hljeb ili kruh
- Murat Sabanovic
#1 hljeb ili kruh
kada ste u hravtskoj ,da li kupujete hljeb ili kruh?????
- Murat Sabanovic
broj se ti skim hoces .........A wrote:Da li ovo spada u temu tipa "hajmo se prebrojati" ili "gradjanska hrabrost"
nego mene samo nervira kada neki likovi iz bh dolaze na ljetovanje i traze kruh ,a stid ih reci "hljeb".
- Murat Sabanovic
to te podjebaje....Lace wrote:ja prije 3 godine u dubrovniku...i udjem u "butigu" i trazim hljeb...kaze prodavacica: sta ti je to?![]()
te moradoh prevest na kruh
- Murat Sabanovic
C est normal, combien de gens parlent français en bosnie????????A wrote:Ja nedavno usla u prodavnicu u Sarajevu, kazem lijepo "un pain, s'il vous plait", a ona u mene gleda![]()
Moradoh na kraju prevesti...
Pas beaucoup, ma belle
Il fallait essayer en langue bosniaque
-
nebi
U pravu si,fakat su kurtoni preskupi.Murat Sabanovic wrote:C est normal, combien de gens parlent français en bosnie????????A wrote:Ja nedavno usla u prodavnicu u Sarajevu, kazem lijepo "un pain, s'il vous plait", a ona u mene gleda![]()
Pas beaucoup, ma belle
- danas
a stas' ako ne znas hrvatskiA wrote:Ben alors .... il faut parler croate en Croatie, non?Murat Sabanovic wrote:C est normal, combien de gens parlent français en bosnie????????A wrote:Ja nedavno usla u prodavnicu u Sarajevu, kazem lijepo "un pain, s'il vous plait", a ona u mene gleda![]()
Pas beaucoup, ma belle
- Murat Sabanovic
Tout les touristes doivent parler croate ?????A wrote:Ben alors .... il faut parler croate en Croatie, non?Murat Sabanovic wrote:C est normal, combien de gens parlent français en bosnie????????A wrote:Ja nedavno usla u prodavnicu u Sarajevu, kazem lijepo "un pain, s'il vous plait", a ona u mene gleda![]()
Pas beaucoup, ma belle
- Murat Sabanovic
tacno ni ja ne znam hrvatski....danas wrote:a stas' ako ne znas hrvatskiA wrote:Ben alors .... il faut parler croate en Croatie, non?Murat Sabanovic wrote: C est normal, combien de gens parlent français en bosnie????????
Pas beaucoup, ma belle
Il fallait essayer en langue bosniaqueko ja recimo
sto ne znam
a hocu hljeb , a ne kruh
- Murat Sabanovic
ja pricam svoj jezika , i znam da me hravtski pekar razumije kada mu trazim hljeb ....A wrote:To sto skoro svi turisti u BiH govore bosanski - to je zato sto su to dijasporciMurat Sabanovic wrote:Tout les touristes doivent parler croate ?????![]()
Vecina turista, u vecini zemalja, ne zna lokalni jezik. I opet svi nekako prezive i niko ne umre od gladi.
- Murat Sabanovic
eh gospodjice A,preseravanje je kada mi on kaze da nema hljeba ,vec kruha.....A wrote:To se zove - preseravanjeMurat Sabanovic wrote:tacno ni ja ne znam hrvatski....
a hocu hljeb , a ne kruh![]()
Ranije se svi takmicili ko ce sa boljim akcentom naruciti demizan vina, promit lancun, kao vidi nas, isto Splicani (a ni nalik, kad to ne pliva 10 mjeseci godisnje na mediteranskom suncu...), a sad im odjednom tesko izgovoriti rijec koju ocigledno svi znaju
- Murat Sabanovic
DA MADAME A, svi znaju znacenje kruha i kada ga hrvat zatrazi ,on ga i dobijeA wrote:Madame![]()
Ocigledno i ti znas reci kruh, a on zna sta znaci hljeb. Sad, pitanje je odnosa interesa - da li je njemu vise stalo do toga da ti proda svoj proizvod ili je tebi vise stalo do toga da jedes; da li je njemu vaznije da ti izgovoris kruh ili je tebi vaznije da on prizna da razumije rijec hljeb. Sve ovisi o odgovoru na ova pitanja.
Ja u Sarajevu, od kako znam govoriti (a to je jaaako dugo vec), kupujem kruh bez ikakvih problema. S toga zakljucujem da bas svi kod nas znaju sta zanaci ta rijec, te kad glad zavlada, da je sigurno znaju koristiti cak i u inostranstvu.
dok bosanaca podjebavaju
hej ,sta ti je hljeb ,nemamo mi toga
Vas y c est bon , je perds mon temps ......
- Murat Sabanovic
boli me, sta si ????A wrote:Ja nisam Rvatica, pa opet kazem kruhMurat Sabanovic wrote:DA MADAME A, svi znaju znacenje kruha i kada ga hrvat zatrazi ,on ga i dobije
dok bosanaca podjebavaju
hej ,sta ti je hljeb ,nemamo mi toga
Vas y c est bon , je perds mon temps ......![]()
A ako ti smeta - pa ne idi u Hrvatsku, to je sustina.
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
A wrote:Molim te ti meni Murate reci iskreno - sta je po tebi bio idealan tok ove teme? Sta su to bile reakcije koje si ocekivao i sto si razocaran?
