To bi ti pek`o jel?pitt wrote:a mjesite vas dvije znaci.....zanimljivo....:D
hljeb ili kruh
-
zlata
Ma citav zivot se borim za svoj "kruh"
. Sjecam se osnovne skole...i kad su nas ucili srpsko-hrvatski (srpsko-crnogorska ijekavica). Podrazumjevalo se je, da je hljeb ispravno, a kruh "seljacki govor" (isto k'o lahko, mehko, ikavica). A ne trebam ni spominjati dakavicu.
I danas dan mi usi para, i nekad si lahko mog'o prepoznati "intelektualce". Oni nisu vise *rali, k'o obicna raja, nego su "isli da *eru"!
Ma "nasa elita"!
Kod njih je, po mogucnosti, sve bilo "uvozno"!
A sve bosansko je bilo predmet za sprdacinu!
Sad su im Srbi i Hrvati za sve krivi! Dalmatinci, Zagorci, Medjimurci, Istrijanci...svi Hrvati...cijene svoje lokalne govore. U BiH, mi se ismijavamo i rugamo svom izvornom jeziku. Toliko o nasoj "inteligenciji" i njezinoj "toleranciji"!
Sad su im Srbi i Hrvati za sve krivi! Dalmatinci, Zagorci, Medjimurci, Istrijanci...svi Hrvati...cijene svoje lokalne govore. U BiH, mi se ismijavamo i rugamo svom izvornom jeziku. Toliko o nasoj "inteligenciji" i njezinoj "toleranciji"!
- Fair Life
#53 Re: hljeb ili kruh
Prosetaj malo do Bedekovcine... kruh.dalmatinka wrote:Teško, Njofra je bio Zagorac, samo se u Dalmaciji kaže kruv.
- dalmatinka
#54 Re: hljeb ili kruh
V na krajuFair Life wrote:Prosetaj malo do Bedekovcine... kruh.dalmatinka wrote:Teško, Njofra je bio Zagorac, samo se u Dalmaciji kaže kruv.
- Fair Life
#55 Re: hljeb ili kruh
Zatim... prosetaj i do Zlatar Bistrice.dalmatinka wrote:V na krajuFair Life wrote: Prosetaj malo do Bedekovcine... kruh.
H... na kraju bas kao sto je kod duHan u sredini. Nije drugacije ni u Prigorju, recimo u Novom Marofu.
Provjereno jutros... vjeruj mi.
Haj' sad... adio !!
-
EdaHifi
Ocekivao sam Zlatu kao borca za krajisku ikavicu na ovoj temi. I meni isto tako kada cujem izraz hljeb, mi to nekako prefinjeno zvuci ali to je sigurno jer sam odrastao u Krajini i kruh je taj naziv koji se koristi. I zbog toga kruh kupujem i u Bihacu, i u Sarajevu, i u Zagrebu a sigurno bih ga i u Beogradu kupovao jer ne'mre se co'ek po stare dane mjenjati. I da li ste ikada culi da je neko hljeb opsovao? To nikako ne ide. Dok se kruh moze onako socno.........ti kruh koji jides!!
A ima i jedna anekdota o kruhu/hljebu. '93 godina negdje na hrvatskom primorju. Starija zena iz bosanske krajine izbjegla kod kcerke i familije koji su vec vise od 2. decenije tu. I sad trebala je ta starija zena otici do prodavnice da kupi kruh. I prije nego sto je krenula dobro joj utuvili da nebi slucajno hljeb rekla, '93. je, rat, u Srednjoj Bosni se i sa Bosnjacima zakuhalo, misto maleno....... I kad je zena stigla do prodavnice konta, "a boze sta oni meni rekose da ne smijem reci : kruh ili hljeb. Ma kod nas se kruh veli, ne bi mi nista govorili da smijem kruh reci.......Molim vas dva hljeba."
A ima i jedna anekdota o kruhu/hljebu. '93 godina negdje na hrvatskom primorju. Starija zena iz bosanske krajine izbjegla kod kcerke i familije koji su vec vise od 2. decenije tu. I sad trebala je ta starija zena otici do prodavnice da kupi kruh. I prije nego sto je krenula dobro joj utuvili da nebi slucajno hljeb rekla, '93. je, rat, u Srednjoj Bosni se i sa Bosnjacima zakuhalo, misto maleno....... I kad je zena stigla do prodavnice konta, "a boze sta oni meni rekose da ne smijem reci : kruh ili hljeb. Ma kod nas se kruh veli, ne bi mi nista govorili da smijem kruh reci.......Molim vas dva hljeba."
