račun koristi se za elektronsko plaćanje i kadkad može se koristiti za plaćanje preko neta, sa kodovima na poleđini kartice
revolving kartica tj. kreditna je kredit kao i svaki dugi sa 12-16% kamate zavisi kako gdje i za nju ti trebaju žiranti

e sad da li vam je neko rekao da postoji i charge kartica gdje ti pologom možeš deverati oko limita tj. to je kartica s kojom ti ne nosiš keš sa sobom već ga položiš u banku, a plaćanje ide s tvog računa - vrlo slično kreditnoj ali ne ideš u dug kao kod kreditne - što je jako važno, a za tvoj slučaj (plaćanje preko interneta) vrlo korisna.

S druge strane predlažem ti da koristiš paypal za internet transakcije da te ko ne prevari

:dance:
ok tnx a koja je procedura za charge onda jel ih isto zanima broj cipela, 34 ziranta i kada zalivam cvijece ?
na konkretnom sajtu nije bilo paypala ja mislim a jos uvijek nisam otvorio account, moracu se pozabaviti time, tnx
Republic of Bosnia

#12 Re: hypo alpe adria - pa do kada vise ???

Post by Republic of Bosnia »

Ma nase banke su(kao i sve ostalo) kriza. Prije par godina ja otisao u hypo banku i kazem kako mi treba kartica da mogu placati preko interneta i da cu unaprijed poloziti pare itd, a kaze sluzbenica: kako to mislite placanje preko interneta???
I ja joj sve objasnim, a njoj opet nista nije jasno - nije zena nikad cula da to postoji??? Haj reko docu ja sutra kad bude neko drugi. Sutra opet ista prica, samo sto je bio neki momak za salterom. I nakon deset minuta ubjedjivanja dovede on neku sluzbenicu koja kao zna kako sve to ide. I kaze ona nije problem, evo otvorite debit karticu kod nas i mozete placati preko interneta. Pitam je ja jeli 100% sigurna jer debit kar. nema ona tri broja na poledjini a meni kartica treba samo za internet kupovinu. Kaze ona, ma sigurno, moj brat to koristi. I tako nakon mjesec dana sam karticu konacno dobio i kartica naravno neradi na internetu jer hypo banka nema aktiviranu tu mogucnos za debitne kartivce. Uzas :x
lamija_SA

#13 Re: hypo alpe adria - pa do kada vise ???

Post by lamija_SA »

d2 wrote:firma u kojoj primam platu promjenila banku i saznam da je moja nova banka hypo alpe adria, hajd reko fino da se vise ne peglam sa onima prije, hem su im vazda poslovnice pune hem za vadjenje kreditne traze papira ko da za kosmonauta apliciram...

fuj.
E i ti se okomio na banku bey razloga. Pa hypo ti ima i ono internet bankarstvo fazon, bas za plaćanje računa! A kao sto ti svi gore već rekoše, trebao si tražiti debitnu! Ja imam hypo debitnu i nemam nikakvih problema. A svakako ti preporučujem da provjeriš ovu opciju plaćanja računa preko interneta u hypo, olakšava život!
and

#14 Re: hypo alpe adria - pa do kada vise ???

Post by and »

fuj.
čudni su ovi kapitalisti,dolaze iz zemalja gdje je gotovo sve privatizovano,a kod nas samo državne firme gotive.
zemlja smo gdje imaju najbolju naplativost kredita,a za nagradu nam daju najveće kamate i što veće peglanje pri ostvarivanju neke usluge.
glupost ti je uzimati kreditnu karticu gdje ćeš biti u plusu,jer iako trošiš svoje pare oni ti redovno uzimaju provizije za dizanje gotovine i sl.

te kreditne kartice su ti nešto kao kamatari,samo što ovi rade legalno,i ne vole kad si u plusu.
Last edited by and on 05/06/2008 22:51, edited 1 time in total.
d2

#15 Re: hypo alpe adria - pa do kada vise ???