.... - Murat Sabanovic
mogu ti reci ,sta nisam ocekivo.....a to je da se na francuskom raspravlja....A wrote:Molim te ti meni Murate reci iskreno - sta je po tebi bio idealan tok ove teme? Sta su to bile reakcije koje si ocekivao i sto si razocaran?
-
Harrys
@ A,A wrote:Molim te ti meni Murate reci iskreno - sta je po tebi bio idealan tok ove teme? Sta su to bile reakcije koje si ocekivao i sto si razocaran?
Murat sigurno procitao ovaj moj post sa druge teme,pa malo zeza.
Harrys Poslano: 27/11/2005 17:46
Moja bug,kobi se vec snasao medju tolikim jezicima koje govorim.
Nekad ne znam ni kojim jezikom govorim.Ujutro idem da kupim kruh,po danu jedem panju,a navece hljeb.
-
milton
Murate, moje skromno misljenje je "izgovaraj kako god hoces".
Medjutim, uvjeren sam da je kruh pravilno (prema: Pisma 1636 g. & 1643 g., Pruscanin 1728 g., Kapetanovic 1893 g., te Mulabdic, Isakovic, Muradbegovic, Nametak, Sidran, Colakovic... ), dok se "hljeb" spominje tek kasnije (Anonim 1836 g., Bjelavac 1921 g. i Kresevljakovic 1939 g.) doslo tokom "invazije s istoka".
Dakle, da se razumimo, s moje strane ne radi se o nekom preferiranju t.zv. "kroatizama" (znamo da su i Ljudevit Gaj i Vuk Stefanovic "ukrali" Bosanski jezik da bi konacno stvorili svoje "jezike").
Jezik se mijenja stalno... ali na zalost, ikavica se nije uspjela odrazati u Bosni.
Medjutim, uvjeren sam da je kruh pravilno (prema: Pisma 1636 g. & 1643 g., Pruscanin 1728 g., Kapetanovic 1893 g., te Mulabdic, Isakovic, Muradbegovic, Nametak, Sidran, Colakovic... ), dok se "hljeb" spominje tek kasnije (Anonim 1836 g., Bjelavac 1921 g. i Kresevljakovic 1939 g.) doslo tokom "invazije s istoka".
Dakle, da se razumimo, s moje strane ne radi se o nekom preferiranju t.zv. "kroatizama" (znamo da su i Ljudevit Gaj i Vuk Stefanovic "ukrali" Bosanski jezik da bi konacno stvorili svoje "jezike").
Jezik se mijenja stalno... ali na zalost, ikavica se nije uspjela odrazati u Bosni.
-
FortunaBela
Meni je vala svejedno...
Barem se u onoj Bosni govorilo i jedno i drugo i treće i.....
Barem se u onoj Bosni govorilo i jedno i drugo i treće i.....
- Ahmmed
Milton, u pravu si!
Ja bih još samo naveo nekoliko primjera iz prakse:
U bosanskim govorima, pa kako god ih nazivali:srpski,bosanski ili hrvatski jezik, od Sarajeva prema Doboju, zatim u visokoj bosanskoj Krajini, u zapadnoj Bosni, dolinom Neretve, riječ kruh je uobičajena među Bošnjacima i Srbima, skoro u istoj mjeri kao i među Hrvatima. Čut ćete i varijantu kruv,kod Srba i Hrvata.
Prije nekoliko mjeseci,slušao sam razgovor dvije Livanjke u Livnu,jedne Hrvatice i jedne Bošnjakinje, analizirajući njihov govor. Hrvatica je više puta izgovorila riječ LJEB, (hljeb),samo jednom kruh, dok je Bošnjakinja, isključivo koristila termin kruh.
Dakle, može i kruh i hljeb i ljeb i kruv
A može i ekmek, turski naziv za hljeb iliti kruh,koji još uvijek koriste starije osobe u nekim dijelovima Sandžaka
Ja bih još samo naveo nekoliko primjera iz prakse:
U bosanskim govorima, pa kako god ih nazivali:srpski,bosanski ili hrvatski jezik, od Sarajeva prema Doboju, zatim u visokoj bosanskoj Krajini, u zapadnoj Bosni, dolinom Neretve, riječ kruh je uobičajena među Bošnjacima i Srbima, skoro u istoj mjeri kao i među Hrvatima. Čut ćete i varijantu kruv,kod Srba i Hrvata.
Prije nekoliko mjeseci,slušao sam razgovor dvije Livanjke u Livnu,jedne Hrvatice i jedne Bošnjakinje, analizirajući njihov govor. Hrvatica je više puta izgovorila riječ LJEB, (hljeb),samo jednom kruh, dok je Bošnjakinja, isključivo koristila termin kruh.
Dakle, može i kruh i hljeb i ljeb i kruv
A može i ekmek, turski naziv za hljeb iliti kruh,koji još uvijek koriste starije osobe u nekim dijelovima Sandžaka
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#24 Re: hljeb ili kruh
Franjo Tudjman je za zivota rekao "ja uvijek kupim hljeb kruha" - jer kod njih valjda hljeb znaci VEKNA tj. STRUCA.....Murat Sabanovic wrote:kada ste u hravtskoj ,da li kupujete hljeb ili kruh?????
ja kupim BROT, nekad par camaca i argetu....