-
Kwaheri
sto ti je bosna... u mojoj kuci su to dvije razlicite rijeci...
kruh- je hljeb
od kukurzna brasna..
a hljeb je - hljeb od psenicna brasna
...i da ima jedan naziv za hljeb iz ducana
- "kupovni" - e to je najteza vrsta hljeba...koji u mojoj kuci niko bash ne gotivi...jer je to znak da je mama nesto ljuta
kruh- je hljeb
a hljeb je - hljeb od psenicna brasna
...i da ima jedan naziv za hljeb iz ducana
- "kupovni" - e to je najteza vrsta hljeba...koji u mojoj kuci niko bash ne gotivi...jer je to znak da je mama nesto ljuta
- muha_sa
-
Cvako
#61 Re: hljeb ili kruh
Jebo te tvoje pitanje.Murat Sabanovic wrote:kada ste u hravtskoj ,da li kupujete hljeb ili kruh?????
-
buhtelj
U Beogardu u jednom manjem ducanu sam rekao gospodican ak moze crni kruh.....u ducanu je bilo kruha na bacanje....tak kaze meni nema toga kaj trazite....
Sam joj ipak na koncu rekao, vidim gospodicna da ne volite kes....vjerorjano smrdi..ali ste pa tak bogati....zatvramo ducan jednu uru prije...to je bila reakcija debele prodavacice...

Ali ipak nisam bio gladan...imamo mi nas Mercator u BG

Sam joj ipak na koncu rekao, vidim gospodicna da ne volite kes....vjerorjano smrdi..ali ste pa tak bogati....zatvramo ducan jednu uru prije...to je bila reakcija debele prodavacice...
Ali ipak nisam bio gladan...imamo mi nas Mercator u BG
-
mosor1
E, tako je to s tim ekskluzivistima. A ja bih se zakleo da i u Srbiji ima krajeva gdje se govori kruh, a ne hleb. Na koncu, oni imaju Krusevac (kao i Zagorci Hlebine, uostalom).buhtelj wrote:U Beogardu u jednom manjem ducanu sam rekao gospodican ak moze crni kruh.....u ducanu je bilo kruha na bacanje....tak kaze meni nema toga kaj trazite....
Sam joj ipak na koncu rekao, vidim gospodicna da ne volite kes....vjerorjano smrdi..ali ste pa tak bogati....zatvramo ducan jednu uru prije...to je bila reakcija debele prodavacice...![]()
![]()
Ali ipak nisam bio gladan...imamo mi nas Mercator u BG![]()
-
simster
hrvati su jako zli ljudi i uvijek ce te ispraviti ako kazes hljeb, kisela voda, peskir, voz ili sl. umjesto kruh, mineralna, rucnik ili vlak. iako vrlo dobro razumiju sta si htio reci iskoristice priliku da te omalovaze, uvrijede ili diskriminisu jer to je najfasistickija i najksenofobicnija nacija na zemaljskoj kugli. ne krivim ljude koji u hrvatskoj kazu kruh jer ne radi se toliko o stidu koliko od straha za vlastitu fizicku bezbjednost.Murat Sabanovic wrote:broj se ti skim hoces .........A wrote:Da li ovo spada u temu tipa "hajmo se prebrojati" ili "gradjanska hrabrost"
nego mene samo nervira kada neki likovi iz bh dolaze na ljetovanje i traze kruh ,a stid ih reci "hljeb".
-
buhtelj
I have everything and I am not looking for anything ...I only like to bragsimster wrote:hrvati su jako zli ljudi i uvijek ce te ispraviti ako kazes hljeb, kisela voda, peskir, voz ili sl. umjesto kruh, mineralna, rucnik ili vlak. iako vrlo dobro razumiju sta si htio reci iskoristice priliku da te omalovaze, uvrijede ili diskriminisu jer to je najfasistickija i najksenofobicnija nacija na zemaljskoj kugli. ne krivim ljude koji u hrvatskoj kazu kruh jer ne radi se toliko o stidu koliko od straha za vlastitu fizicku bezbjednost.Murat Sabanovic wrote:broj se ti skim hoces .........A wrote:Da li ovo spada u temu tipa "hajmo se prebrojati" ili "gradjanska hrabrost"
nego mene samo nervira kada neki likovi iz bh dolaze na ljetovanje i traze kruh ,a stid ih reci "hljeb".
-
mosor1
Super kako se neki ljudi umiju jasno, precizno i koncizno izraziti. Prosto da se covjek najezi.simster wrote:hrvati su jako zli ljudi i uvijek ce te ispraviti ako kazes hljeb, kisela voda, peskir, voz ili sl. umjesto kruh, mineralna, rucnik ili vlak. iako vrlo dobro razumiju sta si htio reci iskoristice priliku da te omalovaze, uvrijede ili diskriminisu jer to je najfasistickija i najksenofobicnija nacija na zemaljskoj kugli. ne krivim ljude koji u hrvatskoj kazu kruh jer ne radi se toliko o stidu koliko od straha za vlastitu fizicku bezbjednost.