Post by d2 »

lamija_SA wrote:
E i ti se okomio na banku bey razloga. Pa hypo ti ima i ono internet bankarstvo fazon, bas za plaćanje računa! A kao sto ti svi gore već rekoše, trebao si tražiti debitnu! Ja imam hypo debitnu i nemam nikakvih problema. A svakako ti preporučujem da provjeriš ovu opciju plaćanja računa preko interneta u hypo, olakšava život!
Lamija, nismo se razumjeli, ja ne zelim placati struju i vodu, ja zelim placati knjige sa amazona, mesheve sa turbosquida i pda uredjaje sa ebaya.
Imam njihovu debitnu hvala na pitanju - NE RA DI.
Kod Hypa mogu samo jos provjeriti gašenje racuna kako funkcioniše jer mi je muka da me razne banke zajebavaju na svakom koraku radi ovog ili onog.
Čuj treba ti zirant ako si u privatmoj firmi - MARŠ.

Ustanovili smo da Unicredit i Rajfajzen debitne kartice mogu da se koriste za placanje preko interneta s obzirom da Rajfajzen izgleda trazi da imam stalna primanja kod njih da bih imao debitnu (???????) rjesenje je prilicno jasno jer postoje oni koji ne traze ni jedno od toga a zovu se Unicredit.
HAL9000

#16 Re: hypo alpe adria - pa do kada vise ???

Post by HAL9000 »

Evo ti iz prve ruke info. Ja sam narucio u rajfajzenu debitnu karticu upravo za online kupovinu, trebala bi biti gotova do subote. Fazon je da ti kartica ima taj famozni trocifreni broj na kraju, cini mi se da ga zovu ccv ili ccv2 broj, i to je to. Licno sam vidio da je to kod rajfajzen kartica slucaj i da prolaze online bez problema. Nisu mi apsolutno trazili nista, ni zaposlenje, ni primanja, ni ovo ni ono. Samo sam predao zahtjev i to je to. Kartica je besplatna, jedino se cini mi se, placa mjesecno 1,5 km za odrzavanje racuna.
d2

#17 Re: hypo alpe adria - pa do kada vise ???

Post by d2 »

hvala ti, pitao sam neki dan pa su mi spominjali neke trajne naloge kojima cu pare prebacivati na racun od debitne (????) mozda me nisu najbolje razumjeli...
svejedno izvadio sam cipsovu potvrdu o mjestu stanovanja i aplikacije pa cu to zavrsiti ovih dana

hvala, pozz
Mommy's_little_ Monster

#18 Re: hypo alpe adria - pa do kada vise ???

Post by Mommy's_little_ Monster »

ja sam dobio raiffeisen debitnu visu za dva, tri dana nakon sto sam predao...pravo se iznenadio jer su rekli 7 do 10 dana da traje izrada.
uglavnom radi preko neta.

to za stalna primanja se odnosi na limit po debitnoj kartici...ugoliko hoces ovjeris taj zahtjev u firmi i primas platu preko njih, ako ne onda trosis onoliko koliko uplatis
explorer

#19 Re: hypo alpe adria - pa do kada vise ???

Post by explorer »

d2 wrote:hvala ti, pitao sam neki dan pa su mi spominjali neke trajne naloge kojima cu pare prebacivati na racun od debitne (????) mozda me nisu najbolje razumjeli...
vjerovatno su trazili trajni nalog kojim bi sa svog racuna iz Hypo banke prebacivao lovu mjesecno na svoj racun u Raiffeisen banci kao pokrice za debitnu karticu, tj. da imas love na racunu koju bi mogao trositi debitnom karticom.
jazzemiin

#20 Re: hypo alpe adria - pa do kada vise ???

Post by jazzemiin »

malo OT, koliki je minimalni depozit na racunu kod ove kartice koju izdaje unicredit banka?
pinostratuss

#21 Re: hypo alpe adria - pa do kada vise ???