- Murat Sabanovic
od kako znam za sebe kupovo sam uvjek hljeb ....
kruh je za mene strana rijec isto kao sargarepa,budeva krtola hlace ili hartija....
kruh je za mene strana rijec isto kao sargarepa,budeva krtola hlace ili hartija....
-
buhtelj
Bitno je da su svi ostali kul....tak da mozes bilo kamo a Hrvatsku da preskocis....na more mozes u CG...a ak zelis da dodjes da vidis kaj in kak je naljepsi grad u Europi ne idi u Zagreb...kaj ces... primitivni purgeri..idi u BG i uzivaj sa civiliziranim Delijamamosor1 wrote:Super kako se neki ljudi umiju jasno, precizno i koncizno izraziti. Prosto da se covjek najezi.simster wrote:hrvati su jako zli ljudi i uvijek ce te ispraviti ako kazes hljeb, kisela voda, peskir, voz ili sl. umjesto kruh, mineralna, rucnik ili vlak. iako vrlo dobro razumiju sta si htio reci iskoristice priliku da te omalovaze, uvrijede ili diskriminisu jer to je najfasistickija i najksenofobicnija nacija na zemaljskoj kugli. ne krivim ljude koji u hrvatskoj kazu kruh jer ne radi se toliko o stidu koliko od straha za vlastitu fizicku bezbjednost.
-
mosor1
Moja kolegica iz Bihaca uocila je svojedobno jednu zanimljivost: u skoli su stalno ucili da se kaze zrak, ali kad bi neko u razredu slucajno prdnuo, svi bi povikali: "Vazduha!"Murat Sabanovic wrote:od kako znam za sebe kupovo sam uvjek hljeb ....
Moze li ti ova opservacija pomoci?
- Murat Sabanovic
zovem se mirasada ,dolazim iz bihaaaca..mosor1 wrote:Moja kolegica iz Bihaca uocila je svojedobno jednu zanimljivost: u skoli su stalno ucili da se kaze zrak, ali kad bi neko u razredu slucajno prdnuo, svi bi povikali: "Vazduha!"Murat Sabanovic wrote:od kako znam za sebe kupovo sam uvjek hljeb ....
da nisi ti izvuko tihomira ,mosore
-
buhtelj
Ak ti je kul...govori i Japanski... Mirsada...Tko ti je dao to ime...?Murat Sabanovic wrote:zovem se mirasada ,dolazim iz bihaaaca..mosor1 wrote:Moja kolegica iz Bihaca uocila je svojedobno jednu zanimljivost: u skoli su stalno ucili da se kaze zrak, ali kad bi neko u razredu slucajno prdnuo, svi bi povikali: "Vazduha!"Murat Sabanovic wrote:od kako znam za sebe kupovo sam uvjek hljeb ....
-
mosor1
Ne kuzim te boze tebe...Murat Sabanovic wrote:zovem se mirasada ,dolazim iz bihaaaca..mosor1 wrote:Moja kolegica iz Bihaca uocila je svojedobno jednu zanimljivost: u skoli su stalno ucili da se kaze zrak, ali kad bi neko u razredu slucajno prdnuo, svi bi povikali: "Vazduha!"Murat Sabanovic wrote:od kako znam za sebe kupovo sam uvjek hljeb ....
Gore nego ona s kruhom/hljebom. Moze li malo sporije?
- daduli_sa
Da, naravno da se razumije ovdje rijec "kruh", nisu svi ljudi svuda ograniceni i primitivno zaneseni svojim "maternjim" jezikom da ne mogu prihvatiti druge pojmove. Mislim, molim te od sada pazi kako pises, "ne cu" od sada ocekujem da pises i ti kako je po hrvatski ispravno, jer ako vec govoris kruh onda molim lipo i ostala gramatika. Jer - u skoli mozes pisati pismom i govoriti jezikom kojim god zelis sve dok se UVIJEK drzis istog pisma/jezika!A wrote:Madame![]()
Ocigledno i ti znas reci kruh, a on zna sta znaci hljeb. Sad, pitanje je odnosa interesa - da li je njemu vise stalo do toga da ti proda svoj proizvod ili je tebi vise stalo do toga da jedes; da li je njemu vaznije da ti izgovoris kruh ili je tebi vaznije da on prizna da razumije rijec hljeb. Sve ovisi o odgovoru na ova pitanja.
Ja u Sarajevu, od kako znam govoriti (a to je jaaako dugo vec), kupujem kruh bez ikakvih problema. S toga zakljucujem da bas svi kod nas znaju sta zanaci ta rijec, te kad glad zavlada, da je sigurno znaju koristiti cak i u inostranstvu.