Post by pinostratuss »

ne kontam zasto se javljaju ljudi koji ne razumiju razliku izmedju debitne i kreditne kartice.

konkretno, za placanje preko interneta treba KREDITNA kartica. Time banka preuzima odgovornost da ce odmah platiti to sto kupis a da ce ona s tobom na kraju mjeseca zavrsit i poravnat dugove. Tek ako to ne ucinis na kraju mjeseca, ulazis u "kredit" i na negativan saldo ti pucaju kamate.

jasnije?
pinostratuss

#22 Re: hypo alpe adria - pa do kada vise ???

Post by pinostratuss »

HAL9000 wrote:Evo ti iz prve ruke info. Ja sam narucio u rajfajzenu debitnu karticu upravo za online kupovinu, trebala bi biti gotova do subote. Fazon je da ti kartica ima taj famozni trocifreni broj na kraju, cini mi se da ga zovu ccv ili ccv2 broj, i to je to. Licno sam vidio da je to kod rajfajzen kartica slucaj i da prolaze online bez problema. Nisu mi apsolutno trazili nista, ni zaposlenje, ni primanja, ni ovo ni ono. Samo sam predao zahtjev i to je to. Kartica je besplatna, jedino se cini mi se, placa mjesecno 1,5 km za odrzavanje racuna.

Sine, ja radim u banci i vjeruj to sto su ti prosuli pricu je cista izmisljotina. Maestro i Visa Electron NIJE ISTO sto i Mastercard i Visa........ok??
pinostratuss

#23 Re: hypo alpe adria - pa do kada vise ???

Post by pinostratuss »

d2 wrote:
slavkoimamodilera wrote:Ako na poledjini debitne kartice pored potpisa imas upisana tri broja (nekada ima vise, ali su vazna zadnja tri) onda sa takvom debitnom karticom (npr. Visa Electron) mozes placati preko interneta jer je to verifikacijski kod koji ti traze...
ova moja hypo ima pored potpisa 7 brojeva grupisanih po 4 i 3 cifre
pokusao sam iskoristiti za placanje na turbosquidu ali nije islo, skoknucu do unicredita, hvala
naravno da ne ide. Debitna kartica se moze samo u IZNIMNIM i veoma malom broju slucajeva koristiti. Jos jednom, nabavi kreditnu karticu. Pozdrav
HAL9000

#24 Re: hypo alpe adria - pa do kada vise ???

Post by HAL9000 »

pinostratuss wrote:
HAL9000 wrote:Evo ti iz prve ruke info. Ja sam narucio u rajfajzenu debitnu karticu upravo za online kupovinu, trebala bi biti gotova do subote. Fazon je da ti kartica ima taj famozni trocifreni broj na kraju, cini mi se da ga zovu ccv ili ccv2 broj, i to je to. Licno sam vidio da je to kod rajfajzen kartica slucaj i da prolaze online bez problema. Nisu mi apsolutno trazili nista, ni zaposlenje, ni primanja, ni ovo ni ono. Samo sam predao zahtjev i to je to. Kartica je besplatna, jedino se cini mi se, placa mjesecno 1,5 km za odrzavanje racuna.

Sine, ja radim u banci i vjeruj to sto su ti prosuli pricu je cista izmisljotina. Maestro i Visa Electron NIJE ISTO sto i Mastercard i Visa........ok??
Ne znam cemu arogancija u obracanju, al hajd. Znam ja dobro razliku izmedju debitnih i kreditnih kartica. Covjek je htio debitnu, da prolazi online i ja sam mu rekao. Dovoljno je reci da prolaze na paypal-u, a zna se sta predstavlja paypal u online trgovini.
pinostratuss

#25 Re: hypo alpe adria - pa do kada vise ???

Post by pinostratuss »

HAL9000 wrote:
pinostratuss wrote:

Ne znam cemu arogancija u obracanju, al hajd. Znam ja dobro razliku izmedju debitnih i kreditnih kartica. Covjek je htio debitnu, da prolazi online i ja sam mu rekao. Dovoljno je reci da prolaze na paypal-u, a zna se sta predstavlja paypal u online trgovini.
u pravu si za aroganciju. Izvini.
Post Reply